Pages

Thursday, March 31, 2016

Månadsspar fonder

Jag vill ju att min aktieportfölj ska generera 240.000 kr i utdelning (uppskattat värde som behövs är drygt 6 miljoner) innan jag säger upp mig och slutar jobba. Förutom aktierna vill jag också ha minst 300.000 kr i en fondportfölj. Dessa pengar ska utgöra en reserv för år med sänkt utdelning eller ökat behov av pengar då jag bestämt att jag aldrig får sälja en aktie.

Rysslandsfonderna jag har idag räknas inte in här. Utan det är en mer kortsiktig spekulation som jag hoppas sälja inom närmaste åren för att köpa aktier för de pengarna.

Även om jag kommer ha en del amerikanska aktier och svenska bolag som har stort verksamhet i tillväxtmarknaden så blir aktieportföljen väldigt tung mot Sverige. Det gör att jag prioriterar lite andra fonder. Just nu har jag ett värde på ca 200.000 kr i fonderna och drar nu igång ett månadssparande på 3000 kr i månaden i fonderna för att bygga vidare upp mot målet.

Köper från och med denna månad Länsförsäkringar Europa Index, Länsförsäkringar Global Index och SPP Emergin Market SRI. 1000 kr styck och månad.

Skulle Carnegie Rysslandsfond gå ner under 40 kr kommer övriga fonder pausas den månaden och pengarna går då in där istället. Säljer som jag skrivit tidigare Carnegie Ryssland om den kommer upp i 50 kr (44 idag).

Dessa 3000 kr på autogiro direkt lönen kommer gör att ungefär 23.000 kr av månadssparandet går till aktieköp. Köper ju aktier för betydligt mer än så, men övriga pengar tar från sparkonto,

Tuesday, March 29, 2016

Utdelningar på väg in

Jag har redan fått utdelningen i Castellum och första kvartalets utdelning på mina amerikanska innehav men imorgon tar utdelningssäsongen fart på riktigt i oc med Nordeas utdelning, en period som för min del pågår fram till Investor (som jag inte äger än men kommer göra då) delar ut den 17 maj. 

Kommer fortsätta köpa för max 150.000 kr i månaden fördelat på 3 köp. Dvs inte köpa mer nu bara för att det kommer utdelningar som ska återinvesteras. I praktiken innebär det att jag får tillskott i form av lön och utdelningar på runt 50.000 kr i månaden under april och maj. Vilket gör att jag "bara" behöver ta 100.000 kr från sparkontot om jag köper i maximal tillåten fart.

Är fortfarande svårt att sätta upp något mål kring utdelningar totalt under 2016 och 2017. Eftersom det beror på om jag fortsätter köpa till sparkontot är helt tomt och om det kommer uppstå läge att byta mitt innehav i Rysslandsfonden mot utdelningsaktier.

Monday, March 28, 2016

Hembergs podcast

Har tidigare skrivit flera inlägg om podcaster och vilka jag lyssnar på. Då det hänt lite nytt med nya poddar, nya programledare etc är det läge att uppdatera listan med nya fräscha betyg.

Skulle vilja börja med att lägga in #Pratapengar högt upp på topplistan. Niklas Andersson är en stjärna. Stark 4a i betyg.

#Sparpodden tycker jag lyft sig igen och kommit igång bra med Jocke och Peter. Skulle önska lite fler lyssnarfrågor och högre tempo för att komma upp i Günthers och Jans nivå. Betyg 4.

Sen kommer ett mittengäng som jag rankat tidigare som Fill or Kill, Börspodden, Analyspodden från DI och Placera Stockholmsbörsen. Dessa tycker jag är som tidigare helt ok tidsfördriv. Men inget jag gråter om jag missar. Betyg 3.

Fondpodden rankade jag tidigare högt men den har blivit lite för teoretisk och för långt från det praktiska sparandet och inspirationen för min smak. Lyssnar inte längre klart på varje avsnitt. Sänkt till betyg 2.

Har även gett Günthers nya podd från Företagarna några chanser. Enda roliga är när gamla radarpartnern Jan kommer in och de diskuterar affärsidéer men annars är det riktigt trist och jag är inte i målgruppen. Svag 2a.

