Idag kommer det omskrivna förslaget att höja skatten på ISK och Kapitalförsäkring klubbas igenom i riksdagen. Cleas Hembergs namninsamling på över 30.000 namn gav ingen effekt på kort sikt, men kanske minskar risken för en tredje höjning (ja dagens höjning blir den andra på kort tid) av ISK-skatten i framtiden?
ISK var ju något som lyftes fram som rekommendation när avdragsrätten för privat pensionssparande försvann för ett par år sen. Och hur låg pensionen kommer bli om man inte sparar själv matas vi ju med så gott som dagligen. Det gör att många har kritiserat att skatten nu ska höjas på det rekommenderande alternativet som då drabbar "vanliga människor" som försöker spara lite till sin pension.
Något som det skrivs ganska mycket om är möjligheten att löneväxla för personer som tjänar över gränsen för statlig inkomstskatt. Löneväxla betyder att man byter lite av dagens lön mot avsättningar till tjänstepensionen. Vilket är en fördel om man tror att man betalar högre skatt i procent idag än vad man kommer göra på sin framtida pension.
Ett alternativ som det skrivs betydligt mindre om än löneväxling är möjligheten att starta en enskild firma vid sidan om sin vanliga anställning. Det är något jag själv haft i många år även om verksamheten och därmed intäkterna gått lite upp och ner. Inom ramen för sin enskilda firma kan man sätta av upp till 35% av vinsten i pensionssparande. Det vill säga sätta in pengar i sin gamla IPS där man inte längre ska spara pengar man tjänat på vanligt arbete som anställd.
Fördelarna med det är flera. Dels stoppar man in obeskattade bruttopengar. Som man förmodligen kan plocka ut till lägre skatt som pensionär. Men dessutom är schablonskatten bara hälften av den som betalas i ISK och KF (15% av statslåneräntan istället för 30%). Så vitt jag kan förstå blir skillnaden ännu större nu efter höjningen av schablonskatten för ISK/KF. För jag har inte någonstans läst att IPS ska påverkas eller få något högre golv? Mindre än halva skatten kommer göra stor skillnad med ränta på ränta under en lång sparperiod, inte minst då vi kan räkna med att statslåneräntan i snitt troligtvis kommer vara lite högre än dagens.
Är det inte svårt att starta en enskild firma då? Nej det skulle jag inte säga att det är. Det handlar egentligen om att skaffa så kallad FA-skatt, vilket betyder att du har både F-skatt (egen företagare) och A-skatt (anställd). Jag själv har en liten konsultverksamhet och då är bokförningen väldigt enkel, jag har egentligen ingen balansräkning då jag inte har några tillgångar i firman. Utan jag fakturerar några kunder om året och sen har jag lite kostnader i form av inköp av lite papper och frimärken och kanske någon resa till ett möte. Mellanskillnaden mellan intäkterna och kostnaderna är mitt överskott (vinst). Man tar inte ut någon lön i en enskild firma utan överskottet är det som man efter skatt få behålla som sin lön. Det lär man sig att bokföra och deklarera väldigt enkelt om man är lite intresserad. Om man under något år skickar noll fakturor så kostar det inte att ha firman rullande i väntan på nästa kund.
Vad som kan vara en lite större utmaning är ju att hitta någon att skicka fakturorna till. Men här är min erfarenhet att det är mycket lättare att hitta extrajobb om man kan fakturera än om du ska bli anställd och få vanlig lön. Jag tror inte jag hade fått ett enda av mina uppdrag om jag inte hade möjlighet att skicka faktura med F-skatt.
Man bör ju också kolla med sin arbetsgivare att det är ok att man bedriver en enskild firma vid sidan om jobbet. Och fundera på om jobba mer under några år är värt att kunna jobba betydligt mindre sen.
Ska man jobba helt som egen företagare finns det troligtvis fördelar att bedriva det som ett aktiebolag, framförallt om vinsten beräknas bli lite större. Men för lite sidoverksamhet som omsätter 10.000-100.000 kr om året med låga kostnader tycker jag personligen ett enskild firma har fungerat utmärkt. Jag kommer sätta av 35% av årets överskott till min IPS, där får sen pengarna ligga och gotta till sig i indexfonder med under halva ISK-skatten i ca 20 år. Innan jag plockar ut dom som en del av min mycket låga pension, med låg skatt som följd.
