Nu på semestern har jag haft tid att fundera lite. Total frihet är kanske ändå inte det optimala? Till att börja med, vad menar jag då med total frihet? Jag tänkte dela upp friheten i tre delar.
Ekonomisk frihet
Om man med ekonomiskt oberoende menar att man kan köpa vad som helst när som helst måste man väl upp i minst 1 miljard för att uppnå detta. Kanske mer? För mig räcker dock att kunna bo enkelt men bra, köpa god och nyttig mat, kunna åka på några resor per år, ha en fungerande bil och en bra cykel och utöver detta några tusenlappar i månaden för nöjen och andra inköp. Jag och min fru lever idag på ca 20.000 kr i månaden netto, och trivs bra med det. Vi kommer inom kort kunna höja omkostnaderna till 30.000 kr netto utan att någonsin jobba mer i livet. Samt om börs och ekonomi utvecklas ungefär som de senaste 100 åren kunna höja våra omkostnader med minst inflationen.
Så jag känner nog att vi är hemma på denna punkt. Det vi gör just nu när jag jobbar vidare till årsskiftet och min fru preliminärt under minst hela 2018 är att bygga upp säkerhetsmarginal.
Geografisk frihet
Förutom problem med visum i vissa länder som vi kanske skulle testa att bo i, tex Australien så har vi en väldigt stor geografisk frihet. Vi kan mer eller mindre bosätta oss var vi vill och valet av bostadsort blir en avvägning av väder, närhet till släkt och vänner, prisläge i landet, säkerhet, standard etc. Så väljer vi att bo kvar i Sverige så är det ett aktivt val då vi tycker fördelarna inom vissa områden överväger nackdelarna i andra delar.
Tidsmässig frihet
Tid är ju en stor bristvara i våra liv. Vi vet inte hur lång tid vi har att förfoga över och hela vitsen med att spara och få avkastning på pengarna är att inte behöva byta mer tid än nödvändigt mot pengar. I våra fall har det handlat om knappt 15 års jobb i utbyte mot 40-60 år där vi helt fritt kan disponera vår tid.
Talande citat även om jag vet att många gillar båda sina jobb och att jobba.
Sammanvägd frihet av de 3 ovan nämnda
Så för oss finns det absolut vissa begränsningar i att vi inte kan köpa en Yacht (eller kanske inte ens en Tesla om jag ska vara ärlig) eller få visum för att kunna flytta permanent till Australien. Men på det stora är vi på väg att skaffa oss väldigt stor frihet inom alla 3 områdena ovan. Att ha en ok ekonomi, svenska pass, inga barn och vanan att leva billigt är helt enkelt en väldigt stark kombination om man är på jakt efter frihet.
Ökad frihet tror jag på det stora hela bara är positivt. Men frågan är om vi inom kort har kommit så långt ut på frihetsskalan att mer inte längre blir bättre? Henrik Schyffert hade en ganska rolig poäng när han var uppvärmare åt Socialdemokraterna i Almedalen 2008. Han tyckte då Socialdemokraterna skull nischa in sig på "Mindre valfrihet" som slagord. "Folk vill inte välja något jävla elavtal, man vill ha en sladd i väggen och räkning i brevlådan."
När det kommer till geografi och ekonomi skulle jag säga att i mitt fall skulle mer vara bättre. Dvs skulle gladeligen ta emot 10 miljoner extra och ett globalt visum till alla världens länder. Det är när det kommer till totala friheten vad gäller tid som jag har börjat grubbla under semestern.
Att själv kunna välja vad man ska göra med sin tid tror jag bara är bra. Dvs tycker jag det är roligare att cykla MTB än att göra månadsrapporter i Excel är det bara av godo om jag kan välja att göra det på dagarna. Men det är när det kommer till frihet i form av en tom kalender som jag har blivit lite mer tveksam. Kanske finns det risk för både en känsla av meningslöshet men också slöhet av att inte ha något planerat eller någon tid att passa på en hel vecka?
Det här är något jag kommer fundera en del på under hösten. Och sen testa mig fram under min första period som fri efter årsskiftet. Men det jag tänker i korthet är att om jag vill lägga mer tid på träning, läsa och skriva så kanske jag borde göra det lite mer planerat och strukturerat. Hitta en kompis som jag kan träna med varje tisdag kl 10 och en annan som jag tränar med fredag lunch. Därutöver lägga mina egna träningspass på bestämda veckodagar och tider runt dessa pass. Läsandet kanske kan göras i någon form av bokcirkel med regelbundna träffar. Vill jag skriva mer så kanske melodin är att jag bestämmer att jag gör det mellan kl 14 och 15 varje dag. Istället för att bara ta dagen som den kommer. Sen kommer ju schemat bli mycket luftigare, friare och roligare än ett vanligt inrutat liv. Bara fyllt med saker som jag själv lagt in på schemat och när som helst kan ta bort.