Och så till rubriken på inlägget, en podcast jag aldrig skrivit om tidigare. Hembergs monolog. Vilken total katastrof. Betyg 1.




Sunday, March 27, 2016

Skattefria utdelningar

Jag siktar ju på att få utdelningar på minst 20.000 kr i månaden innan jag slutar jobba vilket kan verka mycket med tanke på att jag idag lever för runt 25% av det. Men vill dels ha säkerhetsmarginal för år av sänkta utdelningar men också höja mina omkostnader.

Ytterligare en faktor som gör att jag behöver lite högre utdelningar är skatten. Ofta hör man ju att utdelningar är skattefria inom KF och ISK men det tycker jag är en grov tankevurpa. Visst själva utdelningen kan man ta ut och slippa betala skatt på. Men en förutsättning för att få utdelning är ju att man har aktierna som ger utdelningen och detta värde måste man skatta på. Så att utdelningen skulle vara fri från skatt tycker jag inte går att argumentera för.

Kanske kan 1% skatt på ISK och KF vara rimligt som genomsnitt på sikt. Och om man då får 4% direktavkastning motsvarar ju detta 25% skatt på utdelningen. Dvs man kan behålla 75% av utdelningarna själv medan 25% av utdelningen får läggas undan för att täcka upp för skatten. Då har man 15.000 kr att leva på i månaden med 240.000 per år i utdelningar. Lägre nivå än så tycker jag inte man kan kalla ekonomisk oberoende för min del.

Saturday, March 26, 2016

Motivation

En vanlig kommentar och fråga som jag får är hur jag kan vara så sparsam och fokusera på enstaka kronor här och där när jag redan har flera miljoner kronor. För det är ju så att under en dag då jag känner mig nöjd med att ha hittat pant för 8 kr och fått gratis lunch på jobbet så kan värdet av mina aktier och fonder ha gått upp eller ner 40.000 kr.

Till viss hade jag själv dessa tankar tidigare också. Fick också en liten dipp i min motivation att spara där någonstans mellan 1 och 2 miljoner då jag kände att nu var sparandet inte lika avgörande längre. Men det var nog er att målet 1 miljon hade varit så stort för mig under flera år. Var ju också under den perioden jag tog en paus i bloggen under en period.

Så som jag försöker tänka nu är att varje sparad tusenlapp innebär ett litet steg mot målet, och det steget är lika stort och viktigt oavsett om det är det första eller sista steget på resan. I procent är till och med varje tusenlapp nu dubbelt så viktig som den var från början eftersom det bara är halva vägen kvar på resan.

Jag försöker också fokusera mer på antalet aktier och vilken utdelning de kommer ge än värdet i depån, var att inte bli knäpp över de stora svängningarna från dag till dag. En ny aktie på väg mot målet 2500 H&M-aktier är ju lika viktig och mycket värd oavsett om det var aktie nummer 100 eller 2000 man köper. Varje enskild aktie motsvarar fortfarande 1/2500-del av den totala målsättningen.

Hur tänker ni andra kring sparande beroende på hur långt på resan mot slutmålet som man kommit?

Friday, March 25, 2016

Vilka reaktioner det blev

Trodde aldrig det skulle bli så starka reaktioner på mitt förra inlägg. Det där med ingen gratis påskmiddag var skrivet lite med glimten i ögat. Men i övrigt tycker jag inte det var något speciellt extremt. Men starka reaktioner både i kommentarer och framförallt på Twitter.

Känner inte för att älta det mer utan vi får leva med att vi har lite olika syn på saken. Men vill ändå förklara hur upplägget var om det var oklart eller dåligt beskrivet i förra inlägget.

Det är ju inte så att min pappa brukar byta själv. Utan de minst 5 senaste åren har han låtit en firma göra det. Hade han brukat byta själv men nu inte hade tid eller ont i ryggen och frågat om hjälp. Eller om jag varit där och hälsat på och vi hade passat på att byta däck hade ju situationen varit en helt annan.

Nu visste jag att han var bortrest och skulle lämna in bilen nästa vecka. Så jag frågade då om inte jag kunde fixa det istället. Ett upplägg han tyckte var jättebra eftersom det sparade tid och krångel.

