Monday, January 16, 2017

Halvtrist försäljning från H&M

Att öka antalet butiker med drygt 10% samtidigt som försäljningen "bara" växer med 6% är givetvis inte optimalt. Framförallt inte i en tid där mer och mer borde säljas utanför fysiska butikerna. Det är inte en enstaka svag månad utan en tydlig trend att försäljningstillväxten har bromsat in.

Det är lätt hänt att man som lekman i frustration och besvikelse börjar komma med smarta idéer om att H&M har för många butiker. Gärna med något exempel från Nordstan i Göteborg eller Drottninggatan i Stockholm. Eller att de varit för långsamma med online. Den dagen vi som ägnar 15 minuter i veckan åt H&Ms business bättre kan avgöra effekten av att ha en eller två butiker på en viss yta i en specifik stad än H&Ms ledning med alla data och analys de sitter inne på...

Jag fortsätter köpa H&M på dessa nivåer, för kanske 10-15% av mitt månatliga sparande. Även om bolaget har utmaningar. Men tror (eller gissar) att utdelningen kommer vara högre än dagens 9,75 kr år 2020 och över 14 kr 2025. Och att då köpa under 250 kr känns helt ok för mig.

Rekommenderar annars Magnus Anderssons inlägg som motvikt till min positiva syn då jag tycker han har flera bra poänger. Också starkt att se rationellt på ett bolag som man tidigare hyllat och ägt, istället för att som mig envist köpa vidare och hoppas att allt löser sig.

Saturday, January 14, 2017

Är det värt att superspurta sparandet?

Bloggkollegan Farbror fri har skrivit ett inlägg om att familjen startar ett halvårs lång sparperiod där de ska leva extra sparsamt fram till frun i familjen slutar jobba i sommar Läs inlägget här.

Deras familj ligger lite före mig och min fru, men vi får skylla på att de är några år äldre. Vilket gör att mannen redan slutat jobba och frun nu är näst på tur. Men de kör ju lite annat upplägg än vad jag valt nu under sista åren i arbetslivet. Med några månaders jobb kvar med lön drar de ner kostnaderna till ett minimum för att få ihop de sista extra kronorna som kan behövas. Jag räknar ju med att kunna sluta jobba någon gång under 2018, men har istället för att kräma ur de sista sparkronorna under sista 1-2 åren på jobbet valt att höja mina omkostnader lite nu på slutet. Här kommer lite tankar kring det.

Långsiktigt ser jag det som helt centralt att höja sparkvoten och vänja sig vid lägre kostnader. Kan man till exempel klippa sig själv hemma och spara 2000 kr per år så ökar inte bara sparandet med dessa 2000 kr varje år som får växa år ut och år in med ränta på ränta. Behovet av passiv inkomst minskar också med 2000 kr per år den dagen man ska leva på pengarna. Det blir liksom en effekt i båda ändarna som dessutom kryddas med avkastningen på pengarna. Helt enkelt rena dynamiten när man samlar mängder med olika besparingar på hög och håller fast vid dom en livstid.

Men hur är det med att köra några väldigt sparsamma månader för att maxa sparandet innan man ska sluta jobba? Hur mycket ger det egentligen? Om vi håller oss till just 6 månader som ett exempel och redan lever sparsamt handlar det kanske om 2000 kr i månaden i skillnaden mellan att leva extremt snålt och att ändå unna sig betydligt mer. För 2000 kr gör ganska stor skillnad när man är nere och jobbar på absoluta gränsen. Då pratar vi alltså om totalt 12000 kr. Vilket i mitt fall skulle motsvara att jobba vidare 1,5 vecka extra på slutet av yrkeslivet.

I mitt eget fall där jag kört med över 10 sparsamma år men har bestämt att jag ska leva lite dyrare resten av livet var egentligen frågan om jag skulle börja smyghöja kostnaderna med 3000 kr i månaden redan nu eller om jag skulle köra på enligt samma hårda sparande ända till jobbslut om låt säga 18 månader (hade jag velat leva på 6000 kr i månaden hela livet hade jag redan kunnat sluta jobba för flera år sen, så att kostnaderna någon gång skulle höjas var helt klart). I mitt fall pratar vi alltså om i runda slängar 50 000 kr i skillnad vilket motsvarar att jag måste jobba vidare i knappt 2 månader extra på slutet. Vilket jag alltså gjort bedömningen att det är värt att kunna åka på semester, kommunalt till jobbet under vintern, äta lunch ute någon gång osv.

