Tuesday, November 29, 2016

Uppföljning på gårdagens #Pratapengar

På vägen hem från jobbet igår lyssnade jag som vanligt på måndagarna på ett färskt avsnitt av podden #Pratapengar. Gillar verkligen den positiva stämningen. Tiden och avkastningen löser allt på lite sikt!

Några kommentarer på gårdagens avsnitt. Inte tänkt som någon kritik utan snarare lite kompletterande fakta kring några av ämnena som berördes.

Philip sa att avkastningen och tiden är de viktigaste faktorerna och att sparandet visserligen spelar lite roll men inte så viktig. Det tycker jag är en sanning med modifikation. Sparar du dubbelt så mycket varje månad och får samma avkastning under samma antal år så kommer slutresultatet också bli dubbelt. Så skulle säga att hur mycket man stoppar in varje månad är extremt viktigt då sambandet mellan insatt och slutresultat är linjärt. Tror de flesta håller med om att det är viss skillnad på att komma upp i 5 eller 10 miljoner på en viss tidsperiod, allt annat lika.

Det pratades om att aktiemarknaden är bättre än spel. Här håller jag verkligen med. Lite skämtsamt kallade man spel för nollsummespel vilket jag däremot inte håller med om. Då runt hälften av det man spelar för tillfaller spelbolaget. Så det är inte så enkelt som att några spelare tillsammans har satsat den miljon som en annan person vinner. Om vi tar trisslotter som ett exempel så går klart mindre än hälften av omsättningen tillbaka till vinster, och merparten av vinsterna är på mycket låga belopp där tanken är att vi bara ska köpa en ny lott så ingen utbetalning behöver ske. På en serie om 2 miljoner lotter dvs en försäljning om 60 miljoner kronor är det i genomsnitt bara 2 lotter som ger 1 miljon eller mer i vinst. Dvs väldigt långt från vad man kan kalla nollsummespel.

Det pratades också om hur mycket svenska folket spelade för och summan Nicklas då for efter var nog den undersökning som SIFO gjorde för några år sen en undersökning på uppdrag av Folksam där man såg att i genomsnitt la svensken 465 kr per månad på spel och lotterier. Pengar som skulle göra dig till garanterat miljonär på börsen över ett helt liv.

De sa också en grej om att en majoritet av Buffets förmögenhet skapades efter 60 års ålder. Får man tro denna bild är det snarare runt 90% som skapats efter 60 års ålder. Ränta på ränta är mäktigt!

Tack för ett bra avsnitt! Ser fram mot utdelningsspecial.

Saturday, November 26, 2016

Min prioriterade aktie närmaste tiden

Min strategi för aktieköpen har varit samma de senaste månaderna. Gör lite fler eller större köp dagen efter lön (denna månad JNJ) ofta för 4-5000 kr. Därefter går jag över till att köpa för 700-999 kr om dagen så länge det finns pengar kvar. Vilket brukar vara ungefär till nästa lön.

Senaste månaderna har det blivit mycket H&M, Investor och nu på slutet Castellum. Planen nu för kommande veckor är att verkligen prioritera Investor A. Här kommer lite motivering:

1. Investmentbolag är toppen som riskspridning för en person som mig som har svårt att slå index över tid. Investor har lyckats med det under långa perioder och är med sin låga förvaltningskostnad (på runt 0,15%) ett bra alternativ till en indexfond. Som dessutom delar ut varje år och har fin historik av höjda utdelningar. Av den anledningen...

2...vill jag vikta Investor och Industrivärden till ca 10% var av portföljen och där släpar Investor något jämfört med Industrivärden som jag började köpa tidigare. Om jag slutar jobba redan 2018 kommer jag inte nå upp till mina mål om antal aktier i alla bolag men är det något som jag vill komma så nära målet som möjligt på så är det investmentbolagen Industrivärden och Investor. Målet är därför minst 300 nya Investoraktier innan utgången av 2017. Och jag tror det är ett bra läge att köpa så många som möjligt av dessa ganska snart då...

3...substansrabatten i Investor har gått upp senaste månaden. Det beror på att aktien inte hängt med när några av de största innehaven som tex Atlas Copco och SEB har gått starkt. Substansrabatten är nu nästan 30% och jag ser ingen rimlig förklaring till att onoterade innehav som tex Mölnlycke skulle rasat i värde senaste månaden vilket skulle kunna motivera att Investor inte hängt med det största noterade innehaven upp.

En månad är en kort period att mäta på. Men i den lilla mån jag tror mig kunna tajma köp så är det ändå relevant att försöka hitta tillfällen då rabatten i Investmentbolag gått upp. Den med skarp blick ser att det är Investor A och inte B som jag jämför med i grafen och det beror på att...

4...jag köper just Investor A och inte den mer omsatta B-aktien. Helt enkelt för att Investor A kostar mindre än Investor B. Den lägre omsättningen är inget problem om man ska handla för 1000 kr per dag. Inte heller om man skulle vilja handla för 100 000 per dag för den delen. Då utdelningen som jag främst är ute efter är samma för A och B aktien får jag högre direktavkastning på A aktien tack vare det lägre priset.

Denna graf är en jämförelse mellan kurserna där då båda börjar på exakt samma startvärde som gäller för Investor A. Grafen visar alltså bara att kursen mellan A och B-aktien följs åt och B-aktien alltid är ganska precis lika mycket dyrare än A. Skulle grafen istället visa faktisk kurs skulle alltså den gula linjen ligga lite över den gröna hela tiden, men med nästan exakt samma avstånd. 

