Min spaning är att jag och Oskar tillhör en idag exklusiv skara, men som om 10-30 år kommer vara något vanligare. Anledningen är att det aldrig varit enklare att bli ung pensionär (eller snuskigt rik om man väljer det) på ett vanligt lönearbete.
Kommande resonemang bygger mycket på anekdotisk bevisföring kopplat till mina äldre släktingar, kollegor etc men också på lite statistik.
2 generationer innan min
Min farmor och farfar föddes på 20-talet. Träffades på 40 talet och fick 4 barn under 50-talet. De växte upp på landet under enkla former, men de behövde aldrig gå hungriga som deras föräldrar ibland hade fått göra som barn. Farfar jobbade 6 dagar i veckan och farmor var hemma med barnen. De hade råd att köpa ett hus i en svensk småstad och lite senare också en bil. Med bilen åkte de på bilsemester till Norge en gång. Oklart är hur alla 6 personerna fick plats i bilen, men barnen fick väl tränga ihop sig där bak.
När barnen flyttade hemifrån var farmor dryga 50 år och hon tog då ett enklare jobb på halvtid under 10 år. Mellan 55 och 70 hade dom det lite bättre ställt tack vare 1,5 lön och inga barn. Det blev några bussresor till Europa med pensionärsorganisationen och ibland kunde alla barnbarn få 500 kr var i julklapp. När de dog fick de 4 barnen ärva 200.000 kr var lagom till sin 65 årsdag. Tack vare främst husets värde men också lite fonder och pensionspengar som de inte hunnit göra av med då orken varit lite nedsatt mellan 80 och 90.
1 generation innan min
Mina föräldrar föddes runt 1950. Träffades på 70 talet och fick 2 barn. De växte upp i småstäder under relativt enkla former (se ovan). Både pappa och mamma har jobbat heltid sen de blev klara med studierna, mamma jobbade dock halvtid några år när vi barn var små. De köpte en bil redan innan de fick oss barn. Bilen användes bland annat till att åka på bilsemestrar till södra Europa. Men ibland flög vi istället på sommarsemester till Medelhavet. En kille i min parallellklass åkte 1992 till Hawaii, vilket var skolans snackis det halvåret.
Långt innan vi barn flyttade hemifrån så började mamma jobba heltid igen. Vilket de sen gjorde fram till pension runt 65 års ålder. Med två heltidslöner och inga barn samt en bostad som stigit i värde kände de sig ganska rika och höjde sin levnadsstandard efter att de fyllt 50. Nu pratar vi inte längre om någon bussresa med PRO som deras föräldrar gjort, utan betydligt lyxigare variater. När de dör kommer de två barnen få ärva 2 miljoner var lagom till sin 70 årsdag. Främst tack vare värdestegring på huset.
Min generation
Då jag inte är riktigt typisk för min generation så får vi istället för att fortsätta historien i rakt nedstigande led byta ut mig. Låt oss istället använda en klasskompis från lågstadiet som vi kallar Jonas.
Jonas och hans fru föddes båda runt 1980. Träffades 2001 och har idag 2 barn. De växte båda upp i var sin storstad och träffades när de pluggade på universitetet. När de var klara med universitetsstudierna så började båda jobba heltid. Det räknar de med att göra till pension med kortare avbrott för föräldraledighet. De har två bilar och en villa. På semestern flyger de ofta till Thailand eller tillbringar tid i stugan i Åre. Båten hinner de tyvärr inte åka ut med så ofta som de hade önskat. Allt talar för att Jonas två barn kommer få ett stort arv lagom till sina 75 årsdagar.
Nästa generation
Jonas dotter Greta föddes 2010. Hon har ännu inte gjort så många val i livet som påverkar framtiden men utifrån kvartsamtalet med skolfröken verkar Greta ha lätt för sig i skolan och kan säkert gå en lysande ekonomisk framtid till mötes.
Frågan är då om den ekonomiska utvecklingen vi sett i de 3 ovanstående generationerna ska fortsätta? Ska Greta och hennes fru (modernt jag vet) verkligen ha fler än 2 bilar och bo finare än i en villa? Och åka på lyxigare och längre resor än till Thailand? Eller kommer delningsekonomin till och med göra att de klarar sig på att dela en bil med grannarna via någon app?
