Pages

Monday, November 20, 2017

Dokument utifrån om medborgarlön

I går söndag sändes en dokumentär om medborgarlön på SVTs Dokument Utifrån. Ni kan se den här på SVT Play.



Jag har inte funderat så mycket på ämnet tidigare och är därmed inte så insatt men fick lite nya insikter. Jag kände till exempel inte till att alla medborgare i Alaska får en kontant utdelning varje år från deras oljefond (1000-2000 dollar om året de senaste åren). Problemet är att intäkterna för fonden är beroende av oljepriset vilket gör utbetalningarna ganska sårbara.

Nu är ju inte 1000-2000 dollar något som går att leva på. Men principen är intressant att man har en fond där en del av vinsten återinvesteras och en del betalas ut varje år. Precis som den personliga "pengamaskin" som många av oss investerare bygger själva.

I programmet berättade man också om en studie som gjorts på lotterivinnare där den fortsatta arbetsinsatsen inte påverkades av en vinst på 5000 dollar i månaden livet ut. Däremot jobbade vinnarna med annat efter vinsten, man vågade ta större risker och starta egna verksamheter istället för att jobba vidare som anställda.

Frågan om medborgarlön är ju extra aktuell i tider av automatisering med robotar och självkörande bilar etc. En studie från 2013 säger att runt hälften av alla jobb kommer försvinna som en följd av automatisering. Bill Gates har till och med föreslagit en speciell robotskatt där roboten sa betala skatt för det arbete som den ersatt en människa med (eftersom ju människan betalade skatt när den genomförde samma arbete).

Jag vet inte om jag blev så mycket klokare av dokumentären totalt sett. Det känns fortfarande som det är mycket som ska lösas för att få någon medborgarlön på plats. Och mycket av retoriken gick ut på hur vi skulle ta pengar från de rika företagen och ge ut till folket.

I Sverige är ju fortfarande alla fullt sysselsatta med att diskutera hur vi ska jobba mer och längre. Inte mindre.

Så det är nog säkrast att själv skapa den passiva inkomsten som möjliggör att allt jobb blir frivilligt snarare än att hoppas på att samhället ska få någon lösning på plats de närmaste 20-30 åren. Men helt klart ett intressant ämne som vi troligtvis kommer höra mer om närmaste åren. 

Skulle vara kul med andra personers reflektioner efter att ha sett dokumentären.

61 comments:

  1. Problemet är lika enkelt som kommunism:

    1) Revolution av proletariatet över kapitalet
    2) ???
    3) Arbetarnas paradis

    Iden låter bra men den kan aldrig i praktiken genomföras då den skapar inte ett meritokrati utan snarare sänker alla till den lägsta gemena nämnaren istället. Är du smart eller kan skapa idéer så ska du arbeta like länge som Johan som inte gick ut med fulla grundskolebetyg och få lika mycket betalt för det. Det dödar initiativandan och du blir bara Boxer på Animal Farm istället (uppdaterad med rätt namn!).

    Det som jag ser som ett bättre alternativ vore liknande det de gjorde i Finland med en grundlön, d.v.s. alla får X kronor oavsett om de arbetar eller inte (de hade 500 EUR i månaden om jag minns rätt). Det hjälpte psykiskt vid omställningar etc. att veta att dem pengarna alltid kom in samtidigt som det inte var tillräckligt för att kunna leva lyx liv med sprit etc. heller. Det ersätter skatteavdrag, basavdrag, ersättning vid sjukt barn etc. som ett mer neutralt alternativ till alla olika former av bidrag och avdrag som har skapats genom åren.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Du har missat vad medborgarlön innebär.

      Alla får en liten summa som man kan leva på. Vi lägger i stort sett ner alla statliga myndigheter och sociala skyddsnät.

      Om du vill kan du jobba och tjäna mer pengar än Johan.

      Delete
  2. "Nu är ju inte 1000-2000 dollar något som går att leva på."