Det betyder att det inte finns någon större chans att man kan trixa till sig fler aktier genom att byta mellan A och B. Detta har dock gått att göra i vissa andra bolag som tex Handelbanken där ibland A aktie och ibland B aktien varit dyrast. Men i fallet Investor är det alltså köpa A och behålla som är grundtanken. Skulle den någon gång i framtiden vara dyrare än B kommer jag dock sälja och flytta över för att få några extra aktier och därmed högre utdelning. Möjlig men inte trolig bonus.

Så på måndag morgon när börsen öppnar blir det 3 nya Investor A. Blir jag ivrig kan det hända att det blir 3 till på eftermiddagen också. Annars blir det 3 nya senast tisdag morgon. Visst borde vi kunna hoppas och tro på 11 kr i utdelning i vår? 


Inspiration och kurspåverkan

Det har ju varit mycket prat de senaste åren om bloggares och andra profilers påverkan på kursen. Till exempel rusade vissa illikvida a-aktier i investmentbolag i somras efter ett blogginlägg av Kavastu.

Jag har inte tänkt så mycket på detta då jag aldrig sett mig själv som en aktiebloggare med tips och analyser. Utan mer bloggat om vardagsliv och sparande där överskottet under 10 år skickats ut i lite slumpvist utvalda aktier och fonder.

Under gårdagens Black Friday med gratis courtage på Avanza så blev JNJ den mest handlade aktien. Den aktie som jag skrev på blogg och Twitter att jag skulle köpa. Den lyftes inte fram av någon twittrare med mer än 55 följare vad jag kunde se. Den var heller inte med i Avanzas film där istället 9 andra amerikanska bolag lyftes fram inför dagen med gratis courtage. Den duktiga bloggaren Petrusko köpte också, men skrev inte om det förrän efter börsens stängning.

Som ni ser letar jag orsaker till att så många svenska privatsparare köpte just JNJ igår, mer än att det är ett stabilt och bra bolag. Men har svårt att hitta det. Ändå har jag extremt svårt att tro att mitt inlägg att jag skulle köpa 5 aktier i JNJ för motsvarande runt 0,1% av min nettoförmögenhet skulle påverka någon annan att köpa.

Just i detta fall pratar vi om ett av världens största bolag så tror knappt hela Avanzas kundstock skulle klara att rubba kursen. Så ni på finansinspektionen som läser detta kan väl låta mig slippa straff?

Thursday, November 24, 2016

Rolig #Uppesittarkväll närmar sig slutet

Philip och Nicklas fortsätter att utveckla konceptet #Uppesittarkväll och måste säga att kvällens direktsändning var ett lyft från förra månadens premiär. Trots att det var bra redan då.

Tyvärr var konkurrensen på Twitter hård. Tror inte #uppesittarkväll trendade högre än 3-4 som bäst då det var debatter av flera olika slag på både SVT och TV4 som leder till mycket tweets.

För egen del nyttjar jag gratis courtage för USA imorgon. Men köper bara 5 st JNJ då jag har respekt för den dyra dollarn. Efter det kommer jag prioritera Investor kommande dagar för att med 3 aktier om dagen närma mig den vikt som jag har i Industrivärden eftersom jag vill komma ifatt och vikta dessa två bolag jämntungt.

Kommer med nov månads överföring gå över målet för helåret med 300.000 i överföring från lönekonto till Avanza. Så dec blir ren bonus. Klurar lite på hur jag ska nyttja det faktum att jag får ett extra bonussparande utanför plan.
1. Köpa något högriskbolag då pengarna ändå är utanför ordinarie plan. Något med låg eller ingen utdelning med möjlighet att växa.

2. Köpa på som vanligt. Dvs någon stabil utdelare av den typ som jag köper hela tiden och delar ut 3-4% nästa år och troligtvis kan höja lite lagom kommande år.

3. Strunta i utdelningstillväxt och fokusera helt på att boosta utdelningen kortsiktigt med någon pref eller högutdelare. För att kunna gå i pension lite tidigare tack vare då hög utdelning som möjligt kommande år.

Nu är kl 23:58. Dags att logga in för att ta emot lönen och slussa drygt 80% vidare direkt till portföljen.

Dags för #Uppesittarkväll

Då var det den 24e dvs lön för många imorgon. En högtidsdag för oss alla som portfarande är beroende av den 25e för att bli oberoende av den samma.

#uppesittarkväll följer man på Twitter där aktiviteten brukar vara som störst mellan kl 20 och 22. Tanken är att man skriver vilka aktier man tänker köpa imorgon bitti när börsen öppnar och lönen förts över. Gärna också hur mycket eller många procent du sparar. Både för att tipsa om intressanta bolag men framförallt för att inspirera varandra.

Sen förra månaden kör också Unga aktiesparare en livesändning på Youtube under Uppesittarkvällen. Den ser ni här med start kl 20.00

Så bara ladda upp med både telefon, dator, padda eller vad ni nu har för att kunna hänga med på både Youtube och Twitter på samma gång! Ses i flödet ikväll.

Tuesday, November 22, 2016

Anonyma och offentliga bloggare

Att Gustav som driver bloggen Gustavs aktieblogg har blivit offentlig med bild och efternamn har skapat lite diskussion om fördelarna och nackdelarna med att vara publik.

För mig är det absolut viktigaste vad man skriver och hur fångad jag blir av att följa bloggen. Läser många bloggar till och från, men det är bara en handfull jag följt riktigt engagerat under de 10 år jag bloggat.

En blogg som man bara är måttligt intresserad av gör mig inte det minsta mer intresserad av att få ett förnamn, efternamn och bild på bloggaren.

Om man däremot kunde få en riktigt intressant blogg där bloggaren var öppen med sparandet i kronor varje månad, portföljens utveckling och intressanta aktietips och analyser. Och kombinera detta med full öppenhet med bilder från vardagen och skärmdumpar från depån så skulle det så klart öka intresset och trovärdigheten. För jag är medveten om att helt anonymt bloggande som mitt eget har skapat mycket misstankar och osäkerhet under åren.

