Vet faktiskt inte om jag är miljonär eller inte för tillfället. Det är i vilket fall som helst väldigt nära just nu. Anledningen att jag inte vet är att fondkurserna är fördröjda och svåra att veta exakta värdet på just nu.
Tittar man på sammanställningen på mitt Avanzakonto saknas det några tusenlappar men då är tex inte dagens uppgång på 3,79% i Nordea Ryssland som ett exempel medräknad. Och att sitta och räkna manuellt och plussa ihop känns inte helt meningsfullt.
Frågan har uppkommit i kommentarsfälten hur stor del av uppgången de senaste åren som beror på att jag är en snål jävel och hur stor del som kommit tack vare att jag är en lysande investerare. Själv tycker jag inte det spelar någon större roll då målet har varit att få ihop en miljon, inte att visa att jag ska klara att slå index med en viss marginal varje år i mina investeringar. Dock kan man med ganska enkla medel se att ökningen varit runt 22.000 kr i månaden sen jag började med månadsrapporterna, vilket är mer än jag tjänat netto per månad. Så sparandet kan inte vara hela förklaringen.
Jag är helt klart nöjd med den tillväxt jag fått både på fonder och aktier eftersom det varit en ganska tuff period på börsen. Det som gått bra är inte att jag valt exakt rätt aktier eller fonder som varit så mycket bättre än index. Den främsta orsaken till att jag lyckats hyffsat med investeringarna är att jag haft turen att lyckas tajma in de större svängningarna ganska bra.
- Under 2006-2007 när börsen gick väldigt starkt sparade jag ca 40% av mitt månadssparande i en räntefond. Kritik mot det meningslösa att spara i räntefonder med någon enstaka procents avkastning per år var en av de vanligaste kommenterarena under denna period. Genom att sen öka månadssparandet i aktiefonder till 100% och dessutom ha pengar att successivt föra från räntefond in i aktiemarknaden när andelarna var billigare gör att jag idag ligger ungefär +-0 i mitt sparande i Rysslandsfonder trots att index står längre än hälften mot toppen. Och att jag ligger på stort plus både vad gäller Kina och Indien, trots att man även där har en bit kvar till toppen.
- Jag tog under hösten 2008 ett banklån på 100.000 kr för aktieköp i H&M, Kungsleden och Mekonomen. Sen dess har Kungsleden gått upp ca 5%, H&M upp ca 60% och Mekonomen upp ca 80%. Till detta kommer utdelningarna. Nu i efterhand visade sig denna tajming med lån för aktieköp hösten 2008 väldigt lyckad.
Återkommer med rapport så snart jag vet säkert att jag är över miljonen. Kanske blir det imorgon eller om 2 år, eller så är jag redan över utan att veta om det?