Pages

Sunday, January 04, 2015

Kraften i månadssparande

Här kommer ett inlägg av lite mer nybörjarkaraktär då jag vet att många som hittar till min blogg inte varit med sen starten och inte har ekonomi, sparande och matematik som sina största intressen. Tänkte påminna om de stora fördelarna att månadsspara dvs att köpa tex en fond för samma belopp varje månad och på så sätt få fler andelar när det är billigt än när det är dyrt.

Detta lämpar sig extra bra på högriskinvesteringar där svängningarna upp och ner är större.

Tänk dig att du månadssparar under 15 månader. Kursen utvecklas såhär.


Mån 1 1250
Mån 2 1200
Mån 3 1100
Mån 4 1000
Mån 5 900
Mån 6 900
Mån 7 850
Mån 8 850
Mån 9 820
Mån 10 750
Mån 11 550
Mån 12 550
Mån 13 570
Mån 14 650
Mån 15 800

Dvs totalt har kursen backat runt 35% sen du började köpa, du har en snittköpkurs på 837 som är klart högre än dagens 800. Kursen har dessutom varit högre än nuvarande kurs vid 9 av de 14 tidigare månaderna. Ändå skulle du ligga plus vid månad 15, tack vare att du de billiga månaderna fick fler andelar för samma peng.

Skulle säga att månadssparande var den viktigaste faktorn för mig att gå från nära noll till en miljon på ca 5 år. Trots (eller kanske tack vare i detta fall) en av historiens största börsras mitt i perioden.

18 comments:

  1. Anonymous9:18 PM

    Hur ser enligt ditt förhållningsätt en optimal månadsspar-portfölj ut? Säg att jag ska spara 5000 kr/mån

    Avanza zero 50% Industrivärlden/Investor 50%

    ???

    Med vänlig hälsning
    Christoffer

    ReplyDelete
  2. Skulle satsa lite utanför Sverige också. Kanske 1000 kr i en global indexfond, 2000 i tillväxtmarknader (50/50 billig index och någon som gått bra historisk gärna med fokus på specifika länder som du tror på) och 2000 i svensk index.

    ReplyDelete
  3. Anonymous7:16 AM

    Hej Miljonären.
    Började läsa din blogg igår för första gången, måste säga att man blir motiverad att spara mer pengar :) även jag har ett intresse av att dra mig tillbaka och kunna livnära mig på avkastningar. Jag har ett välbetald jobb själv, även min sambo har en hyfsad lön, så vi borde kunna spara mer.Vi som par är väldigt mån om att bli ekonomisk oberonde inom loppet av 4år. Startade mitt mål mot ekonomiskt oberonde för cirka 1år sen, hittlls har det gått enligt plan, men precis som i ditt fall, blir det mer intressant när man ska övergå från ett par miljoner till säg 5 inom ett år eller så.
    mitt slutmål är 22miljoner den 18Juli 2018.
    Jag är inte rädd för risker (tidigare pokerspelare) och har bra kontakter inom företagsfären. Hade vart kul och träffa dig i framtiden, gillar folk som är målmedvetna och disciplinerade. Fortsätt med din blogg.

    ReplyDelete
  4. Anonymous10:12 AM

    Månadssparandet ger i exemplet du har en bra effekt. Men det kan också bli tvärt om - går kursen upp för att vara högst i mitten av perioden och sedan ner igen så blir effekten av månadssparandet förstås negativ...

    ReplyDelete
  5. Nja håller inte med om att ordningen på uppgången och nedgången spelar någon roll. I exemplet i inlägget så har man gjort 15 köp till en snittkurs av 837, men trots att nuvärdet är 800 ligger man på plus. Tack vare att man köpt för samma summa varje månad och fått fler andelar när det var lågt än högt.

    Effekten skulle givetvis bli identisk oavsett i vilken ordning vi la inköpskurserna. Bara nuvärde/månad 15 är på 800.

    Eller hur?

