Pages

Tuesday, May 05, 2009

Mattips och utdelning

Fick ett par frågor i kommentarerna på förra inlägget. Den första var om mattips på måltider för 10 kr styck.

Basen här är att äta största delen pasta eller ris. Äter ca 120 gram okokt vikt vilket kostar 1-2 kronor beroende på vilket fynd man lyckats göra. Sen äter jag billiga grönsaker ca 100 gram per måltid även här 1-2 kr. Utöver det äter jag ca 100-125 gram kött, kyckling, fisk eller liknande. Siktar in mig på max 60 kr kilot för denna typ av produkt dvs 6-7 kr (en favorit är skivad skinka från coop i 500 g vakumförpackning som brukar kosta ca 50 kr kilot). Totalt ca 10 kr för måltiden.

Andra frågan var om utdelningarna. Har fått utdelning i de flesta av mina aktieinnehav senaste veckorna. Då jag har alla mina aktier i kapitalförsäkring så kommer pengarna in skattefritt i kapitalförsäkringen, hela utdelningen investerades i SCA-aktier.

25 comments:

  1. Oj,oj,oj...
    Hade jag ätit så lite så hade jag inte haft energi till något. Jag vet om att jag är väldigt stor i maten men jag hade förtvinat och försvunnit med denna minimala mängd föda.

    ReplyDelete
  2. Anonymous10:52 AM

    Hej!
    jag har en summa på banken, med en ränta på ca 2% tror jag.
    Jag vill ju att dem ska VÄXA men förstår ingenting av aktier fonder mm,och jag vill inte förlora pengarna.
    Han jag pratade med på banken kände jag att jag inte litade på när han pratade runt om alla deras fonder osv.
    Kan du ge mig råd? Vad ska jag göra för att pengarna inte bara ska stå still.
    Hälsningar Dorothea

    ReplyDelete
  3. Anonymous4:13 PM

    Denna blog handlar om mig. En kille i Stockholm med ett enda mål i livet. Att bli rik.

    Därför vill jag svälta, och aldrig göra någonting roligt under hela min ungdom.

    För att sedan ha massor av pengar när jag står där, tunnhårig och utan kompisar. Och framför allt: Fortsätta att aldrig våga slösa på något.

    Grattis, allmänna arvsfonden.

    ReplyDelete
  4. Anonymous9:07 PM

    Det klagas lite på miljonären. Senast om att han endast hade ett mål och det var att bli rik. Det är väl utmärkt att han har ett mål. Det är hans val och det blir väl bara konstigt att sitta och moralisera om det och tro att han inte vet sitt eget bästa och att ni vet bättre vad han borde lägga sina pengar på.

    Jag är imponerad över hur extremt lite han kan göra av med på ex. mat och inser att jag skulle nog inte kunna gå så långt som miljonären i neddragning av levnadsomkostnader, men lite inspiration och tankar har nog väckts om att man kanske borde spara mera istället för att slösa på sådant som egentligen inte ger så mycket mervärde.

    ReplyDelete
  5. Anonymous10:50 PM

    Dorothea, jag förstår att du är en ung person eftersom du inte vet när man använder 'de' eller 'dem'. Ta det inte personligt, det är inte ditt fel att du inte kan detta, skolan har svikit en hel generation i detta avseende precis som man har svikit i att inte ge någon undervisning i privatekonomi.

    Eftersom du är ung har du en stor fördel, nämligen TID. Du frågar vad du ska göra - vad du inte ska göra är att gå på tips som du ser på internet o.s.v. Det du ska göra är att utbilda dig själv - börja t.ex med att läsa Jonas Bernhardssons bok 'Trading-guiden'. Det är en lättläst och bitvis rolig bok om finansmarknaden.

    ReplyDelete
  6. Anonymous11:25 PM

    Du borde, ifall du inte redan gjort det, läsa "Den hemlige kocken" av Mats-Eric Nilsson.

    Matutgifterna är oftast en mycket liten del av de totala utgifterna men kvaliteten och innehållet i de billigaste matvarorna är direkt kopplat till priset.