Den ekonomiska utveckling som jag försökt beskriva ovan syns i denna graf över reallönerna i Sverige. Dvs lön minus inflation.
https://www.ekonomifakta.se/Fakta/Arbetsmarknad/Loner/Loneutveckling-och-inflation/
Det vi ser är att med undantag för en period med hög inflation på 80-talet så har vi haft väldigt fina reallöneökningar. Köpkraften har gått upp. Vilket förklarar varför Jonas med fru och barn kan flyga till Thailand varje år medan farmor och farfar fick åka bil till Norge en gång var 10e år.
Det betyder också att den som inte lockas av en allt högre konsumtion år ut och år in kommer få lättare och lättare att spara undan pengar. Att man kunnat bli extremt rik på börsen om man varit uthållig de senaste 100 åren finns det verkliga exempel på. Men att Aktiestinsen kom upp i över 140 miljoner var främst för att han blev väldigt gammal och jobbade hela livet. Det var till exempel först vid pensionsålder som han nådde upp till den första miljonen. Givetvis var en miljon mer pengar då än nu, men det gick inte att spara så mycket på en låg lön som anställd på SJ.
Någon som gör samma resa som Aktiestinsen men föds 100 år senare kan säkert komma upp i 1,5 miljard i reala termer, dvs 10 gånger rikare vid sin död än vad Stinsen blev. Eller så kan man välja att sluta jobba vid 40. Enda uppoffringen blir då att man får nöja sig med att leva på den ekonomiska standard som var normal för de som föddes en generation tidigare. Vilket borde bli lättare och lättare.
Ovanstående resonemang kring framtiden baseras på att ekonomin både vad gäller reallöner och börs fortsätter att utvecklas ungefär som tidigare. Jag vet att det är mer populärt att tro att det ska gå åt helvete, att vi lever på lånad tid och att vi aldrig mer kommer få det lika bra som idag.
Ovanstående resonemang kring framtiden baseras på att ekonomin både vad gäller reallöner och börs fortsätter att utvecklas ungefär som tidigare. Jag vet att det är mer populärt att tro att det ska gå åt helvete, att vi lever på lånad tid och att vi aldrig mer kommer få det lika bra som idag.
Vansinnigt intressant inlägg!! =)
ReplyDeleteTack för att du tänker och delar med dig av dina kloka tankar. Du sätter ord på det jag tänker... Detta inlägg sparas i favoriter, för att kunna gå tillbaka till om och om igen.
Klockrent analys: "Enda uppoffringen blir då att man får nöja sig med att leva på den ekonomiska standard som var normal för de som föddes en generation tidigare"
Tack, kul att det var uppskattat. Tycker själv jag fick till det ovanligt bra denna gång.
DeleteIntressant genomgång!
ReplyDeleteHar gått och klurat på samma spaning. Har åtminstone 3-4 i min närmaste bekantskapskrets som är på banan för att om de vill kunna pensionera sig nånstans mellan 40 och 50. En av dessa har inte levt särskilt sparsamt utan unnat sig det han vill ha. Dock har han börjat tjäna riktigt bra på sistone samtidigt som han börjar tröttna lite på sitt jobb och i samband med detta har han insett att han nog inte behöver jobba mer än tio år till, även om han fortsätter unna sig som tidigare. Och detta är bara de vänner jag har som är tillräckligt nära för att prata livsplaner och privatekonomi, finns säkert fler mer perifert och dessutom fler som kommer få upp ögonen för konceptet efter hand.
Ska bli intressant att se hur detta tar form de närmaste decennierna. Det blir ju som en ny samhällsklass som är svårplacerad på skalan. De är inte "gamla pengar" med mycket sociala krav och koder, inte nyrika som flashar fina bilar, de lever relativt enkelt. Men de går inte att köpa eller påverka så lätt med ekonomiska incitament. De kan ägna sig åt det som intresserar dem utan att oroa sig för försörjningen. Jag tror att denna grupp kan få ganska stort inflytande i samhället med ett engagemang och en integritet som är svår att matcha för den löneberoende massan.
