Pages

Friday, December 16, 2016

Utdelningsmål

Har velat lite fram och tillbaka hur jag ska räkna på mitt mål för utdelningar. Fram till nu har jag satt upp ett mål på antal aktier jag ska äga vid årsskiftet. Och sen beräknat utdelningarna på detta antal aktier för kommande år. Detta för att få en så rent och snyggt sätt att mäta varje år som slutar med 31/12.

Det gör att jag eftersom jag precis klarat målet av antal aktier jag skulle äga i år. Nu är uppe i målsättningen om 100.000 kr i utdelning 2017 (med lite säkerhetsmarginal då jag räknar med små höjningar av utdelningarna på de flesta bolag och även sänkning på Ratos och Telia).

Utöver detta kommer jag ju hinna köpa mer aktier fram till svenska utdelningssäsongen, som ju också ger utdelning 2017. Och vissa aktier tex Telia, Atlas och de amerikanska delar ju ut flera gånger om året där jag har ännu längre tid på mig att köpa fler aktier som kommer ge effekt på 2017.

Men att göra en prognos på hur mycket aktier jag hinner köpa under 2017 som ger utdelning 2017 är svårt. Dessutom skulle en för aggressiv målsättning riskera att locka mig att köpa aktier som ännu inte delat ut pengar, för att kortsiktigt dopa utdelningen och klara årets mål.

Såhär ser de målsättningar ut som jag satte upp i början av 2016

2017 - 100.000 kr
2018 - 117.000 kr (ökning med 17´)
2019 - 136.000 kr (ökning med 19´)
2020 - 157.000 kr (ökning med 21´)
2021 - 180.000 kr (ökning med 23')

Tanken är alltså att jag klarar denna målsättning för 2017 om jag vid årsskiftet 2016/2017 slutar att köpa aktier. Skulle jag följa denna plan och känna att jag vill jobba vidare till jag kan plocka ut 157.000 kr i utdelning kan jag alltså sluta jobba sista december 2019. Att jag med 1,5 miljon i fonder som ska säljas löpande behöver så mycket som 180.000 kr per år i utdelning känns avlägset, således ska jag inte behöva jobba ända till december 2020. Men har gjort planen längre för att skapa en bild av vad varje extra år i arbetslivet kan innebära.

Dessa mål är satta på en begränsat höjning av utdelningarna i sig själva utan tillväxten genereras främst av återinvesterad utdelning och nysparande. Om vi tänker att utdelningarna växer med 3% organiskt så behöver jag alltså generera 14.000 kr i ny utdelning via köp under 2017. Med snittutdelning om 4% i dessa nya köp skulle alltså krävas nya köp för 350.000 kr, varav 100.000 kommer från återinvesterad utdelning och 250.000 kr kommer från sparande.

Det är i denna typ av tankar och dribblande med Excel jag varit när jag funderat på att sälja någon aktie med 2% DA och köpa preffar med 7%. Som jag var inne på förra veckan 

11 comments:

  1. Anonymous1:06 PM

    Jag sätter upp ett mål vid årsskiftet hur mycket jag ska komma upp preliminär utdelning tills nästa årsskifte. Målet blir alltså framtida utdelning och inte ett mål för det kommande året. Årets mål är för 2017 och nästa års mål för 2018 osv. Äger själv lite preffar och är nöjd med det, så länge man är ok med svängningar i kursen gillar jag kassaflödet de genererar under året. Med lite is i magen sjunker de nog en bit till kommande tiden..

    ReplyDelete
  2. Anonymous1:37 PM

    Om jag var du hade jag köpt på mig preffar för en stor summa, i stabila bolag som genererar pengar, typ Balder/Akelius. Finns även många riktigt bra nordamerikanska alternativ. Omega Healthcare, Northwest Healthcare REIT, ETF:er SDIV,SPFF, utdelande indexETF:er osv för att få utdelning samtidigt som man får indexexponering till låga kostnader. Sen skulle jag amortera ner ditt bolån rätt mycket också. För att sänka ränterisken på sikt. Då kan du sluta redan nu i sommar :)

    //Richard

    ReplyDelete
  3. Amortera ner bolånet med 0,79% ränta (innan ränteavdrag) måste jag säga att jag är extremt omotiverad till. Jag och min fru har alltså en bostadsrätt värd runt 3 miljoner belånad till 900.000 kr.

    Nu har jag redovisat bostaden som min, men som gifta är det ju egentligen bara halva som är min och halva lånet. Dvs 450.000 kr per person i bolån. Som pensionär finns inget behov av att bo i Stockholm, det vill säga då frigörs bolånet när vi köper något billigare mindre centralt.

    ReplyDelete
  4. Det jag tycker är svårast med utdelningsmål är att de inte tar hänsyn till annan avkastning när jag säljer aktier före utdelning och så att säga plockar hem utdelningen den vägen. Gör så ibland när jag tycker de blir övervärderade, jag kan räkna hem en kursvinst som överstiger en årsutdelning och samtidigt har hög sannolikhet för att kunna köpa tillbaka billigare igen.

    Mina mål brukar motsvara grovt räknat 4-5 procent avkastning på totalt kapital inklusive nettoinsättningar under året.

    Jag sätter både utdelningsmål och kapitalmål.

    Rätt fantastiskt bolånevillkor du har... Men risken är ju liten för långivaren så det är rimligt med tanke på att du knappast kommer få problem att betala de knappt 200 kronor i månaden som du har i ränta efter ränteavdrag om frugan och du delar lika. :)

    ReplyDelete
  5. Som alltid väldigt inspirerande läsning. Har sökt men inte funnit svaret kring dina innehav i fonder, har du lust att dela med dig av vilka fonder du valt och din syn på innehaven?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Är framförallt indexfonder. Största innehav är Länsförsäkringar Global Indexnära. Har inga svenska fonder då jag är så överviktad i svenska aktier.

      Delete
  6. Hej Miljonären, jag har lite funderingar på "Aktiefeed". Du verkar vara en av de anslutna bloggarna. Jag har inte förstått riktigt ur det funkar, om det är bra eller dåligt. Hur resonerar du som verkar vara ansluten till "aktiefeed" i frågan?

    https://aktiepappa.blogspot.com/2016/12/aktiebloggare-se-hit.html

    /Aktiepappa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hej Aktiepappa. Har inga större tankar om det då det inte är något eget aktivt beslut att "ansluta mig". Utan har helt enkelt bara blivit upplagd.

      Delete
  7. I den summa du anser dig behöva, har du räknat med skatten?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja tänker att utdelningen ska räcka till skatten på aktierna. Fondernas ISK skatt tänker jag lösa genom att sälja fonder. Dvs aktier och fonder står för sin egen skatt.

      Delete
  8. Föll bort, "hur" har du räknat med skatten?

    Visst lågt nu men 1% mer lär ju ha viss påverkan

    ReplyDelete