Pages

Thursday, November 30, 2017

Sparekonomernas roll som tyckare

Jag tycker det är toppen att nästan alla de stora bankerna har sparekonomer eller andra talespersoner som ska företräda spararna, uttala sig i media och utbilda oss privatsparare. Ju fler som kan sprida kunskap desto bättre!

Claes Hemberg (Avanza) och Joakim Bornold (Nordnet) är kanske de två mest kända. Jag fick för en tid sen höra på ett föredrag av Jens Magnusson från SEB och han var riktigt bra. hans titel är privatekonom istället för sparekonom, men som jag förstår det är arbetsbeskrivningen ungefär den samma.

Det som gör mig lite förbryllad och föranleder detta blogginlägg är när sparekonomerna har en ganska stark egen åsikt i en fråga. Låt mig ta några exempel.

Höjd skatt på ISK (och KF)
I frågan om höjd skatt på ISK tycker jag det är självklart att en sparekonom ska ta spararnas parti oavsett var man står politiskt och tycker om skattetryck och finansiering av välfärd generellt. Det är lika självklart som att en försvarsadvokat alltid ska ta klientens sida. Här har så vitt jag sett alla sparekonomer gjort just det.

Så långt allting gott med andra ord.

Fondavgifter
Vad gäller frågan om aktiv och passiv förvaltning blir det lite mer lurigt. Här kommer troligtvis spararnas intresse och arbetsgivarens intresse kollidera lite. Lägre avgifter på fondsparandet kommer ge lägre provision på fondavgifterna. Men här tycker jag också sparekonomerna skött sig. Det finns lite forskning att luta sig mot att det över tid är svårt att slå index med en hög avgift, men samtidigt kan man ha lite egna åsikter om att rätt aktiv fond absolut kan vara värd sitt pris. Dvs det finns någon form av konsensus om vilken som är den allmänna sanningen. Och den håller sig de flesta sparekonomer till.

Även här tycker jag alltså allt är i sin ordning.

Amorteringskrav eller rimlig pris på Bitcoin
Utmaningen uppstår när sparekonomerna tar på sig uppgiften att uttala sig om saker som uppenbarligen bara är en ren åsikt. Nu senast om amorteringskravet som klubbades igenom idag vid lunch.

Claes Hemberg på Avanza tycker detta med ökad amortering för vissa grupper är toppen. Och det är han ju absolut välkommen att tycka. Men om han tycker det på sin arbetstid som sparekonom på Avanza blir jag lite förvirrad. Är det hans egen åsikt, Avanzas åsikt eller vetenskapligt bevisat att ökat amorteringskrav är bra?

Avanzas åsikt verkar det inte vara. För deras VD verkar nämligen tycka precis tvärt om.


Missförstå mig rätt. Högt i tak och att man får tycka tvärt emot chefen är givetvis bra!

Andra exempel är när det blir prestige och många också blir väldigt upprörda är när man ska uttala sig om kursen i tex Fingerprint eller nu senast Bitcoin. Att man såg problem med att många unga personer utan lång historik på börsen hade väldigt stor del av sina pengar investerade i ett enskilt bolag som i fallet med Fingerprint är ju ett klockrent exempel på när man opartisk kan gå ut att varna för detta med hjälp av statistik och historiska exempel. Jag tycker problemet uppstår när man börjar uttala sig om kursen.

Tyvärr fungerar vi ju alla så att den dagen vi sagt att något är en bubbla eller en annan aktie är köpvärd så kommer vi bli personligt engagerade i frågan. Argumentera för vår sak när vi får mothugg och bli ännu mer fasta i vår övertygelse och samtidigt förhoppning om att vår prognos ska slå in. "Fingerprintsekten" var inte sena att håna Hemberg för hans varningar när aktien gick upp hundratals procent. Vilket knappast gjorde honom mer positiv till bolaget.

Jag tror inte på alla som sa att "Jag hoppas jag har fel men jag tror Fingerprint kan rasa minst 50%" när den stod i 100 kr. De flesta hoppades nog inte alls att de hade fel och var nog inte det minsta ledsna att verkligheten överträffade deras farhågor efter allt skit de fått i samband med uttalandet.

Att man däremot delar sina egna investeringar på tex Shareville som både Günther gjorde på sin tid och jag tror även Joakim Bornold gör idag är bara transparent och bra tycker jag.

Jag vill alltså se mer av allmänna spartips, information om dubbelbeskattning i IPS, det dumma med att ha räntefonder i en ISK, allmänna rekommendationer om att sprida riskerna eller intervjuer med duktiga ekonomer och förvaltare. Men mindre av sparekonomens personliga åsikter om amorteringskrav, generella politiska beslut som inte direkt rör sparande och käbbel om vad som är rimligt pris på ett visst bolag eller kryptovaluta.

Håller ni med eller är det bara jag som blir förvirrad av alla personliga åsikter där ute? Kanske är det uppenbart för alla andra vad som är vetenskapligt belagd fakta, vad som är en åsikt från bankens sida och vad som är rent privat tyckande?

Reklam: Det finns fortfarande möjlighet till beställning av signerat julklapp med valfri hälsning av min bok. Efter en strid ström av beställningar fram till i helgen har det nu stannat av värre än Oscar Properties försäljning av lägenheter i Norra tornen. Det gör att det fortfarande finns ca 15 exemplar kvar. Hoppas de går åt. Läs mer om pris och hur ni beställer här.

Jag är mycket glad och tacksam för alla som redan har beställt boken. Så varje extra bok som går iväg nu ser jag som en ren bonus.