    Själv sparar jag gärna, men innan jag börjar köpa de billigaste matvarorna skall det vara mycket kärvt i kassan. E-koder smakar sällan lika gott och även om de inte ger direkta bieffekter så bör de tas med måtta.

    ReplyDelete
  7. Anonymous8:15 AM

    Sv till Anonym, ja jag är ung. Har verkligen svårt att veta när man ska skriva de eller dem. Tips?
    När jag läste texten igen ser jag att de borde stått de...
    Tack för boktipset! jag ska leta upp den på biblos. Hälsningar Dorothea
    Du som har bloggen får jättegärna svara också.

    ReplyDelete
  8. Peter2:08 PM

    Miljonären: Satsa mer pengar på maten! Bra att du tagit ett första steg i rätt riktning. Du har ett hedervärt mål att komma ur "the rat race" men tänk på att du även vill ha hälsan kvar när du blir ekonomiskt oberoende. Bra och hälsosam måste inte kosta jättemycket mer. Mer bulgur, fullkorn och bönor åt Miljonären!

    ReplyDelete
  9. Hej Dorothea. Vill du inte att pengarna ska minska i värde finns inte så mycket att göra. Avkastningar med större möjlighet, innebär också större risk.

    ReplyDelete
  10. Anonymous12:19 AM

    Dorothea, eftersom jag påpekade ditt språkfel får väl jag ge tips också hur man undviker detta:

    Jämför meningarna:

    "Jag vill ju att de/dem ska växa" och
    "Jag vill ju se de/dem växa"

    Hur ska man då välja om man inte har känsla för satsdelar ? Jo, prova att sätta in "vi" eller "oss" istället för "de" eller "dem". Vad låter bäst "Jag vill ju att vi ska växa" eller "Jag vill ju att oss ska växa" ?
    Låter 'vi' bäst motsvaras det av 'de'. Låter 'oss' bäst motsvaras det av 'dem'. De flesta har känsla för när man använder 'vi' och 'oss' antagligen därför att dessa används i talspråket medan 'de' och 'dem ofta blir 'dom' i talspråk.

    Nedan ska jag ge några ekonomiska tips (i en annan 'post').

    ReplyDelete
  11. Anonymous12:54 AM

    Dorothea, miljonären har rätt i att det inte går att få möjlighet till bättre avkastning utan risk.

    Med kunskap kan man dock ta medvetna, kalkylerade risker - det var därför jag tryckte på att du inte ska söka 'tips' (de hör hemma på Solvalla) utan utbilda dig själv så att du kan ta hand om dina egna investeringar. Okunskap kostar alltid !

    Jag tänkte ge dig ytterligare boktips, som kan starta en tankeprocess om hur du ska agera:
    - "The richest man in Babylon" av George S. Classon. En klassiker från 20-talet med eviga sanningar...

    Och så en bok som jag inte tycker du ska ta till dig allt av (sluta inte jobba och utbilda dig!) men vars ide'er om att bygga passiv inkomst och figurer på kassaflödesmönster är guld värda (Lyxfällan-Charlie har tagit sina idee'er om generativ respektive stressad ekonomi härifrån).
    -"Rich Dad, Poor Dad" av Robert Kioysaki.

    Slutligen:
    - "A random walk down Wall Street" av Burton G. Malkiel som visar hur Wall Street fungerar och hur man allokerar tillgångar över olika faser av sitt liv.

    Jag skulle tippa att dessa tre böcker kostar ca. 300-400 SEK tillsammans på en nätbokhandel - kan vara väl värt kostnaden...

    ReplyDelete
  12. Anonymous6:34 PM

    Tack snälla ni för era svar tillbaka till mig!! Jag lyssnar och lär, och ska verkligen lära mig det där med de/dem, vilket bra råd du gav! Och imorgon blir det biblioteket och bokhandeln!
    Böckerna skulle jag vilja läsa redan ikväll.
    Jag var på banken idag, fick en broschyr om Spax. Vad tycker ni om det? Vänliga hälsningar Dorothea

    ReplyDelete
  13. Anonymous8:40 PM

    Dorothea, SPAXar eller indexobligationer i största allmänhet kan ju vara bra om man är riskovillig och vill skydda sina pengar och dessutom har en ide' om den underliggande korgen, råvaran, regionen eller vad det nu kan vara som ligger under instrumentet.

