Jag läste ett inlägg på Farbror Fris blogg som fick mig att fundera lite. Det handlade om vilken bild man skapar av sig själv på bloggen och hur läsarna sen uppfattar den bilden. Fabror Fri skriver om hur vissa läsare riskerar att känna sig lurade när det framkommer att han har Apple-produkter och till och med äter frukost på ett café ibland. Farbror Fri har ju aldrig skrivit att han aldrig någonsin skulle äta frukost på café. Men som läsare har man målat upp den bilden.
Min blogg har i över 10 år har handlat om hur jag lever sparsamt, sparar en stor del av lönen och investerar dessa pengar på olika sätt. Då blir det ju naturligt att det är dessa saker som lyfts fram i bloggen. Sen är det ett faktum att jag under 10 år levt mer sparsamt än 99% av befolkningen och under de 9 senaste månaden när jag höjt mina omkostnader rejält levt mer sparsamt än 98% av befolkningen (ok siffrorna är högst ovetenskapliga och höftade). Så helt fel bild har jag ju inte förmedlat.
Jag har varit transparent med min lön, mitt sparande och mina månatliga utgifter här i bloggen. Men även om det kan låta extremt att tjäna 32.000 kr netto och spara 27.000 kr så har det i dessa 5.000 kr funnits ett par 100-lappar varje månad tillgängligt för vad jag upplever som lyx/slöseri. Det har gjort att jag några gånger per år gått ut med kompisar på krogen och druckit öl (och till och med ibland betalat för att hänga in jackan). Jag och min fru har några gånger per år gått på bio. Det har hänt att vi gått till thairestaurangen i kvarteret och ätit middag etc.
Kanske har jag varit för dålig på att berätta om dessa tillfällen i bloggen? Jag har tänkt att detta är ju en blogg och sparande, investeringar och ett liv i frihet. Då har jag känt att ett besök i soprummet för att plocka pant för 7 kr har varit mer intressant än ölen för 60 kr. Även om ölen påverkat mitt sparande mer än panten just den veckan.
Nu när jag nu lever för runt 10.000 kr i månaden finns det givetvis massor av luft i budgeten. Jag äter lunch ute på jobbet ett par dagar i veckan, vi har köpt bil och stoppar undan pengar till resor. Detta har jag då skrivit om då detta är nytt och intressanta händelser för mig som jag ser som en del av min ekonomiska resa. Där jag efter över 10 sparsamma år släpper loss lite mer. Min budget tål ju betydligt högre kostnader som fri, så även dessa utsvävningar planerar jag då att berätta lite mer om.
Alla siffror kring lön, sparande etc har ju varit korrekt återgivna. Däremot tror jag alltså bilden av hur extremt det varit att leva på denna standard kan ha överdrivits i vissa läsares ögon.
Kanske hade det varit bättre att lyfta fram även de slösade 100-lapparna? Så att fler kunde förstå att en sparkvot på 70% inte är så hemskt. Och att tidig pension är möjligt även för den som tycker öl är gott och besök i soprummet på jakt efter pant är pinsamt.
Eller så är det bara jag som nu i efterhand försöker få det att låta normalt och inte alls så extremt att ha en sparkvot på 84% som jag hade under vissa perioder?
Inspirerad av din blogg har jag jobbat upp min sparkvot från i princip 0 till 40, 50 och nu senaste året i genomsnitt 60%. Tack för peppen! Jag tycker inte att jag lever så annorlunda mot förut, bara mer medvetet.
ReplyDeletePeter
Kul att höra!
DeleteJag får varje vecka kontakt med läsare som säger sig blivit inspirerade till ökat sparande. Så det verkar inte som bloggen varit för extrem eller avskräckande.
Precis så, jag hamnade också däruppe i ett antal år, 65+ många gånger! Men när man sen ligger på 60 % så känns det inte som att 65 och 70 ger mer i sparandet, utan man kan slösa/belöna sig för de sista procenten och känna att man mår gott och lever fröjdigt.
DeleteDet är underhållande att följa din blogg, en svalkande oas i konsumtionsöknen. Synd och skam att det i vårt samhälle framstår som udda att inte vilja spendera varenda krona...
ReplyDeleteOm folk tror det så vad spelar det för roll? Det går ju inte att redogöra i detalj för allt man gör och betalar. Vissa väljer att fokusera på vad man sparar in på, medan andra även skriver om det vi unnar oss. Känns lite skumt att nån känner sig "lurad". Inget du bör ta till dig.
