Pages

Tuesday, July 10, 2007

Procent på procent av lönen

Ränta på ränta är ju ett fenomen som vi blivande miljonärer är väl bekanta med. Jag har ju tidigare skrivit flera inlägg om hur några tusen i månaden blir miljoner med hjälp av några procents ökning varje år, år efter år.

Samma fenomen gäller ju för övrigt även tex lönen. Fick vid senaste förhandlingen (i vintras) en löneökning på runt 15% vilket till stor del var kompensation för låg ingångslön. Jag kommer troligtvis få 8% i ökning nästa gång lönen ska förhandlas om ungefär ett halvår. Kan man fortsätta att slå inflationen och de avtalsmässiga löneökningarna med 3-5 procentenheter vid varje löneökning kommer det ge riktigt bra effekt redan på 5-10 år. Räknar ju inte med att jobba mer än 15 år till men med 8% per år bör jag hamna runt 70.000 i månaden de sista åren i arbetslivet, ungefär dubbelt mot vad jag hade tjänat om jag fått nöja mig med 3% i ökning per år.

Hur ska jag då kunna motivera en ökning på 8% per år? Något som slagit mig på de flesta arbetsplatser jag haft är att kollegorna i 99% av fallen tänker att om arbetsdagen är 8 timmar så är det rimligt att jobba 6, sen tar man raster, går på toa, pratar med kollegan, ringer hem till frun etc. Jag försöker istället göra tvärt om, förväntar sig arbetsgivaren att jag ska jobba 8 timmar per dag så jobbar jag 10 timmar. I det korta perspektivet är risken stor att ingen tackar mig för detta och att det kanske inte alltid märks och att man inte får betalt för all övertid. Men på längre sikt är jag övertygad om att det kommer märkas. Och i en marknadsekonomi finns det inga orättvisa löner, på sikt kommer man få den lönen man förtjänar.

En enkel sak är att kolla jobbmailen dagligen även på semestern samtidigt som kollegorna knappar in "out of office-funktionen". Tar inte många sekunder och på de flesta kan man svara att man tar tag i det så fort man kommer tillbaka till jobbet. Men man visar iaf att man är på hugget. Sen är det bara att hoppas att någon av cheferna får tråkigt på semestern och slänger iväg ett mail så man får visa framfötterna.

9 comments:

  1. Anonymous12:08 AM

    vad jobbar du med

    ReplyDelete
  2. Anonymous1:32 AM

    fast gör det verkligen ngn nytta att kolla jobbmailen ifall du ändå inte gör ngnting åt problemen förrän du kommer tillbaka till jobbet?

    ReplyDelete
  3. Anonymous2:04 AM

    Håller faktiskt på och skriver ett inlägg om just detta som kommer att publiceras i min blogg inom 1 - 2 veckor.

    ReplyDelete
  4. Hrmm, just att kolla jobbmailen på semestern är egentligen inte bra.

    Det är chefens skyldighet att de anställda tar semester och vilar upp sig. Detta för att de ska orka med att jobba resten av året. Det beror på vilken chef du har om effekterna blir positiva eller neutrala av det hela dock.

    Det kan också skapa förvirring att du svarar fast du egentligen har semester. Då kan dina kollegor tro att du ångrat dig och bytt semestertid utan deras vetskap, något som inte är särskilt uppskattat.

    Säkert kommer din strategi med att jobba länge och hårt löna sig men just att svara på mail under semestern (speciellt om du ändå inte åtgärdar problemen)tror jag inte ger så mycket. Ett trevligt out-of-officemeddelande säger ju samma sak: att du tar tag i det så snart du är tillbaka alt vilken kollega som kan hjälpa dem under din frånvaro.

    ReplyDelete
  5. Att läsa jobbmailen på semestern har jag gjort i flera år och det tycker jag är en självklarhet. Dels för att man då slipper osäkerheten kring om det är något som krånglat till sig (vilket gör att man verkligen kan njuta av semestern övriga 23:57 timmar av dygnet), och dels för att slippa ha 100 mail när man kommer tillbaka till jobbet.

    De senaste 10 dagarna när jag haft semester har jag fått ungefär 20 mail till jobbet (dvs väldigt lite jämfört med när man jobbar). Av dessa har jag snabbt kunnat svara på 10 som var enkla frågor eller mail för kännedom.

    Övriga 10 har jag kunnat vidarebefodra till någon kollega som jobbat eller sagt att jag ska lösa det så fort jag kommer tillbaka.

    Personligen tycker jag det är mycket skönare att få ett svar på 2-3 rader att ärendet är under kontroll och kommer åtgärdas ett visst datum mot att få ett automatiskt svar som bara säger vilket datum personen i fråga kommer läsa mailet (man vet ju fortfarande inte om det är rätt person som man kontaktat eller om personen i fråga kommer bry sig om att göra något åt det).

    Har vid ett par tillfällen lämnat kommentarer på hur jag tycker vi ska lösa problem som gått ut i mail till hela min grupp på jobbet om 5-6 personer. Jag vet att chefen noterar att jag hjälper till trots att jag har semester (för han kollar sin mail på semestern också).

    ReplyDelete
  6. Anonymous9:43 AM

    Det gör du säkert inte bara för att visa chefen att du är "duktig". Det verkar som att du verkligen tycker om ditt jobb och ser det inte som någon försämring av semestern att kolla mejlen 3 min om dagen.
    Tänk motsatsen: Man kan ju relatera till sin arbetstid. Viss uträttar man ett och annat privat ärende på arbetstid. Så varför ska man inte kunna kolla jobbmejlen på semestern?
    LR

    ReplyDelete
  7. Anonymous4:38 PM

    Out of topic kanske, men hur går det med dina planer på att dra in 5000 under semestern?

    ReplyDelete
  8. Allan: Måste erkänna att jag inte har 100% koll på hur jag ska lyckas med det målet. Har nu haft semester i 1,5 vecka och börjar bli rastlös så jag har inte gett upp hoppet än!

    ReplyDelete
  9. Anonymous8:44 PM

    Slå inflationen?

    Menar du den officiella siffran på 1.9%, eller den riktiga inflationen som räknar in värdestegringar på bostäder, elpris, bensinpris, transportkostnader.... den riktiga inflationen är nog snarare runt 10%.

    Konsumentprisindex består dock av en "korg" av varor som man mäter prisstegringarna på. Om detta är rättvisande är en annan sak.

    ReplyDelete