Pages

Thursday, April 28, 2016

Målsättning för både motivation och god nattsömn

Jag får en hel del mail från unga personer som just börjat intressera sig för aktier och överlag är det väldigt mycket frågor om köpa aktier som man tror på närmaste månaderna eller frågan om man ska sälja eller ligga kvar i aktier som gått ner sen de köpte.

Det är väldigt svåra frågor (jag har ju ingen aning om hur börsen ska gå, så meningslöst att fråga mig om dessa saker) och verkar dessutom stressande för de som grubblar på om man ska ta förlusten eller ligga kvar. När jag får denna typ av frågor känns det väldigt skönt att ha min strategi att köpa aktier som jag "aldrig" ska sälja.

I mitt excelark är det väldigt lätt att följa min utveckling. Men det fokuserar inte alls på priset av aktierna. Utan jag fokuserar helt på:

- Hur många aktier jag har i varje bolag
- Vilken utdelning som dessa aktier ger i år
- Hur många aktier jag siktar på att ha vid årsskiftet
- Hur många aktier jag siktar på att ha innan jag fyller 40
- Hur mycket utdelning jag siktar på att få innan jag fyller 40

Genom att tänka såhär blir man dels väldigt motiverad. Är så gott som dagligen inne och pillar i någon detalj. Kan jag spara eller tjäna en extra tusenlapp till så höjer jag upp målet med 3 st H&M för året. En stor fördel är också att det blir väldigt liten stress vid nedgång i börsen, eftersom målet på hur många aktier jag ska kunna köpa i år bygger på aktuell kurs så innebär börsnedgång att jag kan skruva upp målet över antalet aktier.

Sen är jag ju till viss del inte bättre själv. Mina Rysslandsfonder följer jag på ett helt annat sätt och sitter och hoppas på kortsiktig uppgång så jag ska kunna sälja med den vinst jag önskar. Men förhoppningsvis är jag snart ute ur Ryssland och kan fokusera helt på excelarket med mina utdelningsaktier.

9 comments:

  1. Sen jag eliminerade sälja alternativet (i princip) har min oro minskat betydligt. Jag köper när jag hittar rimliga värderingar och återinvesterar utdelningarn där jag får dem. Sen får sparande och tiden ha sin gång. Funderar på att börja logga in mer sällan på avanza iaf sen när jag är fullinvesterad.

    ReplyDelete
  2. Buy 50000 shares with 10 SEK sustainable dividend each, that's all it is about.

    ReplyDelete
  3. Anonymous10:47 PM

    Typiska nybörjarfrågor hur man skall gå in och ur marknader. Har varit där själv, efter 5-10 års aktieintresse börjar man förstå vad långsiktighet är på riktigt.

    Detta med att gå in och ur marknader är typiskt för de som väljer aktier efter hur diagrammet ser ut - att köpa i bottnar och sälja på toppar - det måste vara en av de bästa synvillorna som finns. Ser så enormt enkelt ut att man bara måste försöka. Men när verkligheten kommer ikapp inser man vansinnet i detta.

    ReplyDelete
  4. James7:36 AM

    Hur väljer du vilken aktie du ska köpa? Har du bevakningslista med köpkurs? Läser man inlägget känns det mer som att du John Wayen-skjuter från höften?

    ReplyDelete
  5. Jag har en lista på mina befintliga innehav samt några nya tänkbara. Sen en hypotes kring ungefär hur många aktier av varje jag vill ha 2020. Sen gör jag 1-3 köp x 50.000 kr per månad där jag fyller på i någon aktie som är % underrepresenterad i porföljen jämfört med målet, som verkar billig eller som jag bara känner för.

    Har också kurslarm, men tror egentligen inte så mycket på den metoden. Då det troligtvis finns en anledning att aktien gått ner. Precis som Philip nämnde i senaste podden prata pengar är det mycket lättare att fylla på i det som ligger minus än plus. Tror inte det är rätt taktik. Hade man gjort ett första köp i H&M 1985 hade man ju aldrig fyllt på mer med den strategin. Därför ska jag tvinga mig själv att köpa mer JNJ närmaste tiden. Vill öka i aktien då får man acceptera priset som råder.

    ReplyDelete
    Replies
    1. James9:07 PM

      Man kan ju då ändå sätta en rätt hög målkurs för t.ex JNJ & H&M och då köpa när de är tillfälligt billigare än vanligt. Sen får man ju upp & nedjustera vinstprognoser vid specifika händelser.

      Själv kör jag ganska strikt Lundalupp-skola just på denna front. Tycker den är väldigt stöttande i svåra tider.

      Delete
  6. Det här vet du säkert redan, men det är ologiskt att vänta ut Rysslandsfonderna för att "ta hem vinsten" och flytta över pengarna till enskilda långsiktiga aktier, så länge du tror att aktierna på lång sikt kommer att gå bättre än Rysslandsfonderna. Det tror jag också - varför inte skyffla över pengarna redan nu? Jo, därför att du får en irrationell mental tillfredsställelse av att "sälja fonderna med vinst", även om du inte tänkt casha in pengarna i handen på många, många år utan bara flytta över dem.

    För övrigt vill bara tacka för en fantastisk blogg, jag har följt dig sedan sommaren 2014 då jag själv fick upp ögonen för långsiktiga investeringar. Snälla sluta inte uppdatera bloggen, det är säkert många fler än jag som följer din resa med stort intresse!

    ReplyDelete
  7. Givetvis tror jag det finns goda chanser för att jag ska få mina "sista 10%" i Ryssland som jag planerat för snabbare än vad jag skulle få det på svenska börsen. Annars hade jag ju inte haft kvar fonderna. Men på lång sikt vill jag ha utdelande aktier på börser som är stabilare än den ryska.

    Strategin har under lång tid varit att köpa Carnegie Ryssland under 40 och sälja på 50. Och den miljon jag har bundet i Ryssland kan jag vara utan en bra stund till då jag fortfarande har rätt mycket pengar på sparkonto att köpa svenska och amerikanska aktier för.

    Men på sikt ser jag inte kortsiktig spekulation i vissa fonder som rätt strategi för mig.

    ReplyDelete
  8. Hade ju varit hemskt spännande att få kika på det där exceldokumentet:)

    Tack för en bra, inspirerande & faschinerande blogg

    MvH Pengaregn

    ReplyDelete