Pages

Sunday, December 11, 2016

Om börsen fortsätter upp...

Otroligt stark utveckling på börsen på slutet. Vilket ställer lite krav och utmanar det långsiktiga tänket och min strategi.

Jag försöker ju främst fokusera på utdelningar och strunta i dagsaktuella kursen. Och där i prognos över kommande utdelning har det ju inte hänt något vad jag vet senaste veckan. Men det är ju en utmaning att ignorera det faktum att kursuppgången bara den senaste veckan räcker för mina samtliga omkostnader i ett år om jag lever som idag.

Tanken är ju att köpa och behålla och aldrig sälja en aktie. Däremot tillåta mig att sälja fonder åren mellan jobbslut och att jag kan börja ta ut pensionen. Och för fonderna är ju den aktuella kursen det intressanta.

Då målet är att sluta jobba snarast möjligt kan jag inte låta bli att tänka på vilka möjligheter det finns att utnyttja läget om börsen skulle fortsätta upp låt säga 20% till på kort tid. Är verkligen strategin att köpa och behålla resten av livet optimal för mig då? Eller borde jag sälja Atlas Copco någonstans runt 300 med under 2% direktavkastning och köpa några fastighetespreffar istället? Att växla 250.000 kr till yield 7% istället för 2% skulle ju göra verklig skillnad när jag försöker få vardagsekonomin att gå ihop de första åren som pensionär.

21 comments:

  1. Tack för en superbra blogg!

    Köp Akelius, K2A, Balder eller Klövern Preffar.
    Så får du utdelning varje månad 6,5-7,5% årlig avkastning utspridd varje månad.
    Vi lär se en räntehöjning, men som stegrar upp sakta men säkert!

    ReplyDelete
  2. Markus9:50 AM

    Jag brukar själv sälja "bra" företag när priset har gått upp för mycket och är omotiverat högt. Sen om/när priset går ner kan man köpa igen. Känns lite onödigt att ha en aktie som har PE 30 t.ex. och låg direktavkastning när man kan ta dessa pengar (och vinsten) och köpa bättre aktier.

    ReplyDelete
  3. Gjorde själv samma sak som du är inne på i veckan. Sålde av innehavet i Atlas Copco (till drygt 255:-) efter en bra uppgång på ca 40% och funderar nu på att flytta över det till ex. Castellum som även den är ett långsiktigt bolag i min byrålåda.

    ReplyDelete
  4. Anonymous10:22 AM

    Jag vet att "sälj aldrig" - taktiken är helig. Men det går inte att blunda för att det kan vara en smartare investering att byta. Sålde själv Atlas och viktade upp Fortum, OM atlas går ned igen plockar jag in dem. Skulle aldrig köpt Atlas för PE 30 och DA 2%.

    Lycka till! Bra blogg.

    ReplyDelete
  5. Anonymous10:53 AM

    Köp kallebäck och saltängen. Där snackar vi direkavkastning... :-)

    ReplyDelete
  6. Hur säker är Kallebäck och Saltängen? Har dem stark balansräkning?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anonymous11:23 AM

      Lol. Vad tror du själv med deras direktavkastning?

      Delete
  7. Anonymous11:42 AM

    rucka ALDRIG på din strategi, vad har Atlas haft för totalavkastning sista 10-15 åren, jag gissar på högre än 6%, vem vet hur framtiden ser ut. avsätt isf en mindre del av portföljen till "korta" innehav där du tillåts handla lite.

    ReplyDelete
  8. Kallebäck och Saltängen hade inte handlats till den direktavkastningen de gör om de varit säkra.

    ReplyDelete
  9. Jag planerar att göra en Atlas med Autoliv. Sälja av vinsten för att växla in i några Akelius preffar eller Bonäsuddenaktier. Samma skäl - utdelningen är för låg för min strategi och jag kan redan räkna hem en fin vinst.

    Till er som skriver om hur säkra engastighetsaktier är - det beror ju också på hur man diversifierar risken. Jag har t.ex. knappt en procent i Saltängen. Om inget händer ger det mig tre gånger den utdelningen som en vanlig utdelare ger - om något negativt händer blir det ett hack i kurvan men skadar inte allvarligt portföljutdelningen. Ser dem som ett bra komplement för att driva upp portföljutdelningen på marginalen. Just Saltängen och Kallebäck tycker jag dock är lite väl dyra just nu vilket ökar kursrisken onödigt mycket. De ska ner 5-10 kronor innan jag köper där.

