Pages

Friday, March 31, 2017

Snitta ner sig...

Jag kommer ihåg i min ungdoms dagar när jag köpte mina första Ericsson för runt 50 kr. Aktien hade rasat från över 200 kr. så 50 kr var ju rena fyndet (tänkte jag), tror detta var hösten 2000. Kan tänka mig att jag köpte ungefär 100 stycken.

Jag pluggade och jobbade lite extra på kvällarna och även på loven. Så fick alltid lite pengar över trots att jag inte tog fullt studielån. Så när Ericsson helt plötsligt stod i 20 kr och sen 12 kr och sen 8 kr köpte jag lite mer i omgångar. Sen blev det en nyemission år 2002 på 3,80 kr där man fick köpa en ny för varje gammal, så där dubblades mitt innehav. När aktien sen vände upp så har jag för mig att jag låg på plus redan på 8-9 kr. 

Så när man inte har så stort kapital i portföljen och varje nytt köp motsvarar en hög andel av befintligt innehav samtidigt som kursen rasar kraftigt går det snabbt att snitta ner sig. Att nedsidan alltid är ytterligare 100% var inget jag ägnade så mycket tanke åt då.

Nu är läget lite annorlunda för mig. Jag har sparat och byggt upp en portfölj i över 10 år. Även om mitt sparande nu är över 20.000 kr i månaden och utdelningarna över 100.000 per år så motsvarar ett års nytt sparande och återinvestering av utdelningen under 10% av befintliga portföljens värde. Varje månad köper jag alltså för under 1% av portföljens värde. Då jag sprider månadens köp i ett antal olika aktier så tar det en väldigt tid att påverka mitt GAV (Genomsnittliga AnskaffningsVärde) då jag aldrig säljer en aktie för att frigöra pengar att gå in tyngre i en annan.

Detta är något som slagit mig både för aktier som stiger och sjunker i värde. Jag köper nya H&M titt som tätt för runt 225-240 kr. Ändå rör sig knappt genomsnittliga snittkursen från snittet 260. Och i andra riktningen biter jag titt som tätt i det sura äpplet och köper dyra Investor för över 360 kr men mitt GAV är som fastmurat på 275.

Så tänkte jag räknar lite på det för att göra det tydligare.

Variant 1. Du har 1000 aktier i en aktie med GAV 262. Priset sjunker till 225 kr och du tänker att du måste köpa fler aktier för att snitta ner dig och rädda det tråkiga läget. Trots hela 500 nya aktier sjunker bara ditt GAV till ca 250 kr.


Variant 2. Du har 1000 aktier med samma förutsättningar som ovan. Men nu fortsätter kursen rasa efter att huvudägarens son som är VD går ut med att de ska öppna massa caféer istället för att fokusera på kärnverksamheten. Du snittar då ner dig enligt nedan. Det tar fortfarande tid att få ner snittkursen.


Variant 3. Fortfarande 1000 aktier och samma GAV vid exemplets början. Men nu handlar det om en aktie som ett par veckor innan årsstämman kommer på att utdelningen ska dras in vilket gör att aktien rasar med över 50%. Det gör att du kan köpa dubbelt så många aktier som i exemplet ovan för ditt månadssparande. Du snittar ner ditt GAV enligt nedan.


Slutsatsen kring detta är för egen del att man behöver inte stressa och panikköpa en aktie när den gått ner. Är man fullinvesterad och bara fyller på med mindre del av portföljens värde löpande. Skadan är redan skedd om du äger en aktie som faller i värde. Och det blir inte så mycket bättre totalläge av att man tajmar ett köp perfekt vid en överdriven kursreaktion nedåt. Så det är inga problem att i lugn och ro analysera läget till att aktien faller istället för att slänga sig på köpknappen i panik med huvudet djupt ner i sanden.

6 comments:

  1. Anonymous9:31 PM

    Du får bättre direktavkasning, margin of safety, och GAV, P/E när du köper billigare. Har inte räknat på det men man ska nog inte underskatta att köpa billigt.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Men direktavkastningen för innehavet som helhet hänger ju ihop med ditt GAV i förhållande till utdelningen. Så du höjer direktavkastningen lika långsamt som du sänker GAVet. Eller hur?

