Wednesday, January 24, 2018

Årets fattigaste dag

Idag är det tydligen årets fattigaste dag. För barnfamiljer som får barnbidrag kan ev 19 januari vara en konkurrent. Tyvärr förstärks bilden av att det är fullt normalt att en viss dag är fattig av media som är ute och letar folk som bekräftar teorin om hur fattigt och eländigt det är.

Inte ens välbetalda programledare på TV4 är förskonade från misären. De berättar stolt över hur de levt på havregrynsgröt och påsmat senaste veckan då plånboken är tom.


Nu är väl inte jag rätt person att tycka det är fel att äta havregrynsgröt för att spara pengar. Men att vuxna välbetalda människor tvingas äta annorlunda mat 20 januari jämfört med låt säga 3 april är ju bara pinsamt. 

Att bekräfta att detta är ett normalt beteende tycker jag är helt fel. Istället borde man ifrågasätta hur vuxna människor kan vara så dåliga på att planera. Det skulle vara roligt att se ett experiment med personer som fick hela sin årslön i förskott 1/1. Skulle nog bli mycket gröt den hösten.

Tidningarna svämmar också över av denna typ av reportage med folk som har det kämpigt med pengarna i januari. Man kan ju misstänka att de flesta tidningar frågar tillräckligt många personer ute på stan tills de får sin story om en fattig dag bekräftad. Så flitig var inte reporten på tidningen Corren när han fick uppdraget att hitta fattiga människor. Han nöjde sig med att hugga första bästa personer som passerade vilket gav ett lite komiskt reportage om årets fattigaste dag där ingen av de intervjuade kände igen problemet. 

15 comments:

  1. Anonymous12:51 PM

    Jo men nog är det oftast årets fattigaste dag även för oss som sparar. Eller ska vi säga minst rika? Räknar ju med att förmögenheten inte kommer minska under resten av året, förutsatt att börsen inte tvärvänder nedåt...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Om man ska titta på förmögenheten som helhet så kommer portföljens svängningar per dag vara mycket större än lönekontots förändring mellan den 10e och 24e i månaden. Så fort man kommer upp några 100.000 kr.

      I mitt fall har jag tex handlat för ca 5000 kr sen 1/1 medan portföljen ökat med 165.000 kr. Det kan lika gärna slå åt andra hållet men finns ingen självklarhet i att den totala förmögenheten skulle vara lägst på året den 24/1.

      Delete
    2. Anonymous2:02 PM

      Sant. Men om du på nyårsafton ska förutspå vilken dag under det kommande året som kommer vara den fattigaste är det ingen dum gissning. När man kommer upp i en förväntad avkastning som är lika stor som ens utgifter (dvs FI utan säkerhetsmarginaler) blir 1 januari den bästa gissningen.

      Delete
  2. Håller med. Helt löjligt hur vuxna människor kan planera så dåligt. Hör om detta i dagliga förvärvsarbetet, och ibland blir man rent ut sagt mörkrädd.

    //Aktievargen

    ReplyDelete
  3. Eftersom börsen har en tendens att gå upp i januari kan den här tidpunkten på året även tillhöra den "rikaste".

    ReplyDelete
  4. Anonymous2:22 PM

    Tycker det snarare är tvärtom i januari, får alltid högre sparande denna månad. Mycket färre aktiviteter eller saker inbokade. Julens alla utgifter drabbar ju decemberbudgeten.

    ReplyDelete
  5. Anonymous2:59 PM

    Minns att det var bara ett par år innan jag började studera som studiemedlet betalades ut 2 ggr per år. Det var nog en ypperlig metod att lära ett flertal hur man periodiserar/planerar sina pengar över en längre tid...

    Jag bor i Schweiz numera. Här betalar man inkomstskatten i slutet av året (efter deklarationen och i efterskott). Aldrig hört uttryck som lönehelg eller fattigmånad här inte.

    ReplyDelete
  6. Anonymous3:11 PM

    Helt otroligt, och just som ni nämnt att det normaliseras på det här viset är bedrövligt. Vilket misslyckande. Nä, in med privatekonomi i skolorna. Att kunna budgetera sin månadsinkomst är väl ändå ett av det viktigaste skyldigheterna man har. Särskilt om ens familj är beroende av en.

    Jag tycker inte att man kan skylla på att det är mycket utgifter just vid den här tiden på året, det är något man skulle planerat för och varit väl införstådd med sedan lång tid tillbaka.

    //alex

    ReplyDelete
  7. Jag åt rådjurs filé till lunch och nu chili con carne på älgkalv till middag, hård fattig dag 🙂

    ReplyDelete
  8. Nästan komiskt att lyssna på dom här tv personerna. Som tillhör världens rikaste folk. (Tippar att dom ligger bra över snittlön i Sverige)
    1. Schweiz, 4 miljoner kronor per vuxen invånare
    2. Nya Zeeland, 3,25 miljoner kronor per vuxen
    3. Australien, 2,97 miljoner kronor per vuxen
    4. USA, 2,87 miljoner kronor per vuxen
    5. Norge, 2,6 miljoner kronor per vuxen
    6. Sverige, 2,53 miljoner kronor per vuxen. Källa Expressen fr. 2015 (inräknat allt, boende, pension mm)

    Ser det nästan som ett rejält hån mot fattiga personer. Nästan som att beklaga sig för en som har cancer att man har ont i huvudet idag

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anonymous9:39 PM

      Dom där siffrorna säger iofs ingenting eftersom det är genomsnitt.

      Delete
  9. Anonymous8:24 PM

    Det är verkligen skärmskudde på när man ser ett sånt här klipp.
    För mig är det helt obegripligt att man kan tycka sig vara fattig en enskild dag när man arbetar heltid i Sverige.
    Det mest otroliga är ju att det låter som något bra att jag har minsann inga pengar kvar och måste äta gröt för att överleva.

    ReplyDelete
  10. Mycket pinsamt.. bara att sätta på radion så framställs det som normalt eller till och med coolt att inte ha koll på sina inkomster och utgifter.

    ReplyDelete
  11. Anonymous2:37 PM

    Vi lever i ett konsumtionssamhälle, företag, pensioner osv är ju trotts alls beroende av det. Om alla skulle leva som miljonären skulle inte miljonärens liv vara möjligt? rätta mig om jag har fel :) Hursom ser jag upp till människor som klarar av att bryta allt vad konsumtionsmönster heter :) /Alex

    ReplyDelete
  12. Anonymous3:32 PM

    Klart att inte programledarna sitter och käkar gröt till middag i en vecka. De försöker bara göra ett inslag som misslyckas lite.

    ReplyDelete