Mitt resonemang bygger ju på att man har ett fast jobb som man själv kan välja när man ska säga upp sig ifrån.

När man precis är inne på sista månaderna och ska gå in och säga upp sig kan man ju även ta en sista fundering på om det är någon lyx man vill unna sig, till exempel:
- En extra lyxig semester första året = 3 veckors extra jobb
- En fin mtb-cykel eller komplett skidutrustning = 2 veckors extra jobb
- 100 Fingerprintaktier = 1 dag eller 1 månads extra jobb beroende på kursen sommaren 2018

Thursday, January 12, 2017

Sparpodden med Onkel Tom

Veckan avsnitt av Sparpodden där bloggaren Onkel Tom gästade tyckte jag var riktigt bra. Du som inte har hört det än får leta upp avsnittet själv i valfri poddspelare.

Roade mig med att själv försöka tänka hur jag hade svarat på samma frågor och kan väl konstatera att jag tycker Tompa var bättre än vad jag själv hade varit i samma situation på att lägga ut texten och sätta ord på sina tankar. Även om jag ibland satt där på tunnelbanan och var lite nöjd och tyckte jag kom på vissa bra svar jag själv också...

Finns ju vissa likheter mellan min och hans billiga livsstilar. Men det är också väldigt stora skillnader. Inte minst i det faktum att jag har 0 barn och han 4. Vilket medför att deras familj ska släpa hem mat för 6 personer istället för 2, utan bil. Kostnaderna blir ju också automatiskt högre med 4 barn, vilket allt annat lika både medför lägre sparkvot och större behov av passiv inkomst för att kunna sluta jobba.

Att ha barn innebär ju en annan svårighet som när dottern inte fick barnbidraget eller lika fin telefon som kompisarna. Tvivlar inte en sekund på att deras familj har jättelyckliga barn som får all kärlek och annat viktigt som barn behöver. Men att leva sparsamt så det påverkar personer som själva inte valt det är något annat än att som vuxen människa själv välja att man kör ett antal sparsamma år som man kan avbryta när man själv vill.

En annan enorm skillnad är att jag gick direkt från livet som student till att börja jobba och då fortsätta att leva på en students kostnadsnivå. Jag har helt enkelt aldrig hunnit vänja mig vid något annat. Medan Onkel Tom istället hade 4 barn, bil, villa, lada, körde 5000 mil per år och tillbringade 50 dygn om året i fjällen. Vilket måste vara en mycket större och svårare omställning.

Delar heller inte riktigt inställningen att det är en frihet och rikedom att kunna leva så billigt som möjligt. För mig är sparandet en konsekvens av att jag vill bygga upp en kapital och frihet att själv kunna styra min tid. Men själva billiga levernet och minimalism är inte syftet eller självändamålet för mig. Jag skulle inte ha något alls emot att få 25 miljoner och inte ha några problem att bränna pengarna eller öka mina omkostnader.

Vad tycker ni läsare? Upplever ni mig och Onkel Tom som samma typ av personer? Eller upplevs det även utifrån som en skillnad i motiv och inställning till pengar, sparande och frihet?

Onkel Toms blogg hittar ni här om ni inte redan läst den.

Wednesday, January 11, 2017

Billig mat denna vecka

Jag skrev ju lite teoretiska tips i slutet av december kring hur vi håller matkostnaderna nere. Läs inlägget här

En väldigt viktig punkt när det kommer till billig mat är att köpa varor på kampanj. Både butikerna och leverantörerna kör regelbundet kampanjer där de säljer produkter med minusmarginal. För att locka till sig nya konsumenter av just deras varumärke i leverantörens fall. Och få in fler konsumenter för butikens skull och därmed samtidigt sälja varorna med plusmarginal.

Om man konsekvent utnyttjar detta och besöker lite olika butiker under veckan och då köper flera veckors behov av just denna veckans kampanjvaror kan man alltså köpa en stor del av sin mat till självkostnadspris (dvs med minimal marginal för producent och butik).

Två exempel denna vecka från Willys.