Vi får se var tankarna landar. Och framförallt hur det känns när jag helt plötsligt har dagarna fria och utan inbokade aktiviteter. Vad tror ni, är mer frihet inte alltid bättre?
Exakt samma tankar som far genom våra tankar.
ReplyDeleteJag tror att jag skulle få den känslan av meningslöshet och utanförskap om jag hade helt tom alamanacka. Så vi väljer just nu en annan väg, att rejält gå ner i arbetstid. Underlättas såklart av att vi båda driver eget företag och kan bestämma själva. Planen för närmaste framtiden är att arbeta ca 9-15, och utöver det 60-80 semesterdagar per år.
Skulle vi däremot invänta att kapitalet är tillräckligt stort för att inte arbeta alls, skulle det dröja betydligt längre. På detta sätt kan vi genomföra det NU!
Vill man slippa meningslöshet i livet så skaffa barn.....och ev. kanske ett husdjur räcker. Men har man barn så får livet en annan mening och man kan lättare fylla almanackan om man nu skulle vilja det. Mvh Groda
DeleteHar både barn och djur... bor tom på en gård så sysslor saknas inte. Tror det mer är sammanhanget jag skulle sakna till en början. Säkert en vanesak.
DeleteHävisar till boken Flow. Struktur, regler och rutiner behövs oftast för att skapa en känsla av mening.
ReplyDeleteFöljande är tänkvärt; Universum skapades inte för att fylla våra behov.
Trevlig sommar
Heltidsarbetar man resterande 47 veckor om året så tror jag att alla kan känna sig handfallna, tomma, uttråkade när det blir semester. Kanske tänker man att man slappat till sig för mycket, kanske till och med längtar tillbaka till jobbet och rutiner. Helt plötsligt fylls ju inte dagarna av heltidsjobbet och man har inte heller haft tiden att bygga upp något annat som fyller dagarna eftersom man varit på jobbet hela tiden. Då kan det bli tråkiga dagar utan känsla av syfte. Jag tror att när man slutar arbeta så blir det en omställningsperiod som kan likna semestern men livet fylls sedan av andra rutiner som man själv valt och kan ändra vid behov eller när lusten för ett nytt projekt faller på.
ReplyDeleteEkonomitankar, det verkar som om ni har valt en bra strategi för att undvika ovan nämnda omställningsperiod :)
Bra inlägg.
ReplyDeleteLägg till att det försvårar ytterligare för ett eventuellt visum / uppehållstillstånd när du inte ska jobba i landet i fråga utan bara bo.
Vete fasen om jag håller med om. Arbetstillstånd är svåra att få. Ofta är däremot permanenta visum lätta om man har gott om kapital. Dessutom kan du åka ut en dag och komma tillbaka samma dag eller dagen därpå och få nytt tillfälligt (s.k. Visa run).
DeleteJobb ger socialt sammanhang. Barn ger mening.
ReplyDeleteSaknas detta blir det svårt att trivas med livet.
Däremot är det nice att ha en stor påse pengar.
Det undelättar i livets alla skeenden
Jo, men du kanske har lagt märke till att miljonären är lite "speciell".
DeleteAtt jobba heltid, skaffa 2 barn, villa och familjebil, för mig är det motsatsen till meningen med livet. Hade kännt mig låst, inrutat och som att jag sprang i ett ekorrhjul som aldrig ville ta slut.
DeleteÄr själv inne på ett mellanting mellan miljonärens målsättning och fortsätta jobba.
Tror på en balans i livet på alla plan!
Kan du inte få balans i livet med barn menar du?
DeleteOch varför måste du ha villa och familjebil bara för det?
Jag skulle akta mig noga för att så kategoriskt slå fast att utan jobb och barn är det svårt att trivas med livet. Det finns gott om människor utan vare sig det ena eller det andra som är lyckligare än de flesta.
DeleteFlumflum
DeleteIrriterande och felaktigt. Det finns mängder av olyckliga föräldrar som ångrar sina barn men som inte vågar säga det öppet eller ens erkänna det för sig själv.
DeleteDessutom otroligt cyniskt att skaffa barn för att skapa mening åt sig själv om inte livet självt har mening, ska barnet sen i sin tur skaffa barn för att skapa mening i sitt liv och så vidare i all oändlighet.
Det finns mängder av studier som visar att människor med barn inte är lyckligare än människor utan barn, om man kontrollerar för övriga faktorer. Pressa inte på oss frivilligt barnlösa din barnskaffarnorm.
