Nu har jag bokat in ett möte med chefen för att diskutera min framtid. Tanken är att framföra önskemålet om att sluta jobba vid årsskiftet, dvs med 3 månaders uppsägningstid samt några dagars extra förvarning.
Jag har några alternativa lösningar som jag kommer presentera som alla bygger på att jag får gå ner i tid redan under hösten mot att finnas tillgänglig på olika sätt i mindre omfattning efter årsskiftet. Ska detta bli aktuellt krävs att jag gör en "plusaffär" dvs får mer ledigt innan årsskiftet jämfört med vad jag behöver jobba efter. I gengäld får min arbetsgivare hjälp med lite mer kritiska saker som jag kan bäst tills de fått upp nya rutiner. Men de är mer detaljer i det stora hela och handlar om arbete i mycket liten omfattning efter årsskiftet i så fall.
Grundupplägget är att jag gör min sista arbetsdag som anställd precis innan julafton i år. Jag har lite över 20 dagars sparad semester sen tidigare, samt bör väl jobbat ihop ytterligare ca 20 dagar av nästa års semester vid årskiftet. Så det borde bli runt 2 månader med lön under 2018. Det lutar åt att jag tar ut dom semesterdagarna under 2018 vilket kommer leda till låg lön och därmed låg skatt. Jag har fått förslag av bloggläsare att ta semesterpengarna som klump till decemberlönen 2017 för att boosta inbetalningen till tjänstepensionen.
Jag har inte räknat på det i detalj utan kan tänka mig båda varianteran och får höra med HR vad som är standard hos oss.
Så nu finns det snart ingen återvändo längre. Känns spännande och kul.
Riktigt kul och inspirerande
ReplyDeleteGrattis! :) Akta så du inte åker på mer jobbs än halvtid bara, verkar vanligt tyvärr.
ReplyDeleteNär är mötet? Vad planerar du säga? Lägger du fram ett signerat exemplar av boken på bordet och bara sitter tyst? Lycka till!
ReplyDeleteI början av nästa vecka. Ska bara säga att jag inte vill jobba längre och heller inte behöver. Dvs blir nog ingen stor scen.
DeleteSpännande om din chef är en läsare, jag har en anställd som ville ha en möte nästa vecka lite oväntat 😅
ReplyDeleteTror risken är obefintlig. Mitt snack om ISK-skatt fick inget vidare gehör från någon på jobbet.
DeleteOm din chef säger att du är så värdefull för företaget att du kan behålla din lön och jobba på distans? :-) Vad händer då? Lockande? Hälsar Lars D
ReplyDeleteJobba 50-100% på distans är inte aktuellt. Men om jag får riktigt bra betalt för att jobba 5-15% är det värt att titta på. Kommer känna av om dessa möjligheter finns.
DeleteJättestort grattis!
ReplyDeleteVälkommen till den underbara friheten i ovanligt låg ålder. Bra jobbat, imponerar.
Men du lovar väl att inte släppa bloggen, följt dig sen 2007. Räknar med många inlägg nu de sista månaderna. Vad komme du säga till dina närmsta kollegor? Att du ska gå i pension?
ReplyDeleteSer mycket fram emot redogorelse fran motet.
ReplyDeleteGrattis - men sluta inte blogga! :-)
ReplyDeleteGrattis! Sluta inte skriva, är mycket spänd på att få höra lite "tales from the crypt" så att säga, nu när du äntligen har tagit steget. Finns säkert mängder med utmaningar när man lever i samhället enbart på kapitalinkomster.
ReplyDeleteKul, grattis. Du måste vara redogöra för chefens reaktion när du berättar det 😀
ReplyDeleteSpännande! Lycka till!
ReplyDeleteHar ni inte förskottssemester?
Jo låter bekant att jag hade full semester 2005 trots att jag inte jobbat helt år då. Men borde inte den eventuella skulden vara avskriven efter 12 år? Dvs att jag numera har semester på sommaren med dagar jag jobbat ihop senaste året?
DeleteFörskottssemester skrivs av efter 5 år.
DeleteVilket bör betyda att jag hinner jobba ihop 75% av 2018 års semesterdagar fram till årskiftet om jag slutar då? Dvs kan plocka ut sparade dagar som står på min senaste spec + 75% av nästa år?
DeleteDet är korrekt!
DeleteCoolt! Lycka till! Blottar du din identitet som utlovat efter det mötet?
ReplyDeleteHar jag lovat det?
DeleteDu pratade för några år sedan om att ta ut a-kassa, är det något du skippar nu?
ReplyDeleteJapp. Har gått ur a-kassan och skippar det. Moraliskt rätt, skönt att slippa arbetsförmedlingens möten och kommer även ha lite intäkter i min firma.