Grävde även ner ett rör på mina föräldrars sommarstuga för ett antal år sen och tog då betalt 50% av den offert mina föräldrar fått från en grävfirma. Grävde för hand och tog 2 dagar jämfört med kanske 2 timmar för maskinen. Tycker inte det var orimligt då heller att jag tog betalt när jag la min semester på att gräva medan övriga familjen spelade krocket och badade.

Men som sagt nu släpper jag detta och kommer inte fortsätta debattera frågan på Twitter. Glad påsk alla!

Kl är inte ens 9 och jag har redan tjänat 290 kr idag

Mina föräldrar är utomlands i påsk så det blir ingen gratis påskmiddag i år. Däremot öppnade det sig en bra affärsmöjlighet då jag frågade pappa om det inte vore skönt att komma ner i garaget efter resan och se att sommardäcken satt på bilen. 

Så i morse vaknade jag kl 6 (brukar vara trött när klockan ringer 6.45 en vardag) hoppade glatt på cykeln, cyklade hem till mina föräldrars lägenhet, hämtade källarnyckeln, plockade ut däcken, bytte däck, stoppade in vinterdäcken i förrådet, lämnade nyckeln i lägenheten och cyklade hem. Ett 2 timmarsprojekt totalt. 

Nu har jag meddelat pappa med ett sms att jobbet är gjort och fått betalt 290 kr med Swish.

Pappa har tidigare alltid bytt själv. Men de senare åren har han blivit rikare, äldre och latare. 

Min tanke med priset var att få råd med en extra aktie i Investor när jag gör nästa köp i början av april.

Men skönt för pappa att det löste sig av sig själv. Behövde inte ens åka till däckfirman. 


Thursday, March 24, 2016

Sammanfattning av 11 års resa från 120.000 till 5.000.000

Jag fick ett par frågor från nya läsare om hur länge jag sparat och hur resan mot de 5 miljonerna sett ut. Skrev att inlägg i april förra året som sammanfattade resan så långt. Så tiden fram till 2015 i nedanstående är en ren kopia av det inlägget.
Har ingen exakt rapport som är helt rättvis det gör att vissa av årens nettoförmögenhet är tagna från början och vissa i slutet av året. Så den är inte helt logiskt och det kan ju slå ganska mycket beroende på börsens svängningar men även att det ibland blivit 10 månaders sparande för mycket eller för lite mellan två avstämningar. 
Men det är bästa sammanställningen jag har att erbjuda. Jag slås också själv att det varit lite fladdrigt fram och tillbaka med ränta här och köpa där och ta lån där och sälja där och köpa tillbaka igen. Ska bli skönt att ha landat i en strategi nu i att köpa och behålla resten av livet.
2005
Nettoförmögenhet: 120.000
Månadsspar: 6.500 kr 100% aktiefonder (och avbetalning CSN)
Övrigt köp och sälj: -

2006
Nettoförmögenhet: 270.000
Månadsspar: 8000 kr fördelat 50% aktiefonder och 50% ränta.
Övrigt köp och sälj: -

2007
Nettoförmögenhet: 550.000
Månadsspar: 8000 kr fördelat 50% aktiefonder och 50% ränta.
Övrigt köp och sälj: -
2008
Nettoförmögenhet: 620.000
Månadsspar: 11.000 kr 100% aktier/aktiefonder
Övrigt köp och sälj: Flyttar på våren över 50.000 från ränta till aktier när börsen gått ner en del. Lånar på hösten 100.000 och köper aktier när börsen gått ner ännu mer,

2009
Nettoförmögenhet: 1,0 miljoner
Månadsspar: 12.000 kr 60% aktier/fonder (främst svenska), 40% amortering av lånet från hösten 2008
Övrigt köp och sälj: -

2010
Nettoförmögenhet: 1,3 miljoner
Månadsspar: 15.000 kr 50% svenska aktier/fonder, 25% ränta, 25% amortering tills lånet från 2008 var avbetalat.
Övrigt köp och sälj: -

2011
Nettoförmögenhet: 1,7 miljoner
Månadsspar: 20.000 kr 100% i svenska aktier/fonder
Övrigt köp och sälj: Köper aktier för 75.000 när börsen gått ner under sensommaren.

