Dags för del 2 av 3 i serien inspirerad av TV-programmet superspararna där ni ska få mina tankar om man sparar i matbutiken.
I ett av avsnitten såg vi en kille köpa toa- (eller om det var hushålls?) papper i en enorm mängd för att det var något specialerbjudande. Om vi bortser från att han tog bilen till affären enbart för detta inköp så tror jag ändå inte alls på denna typ av beteende. Visst kan man passa på att köpa lite extra när det är erbjudanden, men min filosofi bygger snarare på att skjuta upp alla inköp någon dag.
Här är min erfarenhet. Dagen efter storhandling töms kylen i en rasande fart, medan dagarna innan nästa storhandling är det nästan tomt i alla skåp, men det går ändå att klara sig fint i flera dagar till när man tycker maten är slut. Har man skåpen fyllda av ost, färskt bröd, öl och salta pinnar så kommer det gå åt. Men om man bara har 2 ägg, 1 morot och 100 gram pasta hemma så klarar man sig en dag till på det. Självklart ska man inte svälta eller äta dålig mat, men hoppas ni förstår vad jag menar. Jag anser att folk i genomsnitt i Sverige sparar för lite och äter för mycket. Och den enklaste lösningen på detta är att handla mindre. Finns det fullt med godsaker hemma kommer de gå åt. Så hellre än att köpa en lägenhet med extra stort förråd för att få plats med allt toapapper man köper på rea så är min tanke att man kommer använda mindre toapapper när rullen nästan är slut och man inte har någon mer rulle på lager. Så mitt tips är att handla så lite som möjligt och så sällan som möjligt snarare än att köpa något du egentligen inte behöver bara för att det är rea.
Några tips till:
- Hitta den billigaste butiken i ditt närområde. Lär dig vilka varor du handlar mest av och jämför priser på dessa. 10 basvaror står för ca 90% av mina kostnader i matbutiken. Dessa har jag koll på exakt vad de brukar kosta och vet att jag handlar i den billigaste butiken i närområdet på dessa varor. Jag kollar alltid flygbladen och kan ibland besöka en annan butik när dom har bra erbjudanden.
- Minska allt lull-lull. När jag tittar i folks kundvagnar är det tydligt att det som kostar mest pengar inte är det som ger mest mättnad eller näring. Massa förpackningar med 100 gram skivad kalkon och liknande som kostar flera 100 kr kilot. För att inte tala om godis, läsk och snacks.
- Gör sparandet till ett intresse, då blir det roligt och ingen uppoffring. Bodybuildern som drömmer om att stå på en scen utan fett på kroppen har inget problem att avstå från alkohol och godis. Gå in för sparandet med samma passion som bodybuildern har för sin idrott. Sen anpassar du det till din nivå. Kan du dra ner från godis varje dag till godis 4 dagar i veckan är det kanske rätt nivå för dig. Eller från 5 burkar öl till 2 burkar öl i veckan.
Lycka till!
Intressant!
ReplyDeleteAv dina erfarenheter och utifrån dina behov; vilken är den billigaste matvarubutiken/-kedjan i Sthlmsområdet?
Hoppas du haft en härlig helg! /Gustav
Gillar detta tänk. Sparande är mer inställning än matematik. Skrev ett inlägg förra veckan med tips till nybörjarspararen. Detta inlägg skulle vara en bra fördjupningskurs till mitt inlägg:-)
ReplyDeletehttp://frivid42.com/2014/08/15/3-tips-till-en-nyborjarsparare-kostnader-kostnader-och-kostnader/
Jag förstår ditt tänk och håller med om det mesta. Dock tycker jag att bunkra billiga stapelvaror är ett sparar många framtida kronor.
ReplyDeleteHåller helt med om att det kan slösas med varor bara för att det finns tillgängliga i skåpet. Denna typ av varor borde inte inhandlas överhuvudtaget. :)
Att man faktiskt ofta klarar sig på det som finns hemma och därmed sparar en hel del är ju ett utmärkt spartips. Tar till mig det!