DeleteHoppas du fortsätter blogga efter du sagt upp dig.
ReplyDeleteÄr du ansluten till något kollektivavtal som reglerar arbetstidsförkortning?
ReplyDeleteUr ett skatteperspektiv och ur ett tjänstepensionsperepektiv borde du sluta tex 180131 och be få sparade semester utvald på januarolönen. Då låg skatt för 2018 och lite extra tjänstepensionsinbet för jan -18.
ReplyDeleteGör du sol du nämner att läsare rekommenderar i inlägget, extra tjp, men också hög marginalskatt på "extra lönen", ty tax inkomst 2017.
Utbetald... Gör du SOM du nämner.
DeleteDet är rätt, bra tips. Det bästa av 2 världar! Får se hur jag ska lösa det utan den enda nackdelen med upplägget att behöva jobba i januari.
DeleteMå friheten och utdelningarna vara med dig :) Hoppas du fortsätter med bloggandet i alla fall
ReplyDeleteKul att du gått ur a-kassan. Det har jag också. Bortkastade pengar. Är man bara det allra minsta framåt behöver man aldrig gå till arbetsförmedlingen. Bättre att göra som du, ha en firma vid sidan om.
ReplyDeleteSå spännande!! Blir väldigt peppad av att fortsätta min egen resa mot ekonomisk frihet som just börjat, mycket tack vare denna bloggen. Stort grattis, grymt jobbat och lycka till med jobbavslutet!
ReplyDelete- LÄS VIKTIGT!!! -
ReplyDeleteDu skall göra så här för att maximera din inkomst:
Du jobbar fram till 31 januari 2018 och tar ut ALLA dina semesterdagar på januarilönen.
Säg att du har 40 000 kr i månadslön i januari samt tar ut 40 semesterdagar = 80 000 kr. Då tjänar du totalt 120 000 kr i januari.
Arbetsgivaren kommer då att betala in 26 850 kr i tjänstepension !!
(120 000 - 36 000) * 0,3 + 36 000 * 0,045 = 26 850 kr
På de 120 000 kr du har i lön i januari kommer arbetsgivaren att dra marginalskatt som du dock FÅR TILLBAKA i samband med deklarationen. Dvs du kommer i slutändan endast att betala 14.2 % i löneskatt på din lön om 120 000 i januari. Om din lön under 2018 slutar på 120 000 kr så betalar du endast 17 268 kr i kommunal/landstingsskatt pga jobbskatteavdraget.
Sluta inte att jobba 31a december utan ta en januarilön + alla semesterdagar på januarilönen för att maxa din tjänstepension + minimera din skatt.
Med andra ord kommer du av dina 120 000 kr i lön få behålla 102 732 kr efter skatt + att arbetsgivaren därutöver betalar in tjänstepension om 26 850 kr.
Japp, så borde du göra... Mkt extra slantar att tjäna både i lön och tjänstepension. Siffrorna verkar stämma hyfsat, även om vi inte vet hur det kommer se ut exakt med skatt, inkomstbasbeloppet mm.
DeleteSka vi vara exakta med årets siffror så går gränsen för 30 % avsättning på överskjutande del på månadsbasis vid en lön på 38 437,5 kr. Brytgränsen på månadsbasis är 7,5 ibb dividerat med 12. Ibb är 2017 61500 kr. Kommer sannolikt vara ca 63000, möjligen upp mot 64000 kr för 2018.
DeleteOm du tar ut lönen i januari får du DESSUTOM cirka 18.5 % inbetalt av staten till din pension = 22 000 kr!
DeleteTar du ut pengarna i december får du 0 kr!
Genom att ta ut en månadslön i januari + 2 innestående semestermånader får du alltså följande resultat:
120 000 kr i lön som efter skatt innebär att du får behålla 102 732 kr. Du får statliga pensionsinsättningar om 22 000 kr + tjänstepension om 26 000 kr.
Att sluta jobba 171231 är väldigt ofördelaktigt. Jobba fram till 180131 så betalar du 14 % i löneskatt + att staten bjuder på 22 000 kr i pensionsinsättning som du går miste om du slutar i december.
Du kan ju söka någon utbildning/kurser och få studiemedel :)
ReplyDeleteHej! Jag har läst din blogg från och till. En sak som jag hängt upp mig på är att du vad jag förstår ska leva på utdelningar och besparingar. Om det blir en stor finanskris, stora bolag drar in sin utdelning osv. Vad ska du leva på då? Att räkna på utdelningar 30-40 år framåt måste ju vara en gissningslek.
ReplyDeleteGoogla "The 4% rule".
DeleteJag har dessutom låg belåning på bostaden och kommer ha ett års utgifter på sparkonto.