Pages

Friday, November 03, 2017

Jag följer inte planen slaviskt direkt

I slutet på förra året publicerade jag en lista på mina tänkta köp under 2017. Året är ju inte slut än men jag tänkte att det ändå kunde vara intressant att se hur jag ligger till jämfört med planen.


Det är ju svårt att sätta upp en plan i december för exakt hur många aktier man ska ha köpt över 1 år senare. Dels ändrar sig kurserna så totalsumman kan ju utan vidare bli 20-30% både högre och lägre beroende på hur börsen går. Och är man intresserad av börsen så får man ju nya idéer under 12 månader. Så jag tillåter mig att ändra friskt i min excel-fil.

Jag måste därför erkänna att verkligheten kommer landa ganska långt från planen. Men den har ändå varit bra att hålla sig i som en grund. Jag har inte gjort några spontana köp utan alla ändringar har bestått av att jag först ändrat i excel-filen och låtit det gå någon dag innan jag tryckt på köpknappen hos Avanza.

Följande har gått ungefär enligt plan:
Castellum och Investor var två bolag som jag ville prioritera inför året. Jag gjorde rätt stora köp i dessa även under 2016. Målet var att Investor skulle ta sig närmare Industrivärden och dela på förstaplatsen vad gäller vikt i portföljen. Jag har köpt lite fler Castellum och lite färre Investor än planerat men överlag följt planen.

H&M var mitt största innehav i slutet på förra året. Så tanken var att ta det lite lugnt och bara köpa 100 nya aktier. Min erfarenhet är att det är lätt att bli tjurig om ett stor innehav går dåligt och köpa mer och mer i ren frustration. Detta har hjälpt mig att hålla nere antalet köp i H&M. Det har blivit lite fler än 100 då jag gjorde några extra köp när den gick ner runt 200. Men på det stora hela gjort som jag tänkte för ett år sen. Jag tror fortsatt på bolaget och kan absolut tänka mig fylla på lite mer i början av nästa år om kursen är kvar runt 200 kr och jag får några kronor över.

Nordea, Ratos och Telia har jag gjort små köp enligt plan. Mest för att hålla innehaven vid liv om det mot förmodan skulle vända upp i Ratos och Telia. Som ni ser är det småpengar.

I Cloetta har det blivit ungefär hälften så många aktier som tänkt. Har varit för mycket problem senaste månaderna för att jag ska känna någon motivation att fortsätta fylla på. Men ett litet innehav så gör ingen större skillnad på totalen.

Inte gått enligt plan:
Jag har köpt mycket mindre Industrivärden än planerat. Jag vill helt enkelt ge Investor chansen att komma ifatt. Så länge jag har mindre vikt i Investor, den handlas till högre direktavkastning och med större substansrabatt så lägger jag pengarna där.

Kone och JNJ har jag gjort ett par pliktskyldiga köp i. Men till dagens kurser har det inte känts motiverat att ta ökad kostnad i courtage och växlingsavgift jämfört med svenska aktier. Kommer JNJ ner lite i kurs och direktavkastningen upp så lovar jag att slå till ordentligt. För jag skulle verkligen vilja nå slutmålet 250 aktier i JNJ.

Fortum har stigit mycket på slutet och det finns stor osäkerhet på utdelningen. Därför har jag inte köpt några nya alls under året. En tanke här har varit att ha en del utdelning i Euro, för att minska valutarisken om det skulle bli så att vi flyttar utomlands. Men här har det tillkommit ett annat bolag som hjälper till med den biten nämligen Sampo. Under året har jag köpt 140 aktier i Sampo till en kostnad av ca 60.000 kr. Vilket gör att det blivit året största köp. Bolaget var inte alls med i planen inför året.

I takt med att börsen fortsatt upp och min pensionering kommit tidigare och snabbare än jag hade vågat hoppats har jag känt visst behov av att boosta utdelningarna kortsiktigt. Det har gjort att jag köpt preferensaktier motsvarande ca 2% av totala portföljen. Jag hade inga preferensaktier i slutet av 2016 vilket gör att Akelius pref med över 55.000 kr i inköpsvärde har blivit ett av årets största köp. Köper den inte till över 330 kr, så nästan alla köp skedde första halvåret i den. Nu har det blivit en del Klövern pref istället senaste tiden.

Jag har också påbörjat ett indexsparande via bolaget Lysa. Det har dock inte hunnit bli några större summor än som påverkar totala målet för aktieköpen.