Du är inne på att nackdelen med att storhandla är att man köper mycket man inte behöver och fyller på med diverse godsaker. Det är lite komiskt med tanke på att folk som föredrar storhandlingar framför fler inköpstillfällen säger att det är svårt att bara gå in och köpa just det man ska ha, det blir lätt något onödigt som man egentligen inte skulle ha.
ReplyDeleteDet hela handlar ju utifrån dessa argument om att man inte kan hålla sig från att köpa onödiga saker i ena eller andra läget och att man inte kan behärska sig hemma.
Kan man hålla sig när det kommer till detta är det ju ofta billigare att köpa mer på en gång snarare än att sprida ut det.
//F
Dessa råd var mycket bättre. Tack för dem.
ReplyDeleteOch aldrig slänga mat!
ReplyDeleteIntressant inlägg! Jag tror absolut att man konsumerar mer godsaker om det finns hemma, sedan är jag tveksam om man konsumerar toalettpapper bara för att det finns hemma :) Alltid bra att köra en "rensa frysen"-vecka (eller månad) då och då - man har ofta mer där än man tror.
ReplyDeleteNär du uppnått ditt mål av sparande, vad händer då? Jag menar, om man lever som du säger så är det nog svårt att ens "kunna" unna sig något även efter uppnått mål. Det anser inte jag som ett "roligt" liv :) men det är min åsikt.
ReplyDeleteJag respekterar hur alla andra gör. Det var bara en tanke :)
Ryssland tuggar på, 4.10% upp sedan jag kastade in min tusing. Säljer nog när den har gått upp åtminstone 12% och nöjer mig med drygt hundring i vinst (2% förvaltningsavgift får man inte glömma). Mitt mål är att tjäna runt en hundring på min första affär :)
ReplyDeleteEmil E: Mitt mål är inte att börja leva ett liv i lyx från en dag till en annan. Utan att ha tillräckligt med pengar för att kunna göra vad jag vill på dagarna från jag fyller 40 tills jag dör. Så då kommer vanan av att leva ett billigt leverne underlätta.
ReplyDeleteAnonym: Hoppas det inte är jag som uppmuntrat dig till att hålla på att köpa och sälja och försöka tjäna 10% här och där i snabba affärer. Grunden i sparande i aktier och fonder ska vara att köpa på riktigt lång sikt. Nästa gång börsen går ner är mitt mål att köpa stabila svenska aktier som jag sen aldrig någonsin ska sälja. Och om du köpt fonder och följer deras värde så är avgiften redan dragen, det dras med ca 1/365 del per dag innan kursen redovisas.
Bra inlägg! En annan aspekt är också att vid en full kyl är risken stor att mycket mat slängs när man i all hast väljer "fel" varor vilket leder till att de går ut eller blir dåliga. Detta har iaf jag problem med och det blir än värre om man tar några spontana luncher på stan vilket också späder på det hela.
ReplyDeleteFörutom att det är så satans mycket dyrare att "äta" när man tränar styrkelyftning/bodybuilding. Även om man skippar skräpmaten. Speciellt när man ska deffa.
ReplyDeleteEmil E: Är inte kicken för en sparare att spara? Målet förflyttas varteftersom "delmålen" uppfylls. En del tycker det är roligt att spara, du prioriterar och roar dig på annat sätt. Det gör jag med, fast lite kul är att spara också...
ReplyDeleteHaha, jag såg också det första avsnittet av Superspararna. Urlöjligt! Som han som tömde dammsugarpåsen och sen sydde ihop den för att kunna använda den igen. Detta sparade han 20 kr på. Fast han tänkte nog inte på att han tömde ur den i en tom chipspåse, som också kostar 20 kr! Och det går nog åt betydligt fler chipspåsar än dammsugarpåsar under en vecka...
ReplyDeleteDe flesta har nog mycket att spara på att sluta köpa kakor, godis, chips och läsk, och istället satsa på riktig mat som man blir mätt av och slipper småäta.
Tack för en bra och inspirerande blogg!