Parallellt med detta har vi de som fortsätter leva ur hand i mun och dessutom har svårare och svårare att konkurrera på arbetsmarknaden. Ser alltså ut som att medelklassen mer eller mindre kommer delas i två läger (naturligtvis med en glidande skala mellan ytterligheterna) och bli betydligt mindre homogen än den är nu. Bäddar för rejäla spänningar mellan dessa grupper.
Tack för bra kommentar! Tror du är något på spåren ur ett samhällsperspektiv.
DeleteDet handlar ju om att klyftorna ökar i samhället. Med jämnare fördelning blir fenomenet mer ovanligt igen. En politisk fråga. Går stora klyftor för långt knakar det mer och mer i fogarna i samhället.
DeleteMan kan nog vara rätt säker på att politikerna kommer försöka att straffa denna grupp med sänkta pensioner och rentav skattehöjningar på kapital, arv och annat. Arbetslinjen är religion i dagens Sverige - hos både S och M - och ska piskas igenom vilka ingrepp och övergrepp det än kräver.
DeleteNär det gäller kapital är det ju betydligt svårare för politikerna att ta ut skatt, eftersom kapitalet kan flyttas utomlands. Blir kapitalskatterna tillräckligt hlga når man en punkt där det är värt omaket. Speciellt med tanke på att dessa personer är jobbfria och därmed har lätt att bosätta sig i t ex ett annat europeiskt land om det krävs. Det blir en väldigt svårstyrd grupp. Att pensionerna sänks spelar ingen stor roll då en som kan gå i pension vid 40 i de flesta fall kommer ha ett ännu större kapital vid 65.
DeleteArbetslinjen känns ju redan stenålders och utspelad så det är frågan hur länge man lyckas spela på den idén. Max tio år till skulle jag tro. Det börjar bli alltmer uppenbart att a) det kommer inte finnas vettiga jobb till alla, b) alla kommer inte behöva jobba hela livet.
Styrkan med att kunna leva på sitt kapital är att man blir oberoende av både staten och kapitalet (inte sitt eget då, utan av näringslivet/arbetsgivare). I dagsläget är säkert 99 % + av befolkningen beroende av att antingen staten tar hand om dem eller att de sköter sig hos sin arbetsgivare. Det gör folk lydiga och lättstyrda. Den nya klassen kommer inte vara lydig och lättstyrd. De kommer leva på egna villkor och jag tror det kommer komma mycket spännande från dem samtidigt som såväl politiker som arbetsgivare kommer oja sig om hur besvärliga de är.
Hela tanken på att arbeta sig till ekonomisk frihet på 8-10 år är en rejäl käftsmäll till samtliga politiker som babblar om att arbeta till man är 70+. Lönearbete borde inte vara en så lång tid av en människas liv i en välfärdsstat. Dessutom spar en ekonomiskt försiktig människa massor av miljö och naturresurser.
DeleteMin bror och jag talar ofta om det här. Vi är lite äldre än er som lyckas att nå friheten innan 40 års ålder, men vi gläds med er och följer bloggar och annat. Om välfärdsstaten hade ett mål en gång i tiden var inte det då att ge människan mer frihet att styra över sitt liv och egen tid?
Tack för ett bra inlägg.
Ps. En hel del personer födda på 1920-talet har fått lägga sig hungriga i vårt land. Några hade också erfarenhet av att tigga. Där jag kommer ifrån kallade man det för att gå och "fäkta" på 1930-talet när man som arbetslös gick ut på landsbygden till bönderna och bad om lite mat till sig själv och sina barn. Det är 80 år sen ca, mindre än en mansålder. Till sist, min bror "går i för tidig pension" nästa år. Själv blir det nog några år till innan jag kan sluta, i vart fall fem sex år till gissar jag.
Wooaah. Vilket fantastiskt inlägg!
ReplyDeleteStort tack!
DeleteMåste ge dig beröm, för detta inlägg!
