Pages

Tuesday, December 19, 2017

Utdelning 2018

Sommaren 2015 växlade jag över till en strategi som vi kan kalla för "köp och behåll med fokus på utdelning". Jag gick då över från att fokusera så mycket på värdet av portföljen till att fokusera på att nå en målsättning i antal aktier och därmed en årlig utdelning. Jag tänkte det kan vara lite kul att se hur jag lyckats med målet att skapa en utdelning som går att leva på och hur väl mina mål/prognoser stämt med verkligheten.

Målsättningen fram till 2018 har egentligen varit av mindre intresse då utdelningen bara återinvesterats och varit en del i att köpa det antal aktier jag önskar. Men redan 2015 satte jag upp målet om 120.000 kr i utdelning för 2018. Det betyder ju 10.000 kr i månaden och det är vad jag lever på idag. Men målet är att kunna höja det. Det löser jag genom att ha möjlighet att sälja aktiefonder för 5.000-10.000 kr i månaden beroende på behov (motsvarande ca 5% av värdet per år vilket bör vara relativt uthålligt, men dessa pengar är ok om de minskar något i värde över tid fram mot möjligheten att plocka ut olika pensionsdelar). Det långsiktiga målet när min fru slutat jobba är 30.000 kr netto för oss båda ihop per månad.

Då jag under 2018 ska leva på min slutlön från jobbet och intäkter i min enskilda firma så kommer utdelningen för 2018 sparas på sparkonto inför 2019 då den kommer börja användas för konsumtion. Det gör också att jag inte behöver sälja några fondandelar innan 2019.

Hur ser då chanserna ut för att nå 120.000 kr i utdelning under 2018? Med tanke på att målsättningen sattes upp för flera år sen så måste jag ändå säga att det är skrämmande rimligt.

Såhär ser det nämligen ut:

Tabellen visar hur många aktier jag har idag av respektive bolag. Skulle bolagen dela ut exakt samma belopp 2018 som 2017 så skulle jag alltså få 115.940 kr i utdelning (detta är betydligt mer än jag fick i år eftersom jag köpt många av aktierna efter utdelningstillfället för 2017). 

Mitt mål för portföljen som helhet är en organisk utdelningstillväxt om 3%. Med dessa 3% tillväxt landar vi på 119.418 kr. Jag ska dessutom köpa aktier för lite över 20.000 kr från decemberlönen som kommer öka upp antalet i några aktier.

3% utdelningstillväxt räknar jag rakt över på portföljen som helhet. Det bör vara rimligt även om det finns både preferensaktier och några andra tungt vägande bolag som troligtvis inte kommer höja (kanske till och med sänka?). Jag har läst att det spekuleras i feta extrautdelningar både i Volvo (10-14 kr enligt Nordea och SEB), Telia (1 kr extra enligt SEB) samt i Atlas Copco (20 kr enligt Barklys).

Vad tror ni? Visst vågar jag tro på en bit över 120.000 kr nästa år i utdelning?

24 comments:

  1. Det tror jag du får, men jag förstår inte varför det inte blir mer. Har för mig att du har en förmögenhet på närmare 6 miljoner, borde inte den kunna avkasta 4% d v s. kring 240 000 kr per år, eller har jag missat något?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aktierna är värda en bit över 3 miljoner. Sen har jag fonder för ca 2 miljoner. För att komma upp i 6 miljoner behöver jag räkna in även min andel i lägenheten. Men den ger ingen utdelning.

      Delete
    2. Ok, då är summan i paritet med förväntad utdelning. Varför inte flytta över fonderna till aktier och ta löpande utdelning istället för att behöva sälja av fonder, eller blir det ett nollsummespel?

      Delete
  2. Anders3:59 PM

    Rolig läsning, och grattis till din snart kommande pension!

    Jag har precis läst din bok, och har bestämt mig för att börja spara i en aktiefond. Det hade varit kul att få din input på min situation; jag har lagt undan 7000 kronor i månaden i ungefär ett och ett halvt år, och ska alltså lägga pengarna i en fond. Hur bör jag göra? Ska jag lägga hela summan i fonden på en gång, eller bör jag sprida ut summan månadsvis? Eftersom att pengarna ligger på ett konto utan i princip någon ränta så vill jag få in pengarna i fonden så fort som möjligt, så är det bättre att lägga en klumpsumma eller sprida ut pengarna?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Såhär skulle jag göra. Om jag kunde fortsätta spara 7.000 i månaden skulle jag sätta av låt säga 12.000 kr i månaden i aktiefonden tills pengarna är investerade (man bör troligtvis spara lite pengar på sparkontot som buffert). Därefter skulle jag gå över till att spara 7.000 kr i månaden.

      Sparkontot minskar alltså med 5.000 i månaden tills dess att man går över till att spara 7.000 kr i månaden istället för 12.000 kr.