Kycklingfilé 29,90 för 900 gram (visserligen med 20% vatten i kycklingen så korrekta kilopriset är ca 40 kr per kg för 100% ren benfri kyckling). Ger ett pris på ca 5 kr per portion för kycklingen vilket gör att hela portionen lätt hamnar under 10 kr.


Blodpudding denna vecka för det smått otroliga priset 3 för 10 kr. Här äter jag en halv dvs 250 gram per måltid (min fru vägrar blodpudding så det blir de dagar vi äter olika tider eller hon är borta) dvs 6 portioner för 10 kr. Med mycket grönsaker och lite sylt så landar vi här på max 6-7 kr för hela måltiden.


Nu återstår bara besök på ICA och COOP den här veckan för att bunkra just deras kampanjvaror. Kanske även hinner förbi Lidl. 

Dö om en månad

Fick en kommentar på förra inlägget som visserligen har varit uppe massa gånger tidigare, men då kommentaren och frågan väldigt ofta återkommer verkar det vara ett ämne som fortsätter intressera er läsare. Så ni som tycker ni läst ungefär samma sak som jag kommer skriva i kommande inlägg får stå ut med upprepningen.

Kommentaren var:

"Om du fick en cancerdiagnos med 1 månad kvar att leva. Skulle du då känna att du levt de senaste 10 åren med full livskvalité ? 

Missförstå inte frågan, men nyttigt att reflektera över vad livskvalité verkligen är."


För det första är det ju svårt att veta hur man skulle reagera på ett sånt dramatiskt besked. Skulle ju vara mycket sorg och grubblerier på meningen med livet, döden och familjen under den sista månaden. Men tror det absolut minsta problemet skulle vara någon form av ånger att jag inte unnat mig ett extra rum i lägenheten, inte använt städhjälp, inte köpt frukost på pressbyrån på vägen till jobbet och inte haft dyrare kläder de senaste 10 åren.

Däremot skulle det vara en trygghet och viss tillfredsställelse att veta att min fru kan bo kvar i vår lägenhet och betala av det sista på lånet med en del av mitt arv om hon skulle vilja. Våra gemensamma tillgångar skulle till och med räcka för att hon skulle kunna sluta jobba redan dagen efter min död. Om hon vill. Vilket jag unnar henne i den svåra stunden.

Att spara pengar, blogga, köpa aktier och fundera på livet som ekonomiskt fri 40-åring har gett mig mycket mer glädje än problem och begränsningar.

Att ångra att man sparat pengar tidigare i livet tror jag är väldigt svårt och ovanligt. Om man jämför med motsatsen.

Sen är min starkaste poäng mot detta den jag skrivit så många gånger tidigare. Risken att dö som nybliven pensionär och aldrig hinna använda pengarna man jobbat ihop under ett helt yrkesliv är mycket större om man går i pension vid 67 än vid 40. Läs mer om det i detta gamla inlägg

Monday, January 09, 2017

Två tunga veckor framför mig

Jag har ju sedan sommaren 2016 när jag kunde byta courtageklass försökt sprida mina köp så mycket det bara går. Vilket i praktiken innebär att jag köpt aktier för 700-999 kr varje dag börsen varit öppen. Plus några dagar just efter lön med lite större köp, ofta bestående av ett utländskt bolag där jag försöker köpa för minst 6 000 kr och några dagar med 2-3 köp om dagen.

Detta har fungerat bra för mig inte minst mentalt då jag hela tiden hittat något bolag som känns köpvärt och kul att aktierna blir fler och fler för varje vecka. Blivit lite av en rutin att smita undan, lägga något köp och uppdatera min excel-fil med nya antalet aktier i aktuellt bolag.

Nu har allt kört ihop sig samtidigt här så det ser väldigt tungt ut med köp kommande veckor. Planen är ju att öka konsumtionen lite för att dra ner på sparandet, men nu har det gått ännu lite längre än planerat på kort sikt. Några faktorer som sammanfallit och ställt till det för mig:

- Vi måste boosta vårt semestersparande för att hinna få ihop pengar inför sommarens semester. Under 2017 är tanken att sätta av 1 500 kr i månaden per person till resor. Men då merparten kommer ske i sommar behöver vi sätta av lite mer under våren för att ha pengarna klara till sommaren. Blir därför minst 2 000 kr i semestersparande nu ett tag.