Lite grovt tycker jag det finns fyra grupper av ekonomibloggare:

- De superoffentliga. Finns ett antal här som tyvärr bloggar rätt sparsamt men är någon form av offentlig person inom investeringscommunityt. Exempel är Olle Qvarnström, Nicklas Andersson och Günter Mårder. Även om de som sagt numera bloggar rätt sparsamt och kanske inte publicerar portföljen i kronor med skärmdump varje dag, så kan man ganska lätt räkna ut både vad både Nicklas och Günther tjänar netto, sparande i kronor per månad, sparkvot och ungefärligt värde av portföljen då de gått ut med minst 3 av 4 faktorer i olika sammanhang .
Min favorit: Günther Mårder (länk till Twitterkonto)

- De offentliga som går ut med sitt namn men är lite mer restriktiva med att berätta något om sparandet i faktiska kronor och förmögenhet. Fullt förståeligt.  Också lite mer återhållssamma med privatliv och personliga mål/tankar och syfte med sitt sparande. Väldigt kunniga och använder bloggen för att bygga sitt personliga varumärke eller tjäna pengar på bloggen.
Min favorit: Stefan Thelenius (kunnig, trevlig, bra kalkylator, helt reklamfri vilket kostar honom minst 4 st H&M i månaden med den trafik hans kalkylator måste ha)

- De hemliga som mig själv. Ofta öppna med hatet mot att behöva jobba och längtan att bli fri då ingen rädsla finns för att arbetsgivaren ska läsa bloggen. Även portföljens värde och antal aktier är man ofta öppen med då få vet vad man heter.
Min favorit: Chansar mest (inspireras av det höga portföljvärdet, den fina utvecklingen på innehaven och att innehaven postas som skärmdumpar inkl utveckling)

- De superhemliga som både är anonyma och hemlighåller portföljens värde. Dessa bloggare är helt beroende av bra aktietips och hög kunskap. Annars blir bloggen rätt ointressant. Ofta mycket fokus på rena investeringar.
Min favorit: Lundaluppen (extremt kunnig, spännande långsiktig strategi jag inspereras av och har varit saknad innan han nyligen började blogga igen)

I vilken grupp hittar man dina favoritbloggar? Håller du med om indelningen?

Friday, November 18, 2016

Vår plikt som goda medborgare

Jag får ofta moraliska frågor i kommentarsfältet av typen:

- Om alla levde lika sparsamt som du gör skulle ju tillväxten och ekonomin rasa ihop.
- Tänk på de danska grisarna!
- Du borde köpa ekologiska produkter!
- Du borde inte flytta utomlands utan ta hand om dina gamla föräldrar om 25 år
- Du har ju fått gratis skolgång. Är det inte fel att sluta jobba och betala skatt innan 40 då?
- Om ingen skaffade barn skulle jorden dö ut och vem ska ta hand om dig på ålderdomshemmet?

Min första invändning är att många av resonemangen bygger på att jag tvingar alla på jorden att leva som mig. Vilket inte är fallet. Väldigt få gör det. Det kommer inte bli brist på folk bara för att inte jag vill ha barn. Lika lite som man kan beskylla en brandman för att hur samhället skulle funka om alla jobbade som brandmän och ingen körde buss.

Sen tycker jag att man som medborgare måste ta tillvara på sina egna intressen. Möjligheten att fritt styra sitt liv är extremt viktig för mig. Vill man jobba som konstnär och bo i skogen med låg lön hela livet får man göra det. Utan dåligt samvete för att man betalar låg skatt. Sen får samhället skapa ett system som uppmuntrar folk att jobba och betala lagom mycket skatt. Vilket då en majoritet kommer göra. Självklart inom lagens gränser!

Jag har vad jag anser en tydlig moralisk kompass. Jag stjäl tex aldrig. Skulle vara enkelt att ta toapapper på jobbet. Men då går jag istället på toa 5 min innan jag går hem från jobbet. Hårfin skillnad, men tydlig för mig.

Även möjligheten att gå på a-kassa i samband med min pensionering efter 13 år heltidsjobb utan sjukdagar och VAB har jag funderat på men nu bestämt att inte göra det. Är även skeptisk mot att flytta till ett lågskatteland och ta ut massa pension under några år för att sen flytta hem igen och nyttja det svensks systemet som pensionär. Flyttar jag så är det med ambition att stanna utomlands, inte som skatteplanering.

Vad tänker ni? Är det ok att sluta jobba innan 40 bara för att man har råd? Även om samhället går miste om 5-10 miljoner i skatteintäkter på de uteblivna 25 årens arbete? Är det ok att inte köpa ekologiska ägg om man lever ett sparsamt liv som av en ren bieffekt även sparar väldigt mycket på jordens resurser i form av liten förbrukning av transport och prylar?

Att det var moraliskt förkastligt att ta betalt när jag bytte däck på pappas bil vet jag redan så vi håller oss på samhällsnivå.

Fredag igen och 1 vecka till lön

Börjar bli tradition med att jag säger fredag igen och att tiden går fort. Men en ny arbetsvecka närmar sig återigen slutet.

På aktiefronten är väl de stora händelserna i veckan att jag börjat köpa lite mer Castellum vilket helt utan belägg känns bra under 115 kr. Något som också känns bra är att en aktie jag köpt så mycket jag orkat ända sen i början av sommaren nämligen H&M äntligen fick lite fart på försäljningen nu när värmen försvann i oktober. Har köpt väldigt mycket runt 245-255 kr senaste kvartalet. De dagarna när man kunnat köpa 4 H&M för 1 kr i courtage (dvs när de stått under 250 kr vilket ger under 1000 kr vilket avrundas till 1 kr courtage för mig som har 0,15%) har varit underbara dagar. Då har man köpt med glädje. Ibland 2 gånger om dagen. Så nu lugnar jag mig lite med H&M om den håller sig över 260 kr.