Sammanfattning:
Jag köper i små poster utspritt över månaden och siktar på att hamna strax under 1000 kr per köp på svenska börsen med 1 kr courtage. Totalt har det blivit 260 köp till ett värde av 330.000 kr och ett totalt courtage på 440 kr.

Ibland har jag inte orkat dutta med 995 kr åt gången och de utländska köpen siktar jag på 5-10.000 kr per köptillfälle. Med en portfölj på ca 5 miljoner känns ändå 440 kr ok i courtage. Året kommer landa någonstans runt 375.000 kr i totala aktieköp, av detta utgörs ca 100.000 kr av återinvesterad utdelning. Resten av sparande.

7 comments:

  1. Anonymous1:03 AM

    Hej M.

    Inte skrivit här på flera år men kände att det nu var dags. Du gör helt som du vill och jag menar verkligen inget illa men här är mina fem cent.
    Jag har flyttat från Sverige tre gånger och ska strax lämna landet för en fjärde gång. Jobbar man i ett utländskt företag så får man göra såhär ibland, men lönen är ju också därefter.

    Du skriver då och då om att det finns lite planer på att flytta utomlands då det är billigare osv osv. Jag får dock säga att du i detta visar din okunskap väldigt tydligt där. Visst, du kan köpa en kaffe på ett cafe utanför turiststråken för 10kr, matbutikerna har aningen lägre priser osv, men allt annat kostar som Sverige. Om du ska hitta dig en lägenhet i svensk standard får du pynta Minst, men oftast Mer än i Sverige. Bil kostar lika mycket att köpa, kan dock vara lite billigare att äga. Höga skatter på bränsle i Sverige = mer vinst för tankstationen i utlandet då priserna inte skiljer allt för många kronor.

    Om du vill leva billigt, stanna i Sverige. Flytta till Dalarna eller liknande där du köper Stockholmskåkar för ett par månadslöner.

    Mvh, Piloten som bott runt halva Europa

    ReplyDelete
  2. Anonymous4:03 AM

    Håller med Piloten. Jag har bott 10 år i Asien och australien med hög lön och låg skatt. Vill du ha svensk levnadstandard kostar det mer än än verige speciellt om du har barn. När utlandsvenskar får slut på pengar flyttar de alltid hem. Typexempel Joahan Stael Von Holstein. Det finns en anledning. Jag själv kommer dock inte flytta hem men det är av andra skäl än ekonomiska.

    ReplyDelete
  3. Tack för era kommentarer!

    Jag tror ju det är lite billigare i både Spanien och Portugal än i Sverige. Vilket även CPI (consumer price index) stödjer. Men visst svårt att fullt ut ta hänsyn till standard i dessa siffror.

    Stora ekonoiska effekten med att flytta utomlands är om man kan ta ut tjänstepension till låg eller ingen skatt. Men det är ju ca 20 år bort.

    Flyttar vi är det främst för vädret. Ev ekonomisk uppsida är ren bonus.

    ReplyDelete
  4. Anonymous11:37 AM

    Har nu en fråga till en blivande pensionär om min svärfar 70 år som redan är pensionär. Han har precis sålt sitt hus och flyttat in i hyresrätt. Han kommer få ut 1,5 miljoner netto. Han har låg pension och inga andra tillgångar.

    Väldigt tacksam för tankar om hur du skulle placerat pengarna i hans situation!

    Borde inte vara några problem att nalla lite av kapitalet framöver (ingen poäng att ha stort arv) men vore trevligt med avkastning varje månad.

    Hälsningar Henrik

    ReplyDelete
  5. Anonymous12:12 PM

    Sparkonto. Ta ut 10.000kr per månad i 12,5 år. Lev livet och lämna inte en krona i arv. Surt förvärvade pengar ska spenderas medans man lever och din svärfar lär inte ha allt för många år kvar där han faktiskt kan resa, se/göra saker.

    ReplyDelete
  6. Håller med om att investera är av mindre vikt om man är 70 och vill ha ett kassaflöde av pengar varje månad och inte siktar på att lämna ett arv.

    Lite preferensaktier kanske där utdelningen återinvesteras för de pengar som ska användas om 5-10 år. Men rätt stor del på sparkonto. Finns ju varianter där man får lite högre ränta om man binder några år där man kan lägga det som inte behövs första åren.

    ReplyDelete
  7. Anonymous12:15 PM

    Kanske är Spiltans korträntefond ett alternativ till sparkonto? Jag skulle själv tycka att den har tillräckligt låg risk samtidigt som den kan ge några procent per år.

    Mvh
    Newman

    ReplyDelete