    Tycker det svåraste just nu är att många bra aktier börjar bli dyrare igen vilket manar till eftertanke. Har redan ganska goda innehav så kommer invänta räntebeskeden och undvika dubbelbeskattningseffekt av onödiga sena decemberinsättningar om inga plötsliga köplägen uppstår.

    ReplyDelete
  10. Anonymous2:53 PM

    Själv har jag ca en procent av portföljen i vardera Kallebäck och Saltängen. Dvs sammanlagt 20000 kr och det ger ca 1800 kr om året i säkra utdelningar. Är supernöjd och ska växla upp innehavet i dessa till det dubbla

    ReplyDelete
  11. Hello,
    Ja det är ett aber det där. Tanken kan vara lockande att skifta över till högre direktavkastning. Långsiktigt ger det sannolikt sämre totalavkastning. Är man bara medveten kring det kan man ta ett välgrundat beslut i frågan.
    Just Atlas som du nämner som exempel kanske inte är så tokigt byte på kort sikt. Lycka till oavsett hur du väljer att göra.

    Mvh petrusko

    ReplyDelete
  12. Anonymous7:45 PM

    Hej, nyfiken hur det kommer sig att du inte äger varken ICA eller Axfood?

    ReplyDelete
  13. Det är psykologiskt farligt att öppna den dörren. När jag började enbart fundera på när jag skulle köpa aktier och inte sälja minskade min stress väldigt tycket kring aktieinvestering. Min grundtanke är att aldrig sälja aktier i ett bolag. Däremot om ett bolag ändrar sin affärsmodell eller liknande kan det bli aktuellt. Däremot säljer jag inte ett bolag för att aktien råkat gå upp lite.

    Denna strategi passar mig väldigt bra. Min värdepappersportfölj skall vara en trygghet och inte en källa till stress.

    ReplyDelete
  14. James7:14 AM

    Du har ju knappt hunnit börja exekvera på strategin, då är det ju tidigt att börja vackla...

    Tror att det är bättre att satsa på att förfina strategin med någon preferensaktie i sparmålet istället för att slänga hela strategin över bord vid första bästa tillfälle?

    ReplyDelete
  15. Tack för alla svar!

    Lite tankar/förtydliganden:
    - Att sälja massa aktier, lägga sig likvid och invänta lägre priser är inte aktuellt.
    - Att sälja massa aktier och helt vikta om till preffar är inte aktuellt. Dvs tycker inte jag i så fall skrotar min strategi.

    Den handlar i så fall om att ta hem en vinst i 1-2 enskilda aktier där kursen gått mycket och direktavkastningen blivit för låg. Skulle alltså resultera i kanske 5% av portföljen i preffar och 95% i stamaktier. För att sen i så fall fylla på med månadssparande i preffar under sista året i arbetslivet till totalt 6-8% vikt.

    Väl medveten om att det troligtvis drabbar totalavkastningen långsiktigt men med fördelen att det ev minskar svängningar och ger ett positivt kassaflöde första åren utanför arbetslivet.

    ReplyDelete
  16. Anonymous3:03 PM

    Tankat Kallebäck idag, är ju rea på den...:-)

    ReplyDelete
  17. Anonymous6:18 PM

    Många som pratar om dubbelbeskattning på decemberinsättningar. Skulle du vilja utveckla angående detta?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Det sker en avstämning av värdet i KF och ISK vid årsskiftet. Som ligger till underlag för skatten. Dvs blir något lägre skatt av att föra över pengar till ISK/KF den 2 jan jämfört med 29 dec. Men knappt lönt att fundera på med dagens låga skatt.

      Delete
  18. James7:41 PM

    Kan vara värt att nämna att "dubbelbeskattning" på samma sätt inträffar varje kvartal för ISK (sista Mars, Juni, September, December) & halvårsvis för KF. Skillnaden är som miljonären säger marginell i dagens ränteläge.

    ReplyDelete
  19. Anonymous10:41 PM

    Det kan dock vara värt att komma ihåg att en insättning den 29/12 resulterar i en högre skatt både innevarande år, samt att pengarna finns där den 1/1 för skatteberäkningen året efter.

    Skatten är låg, men allt beror ändå lite på summan som sätts in och utvecklingen på börsen mellan den 29/12 och 2/1 lär inte täcka upp skatten, tror jag.

    ReplyDelete