En vecka till lön idag. Har hoppats lite på att Avanza ska göra som förra året och köra gratis courtage på Black Friday vilket väl är den 25e dvs samma dag som lönen. Nu med (svin?)dyr dollar har intresset svalnat lite. Men kanske kan bli någon HCP och JNJ i alla fall. I USA behöver jag köpa för nära 1000 dollar för att få så lågt courtage som möjligt. Så mycket är jag inte sugen på att fylla på i dessa bolag till denna dollarkurs. Men kan man köpa enstaka aktier så är det lite roligt att hinna fylla på lite mer innan årsskiftet.

Uppesittarkvällen inför nästa lön blir lite speciell, sista lönen där jag siktar på att spara över 80% av lönen. I januari ska jag öka omkostnaderna vilket gör att jag inte kan fläska på riktigt lika hårt med decemberlönen. Så ser verkligen fram mot torsdag kväll och midnatt då jag kan dunka över 27000 kr!

Wednesday, November 16, 2016

Gästinlägg av "Dubbel Utdelning"

Här kommer ett gästinlägg av Twitterprofilen @DubbelUtdelning

Då jag har vissa planer på att flytta till Portugal men låtit portföljen få bättre tilldelning av lönen än resebudgeten tog jag chansen till hjälp med lite spaning av Portugal när jag såg att han var där nere. 

/Miljonär innan 30

---

Tjenare! Dubbel Utdelning här!

Jag har tidigare skrivit blogg som miljonären men har nu valt att bara fokusera på att bara twittra, så om ni vill nå mig så är det enklast där, på Twitter alltså! ;)

Jag har var iväg på semester till Portugal och detta snappade miljonären upp och beställde en prisjämförelse mellan varor i matvarubutiken i Portugal kontra Sverige. Då jag inte handlade alla måltider så kommer det inte vara helt exakt, men jag ska försöka ge en bild av prisläget i alla fall. Vidare är Portugal också känt som ett land som drar till sig många svenska pensionärer och det gjorde mig lite intresserad så lite extra info om detta kan jag också bjuda på! =)

Sällskapet som jag åkte med var 8 personer inklusive mig där vi flög till Lissabon och bilade sedan ner till Albufeira som ligger längs sydkusten i Portugal (Algarve). Algarve är ett väldigt turisttätt område med framförallt turister ifrån Storbrittanien, vilket jag tror spelar väldigt stor roll för prisbilden. Är man mer inåt landet i områden med mindre turister är priserna troligtvis lägre för både mat och boende (något som jag inte jämförde på denna resan). Vi hade där hyrt ett hus via Airbnb som kostade i runda slängar samma som att hyra ett hus en vintervecka i exempelvis sälen. Skillnaden här var att huset var mycket större, och man bodde max 2 i varje rum. Alla rum hade egen toa och balkong och i vissa fall även eget vardagsrum. Städning varje dag ingick och nya rena handdukar om man ville det. Ett ordentligt lyxliv helt enkelt, där jag själv är lite tudelad. Å ena sidan gillar jag det stora fina husen med hög standard, men där jag också är lite emot "konsumtions-hetsen" där större och nyare hela tiden ska ses som bättre. Men nog om det!

I matväg så handlade vi för två måltider var och alla landade oftast någonstans mellan 200-300 beroende på måltid (för 8 personer). Lite billigare än Sverige skulle jag säga men inte supermycket. Hade som avsikt att spara några kvitton, men de gick inte hela vägen så får jämföra de produkter som jag kommer ihåg istället.

Chips som jag är ganska svag för finns i alldeles för många olika smaker och kostar ungefär som i Sverige 15-30 kr beroende på kvalité. Chips-index: 100% av svenskt pris.

Kokosmjölk som vi hade i en av måltiderna köpte vi ca 12 kr burken vilket jag tror är lite billigare än snittet i Sverige, men det intressanta här var att det var en stor prisskillnad då den varianten vi först hittade kostade över 30 kr, och utan att burkarna skilde på sig särskilt mycket i "exklusivitet". I Sverige har jag aldrig stött på en så stor prisskillnad på kokosmjölk utan mer att man väljer mellan eko eller inte för 23 eller 26 kr.

Vin som man köper i matvarubutikerna därnere finns över hela pris-spektrat, men det fanns ingen botten utan billigaste flaskan gick på ca 8 kr (!!).

Över till en annan dryck, "läsken" så är min samlade uppfattning att det kostade som hemma, mellan 15-25 kr för 1.5 l.

Av alla matvaror som vi köpte så skulle jag säga att ingen av dem var dyrare än hemma i Sverige, men känslan var ändå att det här var lite dyrare för att vara i Portugal då vi som sagt var i ett turistområde.

Restauranger som är en stor del av portugisernas måltidspussel var vi på vid några tillfällen och alltifrån 40 kr för en indisk gryta till 350 kr för fisk i alla dess former (som de är väldigt glada i nere i Portugal). I Sverige tycker jag ofta att man landar på 150 kr för en ok middag ute så vill man så kan man äta mycket billigare i Portugal.

Med alla de här priserna i huvudet så skulle jag säga att Portugal ligger någonstans runt 80-85% av de priser som vi betalar för mat här hemma i Sverige, summerat över all basvaror och restaurangbesök, men lägger man manken till så kan man såklart hitta mycket billigare än så.