    Jodå. Jag har full förståelse för att du och de allra flesta vill ha mer pengar, men 1000 USD är runt 8500 SEK och det skulle ingen i Sverige svälta ihjäl på. Troligen inte i Alaska heller.

    Men precis som du skriver, just nu är ju frågan i Sverige snarast om man ska kunna garantera människor en ersättning EFTER arbetsför ålder.

    ReplyDelete
    Replies
    1. 1000 dollar var alltså per år i Alaska. Men det kanske du fattade?

      Delete
    2. 1000-2000 dollar om året de senaste åren. blir inte mycket per månad om det ska bekosta fasta kostnader som hyra för lägenhet och elräkning. Jag skulle gå back där.

      Delete
    3. Miljonären: Ja, det fattade jag.

      Janne: Mindre pengar än de flesta tjänar, men om du fick ut 8500 kr per månad och verkligen inte hade någon möjlighet att få in mer pengar på något sätt, inte skulle du svälta ihjäl utan anpassa dig till förutsättningarna. Det var det jag menade när jag reagerade på formuleringen att det inte går att leva på.

      Delete
    4. Anonymous7:57 PM

      8500/12 blir ca. 708 kr per månad.
      Kändes tungt, men visst, ingenting är omöjligt.

      Delete
    5. Tror vi blandar årskostnad och månadskostnad. För 708 kr per månad måste jag bo i en kartong.

      Delete
    6. Anonymous1:17 AM

      Micke Larsson. Summan var per år!
      Samtidigt är det häftigt att vara uteliggare och leva på 708:- PER MÅNAD?
      Tänk dig för, och tänk på alla dem som har det svårt! För jag tror knappast att du själv lever på 708:- PER MÅNAD??

      Delete
    7. Anonymous9:16 AM

      Micke Larsson: Tankemässigt blev det fullkomlig kortslutning för din del idag. Det mesta blev fel.

      Delete
  3. Det är rätt tydligt att ett samhälle där vi kan automatisera nästan vad som helst inte kan bero på loopen

    jobb -> lön -> skatt -> samhällsinvesteringar -> ekonomisk tillväxt -> jobb -> lön

    Så hur ska det fungera istället? Ordet medborgarlön får idag vissa människor att se rött utan att tänka efter. Se bara "Jonas" ovan, men om samhället inte behöver människor för att göra saker, vad ska då människorna göra? Ska alla deppa ihop? Eller göra den mest fantastiska konst någonsin? Och medan de gör det, hur ska de få mat och boende?

    Det här är en svår fråga och jag och alla andra länder tittar noga på alla experiment som görs.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Det kommer alltid att behöva personer även efter automationen, enda skillnaden är att jobben flyttar på samma sätt som isförsäljning försvann med kylskåpet. Men om du tycker att det är ok för personer att sitta i ingenstans by utan jobb och bara lyfta pengar från staten istället för att sätta motkrav om utveckling, studier, flytta etc. så får det stå för dig.

      Delete
    2. Vad snackar du om? Du ser ordet "medborgarlön", läser inget annat och går till personligt angrepp?

      Det finns idag ingen plan för hur ett post-automatiserat samhälle ska se ut. Vi trevar oss fram och det enda vi vet är att det kommer bli annorlunda. Ingen vet riktigt hur, och hur mänskligheten kommer se ut. (Wall-E? Culture? Enligt någon dystopi?)

      Delete
    3. "Det är rätt tydligt att ett samhälle där vi kan automatisera nästan vad som helst inte kan bero på loopen

      jobb -> lön -> skatt -> samhällsinvesteringar -> ekonomisk tillväxt -> jobb -> lön"

      Bra formulerat.

      Jag har själv varit starkt emot medborgarlön ("Jävla hippies, jag vill inte betala för er konst!"). Men en ny verklighet gör att vi måste prova oss fram med nya lösningar.

      Det sämsta vi kan göra är att behålla ett system skapat för en annan verklighet och hoppas att det löser sig.