ReplyDeleteKalle56
Tack Kalle. Nästan så inlägget om Lysa är förlåtet till och med? ;-)
DeleteVäldigt intressant att läsa om. Det är stora likheter mellan våra släkter märker jag. Den största skillnaden mellan våra föräldrar är att mina sålde sin villa 1993, som de byggde 1978 för 600 000 kr. Tror de fick ca 970 000 kr om jag minns rätt, pga att pappa hade kroniskt ont i ryggen och de orkade inte med trädgården. Sen efter en operation blev han bra igen men startade eget företag i handelsn som hankade sig fram till ca 2006 då han och morsan blev pensionärer. Jag gissar jag får ärva ca 30000 kr i cash och en uppsätting möbler samt ev en rostig volvo v70 om den fortfarande rullar när det är dags.
ReplyDeleteDet är inte klokt vad detta med bostäder kan göra skillnad!
Kul att du gillade det. Var mer tänkt som ett generellt exempel än exakta summor som de olika generationerna fick ärva. Finns ju många som varit både rikare och fattigare än exemplen i varje generation, men försökte hålla det någorlunda rimligt.
DeleteVilket välskrivet å fint inlägg!
ReplyDeleteTack!
DeleteIntressant inlägg. Jag tycker det är kul att flera bloggar spinner vidare på temat jag tog upp i mitt inlägg om när man är ekonomiskt fri.
ReplyDeleteAllt gott!
Bra inlägg! Allt annat lika bör ju dock alla dessa personer som plötsligt vill leva på kapital eller åtminstone har kapital över att investera leda till lägre avkastningskrav i världen.
ReplyDeleteKanske är det vad vi redan nu har en försmak av med låga räntor och pensionsbolag som desperat söker högre avkastning genom att flytta sig längre ut på riskskalan. Det kommer i så fall ”drabba” de som börjar bygga kapital nu medans de som har tillgångar nu till viss del kommer dra fördel av en multipelexpansion i utbyte mot en lägre yield.
Jag tror dock personligen att man inte ska underskatta människors behov att hävda sig genom lyxkonsumtion.
Hej! Ja intressant inlägg, kom att tänka på min mor- och farföräldrar undrar hur unika de var ?!
ReplyDeleteFödda mellan 1905 och 1914 , de var aldrig utanför Skandinavien, lämnade ingen förmögenhet alls efter sig.
Däremot lyckades mina morföräldrar förmedla sparsamhet till sina barn, vilket gjort att alla mina morbröder och mostrar (även min mor) har lyckats bli miljonärer, kanske inte så unikt det heller om man är född på 40 talet, men finns brukar ju alltid finnas någon slösus i en syskonskara.
Med vänlig hälsning JFG
Instämmer med föregående, grymt bra inlägg!! Kanske lite tidigt, men du bör absolut skriva fler böcker framöver, fantastiskt bra!
ReplyDeleteMvh/E
Tack!
DeleteBrottas varje dag med tankar kring en bok till. Vore riktigt roligt. Men måste hitta ämne/vinkel.
Ett förslag är att skriva en bok där du intervjuar svenskar som gått i tidig pension (innan 40 eller kanske 50) och sen drar allmänna slutsatser kring detta. Du skulle även kunna intervjua ekonomer, samhällsvetare, etnologer osv.
DeleteTack för tips. Har varit inne på liknande tankar! Tål att funderas vidare på.
DeleteBlir det för vanligt så drar dock staten i handbromsen. I dagens konsumtionssamhälle vore det dödsstöten om alla levde på utdelningar och varifrån skulle företagen öka sina vinster om ingen konsumerar? Det har troligen redan börjats i liten skala med först lägsta skattebotten för ISK/KF och nu senaste med Vänsterns utspel om höjning av schablonbesaktten.
ReplyDeleteOm antalet tidiga pensionärer 10-dubblas från låt säga 1 på 10.000 till 1 på 1.000 tror jag systemet klarar det. För det betyder ju att övriga fortsätter konsumera allt mer i takt med att ekonomin växer.
DeleteAtt systemet klarar det tycker jag är irrelevant. Systemet klarade att ha 0,8% ränta på skattekontot, och staten hade råd med att inte höja skatten för ISK/KF också. Politiken i Sverige är relativt instabil eller har börjat bli. Dessutom finns det en utpräglad socialist anda i Sverige som jag är övertygad kommer att motarbeta allt detta. Själv är jag inte särskilt glad i att folk som Farbror Fri sitter i morgonsoffan och pratar om detta. Debatten kommer leda till många "idéer" på vänsterkanten. Som trots allt har styrt och präglat detta land i 100 år.