    Indexobligationer är dock inget för mig - tror det var Privata Affärer som gjort en utvärdering på dem, kollade dock inte så noga eftersom jag readn avskrivit den typen av instrument.

    Detta och att nyspara i investmentbolag kan ju vara en start på ditt investerande.

    Var dock medveten om kostnaden när du köper via en bank. Kostnaden är också anledning till att jag undviker fonder - ränta-på-ränta effekten kan arbeta mot dig likaväl som för dig- Det är fler än jag som tänker så, jag såg Charlie Söderberg på ett Nordnet-seminarium för deras kunder - han ritade kassaflödesmönster på ett mycket roligt och informativt sätt (Kiyosaki!). Efteråt frågade konferenciern vilka fonder han själv hade - inga sa Charlie !

    Varför skänka bort avgifter som man lika gärna kan låta arbeta för sig i en ren aktieportfölj ? Det finns ju en anledning förstås, om man vill komma åt regioner som inte är så lätta att nå - men personligen tycker jag att det finns tillräckligt med möjligheter på de marknader jag når via mina nätmäklare. Dessutom har jag satt alla mina PPM-pengar på marknader jag inte når annars...

    ReplyDelete
  14. Anonymous6:03 PM

    Hej Anonymous...läser och lär! Hittade inga böcker på biblioteket, ska köpa dem (de?!)via nätet istället. Hur gör jag rent praktiskt när jag inte vill handla med aktier via banken utan "själv" för att slippa avgifter mm?
    Usch jag låter väl helkorkad på den här sidan, men Tack för att ni är villiga att lära mig! Hälsningar Dorothea

    ReplyDelete
  15. Anonymous7:59 PM

    Hej igen Dorothea - Det heter 'Jag ska köpa dem via nätet' Det fungerar faktiskt med 'oss/vi' här också även om meningen blir helknasig. Jämfor t.ex 'Jag ska köpa oss en båt' Fungerar inget vidare med 'vi' där, eller hur`?
    Ett annat sätt att tänka är vem som är passiv eller aktiv i meningen, dvs passiv -> dem, aktiv -> de. Ett annat exempel:

    'Jag såg dem köpa en båt' vs.
    'Jag såg att de köpte en båt'

    Nog nu - detta är ingen språkspalt !

    ReplyDelete
  16. Anonymous8:14 PM

    Du bör skaffa dig en nätmäklare, éftersom du är nybörjare bör du nog hålla dig till den nordiska marknaden - då ligger väl www.aktieinvest.se, www.aktiespar.se eller www.aktiedrekt.se närmas till hands. Dessa har låga priser, Aktieinvest är speciellt såtillvida att man kan köpa i jämnna kronbelopp och alltså får delar av aktier.

    Kolla prislistorna som finns på sajterna !

    ReplyDelete
  17. Anonymous8:48 PM

    Dorethea, som jag skrev förut har du en enorm fördel därför att du är ung (bortsett från alla andra fördelar med att vara ung), nämligen tid. Jag tänker naturligtvis på ränta-på-ränta effekten. Det finns 2 sätt att tjäna pengar på aktier och 2 sätt att förlora.

    Vinna (+1,+2) Förlora (-1,-2):

    +1: Aktien ökar i pris och du säljer med vinst.
    +2: Du får utdelning varje år (eller varje kvartal eller månad på nordamerikanska börser)
    -1: Aktien minskar i pris (och du säljer och erhållen utdelning kompenserar inte för forlusten).
    -2: Du köper och säljer så mycket att avgifterna äter sönder din portfölj utan att du lyckas kompensera för detta med dina köp- och säljbeslut.

    (något förenklat eftersom jag inte nämner skatteregler m.a.p kvittning och kapitalskatt).

    En vinnande strategi bör alltså vara en kombination av +1 och +2.

    Att vända -2 till en +3 är mycket svårt som få lyckas med.