      Delete
    4. Vi gick från jägare till lantmän, vi har gått från inga maskiner till maskiner i varje jordbruk, vi har gått från löpande bandet principen av en typ av produktion till individuell hantering av varje produkt. Du pratar som automation (i realiteten processförbättring) är något nytt och de förändringar som kommer med det aldrig har hänt förut, att vi är i någon from av unik situation nu medan det i realitet är bara ytterligare en i en lång rad förändringar och produktionsförbättringar som går tillbaka över 4000 år.

      Låt oss för skojs skull säga att automationen går till 100%, förutom att det är långt från sanningen så kostar också automation förbannat mycket att implementera. Men ok, 100% automation i världen, först vem betalade för det och för det andra hur ska de få betalt i framtiden? Vem ska köpa de varor du nu har automatisk skapande av? Varför ens ha valuta eller pengar om allting kan skapas i alla fall? Tala om att fastna i gamla tankespår om att vi då måste skapa an medborgarlön för alla för att de ska fortsätta konsumera för att betala för robotarna som på något magiskt vis kan betala in skatt så att lönen kan betalas ut för att köpa de varor de har skapat...

      Så åter då till medborgarlön i dagens användning vilket jag började läsa om för över 20 år sedan på gymnasiet redan och det är fortfarande en lika dålig ide då som nu. Principen är är att staten ska skatta de som arbetar bra/tjänar mer för att betala ut pengar till alla då alla medborgare är lika. Det är samma sång som kommunisterna har sjungit med ett nytt namn som saknar samma verklighetsförankring. Problemet är inte, och kommer inte att vara, att folk inte kommer att ha något att göra p.g.a. magiska bönor, d.v.s. robotisering i detta fall, utan att de inte är på rätt plats och/eller inte har rätt utbildning/attityd för att ta dem arbeten som finns. Klassiskt exempel är Brexit där arbetslösa engelsmän och kvinnor klagar över att alla invandrare tar deras jobb men de vägrar söka ett jobb som inte betalar minst 2x minimum lönen därför att det inte är värt det.

      Och där i ligger problemet med både automation och medborgarlön, utan krav på mot prestation så leder det samhället mot sitt eget stup. Utan vidareutveckling så står vi och stampar på samma plats imorgon som igår. Eller om du är mot automation varför bor du då i ett hus byggt av någon annan? Varför bygger du inte din egen hytta av lera och pinar? Eller var dessa processförbättringar ok så länge inte du kände dig hotad av dem? Det var ok under industriella revolutionen men inte nu? Det är samma kråksång om de som skriker om att hjälpa någon grupp utan att försöka fixa vad som fick den gruppen att behöva hjälp till att börja med. Problemet är inte, och kommer inte att vara, automation eller processförbättringar utan problemet är att samhället förändras och en grupp personer vill inte förändras med det. Det är exakt samma attityd som kolgrävarna i USA hade med Trump, om vi bara röstar in Trump så kommer vi kunna gräva upp mer kol igen och tjäna pengar. Tyvärr så har verkligheten sprungit förbi dem också och kolgruvor kommer inte att komma tillbaka bara för att Trump påstår det. Utbilda dem istället till att reparera maskiner, installera dem, underhålla dem, förbättra dem och plötsligt så fungerar "obb -> lön -> skatt -> samhällsinvesteringar -> ekonomisk tillväxt -> jobb -> lön" igen...

      Delete
    5. Anonymous10:22 AM

      Bra sagt Jonas!
      Själv tror jag inte att automatiseringen kommer att "took ouur jaaaabs" utan istället öka standard och ge oss mer ledig tid. Hur vet vi inte riktigt än.

      Det är rätt i det du säger, att detta varit en pågående process under lång tid och tror vi på fullt allvar att det är här och nu ingen behöver/får jobba längre? Läste nyligen i en bok om hemdatorn Commodore 64 och där fanns det gamla artiklar från tidningar om hur datorernas framsteg (ex bankomater och automatisering) skulle ta bort alla kontorsjobb. För vem behöver jobba på kontor med en dator...