DeleteVäldigt bra och intressant inlägg, tackar!=)
ReplyDeleteKeep'm up!
Intressant inlägg. Jag undrar dock hur stor inverkan antalet förvärvsarbetande i hushållen har påverkat utvecklingen, utöver reallöneökningarna? I farfar och farmors generation var det 1 i hushållet som arbetade. I våra föräldrars generation 1,5 personer som arbetade och i vår generation 2 heltidsarbetande. Om inte hushåll med fler än 2 vuxna blir norm borde väl utvecklingen stanna av något? Det tror åtminstone jag. Vad tror ni andra?
ReplyDelete/R
Tror det ligger en del i det och försökte få med detta i mina exempel. Ränta på ränta funkar ju så att man får mycket bättre effekt om man är 2 i hushållet som jobbar och sparar undan pengar (som investeras) under 20 år jämfört med att en jobbar i 40 år.
DeleteSå i en familj där båda vuxna går i pension vid 40 kanske man jobbat lika mycket som farmor och farfar gjorde. Med oändligt mycket högre ekonomisk standard under hela livet.
Ännu mer skatt för oss stackare som älskar att jobba och tjänar bra, om vi ska försörja massa förtidspensionärer som egentligen är stadda i kassan...
ReplyDeleteKommer verkligen antalet arbetare gå ner för att någon slutar vid 40? Den personens jobb borde ersättas av någon annan. Och jag tror det ska mycket till om vi ska uppnå mer än 1 på 1000 som slutar jobba vid 40 och 1 på 100 som slutar vid 50.
DeleteJa vilka stackare ni är, måste verkligen vara en mardröm att älska sitt jobb och tjäna bra på det.
DeleteNi sitter verkligen i en rävsax- ni skulle kunna gå sluta jobba men jobbet är för kul! Och ni får mer pengar än ni behöver för ni tjänar så bra och tycker det är så kul! Måste verkligen vara en dödsstöt att dessutom få skatta rejält på de där pengarna ni inte behöver men inte kan låta bli att tjäna.
Mina sympatier.
Spännande. Fast man kan också se det så här:
ReplyDeleteDigitaliseringen ökar, allt fler människor behövs inte som arbetskraft. Och då får de heller ingen lön.
Samtidigt ökar klyftorna. Ingen vet hur många flyktingar som finns i Sverige, men att de är betydligt fler än vad statistiken visar är väl ingen vild gissning.
Första generationen av dessa kommer garanterat inte att få jobb, utan kosta samhället avsevärda belopp.
Skatterna ökar därför och reallönerna minskar.
Jag tror att vi aldrig kommer att få ett så bra ekonomiskt som vi har det just nu, framöver kommer det bara att bli sämre.
Men å andra sidan är ju inte pengar allt, eller hur? :-)
När jag slutar jobba om några veckor hoppas jag någon ung hungrig 28 åring får mitt jobb. Och någon nyexaminerad 24 åring får 28 åringens jobb. Så att 24 årigen som pluggat inte behöver ta något jobb där studierna inte hade behövts. Så att en nyanländ person kan få ta jobbet som 24 åringen egentligen var överkvalificerad för.
DeleteJag är glad för att jag slipper jobba, 2 personer har fått ett bättre jobb och en nyanländ har kommit in på den svenska arbetsmarknaden. Tack vare att jag sparade halva lönen för 10 år sen.
Finns det nån på allvar som tror att nyanlända ska få jobb???
DeleteÄr man tex från Somalia är man ofta analfabet.
Familjerna är stora och andra generationen, dvs de som föds i Sverige, möts av ett samhälle där inte bara urinvånarna (svenskar) utan även andra befolkningsgrupper som tex bosnier och serber föraktar dem.
De presterar uselt i skolan, börjar kasta sten på brandbilar, blir terrorister och ställer till med kaos var de än befinner sig.
Näe, håller med den andre skribenten, framtiden för Sverige ser verkligen mörk ut.