Barn eller inte barn är en tydligen en laddad fråga. Jag och min hustru valde barn, adopterade när dom inte ville komma på det "vanliga" sättet (knappast en lågbudgetlösning). Vårt motiv till detta beslut: Äldre barnlösa par är påfallande ofta lite knepiga, inte alltid, men ofta - barn gör något med människor. Vi ville inte bli ett knepigt äldre par…
DeleteFolk skaffar barn pga rädslan att bli ensam, ha tålamod med dessa.
DeleteJag skaffar väl inte barn för att jag själv ska få en mening med mitt liv!?! Så egocentrisk är iaf inte jag.
ReplyDeleteVad är meningen med livet ?
DeleteSkulle tro att en hel del skaffar barn för att de gillar att ligga (och tycker det är drägligare att ta hand om barn än att gå till sitt odrägliga jobb)
DeleteDet gör väl alla. Finns det något annat skäl? Att skaffa barn är väl det mest egoistiska man kan göra.
ReplyDeleteVi använder årligen resurser från 1,7 st jordklot. Behöver vi den mängd barn som produceras?
ReplyDeleteVill du att alla på jorden försvinner ?
DeleteHar jag påstått det?
DeleteMan kan t.ex. från politiskt håll styra folk till att iaf inte överproducera, genom att slopa flerbarnstilläget och endast betala ut ett barnbidrag per familj. Vill man skaffa fler än ett barn så får man bekosta det själv helt och hållet.
Hej anonym,
DeleteOm man nu vill och kan skaffa barn bör väl varje par få bestämma det själva! Varför ska man få max på 1 barnbidrag oavsett antal barn? Vet inte om du tycker Kina är ett föregångsland när det gäller barn? Läste att ett barn kostar föräldrarna c:a 1,5 miljoner tills de blir myndiga så jämför det med barnbidraget och du inser att föräldrarna också tar ett stort ansvar. Överproducera? det föds får få barn för att upprätthålla den s.k välfärden och vem ska se till att du får pension om färre arbetar?
Emigrera till Kina om du tycker 1 barns system är det optimala.
Trevlig helg.
Hej Malte,
DeleteNu är det ju så att vi förbrukar 1,7 jordklot årligen. Då tycker jag att det finns en poäng i att vecka frågan kring befolkningsökningen.
Självklart får varje par avgöra hur många barn dem vill sätta till världen. Men låt mig slippa att betala för det!
Ja tanken kring Kinas ett barnspolitik är lockande, ur ett miljö perspektiv.
För att upprätthålla välfärden måste det finnas bättre sätt än att producera barn.
Att producera barn för att säkerställa sin egna ålderdom, är väl primitivt!
Trevlig Helg!
Det är klart att gå in i ett nytt kapitel av sitt liv som du aldrig testat på skapar en del funderingar. Precis som du skriver krävs det säkert lite planering och strukturering för att "övergången" till att vara fri blir bra och inte som ett tomrum när du väl står där som en fri man! :)
ReplyDeleteJag är själv mitt i min resa mot oberoende, startade nyss en blogg. Gillar din skarp och hoppas att fler kan gilla min också!
/bliekonomisktoberoende.se
Du är inte först att tänka i dessa banor. Du har tex Maslows pyramid. Många finner filantropiska aktiviteter givande om de har möjlighet till det. Testa får du se om det berikar ditt liv.
ReplyDeletefet chans du kan inte ha läst denna bloggen mycket milljonaren e för snål o disciplinerad för sånt skit. hans pyramid har bara ett par våningar å knappt det
DeleteJag sa upp mig från min arbete för cirka 3 månader sedan när jag blev ekonomisk fri. Sedan reste jag till Thailand för att bo där permanent. Kan säga att flytta utomlands för att det är billigare är bullshit. Du kan lika gärna bo i Sverige (ej större städer som Stockholm, Malmö och Göteborg) med samma kostnader och mindre huvudvärk. Att bo utomlands är helt enkelt överreklamerad, iallafall Thailand. Dock med all säkerhet kan jag säga att jag kommer aldrig att ha ett vanligt jobb mera. Älskar min frihet och detta är inte överreklamerad. Även om jag fick lite problem första månaden när jag inte visste vad jag skulle göra exakt. Sedan jag har blivit fri har jag gått ner 9 kg, sover bättre, läser mera, blivit vegan, lärt mig laga nya maträtter och fått bra kondition för att jag tränar ofta. Så frihet gör mycket. Det som förvånar mig att du fortsätter byta ut din tid mot pengar när du redan har tillräcklig med pengar för att leva ett bra liv. Jag fattar bara inte det. Ironin är att jag skulle jobba till 2018 liksom dig men bestämde mig att säga upp mig när jag fick nej till semester, och det var en av det bästa sakerna som kunde hända mig. Så moralen i historien är dra inte ut på lidandet. Det är bara din egen feghet som stoppar dig.