2012
Nettoförmögenhet: 2,4 miljoner
Månadsspar: 20.000 kr 100% svenska aktier/fonder
Övrigt köp och sälj: Sålde den lägenhet jag ägde 50% av i samband med separation. Köpte ny lägenhet själv för 1,9 miljoner (bolån 0,9 miljoner), försäljning aktier 200.000

2013
Nettoförmögenhet: 3,3 miljoner
Månadsspar: 22.000 kr i räntesparande
Övrigt köp och sälj: Sålde aktier och fonder för ca 1,7 miljoner
2014
Nettoförmögenhet: 3,6 miljoner
Månadsspar: 23.000 kr mest ränta men lite Ryssland under slutet av året
Övrigt köp och sälj: Köpte Rysslandsfonder för ca 1 miljon utöver månadssparandet

2015
Nettoförmögenhet: 4,5 miljoner
Månadsspar: 23.000 kr Rysslandsfonder under tidig vår, sen till sparkonto/aktier
Övrigt köp och sälj: Sålt Rysslandsfond i några omgångar. Samt börjat köpa aktier från sparkonto. En ny strategi tog form att köpa aktier med tanken att aldrig sälja utan de aktier som köps från 2015 och fram till jag slutar jobba ska generera kassaflöde från utdelningar för resten av livet.
2016
Nettoförmögenhet: 5 miljoner
Månadsspar: 25.500 kr till svenska aktier
Övrigt köp och sälj: Köpt aktier för upp till 150.000 kr i månaden där mellanskillnaden från månadssparandet upp till totalt köpbelopp tagits från sparkontot.

Wednesday, March 23, 2016

Över 5 miljoner i nettoförmögenhet

Trodde tidigare i veckan att det skulle ta fram till torsdagens lön att ta mig över den magiska gränsen 5 miljoner. Och sen med terrorattacken igår trodde jag det skulle gå ner ordentligt på börserna och ta mig en bra bit bort från målet. Men när jag nu sammanställer mitt excelark med tillgångar inser jag att jag för första gången är över 5 miljoner

Fördelningen av tillgångarna ser ut såhär:
Aktier (se övre högra hörnet på bloggen för att se aktuell fördelning)
1,23 miljoner

Carnegie Rysslandsfond (skall säljas när den når 50 kr, kurs idag 44,63)
1,13 miljoner

Övriga fonder (ska behållas och fyllas på lite och utgöra reserv till de år när utdelningen inte räcker)
0,2 miljoner

Sparkonto (används för aktieköpen utöver lön och utdelning varje månad)
0,75 miljoiner

Värde lägenhet minus bolån (försiktig värdering)
1,7 miljoner

Total 5 miljoner kronor

Har då inte räknat in PPM, tjänstepension etc.

Tuesday, March 22, 2016

Köpt H&M idag

Fyllde på med lite fler H&M idag, närmare bestämt 187 stycken. Priset blev strax under 267 kr. Den som är välsorterad i skallen räknar då snabbt ut att jag som vanligt köpte för ca 50.000 kr.

Det innebär att mars månad blev det tre köp (Cloetta, Castellum och H&M) för totalt 125.000 kr. Snart är det april och dags för nya köp. Närmast till hands ligger Investor som jag varit nära att köpa ett par gånger på slutet. Skulle också gärna komma in mer i JNJ också där jag har ett mål att landa på 10% av portföljen på sikt. Men den känns så dyr. Dollarn har dock gått ner lite så kanske är ok läge för Johnson ändå?

Har klurat och filat mycket på min excelfil på slutet där jag drömt mig iväg hur min portfölj ska se ut om några år, hur många procent av målet jag är uppe i och hur mycket utdelningen från dessa innehav kan vara 2025.

Tankarna just nu är något i stil med detta som bas i portföljen:

Prio 1 aktier (skulle ge ca 20.000 kr per år och aktie i utdelning med dagens utdelningsnivå)
2500 H&M
4000 Industrivärden
2000 Investor
600 Johnson&Johnson
6000 Telia

Prio 2 aktier (skulle ge ca 10.000 kr per år och aktie i utdelning med dagens utdelningsnivå)
2000 Nordea
600 HCP
1500 ABB
1500 Atlas Copco
2000 Castellum
3000 Volvo

Prio 3 aktier (mindre innehav som köps om läge uppstår)
SCA
Cloetta
Sandvik

Så om man jämför ovanstående med mina innehav idag så är det ju främst Investor, JNJ, ABB och Castellum som släpar. Därav mina tankar att de ligger nära till hands för kommande köp.