      Var väl samma visa med de klassiska spinnmaskinerna. Och ve o fasa sen kom internet, ingen behöver jobba längre då världen öppnade sig och vips går det att skicka allt fram o tillbaks.

      ..hur gick det nu med internet, hemdatorn och spinnmaskinen och den allmänna industrialiseringen blev alla arbetslösa eller skedde något annat?

      Vår värld blir hela tiden bättre, men det är inte ett jämt steg framåt och visst kan vi förstöra något så in i helvete däremellan, men framåt går det hursomhelst.
      Det största hotet är enligt mig, precis som vanligt, bakåtsträvarna som tror att det var bättre förr och ser alla förändringar som hot. Som vanligt hamnar dom bara än längre bak.


      Medborgarlön är i ropet och jag själv är positiv till det. Vi får inte heller glömma att för 200 år sedan var nog begreppet välfärd något knas. Fri sjukvård? A-kassa? Ersättning vid sjukdom? Nja vad är det för "kommunism"? Hur ska det gå till? Omöjligt säger jag, omöjligt!! Spola fram tills idag..

      Semester? Nej du dog på din åker vid 35 år om du hade tur..

      Perspektiv är bra! Medborgarlön är inget vi lägger extra på det skyddsnät som redan finns utan en ersättare (helt eller delvis). Och dom i samhället som inte vill/kan/orkar arbeta klarar sig "ganska så bra" redan nu. Dom blir knappast fler. Däremot är det många som kan få mer fritid och på det sättet skapa mer och göra nytta i samhället. Dom flesta vill ju faktiskt göra något vettigt med sitt liv! Vill inte du som läser detta det? Eller kommer du bara sitta o kolla på Netflix?

      Tänk på alla de bloggare osv som har nått den ekonomiska friheten, dom jobbar på med annat istället! Bloggaren Petrusko klarade väl ett år eller så innan han började göra något igen. MMM jobbar på med alla möjliga projekt. Kanske inget 8-17 men ändå, eller måste vi verkligen jobba 8-17 för att kalla det jobb?

      Vi har alla möjligheter att göra något bra.

      Ropen ska skallra, robotar åt alla ;)
      /Andreas





      Delete
  4. Anonymous7:49 PM

    Jag tittade också på delar av dokumentären & kommer försöka se hela vid tillfälle. Har själv tidigare varit emot medborgarlön av det enkla skälet att var finns drivkraften för människor om de ändå får sin "lön" utan ansträngning. Fick dock ett par knäppar på näsan av dokumentären som gav några nya perspektiv. Ett sådant perspektiv var att det kan finnas människor som sitter inne med framtidens lösningar på låt säga cancergåtan men nu istället går till löpande bandet för att kunna kvittera ut sin lön varje månad. Om hen får en medborgarlön kanske hen kan ta steget fullt ut med sina drömmar och det kan komma något gott ur det. Även kriminalitet borde sjunka om alla får en medborgarlön då incitamentet för att stjäla borde vara lägre om jag ändå har en grundlön. En faktor man inte talade om så länge jag tittade på dokumentären var hur det skulle påverka inflationen och utan ha några belägg för det så borde inflationen öka då fler får råd och därmed konkurrerar om samma saker. Summasummarum så kan jag rekommendera dokumentären (som sannolikt går att se via SVTplay) då jag nog är mer positiv till medborgarlön efter att ha sett (delar av) den. Hälsar Lars D

    ReplyDelete
  5. Anonymous7:51 PM

    "Se bara "Jonas" ovan, men om samhället inte behöver människor för att göra saker, vad ska då människorna göra?"


    De kan köpa bitcoin och bli rika.

    ReplyDelete
  6. 1973 fick vi 40-timmars arbetsvecka, 1978 fick vi fem veckors semester. Sedan dess har inte mycket hänt med arbetstiden. På fyra decennier.