      Delete
  3. Tillskott till pensionen4:03 PM

    Tjena miljonären!
    Tror och hoppas att du passerar 120000 med någon eller ett par tusenlappar, flera av dina bolag finns ju också med i min portfölj :). Gick igenom mina innehav för ett tag sedan och min förhoppning är dryga 90000 kr i utdelning under 2018 räknat på en utdelningstillväxt på 4-5% och en del köp före x-dag.
    Ha en bra afton.

    ReplyDelete
  4. Anonymous5:03 PM

    Jag har följt din blogg och även ett par amerikanska. Jag håller själv på bygga en utdelningsportfölj, men jag lutar mer och mer åt USA-aktier. Anledningen är att många bolag har fin utdtillväxt. Det är ju väldigt få svenska bolag som inte sänker utd när det svajar lite. Hur ser du på detta?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jag håller med om att det finns många stabila utdelare med bra tillväxt i USA. Tyvärr är direktavkastningen ofta låg. Jag gillar tex Johnson&Johnson men drar mig lite för att köpa fler aktier till klart under 3% direktavkastning.

      Delete
  5. Ja, jag försöker handla de amerikanska till runt minst 3%. Det brukar komma lägen då och då. Men just nu är det för dyrt tycker jag.

    ReplyDelete
  6. Anonymous6:01 PM

    Jag har en strategi där ca 20 % av portföljen består av högutdelare > 7% yield, och 20% av stabila lågutdelare med yield > 4%, och 60% däremellan. Snittar ca 11% avkastning under 2017, vi får se om det håller i sig. Att enbart köra lågutdelare som JNJ och Investor är inget för oss grisar ;)

    https://snalgrisen.blogspot.se/

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anonymous6:01 PM

      "< 4%" ska det ju vara

      Delete
  7. Anonymous6:17 PM

    Tror HM sänker utdelningen annars ser det lovande ut :)

    ReplyDelete
  8. Anonymous9:48 PM

    Hej. Hur länge ska du behålla dina preffar eller är de "eviga" också?
    Jag har preffar i min portfölj också men brottas med funderingar kring om det hade vart bättre att investera i stamaktier med stigande utdelning. På lång sikt är det troligtvis en bättre investering?
    Några tankar kring det?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja stamaktier troligtvis bättre på lång sikt. Men preffarna ger bra stabil utdelning och står troligtvis bättre emot en börsnedgång. Så tror det är ett bra komplement. Kämpar för att vikta dom lite tyngre men de står fortsatt för väldigt liten del av totalen.

      Delete
  9. Viktor6:40 AM

    Råkade se en reklam-banner på din blogg från ett företag som heter Qred AB. Verkar som man som privatperson kan investera i preffar hos dem med 7% avkastning.
    Är det något företag du känner till eller har det bara hamnat på din blogg genom adsense?

    ReplyDelete
  10. Det tror jag du klarar, även om någon, läs hm tex, sänker sin utdelning. Särskilt med tanke på inköpen nu sista lönerna. Men viss kommer du inte återinvestera nästa år utan lägga på "lönekontot" inför 2019?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Exakt så, ingen återinvestering av utdelningen 2018.

      Men hoppas dra in lite extrapengar så jag kan köpa lite aktier under 2018.

      Delete
  11. Anonymous10:27 AM

    Om preffarna står bättre emot en börsnedgång, är det en idé att investera 2018 utdelningen i Akelius och Klövern för 6% i stället för sparkontot? Lite mer risk men 6% är bättre än 0,7.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Så säkra är de inte. Trist om de faller 15-20% pga ränteuppgång fram till pengarna ska användas 2019.

      Delete
  12. Anonymous2:23 PM

    Hej,

    Tack för en rolig och bra blogg ��

    Hade jag varit dig hade jag sålt alla korsägda aktier via investmentbolag och köpt investmentbolag istället... skulle säkert resultera i en extra boost i direktavkastning. En tråkigare strategi men förmodligen en bättre.

    Lycka till på sista veckan.

    Mvh Oscar

    ReplyDelete
    Replies
    1. Absolut ett möjligt alternativ. Jag har ju haft en fin resa då det främst är verkstadsbolag som gått väldigt bra som jag dubbelägt.

      Delete
  13. Anonymous5:37 PM

    Intressant att följa.
    Har som privattjänsteman flexibel pensionsmöjlighet med konsultuppdrag som gör att statlig skatt blir svårt att undvika även under pensionsåren (ca 6-700 000 per år). En trevlig komplettering blir då för mig en utdelningsportfölj i 30 %-skattesegmentet på 1 1/2 till 2 miljoner (fn snitt >6,6 % på anskaffningsvärdet). Småjobba och sitta under korkeken i självvald omfattning ;-)

    ReplyDelete