Monday, March 21, 2016

Värdet av att spara den sista tusenlappen

Fick frågan på förra inlägget om det var värt det att spara de där sista kronorna varje månad. Och tänkte det kunde vara intressant med ett exempel för den som har 10-20 år kvar till man är ekonomisk oberoende för att se vilken effekt de extra sparade kronorna varje månad ger.

För det är ju så att det är i början av sitt sparande som man sätter en vana. Säg att du sparar 10.000 kr i månaden med målet att få ihop ett kapital på 5 miljoner kronor för att kunna leva på utdelningen. Målet är att så snabbt som möjligt nå målet och kunna känna friheten att sluta jobba.

Med 0 kr i startkapital och 6% kursuppgång och 4% direktavkastning tar det då 17 år att få ihop 5 miljoner kronor (räknat på en kapitalförsäkring med 1,5% statslåneränta). Om vi som jag vill få slut på arbetslivet snabbast möjligt och skulle vilja få ihop de 5 miljoner kronorna ett år snabbare dvs på 16 år istället då? Hur mycket mer skulle vi behöva spara då. Jo 1250 kr till varje månad, dvs 11.250 kr i månadssparande. Det gör att du måste öka insättningarna med 12,5% för att kunna förkorta arbetstiden med 5%. Detta beror helt enkelt på att tiden är en så viktig faktor, när pengarna får ytterligare 1 år på sig att växa med ränta på ränta så har det större effekt än att du stoppar in några extra kronor.

Men om vi istället räknar på det i andra riktningen att du har bestämt att du ska jobba i 17 år till. Hur stor effekt ger då 1250 kr extra insatt varje månad? Jo tack vare dessa 255.000 kr (1250x12x17) extra som sattes in får du ihop ett kapital på 635.000 extra som i sin tur ger hela 2100 kr mer i utdelning första månaden när du slutar jobba och plockar ut utdelningen som lön istället för att återinvestera. Dvs genom att spara 1250 kr extra i månaden i 17 år får du ut 2100 kr extra i utdelning varje månad. Men det är inte slut där, eftersom vi räknar med att börsen stiger med 6% per år och 4% utdelning (som du inte längre återinvesterar) så ökar din utdelning med 6% om året. 10 år efter att du slutat jobba får då den som sparat 10.000 kr i månaden 28.000 kr i utdelning varje månad. Medan den som sparat 11.250 kr får 31.800 kr i månaden. Och skillnaden fortsätter att växa resten av livet. Så genom att spara 1250 kr extra varje månad under tiden du bygger upp ditt kapital kan du du ut minst 2100-5000 kr mer i månaden resten av livet.

Alla siffror är framräknade med Stefan Thelenius förträffliga sparkalkylator deluxe

Slutsatsen blir alltså att det är upp till var och en att avgöra var gränsen går. Troligtvis är det lättare att spara den första tusenlappen än den sista varje månad. Så någonstans går ju gränsen för när sista sparade kronan ger mer i försämrad levnadsstandard än vad det ger glädje av ökat sparande. Då har du nått ditt optimala sparande.

Tveka inte att kontrollräkna och håna mig om jag räknat fel någonstans!

Sunday, March 20, 2016

Ert sämsta spartips

Då det finns ett stort antal bloggar med inriktning mot sparande och snålt leverne har ni som jag säkert stött på olika spartips som ni provat på. Många har varit bra och gett fina tips och nya infallsvinklar. Men några har också varit dåliga för just mig, med dåliga menar jag ett tips där den ekonomiska vinningen inte är tillräckligt stor för att väga upp för insatsen.

Mitt sämsta spartips är att spara slitage på rakhyveln och åtgång av raklödder via torrakning. Dvs raka sig utan vare sig vatten eller lödder. Gör helt sjukt ont på mig, till och med om man har helt nya blad. Skulle inte göra det ens om det sparade mig 200 kr i månaden och nu är besparingen kanske en 10 del av det. Att torka hyveln några sekunder med hårtork efter avslutad rakning har jag inte testat men det sägs förlänga livslängden något.

Vilket är ert sämsta spartips som ni ändå provat?