      Delete
  2. Kliva av på vägen ner och sedan köpa igen när kursen har stabiliserats eller vänder upp fungerar för mig, vågar inte fånga några fallande knivar. Men vi har alla olika strategier såklart, intressanta uträkningar du bjuder på!!

    ReplyDelete
  3. Förstår hur du tänker och resonerar men om man skall vara krass så är det feltänk.
    Varje köpbeslut skall tas frånkopplat från tidigare beslut och kunna stå på egna ben så att säga. Är väl det som är bland det svåraste vid investeringar att inte bli emotionellt knuten till tidigare gjorda investeringar/beslut.
    På samma sätt som varje nytt köp skall evalueras självständigt så skall man också se över befintliga innehav och med jämna mellanrum tänka över om man skall sälja innehavet eller behålla det. Även om man är långsiktig i sitt innehav så innebär det inte att det ursprungliga beslutet som togs vid köpet av befintligt innehav fortfarande är korrekt då omständigheterna kan ha ändrats.
    Så det korrekta resonemanget ovan skulle vara (väldigt förenklat)
    1. Skall jag behålla mitt befintliga innehav eller har förutsättningarna ändrats?
    2. Är förutsättningarna så bra att jag skall köpa?
    Befintliga innehavet skall inte påverka mitt köpbeslut dock så påverkas GAV när jag väl tagit beslut om att köpa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Problemet tycker jag är att om man hela tiden ska utvärdera aktiekursen om det är rätt läge att köpa, sälja eller behålla riskerar det att bli väldigt mycket affärer. Så fort en aktie rusat 10% på ett par veckor, till synes utan anledning blir i alla fall jag sugen att sälja. Vilket skulle leda till många transaktioner. Det skulle generera två problem för mig. Dels att jag skulle sälja bolag som går bra för tidigt och därefter svårt att komma in igen om det fortsätter upp. Och dels driva courtagekostnader.

      Därför har jag valt taktiken att köpa och behålla aktierna. Du har ju ändå helt rätt i att ett nytt köp för x kr alltid ska generera max avkastning på just dessa x nya investerade kronor utan att påverkas av tidigare händelser, GAV etc. Men tror det är vanligt att man köper mer i "panik" när ens favoritbolag rasar till synes utan anledning. Just för att försöka rädda situationen och sänka GAV. Vet många som gjort det i tex Fingerprint.

      Delete
  4. Hej, jag är Theresa Williams Efter att i förhållande till Anderson i flera år, han gjorde slut med mig, jag gjorde allt för att få honom tillbaka, men allt var förgäves, jag ville att han tillbaka så mycket på grund av den kärlek jag har för honom, jag bad honom med allt jag gjort löften, men han vägrade. Jag förklarade mitt problem med min vän och hon föreslog att jag hellre bör kontakta en spell caster som kunde hjälpa mig kasta en trollformel för att föra honom tillbaka, men jag är den typ som aldrig trott på spell, hade jag inget annat val än att prova det, jag postas passet caster, och han berättade det var inga problem att allt kommer att bli bra innan tre dagar, att mitt ex kommer att återvända till mig innan tre dagar, kastade han förtrollningen och överraskande i den andra dagen, var det runt 04:00. Mitt ex ringde mig, jag blev så förvånad, jag svarade samtalet och allt han sa var att han var så ledsen för allt som hände att han ville att jag skulle återvända till honom, att han älskar mig så mycket. Jag var så glad och gick till honom att det var hur vi började leva tillsammans lyckligt igen. Sedan dess har jag gjort löftet att någon jag känner som har en relation problem, skulle jag vara till hjälp för sådan person genom att hänvisa honom eller henne till den enda riktiga och kraftfull spell caster som hjälpte mig med min egen problem. e-post: drogunduspellcaster@gmail.com kan du maila honom om du behöver hans hjälp i din relation eller annan.

    1) Love Spells
    2) förlorad kärlek Spells
    3) skilsmässa Spells
    4) Förbindelse Spells
    5) Bindnings Stava.
    6) Breakup Spells
    7) Förvisa en tidigare Lover
    8.) som du vill ska främjas på kontoret / Lottery spell
    9) vill att tillfredsställa din älskare
    Kontakta denna stora man om du har något problem för en varaktig lösning
    genom drogunduspellcaster@gmail.com

    ReplyDelete