På resan hade vi med oss några som närmar sig pension så detta diskuterades lite smått. Portugal är ett av få länder (enda?) som det är skattefritt att plocka ut sin pension i som svensk medborgare (om man skriver sig i Portugal), då detta är en deal mellan de två länderna. Finland som också hade en liknande deal (i all fall fördelaktigare deal än att bo hemma i Finland) skrev om sitt avtal med Portugal nu nyligen http://www.helsinkitimes.fi/finland/finland-news/domestic/14345-finland-strikes-pension-tax-agreement-with-portugal.html så att samma skatteplikt gäller i båda länderna tycker jag sänder en tydlig signal att detta också skulle kunna hända även för svenskar.

Tjänstepensionen kan man om man vill plocka ut på 5 år, så man skulle teoretiskt sätt kunna plocka ut den på 5 år och sedan flytta tillbaka till Sverige utan att ha skattat en krona.

En annan sak som jag är mer intresserad av är det egna sparandet. Tjänstepensionen byggs ju upp under många år men det egna sparandet har man ju mer inflytande över och i mitt fall räknar jag med att det är större än "pensionen". De finns 2 olika kontotyper som oftast används för sparande, det så kallade InvesteringsSparKontot (ISK) och KapitalFörsäkringen (KF), och dessa två funkar på helt olika sätt om man väljer att bosätta sig utomlands (Ja, i alla länder förutom USA där det bara är massa specialregler på allting).

ISK'n och KF'n är väldigt lika med beskattning men vem som äger aktierna skiljer och det är lite bättre med utländska aktier i en KF, men annars är de väldigt lika som sagt. Väljer man att flytta utomlands så är det dock en stor skillnad, då ISK'n inte får följa med utan omvandlas till ett "vanligt" depåkonto där man skattar för utdelningar och kapitalvinster. KF'n däremot får man ta med sig precis som den är och den fortsätter att schablonbeskattas precis som när man bor i Sverige. Jag har inte helt gått till botten med varför men jag gissar att det beror på att försäkringsföretaget som äger aktierna i en KF fortfarande har sitt säte i Sverige och således är det ingen skillnad mot om du skulle bo hemma i Sverige.

ISK'n som omvandlades till ett depåkonto, omvandlas tillbaka till ett ISK om man väljer att flytta hem igen.

Det var allt jag hade att bjuda på och hoppas att jag kunde bjuda på lite ny kunskap, Ha de gott!

//Dubbel Utdelning

Monday, November 14, 2016

Hög direktavkastning eller prioritera utdelningstillväxt?

Något man ställs för varje dag som utdelningsinvesterare är ju om man ska satsa på bolaget med lägre direktavkastning men fin möjlighet för utdelningstillväxt eller bolaget med stabil hög utdelning. Man hör ju ofta att utdelningstillväxt är väldigt viktigt för att kompensera för inflation och klara sig på utdelningen hela livet.

Ett realistiskt exempel skulle kunna vara bolag A med 3% direktavkastning och 5% utdelningstillväxt (säg Johnson&Johnson) eller stabila fastighetsbolagets preferensaktie med 6% direktavkastning utan tillväxtmöjlighet.

Rimligtvis bör ju bolag As aktie stiga med 5% per år i snitt så att direktavkastningen fortsätter ligga på 3%. Men med stora svängningar över åren. Medan bolag B bör ha en relativt stabil aktiekurs. I exemplet här räknar vi med att det är helt stabilt i båda fallen, dvs i bolag A stiger kursen exakt 5% om året och i bolag B rör sig kursen inte ett smack.

Utan återinvesterad utdelning ser det ut såhär:


Dvs det tar hela 15 år för bolag As utdelning att komma ifatt. Men efter det drar den ifrån mer och mer för varje år. Fortfarande efter 20 år så har vi dock fått totalt sett fått klart mer i utdelning från bolag B.

Väljer vi att återinvestera utdelningen så blir bolag B totalt överlägset. En högre utdelning i procent gör att vi får fler nya aktier för utdelningen varje år. Bolag A är inte ens nära att komma ifatt ens på 20 år.

I dessa exempel tittar vi ju bara på utdelningen och vi tar alltså inte hänsyn till kurstillväxten vi bör ha fått i bolag A. Med 3% direktavkastning och 5% utdelningstillväxt (och därmed 5% kurstillväxt enligt antagandet ovan) får vi ju en totalavkastning på 8% jämfört med 6% för bolag B. Men ska vi bara räkna på utdelningen med ambitionen att köpa och behålla bolagen för alltid ska man inte underskatta den högre direktavkastningen.

Är det relevant att titta på utdelningen isolerat från aktiepriset? Har jag räknat rätt? Övriga tankar?

Saturday, November 12, 2016

Min nya sparkvot

När jag från årsskiftet planerar att gå ner till cirka 70% i sparkvot  (22,5/32=70,3%) så är det ju räknat på sparande av min nettolön.

Till det ska det ju läggas återinvesterad utdelning på minst 100.000 kr, tjänstepension och PPM. Plus den allmänna pensionen så klart. Så bara med dessa då är vi uppe i över 100% sparkvot.

Sen ligger ev intäkter från blogg, extrajobb via min enskilda firma och om min bok skulle bli verklighet under 2017 utanför de 32.000 kr per månad. Av dessa övriga intäkter blir sparandet 100%.

Syftet med inlägget är att peppa mig själv att det inte är så illa att öka utgifterna till över 9000 kr i månaden. Även om det kommer kännas märkligt och fel vissa gånger när kortet dras i januari och februari nästa år.