14 comments:

  1. Anonymous4:25 PM

    Man ska inte heller försöka mörda katter. Inte heller blocka alla kunder som tycker annorlunda och vill diskutera saker med företagets sparekonom, hoppas verkligen att Classe får sparken snart och att Nicklas och/eller Philip får ta steget fullt ut som sparekonom. Det är ju tydligt att Avanza inte gillar Classe men är för fega för att sparka honom och låter han istället hamna lite bakom tidigare nämnda personer.

    ReplyDelete
  2. Det enkla är förstås att bara ignorera Claes, han är faktiskt helt värdelös på sitt jobb. I början var det bra som någon slags lobbyist förökat sparande och klagolåt över rena bluffar och dylikt.

    Idag fungerar han inte längre, dålig kunskap, dålig bildning, mycket slarv i hans texter, detaljer glöms bort och trots att folk säger till att det han skriver är fel dyker snart samma fel upp i en ny bloggpost, egna åsikter i parti och minut med sin arbetsgivare som megafon. Så där håller det på i tid och otid.

    Har Claes ens någon ekonomisk bildning? Han är väl journalist i grund och botten.

    ReplyDelete
  3. Anonymous10:39 PM

    Själv tänker jag inte beställa ett signerat exemplar av bloggarens bok. Jag har tagit till mig skribentens visdomsord. Man går på bilioteket och lånar boken. Har sagt det tidigare har funderat på att skaffa mig röda hängslen med gula dollartecken på och ge mig ut och föreläsa. Kommer jag till skott blir det Lars 5.0

    Med vänlig hälsning

    Lars

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack för info. Glöm inte gå in på H&Ms Facebooksida och berätta ifall du inte tänker köpa någon tröja också.

      Delete
    2. Anonymous5:25 AM

      Men ge dig.

      Delete
    3. Anonymous12:33 PM

      Lars,
      Det låter farligt underhållande. Globen är minimum så att hängslenas aura får plats.

      Delete
  4. Om man ser de här personerna som förespråkare för "vanligt folk" så verkar det vara i linje med deras jobb att heja på när förändringar görs så att folk inte behöver låna så mycket.

    Att Avanzas VD som precis tänker börja med bostadslån vill att folk ska ha så mycket lånat som möjligt följer också hans roll vad jag kan bedöma.

    Är det inte dessutom en stor likhet mellan "satsa hela årslönen på Fingerprint för att de går upp hela tiden" och "satsa hela årslönen på Bitcoin för att den gör upp hela tiden"? Så man borde kunna ha samma åsikt om båda utan att vara en hycklare.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Att varna för att sätta en årslön i en enskild aktie eller i bitcoin har jag inga problem med. Det är tvärsäkra uttalanden kring kursen och vad som är en bubbla eller inte bubbla som gör mig förvirrad.

      Samt när två talespersoner för samma arbetsgivare uttalar sig direkt motsatt till varandra i rent tyckande.

      Delete
  5. Tror att det oftast är uttalat att de inte för fram sin banks ståndpunkt. Vilket nog är för att de ska få större trovärdighet i att de står på spararnas sida.

    Gunther och Jan tjatade ofta i Sparpodden om att det fanns andra alternativ till Nordnet om det någon gång verkade partiskt på något sätt, vilket i mitt tycke är lite överdrivet.

    ReplyDelete
  6. Apropå det, hur ska man se på finanstidningarna när de rekommenderar olika bolag. Jag fattar inte att de kan med att göra så.

    ReplyDelete
    Replies
    1. En aktieanalys som följs av någon riktkurs eller rekommendation att köpa eller sälja tycker jag som koncept är tydligt och bra.

      Delete
  7. Anonymous7:20 AM

    Bra artikel, sparekonomer dyker upp lite som gubben i lådan när diverse tidningar ska skriva något om sparande, ofta med helt förvirrande och motsägelsefulla uppgifter. Dock tycker jag att DI ska ha ett jumbopris för Magnus Degel och hans s.k. "aktietips" med formuleringarna "Här är 10 aktier SOM KAN ge dig 7% årlig avkastning". Lite fånigt och man börjar ju undra om DI använder samma rubrikgenerator som aftonblaskan. Det är ju väldigt lät att skriva en artikel om "Så här blir börsåret 2018" där man får med precis alla möjliga utfall i en och samma artikel. "Börsen kan gå upp, men den kan också gå ner". Otroligt dålig kvalitet på mycket av det som DI producerar.

    ReplyDelete
  8. Anonymous1:31 PM

    Höjd skatt på ISK (och KF)

    Regimen säger ja till höjd beskattning av sparande!
    http://riksdagen.se/sv/dokument-lagar/arende/betankande/hojd-beskattning-av-sparande-pa_H501SkU6

    Parti Ja Nej Avstående Frånvarande
    S 96 0 0 17
    M 0 0 69 14
    SD 0 36 0 10
    MP 18 0 0 6
    C 8 0 9 5
    V 17 0 0 4
    L 1 0 13 5
    KD 0 0 14 2
    - 1 2 0 2
    Totalt 141 38 105 65

    Gör gärna ett liknande inlägg om politik för att utbilda oss privatsparare inför valåret 2018.

    ReplyDelete
  9. Anonymous10:59 PM

    Hej,

    Jag hade gärna sett fler tips och diskussioner från dessa herrar kring ämnen utanför börsen. Günther drev på bra med privatekonomiska frågor och "sparad krona". Det gav oss tips och idéer kring hur vi kan spara pengar i våra liv. Nu är det bara börsen som det snackas om, vilket ur min synvinkel är en viktig del, men bara en av mönga delar kring sparande.

    /david

    ReplyDelete