Pages

Thursday, April 26, 2018

Avanzapodden om ekonomiskt oberoende

Jag har hört ett par avsnitt av Avanzapodden tidigare för att bilda mig en uppfattning. Jag insåg rätt snabbt att den vänder sig lite mer till nybörjare och att jag som tänkt på det här med aktier, fonder, sparande, bolån några timmar om dagen i 15 år därför inte riktigt är målgruppen.

Jag kommer ihåg att Günther Mårder en gång sa att de i början av Sparpoddens historia trevade efter formatet och då avbröt sig själva för att förklara vad en aktieutdelning var. Men sen insåg Jan och Günther att de som ville lyssna på en timmes snack om sparande varje vecka nog redan visste vad en aktieutdelning var. Nu när det finns minst 10 andra poddar tror jag dock det är toppen med en som tillåter sig sig själv att vara grundlig och kort, så fokuset är säkert helt rätt för Avanza som vill fortsätta locka till sig nya kunder.

Nåväl, idag såg jag i flödena att det kommit ett avsnitt Avanzapodden om ekonomiskt oberoende. Och det kunde jag givetvis inte motstå utan lyssnade igenom det medan jag åt frukost och borstade tänderna. Vill börja med att säga att jag gillar Johanna och Nicklas. Jag har träffat båda personligen och de är inte bara trevliga utan även duktiga och går båda en lysande karriär till mötes, då de bara är runt 30 år och siktar på att jobba till minst 70. Tyvärr saknade jag dock lite röd tråd i dagens avsnitt. Kanske var det förarbetet eller samspelet mellan de två som gjorde att man tappade tråden?

Det började rimligt med ett exempel på någon som tjänar 30.000 kr i månaden före skatt och därmed fick ut 22.700 kr i månaden. Sen lite prat om fasta och rörliga kostnader och sen spara mellanskillnaden på det. Logisk och bra början. Sen helt plötsligt så tappade man denna röda tråd och Johannas uträkning av vad man får efter skatt blev bortkastad. Istället började Nicklas prata om någon som ville ha ut 25.000 kr i utdelning varje månad genom att spara 1.000 eller 5.000 kr i månaden ett visst antal år. Det rimliga enligt mig hade varit att istället att fortsätta räkna 22.700 kr efter skatt och sen dra bort ett sparande från det. Dvs sparar man tex 1.000 kr i månaden så betyder det att man lever på 21.700 kr. Sparar man 5.000 kr så spenderas 17.700 varje månad.

Den relevanta frågan i podden för att hålla röda tråden tycker jag hade varit: Hur lång tid tar det med ett sparande på 5.000 kr i månaden att nå en passiv inkomst på 17.700 kr per månad? Eller med ett sparande på 1.000 kr i månaden att få 21.700 i passiv inkomst? Detta betyder ju nämligen att man redan nu kan hitta en levnadsstandard man är nöjd med baserad på en lön på 30.000 brutto ihop med ett för en själv rimligt sparande. Sen behåller man bara den nivån livet ut. Att hitta en levnadsstandard man trivs med som sen kan behållas utan att behöva jobba om man inte vill borde vara en rimlig definition på ekonomiskt oberoende eller ekonomisk frihet. 25.000 kr i månaden däremot blir bara en siffra helt tagen ur luften.

Svaret på den frågan som jag tycker borde ställts med 5.000 kr i månaden i sparande för att få 17.700 i utdelning varje månad är att det då behövs cirka 25 års sparande med de antaganden de gjorde i podden (7% avkastning under tiden man sparar och sen 6% direktavkastning som plockas ut när man ska börja leva på pengarna).

Tyvärr snurrade man även in på problemet med lägre pension om man slutar jobba tidigt. Men personen ovan som jobbar mellan 25 och 50 och sen har en passiv inkomst på exakt lika mycket som spenderats de senaste 25 åren behöver väl ingen hög pension? Trots det kommer man ha mer pengar vid 70 än någon gång tidigare i livet. Så inget problem som jag ser det.