Friday, November 11, 2016

Tiden går fort, även när man inte har så roligt

Börjar närma sig fredag eftermiddag och dags att bocka av ytterligare en arbetsvecka. Jag upplever att tiden går extremt fort just nu. Tror det beror på att jag har ganska lagom mycket att göra på jobbet. Så dagarna går i ett och vips är det lunch och sen ett par möten och helt plötsligt är det dags att gå hem. Men inte så mycket jobb att jag behöver jobba massa på kvällarna vilket gör att även dessa går fort när man kan göra det som är kul.

Jag har funderat en del på det här med jobb och framtid senaste veckorna. Trivs ju i grunden bra på mitt jobb och med mina kollegor. Men mindre bra i att jobba heltid med ett jobb med ganska hård styrning både vad gäller behov av att vara på plats på kontoret, leverera till deadlines och projektleda och hålla ordning på tidplaner och kollegor. Så vantrivs med att jobba men trivs med jobbet kanske man kan säga.

Det har gjort att jag funderat på om det är lönt att söka något annat jobb med mer frihet och kanske lite mindre arbete redan nu istället för att bita ihop och kriga på till sommaren 2018 som är planen och sen utvärdera läget helt förutsättningslöst då. Jag har varit anställd på samma företag i över 10 år och även om rollerna har varit olika och jag har fått chansen att utvecklas så kanske det är sista chansen om jag ska testa något annat som ett riktigt jobb innan jag trappar ner och jobbar mycket mindre och friare om ett par år.

Har ju långt ifrån någon superlön med runt 45.000 kr i månaden, men är ändå ok tycker jag. Ska jag få ett friare, roligare och mindre ansvarsfyllt jobb behöver jag troligtvis gå ner lite i lön. Och ska jag tjäna lika mycket eller mer på ett nytt jobb så kommer det troligtvis krävas mer av mig då jag gör mycket på rutin nu som skulle kräva mer engagemang första halvåret på en ny arbetsplats för att komma in i nya jobbet.

Att jag tvekar gör också att jag inte riktigt tar tag i det och chansen att det bara ska ramla ner något toppenjobb på mig är ju rätt liten. Så det mesta talar för att jag kör vidare som idag och att det blir heltid till sommaren 2018. Under den perioden bör jag hinna köpa nya aktier för minst 600.000 kr med sparande och återinvesterad utdelning. Med tanke på att veckorna går så fort så är vi ju snart där...

Wednesday, November 09, 2016

Valet i USA

Fick en kommentar att det saknades inlägg om amerikanska valet. Att jag inte berört denna viktiga händelse så mycket på bloggen beror på att jag inte haft så mycket att tillägga helt enkelt, det mesta är skrivet för många gånger.

Satt iaf uppe och kollade valet till kl 2 då Clintons odds på betfair snabbt föll från 1,25 till 1,08. Mer eller mindre klart alltså. Men när jag gick upp kl 6 var chocken ett faktum. Men att man köper massa aktier i tron att börsen går upp om Hillary vinner funkar ju ok när börsen går upp även dagen efter att Trump vinner. Den såg jag verkligen inte komma. Köpte inget mer idag då jag räknade med större nedgång vid öppningen och sen inte haft tid att följa börsen under dagen. Imorgon blir det nog lite Investor eller H&M som vanligt den här månaden.

Heder till Marcus Oskarsson på TV4 som trodde på Trump med vettig motivering redan kl 20 igår kväll. Idag blir det tidig läggning då 4h sömn är för lite för mig. Köpa och behålla känns allt mer rätt, går ju inte att förutspå börsen kortsiktiga rörelser.

Tuesday, November 08, 2016

Utmaning med att inte ha någon lön

Att sluta jobba vid 35, 40 eller 45 innebär att man går ganska långt utanför det som är norm i samhället. Att inte ha någon lön kan då ställa till det lite när det kommer till saker som att teckna bolån eller köpa något på avbetalning eller faktura.

Tydligen tycker många telefonbolag och tex Klarna att en person med 0 kr i kapital och 20.000 kr i lön från sin anställning som tidningsbud i glesbygd (framtidsbransch?) är en säkrare kund än den med 7 miljoner i kapital och 20.000 kr i månaden från en väldiversifierad aktieportfölj bestående av bolag som aldrig sänkt utdelningen.

Värt att tänka på då ett beslut att sluta jobba kan vara på 30 års sikt vilket är en tidshorisont svår att överblicka ens framtida behov av bolån etc. Personligen har jag svårt att se att vi någonsin ska bo dyrare än idag. Men som sagt 30 år är lång tid.

Ofta verkar det vara individuell prövning vid bolån så kanske går att prata sig runt problemet med någon vettig person på banken även om första automatiska prövningen säger nej.

Hur gör daytraders, pokerproffs och andra utan registrerad lön?


Monday, November 07, 2016

QCP och estetik

Nu är äntligen avknoppningen QCP inne i kapitalförsäkringen. Verkar vara många som vill ur bolaget snabbast möjligt för trots positiva tongångar på USA börsen i övrigt så backar den ganska ordentligt idag. Som jag skrev förra veckan är min tanke att behålla den några veckor till med förhoppning om att kunna bli av med den när säljtrycket inte är lika stort. Antar att jag köper lite fler HCP för pengarna jag får loss för att kompensera för den sänkta utdelningen per aktie i HCP till följd av avknoppningen. Det handlar om ett värde om ca 7000 SEK som jag fått i QCP så inga jättesummor på spel om jag kan få någon procent extra per aktie. Men är ju kul att vara lite om sig och kring sig när man får chansen att gå utanför den ordinarie strategin och köpa några aktier varje dag och behålla resten av livet. Hade det inte sett så fult ut i mitt excelark med ytterligare ett litet skruttinnehav där jag inte har några tankar på att öka och ingen koll på utdelning kommande år hade de till och med kunnat få ligga kvar i några år som en chansning. Men nu siktar jag på att bli av med det, inte minst av estetiska skäl.