ReplyDeletejaja snacka går ju. du lär komma tebax när du blir gammal o sjuk o snylta på svenska skattebetalare
DeleteOJ, bitter eller? haha
DeleteMycket intressant analys om frihet. Jag har nyligen hoppat av ekorrhjulet o lever på passiva inkomster. När man har pengar, tid och hälsa, man har hela världen! Jag lovar du kommer inte att få tomma kalender. Tvärtom du bli tvungen att begränsa dina aktivitetbokningar. Att ha ett boende vid soliga kusten är guld värd. Du kommer att uppskatta din frihet mer än du tror. Njut av livet när det finns möjlighet. Lycka till!
ReplyDeletePengar är bra att ha. Men kan aldrig ersätta barn och familj däremot ge olika mycket guldkant . Finns inga pengar i världen som skulle kunna ersätta om ens barn går bort
ReplyDeleteVad har det med saken att göra? bitter?
DeleteOch ändå är det massor med föräldrar som ångrar att de skaffade barn (även om de också älskar sina barn) enligt anonyma undersökningar. Bara fatta att alla inte vill ha barn och inte finner någon mening i det. Det DU tycker gäller inte för alla andra.
DeleteTänk på vad ni skriver nu, miljonären kan bli sur. Och då kanske han slutar blogga
ReplyDeleteJag tror Miljonären är ganska van vid alla "Anonymous" som skriver skit. Är det så farligt att skriva under med ett namn så att man kan skilja på er allihop?
ReplyDeleteMiljonären: ser med spänning fram emot ditt samtal med chefen. Det måste vara mycket tankar inför det.
Han kanske blir befordrar istället :)
Delete100% frihet är en illusion.
ReplyDeleteMvh Mattias
Jag tror att en bra väckarklocka för dig "Miljonären" skulle vara att hyra ett par småbarn en månad (vet att ni valt all leva utan barn). När du sedan får tillbaka ditt liv utan barn inser du nog att du redan har otrolig frihet och förmodligen kan arbeta till 65 utan att det känns det minsta inlåst eller jobbig.
ReplyDeleteTips från coachen :)
Vad många glömmer bort är att barn är den bästa pensionsförsäkrinen. Mina förädrar är över 90 och behöver i ökande utsträcning hjälp med allt, eftersom deras kognitiva förmåga minskar efterhand tillsammans med utsltna kroppar. Utan oss syskon skulle de vara helt utlämnade.
ReplyDeleteInsåg inte detta tidigare, men nu bävar jag för ålderdomen utan barn...
Fast å andra sidan, kan man ju få ett barn som Arbogakvinnan...
Kan bara konstatera att det är en väldigt bra fråga :=)
ReplyDeleteTror du är inne på rätt spår med att det är bra att boka in aktiviteter med andra människor istället för tomt schema. Annars kanske det lätt blir att man känner ensamhet/meningslöshet och blir på sämre humör.
ReplyDeleteAtt tro att man kan leva på aktieutdelningar 2018 och framåt är fantasi. De utdelningspengar företagen numera delar ut är vinst av belånade pengar. Tiden för börsen är ute.
ReplyDeleteOch här hade vi en pessimist.
DeleteJaja, roligt med ett aktivt kommentarsfält!
Kommer en årlig utdelning på runt 130.000 räcka för dig ?
ReplyDeleteTillsammans med nästan 2 miljoner i fonder som ska säljas fram till jag kan ta ut tjänstepension så kommer det räcka. Jag och min fru kommer ha ca 30 netto ihop per månad är tanken. Vilket ska räcka som grund. Behöver vi mer är det ju tacksamt att tjäna 5.000 kr extra eller så i månaden.
DeleteHur kommer din tjänstepension se ut och när börjar du ta ut den ?
DeleteVid 55 om reglerna är som nu. Har några 100.000 där som får växa i ca 20 år. Sen allmän pension, ppm och lite gammal IPS.
DeleteAllmänpension kan man väl ta ut tidigast vid 61 års ålder ?
DeleteDärav "sen" övriga delar.
DeleteJag frågade ju bara om tjänstepensionen:)
DeleteÄr fri 33 veckor om året, jobbar 2-4 rotation (2 veckor på jobb och 4 veckor ledigt) och kan säga som så att det är ju inte precis glädjeskutt när man skall åka på jobb efter fyra veckors ledigt. Så man vänjer sig vid ledighet
ReplyDeleteDet är ju stor skillnad på att jobba på en plattform eller ett fartyg 2-4 veckors törnar än att jobba i-land.
DeleteJag hade alltid ångest när jag skulle mönstra på.
Jag tror absolut att mer frihet alltid är bättre. Alla människor vill ju kunna göra det dom själva vill, i dagens värld kan man t.om försörja sig på mycket av såna saker. kolla bara idag med youtube/instagram etc..
ReplyDelete