Du som ser så mörkt på framtiden, kanske du borde börja spara? Det extrema trycket med flyktingar som kom häromåret har lättat. Daesh (IS) är krossat. Folk behövs för att bygga upp områdena därnere snart igen. De som blir kvar kommer till slut att integreras i samhället.
DeleteOtroligt uppskattad läsning ska du veta. Det var som att du vore jag, typ. Kunde verkligen känna igen beskrivningen �� jag själv är född 81.
ReplyDelete// micke
Intressant inlägg som många redan skrivit. Tänker i liknande banor kring min egen sparsamhet och när jag funderar på om jag vore lyckligare om jag reste ännu mer t.ex. Eller även när vardagen blir lite för stressig så tänker jag på hur mycket bättre standard vi har och hur mycket större möjligheter vi har jämfört med t.ex mina morföräldrar. Hjälper till för att bättre uppskatta det vi har och njuta av det. Slås titt som tätt av hur stor del av allt vi lägger pengar på är någon sorts lyx-konsumtion och vi ändå upplever att vi spenderar betydligt mindre än många i omgivningen
ReplyDelete1. Politikerna från vänster till höger kommer definitivt att motarbeta detta om det blir för vanligt. Arbetslinjen är religion i dagens Sverige.
ReplyDelete2. Jag tror att detta är lösningen på automatiseringsproblematiken (att jobben försvinner). Vi kommer inte att få basinkomst eller arbetstidsförkortningar, vi kommer att få en klass som går i tidig pension (ffa baserat på arv från föräldrar som gjort bostadskarriär och börskarriär) och en klass om arbetar.
3. Om 25-30 år kommer en stor minoritet av etniska svenskar att befinna sig utanför det ofrivilliga lönearbetet och kunna välja när, hur och med vad de vill arbeta. Samtidigt kommer vi ha en etniskt präglad underklass som servar denna majoritet med tjänster av olika slag. Lite som forna tiders aristokrati.
Jag hörde på P4 extra idag om ytterligare ett par som skulle gå i pension innan 40 och jag börjar bli lite orolig. Det påminner lite om hysterin innan IT bubblan sprack 2001, då fanns det flera tv program där alla skulle göra stora klippet. Minns med fasa när Ernst Billgren skulle hitta vinnare på börsen på bästa sändningstid på Tv4. Nu ser man samma sorts löpsedlar om att gå i pension innan 40, varningsklockorna borde ringa om ett kommande ras. Vilket kanske bara är bra för då försvinner hysterin och jag kan handla aktier billigare.
ReplyDeleteSpara på!
Det ligger något i det. Med 4% regeln som har blivit standard skapas många möjliga pensionärer när börsen gått bra några åt.
DeleteHur ligger du till där? En 40% korrigering som tar 10 år att återhämta sig är inte helt omöjligt. Skulle det mot förmodan hända, skulle tillgångarna fortfarande räcka?
DeleteVi har god marginal och utdelningarna i många av bolagen ska vara någorlunda stabil. Så 40-50% nedgång på börsen skulle vara ok. Men självklart trist tajming om det skulle komma plötsligt och snart efter pensionering.
DeletePensionär innan 40. Känns fascinerande att ha blivit trendig så här på gamla dagar. Då jag slutade förvärsjobba precis innan 40 fanns knappt något brus alls om detta. Värjer mig dock mot ordet "pensionär". Det behöver inte finnas något pensionärslikt med tillvaron bara för att man slutar förvärvsjobba och har kapitalet som bas för sitt fortsatta arbete..
ReplyDeleteNej, det behövs verkligen en ny term för detta. Ekonomiskt oberoende är bättre, men ger för många intryck om närmast oändliga pengamängder.
DeleteVad menar du med "pensionärslikt"? Jag tycker att 65-70 åringar i min omgivning lever ungefär som 20-25 åringar. Roar sig, reser, dricker och går på evenemang. Det är vi mellan 25 och 65 som lever ett inrutat tråkigt liv helt baserat på jobb, barn och måsten.
DeleteSe mitt senaste inlägg där jag motiverar varför jag gillar ordet pensionär.
Jag tror att Greta kommer bränna hela lönen på dyra semesterresor till Mars och familjen kommer ha fyra flygande bilar. Hon kommer gå en pension vid 95.
ReplyDelete