Även du som saknar tjänstepension i din anställning får fortfarande göra avdrag för insättning i IPS. På upp till 35% av lönen. Se till att bli kompenserad med en högre lön först bara för att du inte får tjänstepension.
Tillägg: Tjänar du inte över brytpunkten för statlig skatt om du lägger ihop din lön från anställning och enskild firma är det troligtvis inte värt att spara i IPS. Se tipsen ovan som något att kolla vidare på om det verkade intressant. Inte som rådgivning som passar alla situationer.
Hej!
ReplyDeleteVad tänker du kring att acceptera/inte acceptera erbjudandet när Melker Schörling köps ut från börsen?
Har aldrig varit med om en liknande situation innan och positionen är liten, men vill ändå förstå möjligheterna med båda möjligheterna.
I detta fall verkar det inte vara något snack om att erbjudandet kommer bli verklighet. I andra fall så kan man ibland spekulera i att behålla aktien även om den handlas i nivå med budet om man tror att de kommer tvingas höja budet för att få det att gå igenom. Men i detta fall äger Melkers gäng redan så stor andel av aktierna att det säkert kommer gå igenom. Många har därför valt att sälja aktierna och få loss pengarna direkt (enda nackdelen är att du får courtage då, vilket du slipper om det löses in).
DeleteBra tips! Ett tips om man har som plan att sluta jobba inom 5-6 år är att sätta av full periodiseringsfond också. man får sätta av 30% och det ska återinföras inom 6 år. Man beskattas då bara med 22% och resten när de återinförs, har man inga eller låga inkomster då så blir det betydligt mindre skatt. Själv kör jag full periodiseringsfond och kommer troligtvis ha slutat jobba när de börjar återinföras.
ReplyDeleteMed vänlig hälsning Frihetsmaskinen
Sorry rörde till det lite med 22%, men menade att 30% får man sätta av och skjuta upp skatten till senare år. det gör det lätt att planera och väldigt bra om planerat att sluta jobba.
DeleteJa exakt 22% gäller expansionsfond tror jag. Men precis som du så kommer jag sätta av fullt till periodiseringsfond innan jag sätter av 35% till IPS. Men det är ju bara för oss som tänker jobba mindre/tjäna mindre de närmaste 6 åren.
DeleteÄr inte möjligheten med periodiseringsfonder borta?
DeleteNej, det tror jag absolut inte. Det fungerar att sätta av 30% av överskottet i en periodiseringsfond och sen plocka ut det inom 6 år.
DeleteHmm, är det för Aktiebolag som det inte går längre?
DeleteTack, gärna fler pedagogiska postningar om att bilda firma etc.
ReplyDeleteVarför sätta av till IPS???
ReplyDeleteBättre att sätta av max till p-fond och sen resten till exp fond, sen som pensionär löser du upp ett lämpligt belopp för beskattning år för år för att utnyttja jobbskatteavdraget.
Lägre skatt, mer förmåner i de sociala skyddssystemen. Och inte minst en ökad valfrihet.
Finns inte en enda fördel med att pensionsspara om man har enskild firma eller aktieboolag.
Var ska du investera pengarna under de 20-30 åren som du väntar på att lösa upp expansionsfonden då?
DeleteMax till periodiseringsfond om man som mig kommer tjäna mindre inom 6 år är jag med på och det är självklart.
Expansions- och p-fonden fonden kan du enbart ha på ett bankkonto. Dessa löser du upp snarast när du inte har några andra inkomster, så dessa har du ingen längre sparhorisont på. Säg att du löser upp dessa med 150 tkr/år (plus sociala avgifter så klart), så får du ett rejält jobbskatteavdrag samt nya pensionsrätter så att säga på köpet.
ReplyDeleteTjänar du så mycket i din enskilda firma att det tar 30 år innan du tror att du kan skatta fram dessa på ett vettigt sätt väljer du så klart att starta aktiebolag. Och då får du placera pengarna var du vill.
Pensionssparande för egenföretagare är ALDRIG lönsamt, hur man än räknar på det.
Råder dig att ta kontakt med en kunnig redovisningskonsult hos Deloitte eller PwC. Kostar några tusenlappar men de pengarna har du garanterat tillbaka.