- Jag passade på att köpa 90 dagars SL-kort innan prishöjningen. Det gör att hela kostnaden för jan-feb-mars kom i början av januari. 2 300 kr på en månad…

- Köper kläder sällan. Men då lite mer på samma gång. Nu behövde jag fylla på lite inför våren på jobbet. Inga stora grejer men ett par skjortor, kalsonger och strumpor för totalt ca 1 000 kr.

- December månads lön kom ovanligt tidigt och jag satte direkt igång med att köpa aktier den 22 december.

- Gjorde lite fler köp än vanligt med några extra H&M förra veckan när den droppade under 250 kr.

- Skatten för kvartalet på min Kapitalförsäkring ska betalas under mitten av januari. Då jag inte vill sälja aktier och inte hinner få några utdelningar för att finansiera skatten så får jag ta detta från mitt nya sparande. Så inte nog med att jag har problem att få ihop mina 22 000 planerade kronor som ska föras över till min KF så kommer drygt 2500 kr av överföringen gå till skatt. Blir alltså under 20 000 kr i aktieköp. Illa.

Egentligen skulle jag dessutom behöva nya löparskor. Men det får vänta till februari. Så det kan bli i alla fall några stackars enstaka nya aktieköp närmaste veckorna. Känns jättetrist och tomt att inte kunna köpa aktier löpande. Känner mig fattig!

Som det känns nu är denna övergång till ökad konsumtion och minskat sparande mer dramatiskt än planerat. Men redan i februari ska jag kunna ta igen större delen av tappet och balansera upp en bedrövlig januari. Så gäller att inte stirra sig blind på några enstaka veckor.

Tidigare har jag aldrig brytt mig om variationer mellan månaderna tex när jag köpt kläder vid enstaka månader. Men då har jag varit van vid situationen och nu känns det som det blev allt på samma gång.

Sunday, January 08, 2017

Skillnaden på fattig och sparsam

Just hemkommen från ett besök i matbutiken. Blev lite småköp bara. Den större bunkringen sker i början av veckan när aktuella erbjudanden kommit ut så man vet vad som ska köpas just den veckan. Idag behövde vi dock fylla på med lite mjölk och annat där det inte är lönt att vänta och hoppas på erbjudanden kommande vecka.

När jag gick runt där i butiken tänkte jag på en sak som slagit mig många gånger tidigare. Vilken stor skillnad det är på att vara frivilligt sparsam (för att kunna jobba mindre, spara mer, lägga pengar på annat etc) jämfört med att vara fattig. Idag köpte vi tex 1,5 liter julmust light för 5 kr, vilket kändes som ett fynd och vi tycker det är lika gott som att dricka nästa helg som att dricka den mellan lucia och julafton. Men hade man varit fattig och gått och längtat efter julmust halva hösten och tänkt att "hoppas det går att köpa en för 5 kr i januari, för 15 kr i december har jag inte råd med", då hade det varit hemskt. Nu hade vi inte planerat att köpa julmust och det är inget vi egentligen behöver, men när vi såg en billig flaska kändes det värt det. Så kommer man dricka med glädje och känna sig lite smart.

Nu över till något annat: Till alla stockholmare påminner jag om att idag är sista dagen att köpa SL-kort till priset som gäller innan morgondagens prishöjning. Jag har passat på att fylla på med ett 90-dagars kort. Som jag hoppas räcker lagom till det ska bli bättre väder och underlag för cykel och löpning till jobbet.

Thursday, January 05, 2017

Portugal

Bloggaren Chansar Mest har varit i Portugal och återigen tändes min dröm och längtan efter att flytta dit. Läs inlägget här. Kolla bilden i inlägget och titta sen ut genom fönstret här hemma och säg vad du skulle välja... Minus 15 grader ute i Stockholm nu.

Man kanske skulle gå på detta seminarium den 9 feb på Anglais? Borde ju vara yngst i publiken i alla fall. Vilket även klockslaget för seminariet antyder.

Skattemässigt finns det ju så vitt jag fattar ingen mening med att flytta innan 55. Men livskvalitemässigt?