Diskussion kring serien om Kreuger

Fick ju lite inspiration kring årsdagen av Ivar Kreugers död att titta på miniserien i 3 delar som finns i SVTs Öppna Arkiv. Sagt och gjort ikväll såg jag tredje och sista avsnittet. Någon mer som hunnit kolla?

Tycker det var en bra serie som belyste lite andra delar än de jag läst om i böckerna och det var ju en dramaserie utan krav på exakt verklighet. Stort fokus på kärleksaffären med finskan och tyvärr utspelade sig hela handlingen under Ivars sista år i livet. Men kändes ändå ganska nära verkligheten och många delar hade snappats upp som att vapnet låg i hans vänstra hand trots att han var högerhänt.

Jag gillar ju verkligen det här med att köpa aktier, bli delägare i bolag och bygga upp en förmögenhet den vägen. Så väldigt inspirerad av böcker om Stenbeck, Kreuger och Wallenberg när de köper upp hela bolag för en bråkdel av dagens värden. Och ibland kan jag inte låta bli att leka med tanken på hur det skulle vara att fortsätta leva för 5000 i månaden, jobba till jag fyller 70 och sikta på miljarden och kanske bli huvudägare i något smallcapbolag innan döden. Men allt talar för att jag väljer andra vägen dvs att sluta nyspara så snart utdelningarna räcker för att leva på.

Åter till Ivar Kreuger. På tal om ovanstående tankar är det väldigt intressant vad som driver en person som redan är en av Sveriges 10 rikaste att ta jättestora risker för att bli rikast i Sverige. Och sen sikta vidare mot att bli rikast i världen med extremt risktagande som följd. Själv känner jag att det är meningslöst för mig som inte har några barn att dö med 1 miljard på kontot. Men kanske var det avsaknaden av barn som gjorde Ivar så riskvillig? Han ville hinna bygga upp något helt unikt på en livstid. Hade han liksom en Persson eller Wallenberg haft 3-5 generationer på sig att bygga upp något hade han kanske varit försiktigare?

Är ni fler som hunnit se serien skulle det vara intressant att ta del av era tankar.

Thursday, March 17, 2016

Amorteringskrav

Tycker man ser oväntat lite kritik mot amorteringskravet som idag klubbades igenom. Jag påverkas inte då jag har under 50% belåning. Och att få folk att inse att det är rimligt att betala av ett lån är ju vettigt. Men stör mig väldigt mycket på att staten ska bestämma sånt här. Det borde vara upp till banken och låntagaren.

Varför passar man inte på att minska avdragsrätten istället nu när räntan är så låg?

Skönt med vår

Varit några riktigt fina vårdagar i Stockholm nu på slutet, och så även idag. Tyvärr jättemycket jobb så har suttit inne på kontoret 8 till 17 alla dagar den här veckan. Borde lugna ner sig lite nästa vecka. Men man blir ju sjukt peppad på att komma ur det här med jobb och deadlines så snart det bara går. Frågan är bara om det blir 3 eller 4 till förlorade vårar innan friheten?

Sunday, March 13, 2016

Miljonärens filmcirkel

Kom just på en (rolig?) idé. På tal om gårdagens inlägg om årsdagen av Ivar Kruegers död kom jag på att jag såg en serie på SVT i slutet på 90-talet som födde mitt intresse för Krueger. Såg just att den finns tillgänglig i öppna arkivet. Ska vi inte försöka hinna se den fram till nästa söndag så kan vi diskutera serien i kommentarerna till ett inlägg som jag skapar då?

Har väldigt svaga minnen av serien, så den kan vara jättedålig, men vet att jag såg sista avsnittet tillsammans med min mormor som var övertygad om att det inte var självmord utan Wallenbergarna som dödade honom. 

Någon som hinner lägga 3 timmar på en 20 år gammal SVT serie fram till på söndag? Annars kollar jag själv så skiter vi i diskussionsgruppen. 

Saturday, March 12, 2016

För 84 år sen idag....

dog min 3e största favoritsvensk genom alla tider, endast slagen av Göran Kropp och min sambo. Nämligen Ivar Krueger. 

Har några böcker i min ägo och har säkert lånat 5 till på biblioteket. 