Har även uppdaterat listan över mina aktieinnehav ute till höger här på bloggen om du surfar via datorn (annars kan du klicka på web version längst ner på telefonen). Har fortsatt köpa lite varje dag för lönen sen senaste uppdateringen. Men passade på att minska likviden lite i slutet av förre veckan då vi backat flera dagar i rad på Trump-oro. Är nu nere i 100.000 kr i likvider. På tal om estetiska skäl så passade jag då på att snygga till innehaven lite som du kan se med jämna och fina tal. Men den lyckan var kortvarig. Köpte 3 Investor idag (som så många dagar tidigare i höst) och nu står det alltså 503 när jag loggar in på Avanza. Men låter det vara snyggt och fint på bloggen ett tag till då jag inte orkar uppdatera trots att jag köper aktier nästan dagligen. Mitt privata excelark uppdateras givetvis i realtid.

Sunday, November 06, 2016

Levnadskostnader utomlands

Med en sparkvot på över 60% så räcker det ju med runt 10 års jobb för att du sen ska kunna leva på pengarna resten av livet. Förutsatt att du får 7-8% avkastning och kan tänka dig att fortsätta att leva på samma ekonomiska standard resten av livet som under åren du sparade. Många av oss har ju dessutom en högre sparkvot än så. Det är ju rätt sjukt när man tänker på det att man kan jobba under 5-6 år och sen leva på pengarna resten av livet. Bildgoogla Early Retirement Extreme för några diagram eller räkna själv.

Om man dessutom jobbar och sparar i ett dyrt land och sen kan tänka sig att flytta till ett billigare land när man slutat jobba blir det ju absurda värden när man räknar på det. Säg att du sparar 80% av lönen och sen efter avslutat jobb flyttar till ett land där levnadskostnaden är 50% av den i Sverige så krävs det inte ens 3 års arbete innan din passiva inkomst från 5% utdelning (vilket man borde klara med 2% utdelningstillväxt för att skydda mot inflationen) motsvarar den levnadsstandard du har under tiden med 80% sparkvot.

Och imorgon är det måndag och jag ska gå till jobbet som vanligt efter långt mer än 10 års arbete, trots över 80% sparkvot senaste åren. Kanske håller jag på att bygga upp en onödigt stor säkerhetsmarginal? Ja kanske, men att kunna sluta jobba runt 30 år innan normal pensionsålder för mina jämngamla kamrater känns ändå ok.

Att hitta ställen att bo på med omkostnad på runt 50% av Sveriges verkar inte så svårt enligt https://www.numbeo.com/cost-of-living/ . Jag har haft lite spanare ute för att göra egna uppskattningar om levnadsomkostnaden på några platser på jorden. För att se om vi kan våga tro på de officiella siffrorna. Återkommer i den frågan.

Thursday, November 03, 2016

Mot 10 nya år

Kul med glada kommentarer med anledning av bloggens 10 årsfirande tidigare i veckan. Känner att bloggen är rolig och just nu känns 10 nya år fullt möjliga!

Månaden rullar på enligt plan. Köper lite nya aktier varje dag. Har varit dålig på att uppdatera innehaven men ska göra det snart. Har i alla fall varit fokus på H&M och Investor som planerat. Har även köpt en del Castellum på 120 vilket jag tycker känns som ett ok pris. Till Castellum gick även en stor del av dagens utdelning i Atlas Copco.

Är lite dåligt påläst i mitt innehav HCP måste jag erkänna. Men fattar inte att det ska ta sån tid att få det nya avknoppade QCP i depån. Man kommer få 1 QCP per 5 HCP och QCP handlas i drygt 13 dollar. Det vill säga nedgången i HCP har varit rätt ordentlig senaste veckan? Är väl klokast att avvakta några veckor och se var kurserna tar vägen och sen bestämma om jag ska sälja QCP och köpa fler HCP för pengarna. 

Tuesday, November 01, 2016

Bloggen fyller 10 år

Klockan är 19.50 vilket betyder att det är på minuten 10 år sen jag skrev mitt första inlägg i den här bloggen. Bloggen startades av en person med 14.000 kr i nettolön per månad, 270.000 kr i nettoförmögenhet och en målsättning att bli miljonär innan 30. Idag har jag 32.000 i nettolön, över 5 miljoner i nettoförmögenhet och målsättningen att bli pensionär innan 38.

Andra stora skillnader när jag tänker tillbaka var att jag i början hade alla mina pengar på Nordea med deras mediokra och dyra fonder som bas i mitt sparande. Att det fanns något som hette kapitalförsäkring visste jag inte. ISK var inte ens uppfunnet på den tiden.

Här kommer några best of inlägg som jag fått tips av från följare på Twitter och här på bloggen, samt några egna favoriter:

Jag har under åren rest ganska mycket i jobbet. Både inom Sverige och till våra nordiska grannländer. Detta har jag sett som ett utmärkt sätt att öka på sparandet genom att kombinera traktamente med att äta något enkelt som jag tagit med på hotellrummet. Värmde några gånger nudlar i en mugg med varmvatten från kranen vilket verkar vara något som väldigt många kommer ihåg. Nudlar var länge sen men jag har fortfarande med mig mat typ müsli som jag kompletterar med att köpa ett paket filmjölk eller liknande på resorten. Dessa anser jag ändå haft stor betydelse, jag har uppskattningsvis fått minst 5000 kr per år efter skatt i traktamente de 10 senaste åren. Hade jag ätit restaurangmat på varje resa hade det inte blivit mycket över av dessa 50 000 kr, nu har jag säkert kunnat spara 45 000 kr. http://miljonar.blogspot.se/2007/04/snla-p-hotellrummet.html 