Ska inte sticka under stolen med att det vore lite kul att skicka hem bilder från morgonpromenaden på stranden i shorts till vänner och fd kollegor i november och fråga om kaffet på vägen till jobbet, städhjälpen, märkesjeansen och restaurangbesöken de senaste 15 åren var värda sitt pris att behöva jobba 30 år till.

Wednesday, January 04, 2017

En hyllning till #Uppesittarkväll

Redan när jag hörde talas om Uppesittarkväll i podden Prata Pengar för ganska precis 1 år sen fastnade jag direkt för konceptet. För er som missat detta är Uppesittarkväll som det var beskrivet av Nicklas Andersson en ensam företeelse som han gjorde i sin ensamhet kvällen innan han fick sina första löner som ung student med extrajobb. Man kan säga att den består av två moment där det första delen går ut på att klura på vad man ska köpa, titta igenom befintliga innehav etc och moment två är att manuellt föra över så mycket pengar man kan och vågar till portföljen direkt efter tolvslaget när lönen hamnat på kontot.

Så fort jag hörde om detta tänkte jag att detta skulle ju kunna bli en något mer socialt, istället för att man sitter och gör det i sin ensamhet. Vill därför ta åt mig en del av äran när jag började tjata om detta på Twitter och de första månaderna var det max 20 inlägg och en direktsändning i web-tv kändes avlägset. All heder till Nicklas och Philip som är de som dragit igång detta på allvar, men vill hävda att jag var med och såg storheten i detta tidigt med detta inlägg i mars 2016.

I takt med att #Uppesittarkväll växt som fenomen växer också de kritiska kommentarerna om hur meningslöst och fånigt det är. Fullt förståeligt för det är ju ett koncept som inte helt vilar på logisk grund med bara rationella fördelar. Det är ju tex ingen mening att föra över pengarna manuellt kl 00.01 jämfört med att autogiro eller att föra över de manuellt morgonen efter och det finns inga bevis för att morgonen den 25e är bästa dagen på månaden att köpa aktier.

Annan kritik mot konceptet är att om alla köper samtidigt blir kurserna högre eller att man inte ska köpa en viss dag på månaden utan passa på när det är billigt. Sista argumentet mot konceptet är att det är jobbigt att vara uppe till kl 24 då det alltid är en vardag efter då lönen kommer.

Trots denna kritik håller jag fast vid att Uppesittarkväll är genialt för oss som gillar aktier och använder lönen för att öka vårt aktieinnehav månad för månad. 

Några fördelar med Uppesittarkväll:

Uppmanar till att vara fullinvesterad
Jag tror ju absolut att det bästa för gemene man med minst 10 års horisont är att vara fullinvesterad i aktiemarknaden hela tiden (kanske till och med belånad med 10-20%?). Det är jättelätt hänt att man börjar sälja för att det känns dyrt eller väntar in bättre lägen att köpa. Men det är helt enkelt extremt svårt för de flesta av oss att avgöra om det är dyrt eller inte idag och om det är större chans att det går ner 3% än upp 3% närmaste månaden . Time in market slår för de flesta människor timing the market.

Gör sparandet roligt
Jag har länge haft ett autogiro mellan den 25e och 30e i månaden där det sen automatiskt köpts fondandelar. Fungerar ju i stort sen på samma sätt som Uppesittarkväll med regelbundna köp och att pengarna dras från lönekontot tidigt i månaden, vilket minskar risken att pengarna tar slut innan man hinner föra över dom till sparandet. Men ett autogiro i fonder blir ganska opersonligt och tråkigt. Man tänker inte ens på att det snart är dags för lön och nya köp, månaderna rullar bara på. Att spara 1000 kr ska alltid vara roligare än att konsumera samma tusenlapp, den chansen ökar med Uppesittarkväll. 

Man behöver inte köpa allt den 25e
Många invändningar mot Uppesittarkväll är att det är dumt att köpa den 25e när alla andra gör det för att priset då generellt sett riskerar att vara högre. Även om det nu skulle vara så innebär inte Uppesittarkväll att man måste köpa alla aktier på morgonen den 25e. Det betyder bara att man så snabbt som möjligt för över pengar till portföljen. Sen kan man sprida köpen ända fram till den 24e månaden efter.