Tror du är ute och cyklar nu. Periodiseringsfonden behöver inte ligga på något konto, det är en ren pappersprodukt.
DeleteMan ska nog inte begära att miljonären är så insatt i det skattetekniska.
DeleteI sak stämmer det att ips psparande som egenföretagare i nästan alla fall är betydligt sämre än att spara i det egna företaget.
Det stämmer. Men du missar själva poängen med hela mitt inlägg.
ReplyDeleteVar bara ett råd i all välmening. ☺
Hej,
ReplyDeleteIntressant diskussion :-)
Man kan dock aldrig vara säker på att dom inte ändrar regler för sparandet. Speciellt såna sparformer som är en produkt av politiker.
Du märkte säkert att man i år la ett golv för den genomsnittliga staslåneräntan (som används vid framräknandet av avgiften på IPS) på 0,5%, den borde varit 0,34% som var genomsnittet 2016.
Ingen större effekt, men ändå! Dom är där direkt och skruvar, om det blir för bra.
Rent generellt kan man kanske tycka att lägger man ett golv kanske det även vore på plats att lägga ett "tak", icke då, och det kommer säkert aldrig att ske.
Vänliga Hälsningar
/Rille
Det är en bra poäng. Ändras villkoren för mycket på ISK så kan man ju ta ut pengarna och placera på annat sätt. I IPS är man mer fast.
DeleteJag noterade golvet på 0,5% men den ändring som nu genomförs på ISK/KF har jag inte sett någon kontring på i IPS så för närvarande bör det vara betydligt bättre med IPS. Frånsett inlåsningseffekten då vill säga.
Låt oss hoppas att vi slipper den pga just inlåsningseffekten.
ReplyDeleteDessutom är det ju så att man numera har mycket begränsade möjligheter att påverka sin IPS depå, då menar jag med tillförsel av nytt kapital.
Tycker att du har en riktigt fin poäng med din uppställning av insättningar via enskild firma, men det är ju inte alla som har den möjligheten.
Återigen är ju problemet med kommande förändringar otäckt.
I sitt grundutförande tyckte jag att IPS var lite för bra för att vara sann, och det blev den ju så småningom ju också :-(
Nästa förändring blir säkerligen en höjd uttagsålder från 55 till ??, eller vad tror du?
Med vänlig hälsning
/Rille
Just uttagsåldern är jag inte så orolig för. Spelar ingen större roll för mig om jag tar ut det under 5 år från 55 eller under 5 år från 60. Jag räknar med att bli minst 65 år.
DeleteMan får ju kompensera detta genom att fördela om övriga tillgångarna man har dvs i vilken takt man säljer fonder och aktier fram till 55 eller 60.
@Miljonären. Var har du sett att höjd skatt på ISK skulle beslutas idag??? På riksdagens hemsida står det att debatt och beslut är planerat till den 29 november 2017. Har du tittat på ngn kvällstidningsartikel från september mån tro..
ReplyDeleteJag verkar i så fall gått på en blåsning. Sen är ju min rubrik tveksam oavsett eftersom själva höjningen ändå inte slår igenom omdelbart. Skärpning på mig!
DeleteLita aldrig på en blogg... :-)
ReplyDeleteKlipp från DI
ReplyDelete"Publicerad: 22 november 2017, 16:00 Uppdaterad: 22 november 2017, 17:48
I dag onsdag fattade riksdagen beslut om en höjning av skatten på investeringssparkonton. Nu menar Avanzas sparekonom Claes Hemberg att regeringen har kuppat igenom det nya förslaget."
Med vänlig hälsning
/Rille
Det är VISST svårt att starta en enskild firma! I alla fall om Skatteverket har bestämt sig för att du inte behöver en "du kan väl köra på ändå om du ska ha kvar din anställning". Det är nästan så de uppmanade mig att börja jobba svart.
ReplyDeleteSe för övrigt min kommentar hos Frihetsmaskinen 16 november.
Spargrisen
Låter helt sjukt. Däremot vet jag att det är känsligt att börja fakturera sin tidigare arbetsgivare istället för att vara anställd.
DeleteMen att få börja med sidoverksamhet kan de väl inte ha något emot? Var snabbt och smärtfritt för mig i alla fall.