Om traktamentet och billiga middagar på tjänsteresan har gjort viss skillnad på sparandet finns det andra grejer som blivit mer av en rolig grej. För att sparandet är en hobby för mig. Men i slutänden så har det gett försvinnande liten effekt. Tänker dels på att leta burkar i vårt soprum som har gett mig 500 kr per år ungefär, vilket på ett sparande på 300 000 kr per år ju motsvarar ett ökat sparande på 1,6 promille per år. Ännu värre är ju att gå iväg till bostadsrättsföreningens tvättstuga för att gå på toa och spara tvål och toapapper. Här måste den totala besparingen jag kommit upp i ligga under 10 kr. Men lite om hur jag tänker kring det kan du läsa här http://miljonar.blogspot.se/2014/08/sparande-som-livsstil-och-fix-ide.html 

Fick även en kommentar om att ett favoritinlägg var när jag inte ville tapetsera om eftersom vi redan hade tapeter på väggarna. Det var något som jag själv glömt bort. Men med lite googling misstänker jag att det var detta inlägg som åsyftades http://miljonar.blogspot.se/2008/03/psktankar.html 

Just det där med att inte vilja måla om, köpa julpynt, köpa ny dörrmatta eller byta ut porslinet för att det skulle bli fint eller roligt med omväxling är något som jag känner igen. Min styrka som sparare är nog att jag struntar totalt i vilket porslin jag äter på eller att jag haft samma färg på väggarna i 10 år. Har helt enkelt inget behov av variation inom det området. Lite kring detta ämne http://miljonar.blogspot.se/2015/12/min-styrka-som-sparare.html 

En fråga/synpunkt man ofta fick främst i bloggens början var att det är dumt att spara eftersom man ju kan dö imorgon och då aldrig hinna göra av med pengarna. När en avlägsen bekant dog vid 65 bara 2 månader efter sin efterlängtade pensionering kom jag på att jämföra risken att dö innan man hinner hinner göra sig av min sina pensionspengar. http://miljonar.blogspot.se/2016/04/risken-att-do.html

Har ju slutet helt med tajming av börsen då jag inser att det är väldigt svårt. Men kan inte låta bli att vara lite nöjd med tajmingen då jag lånade 100.000 kr med lägenheten som säkerhet och köpte aktier 8 oktober 2008. Tror börsen bottnade den 17 oktober och sen hade vi en fantastisk resa. http://miljonar.blogspot.se/2008/10/desperat-eller-genidrag.html 

Det är också intressant hur mycket som hinner hända på 10 år. Hösten 2008 bodde jag i en bostadsrätt i Stockholm där jag ägde 50%. Jag värderade då min halva till 270.000 kr vilket ju är väldigt lågt med tanke på vilka priser vi har idag på lägenheter i Stockholm. (Jag fick också 800.000 för min halva av lägenheten efter skatt och mäklararvode när det såldes 2012). Men 2008 var det andra tongångar, någon kommentar tyckte jag skulle värdera ner den till 175.000 kr medan en annan som kommenterade sa att det var omöjligt att sälja en lägenhet i Stockholm så värdet borde vara 0. Detta var alltså för bara 8 år sen.

Allt jag skrivit på bloggen är sant. Men som jag erkänt tidigare är det klart att jag vinklar det hela lite, jag skriver inte om de 3 gånger per år jag går ut på krogen med en kompis och dricker 3 öl. Och det kanske låter som jag gratisbajsar i tvättstugan oftare än vad som verkligen sker. Kan väl också erkänna att jag ibland vinklat mina betraktelser om omvärlden lite för att skapa intressant innehåll och provocera lite. Ett sånt exempel var när jag skrev om fattiga och tjocka människor på IKEA vilket fick väldigt många (arga) kommentarer. http://miljonar.blogspot.se/2007/11/hjlpte-en-kompis-att-handla-mbler.html

Många av de inlägg som folk minns och som gav de största debatterna i kommentarsfältet är från bloggens första år. Kanske var jag mer extrem då eller folk hade kanske inte riktigt vant sig vid min stil? Något som nyligen gav en debatt och arga kommentarer jag inte upplevt sen 2009 var när jag i våras hjälpte pappa att byta däck på bilen. Mot 290 kr i betalning. http://miljonar.blogspot.dk/2016/03/kl-ar-inte-ens-9-och-jag-har-redan.html 

Har jag missat något av dina favoritinlägg?

Vill också passa på och tacka för 10 roliga år ihop. Bloggen har lärt mig mycket och ökat min motivation till att leva sparsamt vilket jag är er läsare evigt tacksam för!

Två sparsamma månader kvar

Det är november vilket inte bara innebär höst, regn, mörker och att sparekonomen Hemberg är tillbaka på jobbet.

Det betyder också att mitt livs näst sista riktigt sparsamma månad är inledd. Vid nyår höjer jag mina omkostnader från 6000 kr i månaden till någonstans runt 9000 kr. Kommer sen aldrig behöva sänka kostnaderna igen även om jag skulle sluta jobba imorgon, utan 10 sparsamma år är till ända.

Hur det känns att leva på 9000 kr i månaden kommer avgöra om jag slutar jobba väldigt snart eller kör på några år till för att skapa lite marginal. Troligtvis skulle jag kunna få ut en bra bit över 10.000 i månaden netto i dagens penningvärde om jag slutade jobba imorgon. Så kommande års jobb handlar bara om hur mycket marginal jag vill skaffa. Och det kommer bli lättare att få en bild av när jag märker vilken lyx 9000 kr i månaden räcker till.