Det skulle dock ändå kunna vara så att morgonen den 25e är ett bra tillfälle att köpa då jag misstänker att stor del av sparandet sker i autogiro i fonder som bör ske 27e-29e innan köpordern går igenom och fondförvaltaren tvingas köpa fler aktier. Men som sagt har inte sett några tydliga bevis för att denna månadseffekt fanns och om den gjorde det tror jag marknaden själv skulle kompensera för att det alltid var 1% dyrare mellan 25e och 30e än mellan 15e och 20e. Så enkla och lätta samband brukar inte marknaden tillåta.

Som jag ser det är det optimala att man har slut på likvider i portföljen runt den 20e, sen går man några dagar och är sjukt köpsugen och när man får föra över pengar och göra några första nya köp direkt den 25e så känns det underbart.

Risken inte större för kurspåverkan
Jag ser heller ingen ökad risk för att diskussionerna på tex Twitter kvällen innan skulle driva upp kursen. Visst om någon stor profil med många följare rekar ett litet bolag så finns risken att det driver kursen. Men det har ju inget med Uppesittarkväll och lön att göra. Det kan hända vilken dag på månaden som helst, vilket vi sett i fallen Günter Mårders köp förra vecka och Kavastus blogginlägg om investmentbolag i somras. Det stora bruset av 100-tals inlägg kan kanske snarare mildra enstaka köprekars effekt.

Summa summarum är det enda argumentet mot Uppesittarkväll som jag köper att det är jobbigt att vara uppe till kl 24 när man ska upp och jobba dagen efter. Men med tillräckligt stora överföringar kl 00:01 så kan man i alla fall glädja sig åt att sovmorgonen den 25e som pensionär inte är så långt borta. 

Mindre än tre veckor kvar nu...

Tuesday, January 03, 2017

H&M

Lurigt läge i H&M. Märker att många är osäkra på framtiden att döma av mail, kommentarsfält på bloggen och diskussioner på allehanda ställen på nätet.

Jag har ju ingen mer aning än någon annan. Och helt klart är att situationen är utmanande och att det finns en anledning till att aktien idag kostar 250 kr jämfört med 350 kr våren 2015.

Under helåret 2016 ökade H&Ms försäljning med 7% samtidigt som antalet butiker ökade med 11%. Det är ju givetvis inte optimalt men samtidigt ganska logiskt att en nyöppnad butik säljer mindre än en etablerad. Även dyr dollar, dyr omställning av system till e-handel, ett par dåliga kollektioner och delvis kanske även ogynnsamt väder vissa perioder har gjort att det är mycket som gått emot samtidigt.

Jag tror att om omsättningen kan fortsätta växa med 5-10% om året ytterligare något år samtidigt som inte alla saker pekar mot H&M samtidigt så kommer utdelningen kunna börja höjas med 3-5% om året inom något år. För våren 2017 räknar jag med 9,75 dvs samma som utdelning som förra året.

4% direktavkastning med 4% utdelningstillväxt köper jag alla dagar i veckan. Därför blev det ett par köp idag när H&M handlades under 250 kr idag. Köper bara i små skvättar men blir 4 åt gången när den är under 250 för att komma under 1000 kr och få 1 kr courtage. Dvs de två köpen idag är bara 8 aktier totalt.Planen är ju att köpa 100 st H&M under 2017. Nu har jag köp 11 stycken på 2 dagar. Passar på och tycker just nu 250 kr för H&M är ett mer attraktivt pris än Investor på 340 kr. Men det är ju rena chansningar vad gäller kortsiktig tajming och faktum kvarstår, innan året är slut ska ju även 300 Investor köpas in.

Så risken finns absolut att Investor kostar 360 och H&M 220 i sommar. Då har jag köpt i fel ordning...

Monday, January 02, 2017

Kort jullov

Var ju verkligen arbetsgivarens jul i år. Kort ledighet och jag tog ut lite sparade timmar och jobbade lite på distans förra veckan. Men idag var det heldag på kontoret igen. Ojoj längtan har aldrig varit större efter att få sluta jobba.

Som alltid värst att komma igång. Efter sommarens semester brukar det vara en pina. Men jag upplever verkligen att det blir värre och värre för varje år. Om ett par dagar är jag inne i lunken och veckorna börjar gå fort igen.

Förutom att jobba så köpte jag idag 3 H&M och 35 Cloetta. Samt åkte tunnelbana både till och från jobbet. Lyx.