Tänk om han lyckats behålla ägande i de bolag han var huvudägare i förutom tändstickorna som Ericsson, SCA och Boliden så hade nog topplistan på Sveriges rikaste personer sett annorlunda ut idag. Men belåningen och risktagandet blev för stort.

Höll tydligen mobilen åt fel håll...

Thursday, March 10, 2016

Utvärdering Avanza Forum

Betyg skala 1-5

Programmet: 2 (saknade mer prat om hur man ska spara/investera)
Moderatorerna: 2 (Hemberg handuppräckning och gissning av % blev tjatig redan 2012)
Maten: 3 (god wrap men lite liten, hade varit kul med kolsyrat vatten till)
Lokal: 3 (bra med sittplatser där man ser och hör bra, dock lite stimmigt och mycket spring i trapporna)
Montrarna/pauserna: 2 (svårt att få ut något vettigt i pauserna. Mest sälj av sina fonder. Trångt på pausseminarierna jag ville gå på)
Simon Blecher: 5 (kul sågning av Telia och tydligaste långsiktiga aktietipset i H&M)

Avanza Forum idag

Idag är det dags för Avanza Forum i Globen, blir 5 eller 6e gången för mig. Vilka ska dit? Tror ni man får så stor macka/wrap att man blir mätt i år? Vad ser ni främst fram emot i programmet?

Tuesday, March 08, 2016

Köpte Castellum idag

Har tidigare haft kurslarm på 120 kr i Castellum som utlösts flera gånger under senaste halvåret. Men det har aldrig blivit av med något köp då det varit många kurslarm som löst ut under samma period. Då jag begränat mig till maximalt 3 köp x 50.000 kr per månad så har det helt enkelt inte funnits utrymme att köpa allt som gått under larmnivån.

Hade gärna fyllt på med mer både JNJ och kommit in i Castellum, men tyvärr blev det inte av. Och nu finns det inte mycket att göra åt det mer än att antingen vänta och hoppas på nedgång igen eller bita i det sura äpplet och betala lite mer. Idag blev det alltså alternativ 2 i Castellum där jag betalade 128 kr. Så det blev 390 aktier.

Castellum är en av våra stabilaste utdelare som höjt utdelningen varje år sen 1997. Utdelningen idag är knappt 4%. Så om de kan fortsätta höja med 5-10% per år spelar det på riktigt lång sikt mindre roll om jag betalar 128 eller 120 kr.

Nu har jag alltså gjort köp för 75.000 kr under mars månad och kan köpa för maximalt lika mycket till under resten av månaden.



Monday, March 07, 2016

Stefan Thelenius sparkalkylator

Många av er har säkert sett och testat Stefan Thelenius eminenta sparkalkylator. Nu har den fått en rolig ny funktion där det högsta ökningen av spartakt har fått namnet "miljonär innan 30". Ser det som en stor ära att få vara med och givetvis extra stolt att min sparsamhet motsvarar den högsta nivån av sparsamhet i kalkylatorn.

Här kan ni se inlägget där Stefan beskriver den nya funktionen.

Thursday, March 03, 2016

Ny månad öppnar för nya köp

Då är det ny månad och till skillnad från tidigare månader har jag inte varit riktigt lika het på köpknappen den här månaden. Det beror ju främst på att börsen varit rätt stark senaste veckan så köpläget känns inte lika uppenbart som när det månaden börjar med stora nedgångar som det var i januari och februari.

Tanken är ju att jag ska göra 1-3 köp gånger 50.000 kr varje månad. Att jag köper för så mycket som 50.000 kr åt gången är för att jag har ett minicourtage på 69 kr (vilket är sjukt men sant som private bankingkund på Avanza).

Nu gör jag dock ett undantag och köper i en lite mindre post. Blir 1000 st Cloetta nu när börsen öppnar idag. Dvs ett köp för ca 26.000 kr. Cloetta är ett bolag jag tittat på ett tag, nu har de ju börjat dela ut pengar även om en direktavkastning på 2% inte är så mycket att skriva hem om tror jag den kan höjas med tiden. Tror också att godis är ett segment där leverantörerna kommer vara ganska förskonade från butikernas egna varumärken. Inget klockrent köp så nöjer mig alltså med en halv köppost och slänger med andra ord ett halvt courtage i sjön.