    Samtidigt har vi haft en enorm effektivitetsökning, som vi löpande har tagit ut i konsumtionshöjningar. Hur hade samhället sett ut om vi höjt konsumtionen lite mindre, och istället sänkt arbetstiden något?

    Nu står vi inför en eskalering av effektiviseringen. Ska vi fortsätta höja konsumtionen? Varför inte förändra systemet så att vi kan ta ut en del genom minskad arbetstid?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Storugglan9:15 PM

      @Mio:

      "Nu står vi inför en eskalering av effektiviseringen. Ska vi fortsätta höja konsumtionen? Varför inte förändra systemet så att vi kan ta ut en del genom minskad arbetstid?"

      Det står dig ju redan i dag fritt att minska din arbetstid om du så vill. Det behövs väl knappats någon "förändring av systemet", eller?

      Det är ju bara att göra som Miljonären, och en del andra, hålla igen på konsumtionen och minska arbetstiden över livscykeln (deltid/halvtid i 40 år eller heltid i 10-20 år, eller någon egen mix av det hela).

      Förstår inte varför man ska behöva gå i flock för att "ändra systemet" när vi redan lever i ett system som ger var och en egen möjlighet att designa livet efter eget skön.

      Delete
    2. Det är lite svårt att ensidigt göra stora förändringar när så mycket är konkurrensutsatt. Sverige har fortfarande, trots 4 decennier av samma arbetstid (fast mer föräldraledigt), mindre arbete än länder våra företag konkurrerar med.

      Delete
    3. Det är väl snarare nuvarande system som är att gå i flock. Standard är heltid, och heltid är 40 timmar. Frihet på marginalen.

      Delete
    4. Storugglan10:09 PM

      @Mio: Min poäng är att det är ditt eget val. Du har möjlighet att i nuvarande system göra andra val. Ansvaret är ditt. Friheten finns inom räckhåll, utan "ett annat system".

      Delete
    5. @storugglan, jag anar en liten vänstervinkel hos Mio, och det vet vi ju att när socialisterna protesterar mot det rådande och vill visa på ett alternativ så är det ju inte ett alternativ utan alla ska gå efter deras pipa..... 🤔

      Delete
    6. @Storugglan, Individuella möjligheter är en sak, men inte samma sak som att ändra systemet för att få förändringar på samhällsnivå.


      @snickarn, Att det inte är ett socialistiskt förslag borde framgå av att jag inte förslår att någon annan ska betala.

      Delete
    7. Fast alltså ni som älskar att avfärda all kritik av vårt bestående alltigenom perfekta samhäll som "kommunism" - inser ni inte att det finns en heltidsnorm och att alla system är riggade utifrån en normalarbetstid. Om det fanns verklig valfrihet skulle olika former av deltidsarbete vara enklare att få.

      Delete
    8. Storugglan10:55 AM

      @J: Jag tror att en del anpassningar av trygghetssystemen skulle kunna göras för att öka möjligheten till hållbar valfrihet på detta område. Det skulle öka valfriheten för många fler. Men jag tycker inte att frånvaron av sådana anpassningar i dag ska få någon att tro att man inte själv kan realisera ett arbetsbrist eller arbetsfriare liv här och nu. Tvärtom. Den grundtrygghet som vårt samhälle erbjuder ger större möjligheter till det är förmodligen något annat samhälle eller land i världen och historien.

      Med hållbar valfrihet menar jag att ökad frihet och flexibilitet inom trygghetssystemen i så fall förmodligen måste paras med även inte så populär anpassningar för att vara samhällsekonomiskt hållbara. T ex: LAS-reglerna behöver förmodligen luckras upp. Införa en saftig fastighetsskatt som kombineras med behovsprövade begränsningar eller bidrag gentemot inkomst och förmögenhet.

      Delete
  7. Lysande förslag Mio!