    +1 har en nackdel - att träffa rätt i tiden med säljbeslutet. Man säljer ofta vinnare för tidigt och förlorare för sent. Stop-loss mekanismer kan hjälpa dig med det sistnämnda.

    Om du ser på miljonären så har han en plan - 1 MSEK vid 30, 10 MSEK vid 40. Jag har också en plan sen länge men måttet där är inte en viss summa utan kassaflöde. Skaffa dig en plan du också !

    ReplyDelete
  18. Anonymous1:09 PM

    Tack! Jag kommer tillbaka när jag är miljonär;) Hälsningar Dorothea

    ReplyDelete
  19. Anonymous9:53 AM

    Tycker att bland det viktigaste man kan göra är att investera i bra mat, viktigt med bra "bränsle". Det är något man har igen direkt och även då vi blir äldre. Ren och gärna ekologisk mat. Antar att din matkostnad är på ca 1000 kr/mån, ökar du månadskostnaden med 500 kr får du mycket bättre mat och ork + att det kanske blir enklare med recept.

    Köper oxå mkt billigt, handlar veckans varor och mat som går ut nästa dag. Handlar mycket fransyska/kycklingfilé/köttfärs då det är billigt, flera kg.

    Rekommenderar oxå "Hemlige kocken". En intressant matsida med recept: http://kolhydrater.ifokus.se/

    Lycka till! Viola

    ReplyDelete
  20. Anonymous9:15 PM

    Har följt dig länge och tycker det är intressant att följa ditt arbete mot miljonerna.

    Men verkar som du blivit lite "fartblind". Bland det viktigaste man kan investera i så är det hälsan. Det kan visa säg ekonomiskt senare.

    Baera kosten på ris och pasta låter inte bra. Coops skinka tillhör förmodlingen de billigaste varianterna. 60-70% köttmängd, köttslamsor ihopmixat med massa giftiga ämnen.

    Men du kanske tänkte köpa dig nya organ för dina miljoner när du blir äldre?

    ReplyDelete
  21. Anonymous3:01 PM

    Vill du hålla nere matkostnaderna så rekommenderar jag boken "Den fattige gastronomen" av Ellen Hesthaug. Den trycks inte längre men du kan hitta begagnade exemplar hos bokbörsen. I boken så finns många recept på måltider under 10 kr. Dessutom så smakar dom bra.

    ReplyDelete
  22. Anonymous7:31 PM

    Jag vill nå ungefär samma mål som du..
    Här är min uppdelning:
    10 000 Räkningar & Amorteringar.
    10 000 Börsen
    8 - 10 000 LEVA!

    Vill jag göra något ut över det så får jag jobba lite hårdare bara..

    Lev lite människa, om du gör mer kul så mår du bättre och mår du bättre så presterar du bättre och då kommer det automatiskt mer pengar..

    ReplyDelete
  23. Anonymous7:51 PM

    Helt bisarrt. Jag o tjejen lägger förmodligen mer pengar på Brämhults och Ramlösa än vad du lägger på mat överhuvudtaget.

    Stackare, kan inte vara ett roligt liv du lever.

    ReplyDelete
  24. Anonymous5:42 AM

    klarrt tönntikt at kåmmenntera folks språkkunnssskaper, vem bryyyyr sig om mannn annvännder vi eller de eller dem lite fel, fattar man innebörden av et meddelande så nöjer man sig me det uttan att komennntera språket. Jäkla messerschmittrar det fins.

    ...eller hur?

    ReplyDelete
  25. Det klagas lite på miljonären. Senast om att han endast hade ett mål och det var att bli rik. Det är väl utmärkt att han har ett mål. Det är hans val och det blir väl bara konstigt att sitta och moralisera om det och tro att han inte vet sitt eget bästa och att ni vet bättre vad han borde lägga sina pengar på. Jag är imponerad över hur extremt lite han kan göra av med på ex. mat och inser att jag skulle nog inte kunna gå så långt som miljonären i neddragning av levnadsomkostnader, men lite inspiration och tankar har nog väckts om att man kanske borde spara mera istället för att slösa på sådant som egentligen inte ger så mycket mervärde.

    ReplyDelete