Ni hittar avsnittet här eller på det sätt ni brukar lyssna på poddar.
https://soundcloud.com/avanzapodden/episod-7-hur-blir-man-ekonomiskt-oberoende

11 comments:

  1. Anonymous9:41 AM

    Håller med dig.
    Och undrar när du ska börja podda? Tror det skulle bli riktigt bra!

    ReplyDelete
  2. Den podden ska jag testa att lyssna på! Håller dock med om att resonemanget låter lite otydligt.

    /Miljonista - min väg mot miljonen vid 25 år

    ReplyDelete
  3. Anonymous2:33 PM

    Du nämnde att det finns ca 10 poddar utöver Avanzapodden. Jag är väldigt intresserad av att veta vilka det är då ajg skulle uppskatta att ha lite aktie/ekonomipoddar i öronen på promenader, längre bilturer och på gymmet.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ca 10 stycken i bokstavsordning att prova för att hitta något som passar.

      Analyspodden
      Börskompisar
      Börspodden
      Ett rikare liv
      Fill or kill
      Finanspodden
      Investerarens podcast
      Kvalitetsaktiepodden
      Market makers
      På riktigt
      Sparpodden
      SVD Börsplus

      Delete
    2. Anonymous12:06 AM

      Tack Miljonären!

      Delete
  4. Lägre-pensionsspöket ska alltid grävas fram i sådana här sammanhang. Jag ska själv fira lite extra idag då jag i och med denna lön har mer på ISKen än i vad jag har reserverat i allmänna pensionssystemet efter 18 års kneg. Det tog drygt tre år att fixa.

    ReplyDelete
  5. Tjenare Miljonär innan 30! :D
    Alltså det sjuka är ju att du egentligen kan sätta in Nicklas i vilken podd som helst så blir den bra. Helt ärligt. Det driv och engagemang som Investeraren visar och den entusiasm han har när han talar är bortom denna värld.

    Själv tycker jag att Pratapengar var bra mycket bättre än Aktiekompisar. Aktiekompisar är givetvis bra men tyvärr inte i samma klass nu när Nicklas är borta. Men inget ont menat med det.

    Kronan till miljonen - för varje krona är början på en ny miljon

    ReplyDelete
  6. Anonymous11:03 PM

    Tycker du ger en lite väl snäll recension.

    Visst ska man förenkla så mycket det går för nybörjare men inte mer!

    Kan inte se att paret, hade en susning om vad dom talade om.
    Kalle56

    ReplyDelete
  7. Anonymous12:32 PM

    Gillar Niklas men tycker det ibland lyser igenom att han representerar en retail bank som tjänar pengar på aktieköp oavsätt hur börsen går. Påstår själv hålla sig neutral men så länge han är anställd av avanza är han en säljare för dem. Om fler gjorde som miljonären och slutade köpa/endast leva på utdelning så backar banken inkomstkälla. Största risk med utdelningsaktier är ju inte en reducerad utdelning enstaka år utan snarare en konkurs som raderar kapitalet speciellt i ägande i decennier men det nämner de inte...

    ReplyDelete
  8. Inte första gången i bloggen du tar upp Nicklas som du gillar men som säger rätt dumma saker. Problemet verkar var just det, att alla gillar Nicklas, hans sociala förmåga är säkert lysande men man ska verkligen inte lyssna på vad han säger. Jag vet inte hur man ska uttrycka det på ett snällt sätt, kanske kan man säga att han är svag begåvad vilket såklart 99% av allt okunnigt folk som vill lära sig mer om aktier inte förstår och det är det som är lite olyckligt. Hans sociala tillgång av evigt pratande utan substans och eftertanke är inte en tillgång för folk som verkligen vill lära sig något om aktier o dyl. Folk borde läsa lundaluppens blogg eller nåt istället men det lär ju aldrig hända :)

    ReplyDelete
  9. Loved readding this thank you

    ReplyDelete