ReplyDeleteSen är det ju klart, om man symboliserar någon sorts "varumärke" som extrem snåljåp och sen när ingen tittar unnar sig både det ena och det andra, då kanske det är enklare att känna sig blåst, om man haft denne person som nån sorts förebild och själv levt på gröt och vatten i ett år, när förebilden i smyg gottat sig med lyxiga middagar.
Du har ju varit öppen med hur mkt du budgeterat för nöje/slösa. Så den som är nyfiken vet att du haft "råd" med en öl eller två
ReplyDeleteDin sparkvot som du hade under den tiden är helt sjuk och en enorm inspirationskälla för mig :)
ReplyDeleteSjälv hamnade jag under 50% denna månad. "Better luck next time!"
En sak som jag har funderat över är hur du har klart att hantera ekonomin när något har gått sönder. Har du aldrig behövt köpa någon dator under dessa år, och har aldrig hårddisken blivit full.
ReplyDeleteHur har du gjort med lägenheten när det gäller möbler och renovering (vitvaror, tapeter, badrumsläckage)
Ingen "behöver" köpa en ny dator. Finns jättefina begade för småpengar. Tapetsera behövs ej, men behöver inte vara många kronor per månad utslaget på några år. Renovering? Det behöver man inte heller göra :) osv osv
DeleteJag har haft både dator och mobil gratis via jobbet under alla sparsamma år.
DeleteMöbler blev lite när jag separerade för ett antal år sen. Men tror jag lagt max 75 kr per månad på möbler och heminredning om vi slår ut det på 10 år.
Finns ett roligt inlägg om när min tjej ville tapetsera om. Trots att vi redan hade tapeter på väggarna.
Jag har följt dig sen början och har uppskattat din uppfinningsrikedom och tävlingar mot dig själv. Personligen har jag också blivit peppad av dig.
ReplyDeleteAllt gott
Köpt bil? Vad ska du med bil till? Det om något är att kasta pengar i sjön.
ReplyDeleteNu är jag dock inte bättre själv. Har en gammal Volvo som mest står, det är sambon som envisas med att hon "behöver" ha bil. Personligen hade jag mer än gärna gjort mig av med den.
Vi vill kunna åka till våra föräldrars lantställe och på andra utflykter och resor främst på sommaren. Tänker även att det är bra när jag ska träna mer och vill åka till skidspår eller cykellopp.
DeleteMen håller med, vi använder bilen mindre än jag trodde. Och det skulle säkert bli billigare att hyra när det verkligen behövs. Men nu ryms bil inom vår budget och känns som en skön lyx.
Ja ursäkta, blev lite uppeldad där. Gick nyligen igenom alla kvitton på bilrepationer och service som gjorts på vår bil de senaste 5 åren. En övning som gjorde mig ganska upprörd. Många tusenlappar som hade kunnat sparas där.
DeleteMen självklart ska ni få unna er en bil om ni tycker det är värt kostnaderna.
Jag skulle nog vilja säga som så att ju bättre koll man har på pengarna, sparande och investerande desto mer pengar finns det över att "slösa" och lyxa till det.
ReplyDeleteSedan jag började plugga på universitet igen bryr jag mig inte om att spara alls, jag lever jag på en summa som motsvarar ungefär halva lönen jag hade innan jag började plugga och jag slösar som aldrig förr och ändå har jag alltid pengar över när månaden är slut.
Hur ser fördelningen ut på dina fasta utfifter?
ReplyDeleteMvh
Z
Ungefär såhär ser det ut en normal månad (räknat på 1 person, dvs familjens totala utgifter för gemensamma saker som boende, mat, bil, resor etc är det dubbla).
DeleteBoende 2000 kr (inkl avgift, el, ränta, hemförsäkring)
Mat 1500 kr (inkl lunch ute några dagar per vecka)
Bil 1250 kr (inkl värdeminskning)
Resor 2000 kr (in på sparkonto inför nästa resa)
Träning 1000 kr (utrustning och gymkort)
Övrigt 1500 kr (kläder, grejer till hemmet, ev alkohol)
Totalt = 9.000 kr i månaden (lite mer på vintern då jag åker kommunalt till jobbet).
Det är väldigt stor skillnad mot när jag levde för 5.000 kr med samma kostnad för boende som idag. Nu lever vi rena lyxlivet som du ser.
Att svara på undersökningar under ett toalettbesök borde ge bättre utdelning än att leta pantburkar i soprummet. Testa https://yougov.se/refer/H0XZdhxLr_781LPgUEVW5w/
ReplyDelete