    ReplyDelete
  8. Jag tror verkligen på att en basinkomst/medborgarlön, vad fan du nu vill kalla företeelsen, skulle låta oss medborgare vara våra bästa jag. Vi skulle få möjligheten att bejaka våra intressen, våga satsa på den där idéen vi har klurar på i flera år, ägna tid åt att lära oss nya saker, ha tid och energi att ta hand om våra medmänniskor.
    Dessutom är det verkligen läge att vi lämnar konsumtionsåldern bakom oss och börjar leva hållbarare.
    Hoppas verkligen det kliver fram ett parti som på ett bra, seriöst sätt presenterar hur vi ska realisera detta inom 15 år.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tror dessvärre inte vi kan vänta oss detta från politikerna, de är för valsugna och ingen vill ha mandatperioden då man börjar strypa tillförseln av moms till apparaten. Minimalisterna är inne på det spåret i Prylbanta och jag tangerade det igår.

      Delete
    2. "Hoppas verkligen det kliver fram ett parti som på ett bra, seriöst sätt presenterar hur vi ska realisera detta inom 15 år."

      Gärna; ge mig ett parti som förklarar hur vi ska lyckas dubbla statens inkomster utan någon nämnvärd negativ effekt för att kunna betala ut 10.000 SEK per person och månad (kostnad ca 1080 miljarder per år eller lite över 100% av statens nuvarande inkomster och 110% av dess nuvarande utgifter). Sannolikheten att du får ett sådant parti är ungefär lika stor som kommunisternas framgång med arbetarnas paradis, d.v.s. noll.

      Delete
    3. Jag tror att ekvaktionen innehåller att effektivisering och automatisering gör livet billigare. Tänker vi oss hundratals år in i framtiden (om vi kommer dit utan att förstöra allt på vägen) så kan jag tänka mig att livets nödvändigheter inte kostar oss något alls.

      Delete
  9. Anonymous7:08 AM

    Intressant diskussion.

    Lite off topic tanke: Något jag funderat på om en svensk miljonär verkligen är en så stor grej igentligen. Jag menar, jämför med en dollarmiljonär, eller ännu värre: Euromiljonär.

    Jag bor i Tyskland och ingen gör en stor grej eller pratar om att nå 100 000 euro (ca en miljon kronor).

    Är en miljon kronor verkligen så mycket? Man blir inte oberoende av det, men av dollar eller Euro så blir man.

    ReplyDelete
    Replies
    1. En miljon är inte mycket i Sverige. För mig var det ett rimligt men tufft mål att bli miljonär innan jag fyllde 30. Då jag började på noll med låg lön vid 24. Som tur var var det bara ett delmål.

      Delete
    2. Anonymous11:59 AM

      Instämmer med fullo. I morgon när lönen är på kontot så kommer jag äntligen ha ett net worth på en miljon kronor (ej medräknat skuldfri lägenhet). För min del är det otroligt viktigt med delmål i sparandet då jag är en människa som drivs av mål och avslut.

      Delete
  10. Anonymous9:11 AM

    Medborgarlön, vilket hittepå! I framtiden kommer alla få betala en medborgarskatt, för att få åtnjuta samhällstryggheten med alla dess förmåner och skyddsnät. Inget konstigt i min värld. Medborgarskatt gäller främst dem som inte betalar skatt på förvärvsarbete!

    Varför ska miljonär innan 30 få betala mindre årlig skatt i kronor räknat, men få tillgång till samma skyddsnät och sjukvård?
    Nej, här krävs en grundläggande medborgarskatt för att få finnas kvar i "systemet".
    Men jag förstår om många blir upprörda över mitt klarläggande, för vem vill betala all denna skatt? När man vet vart en stor del går till. Statens finnsanser rinner fullkomligt mellan fingrarna på politikerna. Allt för att rädda alla andra i hela världen, före oss själva.