    ReplyDelete
  6. Anonymous5:06 PM

    Hoppas inte det här inlägget mest syftar till att du ska övertyga dig själv om att investeringen i ryssfonderna inte är så dålig trots allt. Nä, sälj skräpet och köp in dig i de aktier du nämnde i ett annat inlägg och glöm revanschtankarna, det var värt ett försök och hatten av för att du hade modet att gambla men det gick inte vägen. Ligg inte lång i detta...

    ReplyDelete
  7. Anonymous5:29 AM

    5tim tog det men nu har jag lusläst din blogg!

    Mäkta imponerad!

    ReplyDelete
  8. Anonymous2:00 PM

    @anon som skrev 5:06pm.

    Är du helt slut i huvudet?

    /Boris

    ReplyDelete
  9. Mycket bra input till nybörjare, kraften av att månadsspara är extremt viktig att förstå.

    Har sett att du satsar mycket på ryssland; har själv börjat månadsspara en mindre summa i carnegies rysslandsfond nu vid årsskiftet. Vilken/vilka rysslandsfonder placerar du i?

    ReplyDelete
  10. Jag kör också med Carnegie Ryssland

    ReplyDelete
  11. Anonymous4:37 PM

    Hejhej! Säkert en fråga du fått ett par gånger, men vilken typ av depå eller dylikt kör du med?

    ReplyDelete
  12. Har tidigare bara haft kapitalförsäkring men har nu månadssparandet i ISK.

    ReplyDelete
  13. Anonymous9:15 PM

    Hur det blir med månadssparande har ju att göra med hur mycket du har investerat i olika faser. Går det ner i början när du inte har investerat så mycket (eftersom du då ej ännu har månadssparat så länge) och går upp senare när du har mer investerat så blir det ju väldigt bra med månadssparande.

    Men går det upp i början när man inte har investerat så mycket och ner senare när man har mer investerat så blir det ju inget vidare med månadssparandet.

    ReplyDelete
  14. Om du läser inlägget så ser du att poängen är att man kan ligga plus trots att aktuella kursen är under snittkursen man köpt för. Lägg kursena ovan i vilken ordning du vill och resultatet blir det samma, bara slutkursen är den samma.

    ReplyDelete
  15. Anonymous3:31 PM

    @ Boris
    Det var jag som skrev 5:06 PM.
    Vad ser du som vi andra inte ser när du gnider din kristallkula? Det finns absolut ingenting som kan motivera risken…

    ReplyDelete
  16. Markus Andersson10:08 PM

    Lessen miljonären men du har faktiskt fel här (liksom bankerna som försöker få folk att månadsspara med samma bluff). Månadssparande är bra för att sprida riskerna över tiden, samt för att sparande i allmänhet leder till ökade tillgångar, men det ligger INTE någon "kraft" i att man får fler andelar på de billiga nivåerna. Månadssparande ger precis lika stor vinst vid nedgång följt av uppgång tillbaka till samma nivå, som förlust när det istället börjar med upp och sen ner tillbaka till samma nivå.

    ReplyDelete
  17. Markus Andersson8:07 AM

    Ajaj, räknade lite och inser att jag har fel! Pinsamt att jag skrev innan jag kollat ordentligt (var läggdags för mig). Vinsten blir faktiskt större när man köper nere i en tillfällig svacka än förlusten när man köper på en motsvarande topp. Marginellt vid mindre svängningar men klart märkbart vid större.

    Jag har dock alltid retat mig på att bankerna alltid använder en tillfällig NERGÅNG och sen tillbaka till den ursprungliga kursen = vinst, som argument för månadssparande. Klart det ger vinst att köpa genom en dipp! Men ser kurvan tvärt om ut, vilket är precis lika sannolikt, blir det istället förlust! Du valde nu också att argumentera för månadssparande med en nergång som exempel och då högg jag lite för snabbt.

    ReplyDelete
  18. Tycker som sagt ordningen är ointressant för exemplet. De flesta månader har kursen stått högre än idag och snittkursen är också klart högre än slutkursen. Ändå ligger man plus.

    ReplyDelete