    Nu är det högtid att ta bladet från munnen!
    Ja vad får jag för mina skattekronor??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Är du en sån där uncle scrooge som sitter och klagar på julafton i din lilla instängda ensamma lägenhet? Jag jag jag mitt mitt mitt

      Delete
    2. @Anonym du säger: "Varför ska miljonär innan 30 få betala mindre årlig skatt i kronor räknat"

      Vem tror du betalar mest skatt av följande två personer:
      -Person 1: Jobbar 10 år och tjänar 30 000kr/mån brutto.
      -Person 2: Jobbar 5 år för 60 000kr/mån brutto. Följt av 5 år för 0 kr/mån

      Svaret är uppenbart Person 2.

      Miljonär innan 30 kommer således inte att snylta på systemet när han slutar jobba. Du får betrakta det som att han har gjort sina inbetalningar i förskott (och redan blivit straffad för det pga högre skattesatser).

      Delete
    3. Anonymous9:22 AM

      Ano: Tror du på fullt allvar att 5-10 års förvärvs årsarbete täcker kostnader för staten för ett helt liv 0-85 års ålder?
      Är helt övertygade om att förutsättningarna kommer att ändras, Miljonären innan 30, kommer få betala mer skatt än dagens isk och kf skatt.
      Blir det ett vanligt förekommande fennoman att leva på kapital och inte av förvärvsarbete. Så måste staten få in skatt på annat sätt.
      Införs det nya skatter som träffar mi innan 30, och liknande nolltaxerad, så är uppfinnes rikedomen enorm. Tro mig.
      Har svårt att tro att en del i samhället kommer få lov att glida sidan om utan att få betala.

      Delete
    4. Anonymous9:44 AM

      Hahah J kunde knappt bli mer fel!!
      Jag är inte särskilt gammal, firar inte Julafton för att jag inte är kristen.

      Däremot är jag realist! Om fler lever av sitt kapital så måste skatter tas ut på annat sätt!

      Betalar du mindre än t.ex. 100 000:- i skatt på din deklaration så blir det kvarskatt. Hur du har bidraget med skatten är ointressant. Men mindre än t.ex. 100 k ett år, så får du räkna med kvarskatts inbetalning!

      Delete
    5. Anonymous1:53 AM

      Varför ser jag jämt folk som skriver att man slutar betala skatt bara för att man inte betalar inkomstskatt? Har vi inte moms och skatt på kapital i Sverige?
      Och om du lever på kapital och det ökar med ca 5-6% per år, borde inte din skatt i kronor öka med lika mycket? Och om du slutar jobba när du har typ 5 miljoner, borde du inte ha betalat skapligt mer skatt i kronor totalt när du dör 30-40 år senare och har ett kapital på... jag vet inte... 10-20 miljoner?

      Delete
  11. Tror mer på att möjliggöra arbetstidsförkortning och slopa heltidsnormen. Arbetstidsförkortning, utan bibehållen lön (däremot kanske man kan få lite mer i timlön pga högre effektivitet) och helt frivillig. Som det är nu är systemen (arbetsmarknad, skatter, pension, a-kassa) riggade för att tvinga människor till heltidsarbete.

    ReplyDelete
  12. Ett stort problem med medborgarlön är att integration försvåras, i synnerhet av kvinnor från religiöst konservativa länder som fastnar i hemmet med sin medborgarlön generation efter generation istället för att möta andra åsikter på sitt jobb. Visst, hon är fortfarande ekonomiskt oberoende av sin man och kan lämna denne när hon vill (ett bra argument för medborgarlön för övrigt) men mentalt bunden till hemmet.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan du gärna förklara hur staten ska lyckas betala ut ca 10.000 per person och månad (runda slängar 1080 miljarder per år) eller ca 110% av nuvarande budget och få pengarna för det? Det är innan vi lägger till den pris inflation som kommer med det vilket gör att den måste höjas ytterligare för att de ska vara "ekonomiskt oberoende" efter hyra, mat etc. som alla kommer gå upp p.g.a. alla har mer pengar att spendera.

      Delete
    2. Anonymous2:32 AM

      J du drömmer om medborgarlön. Tror du att Sverige kommer kunna införa det?

      Heltidsnorm? Be om att få gå ner i tid? Går inte arbetsgivaren med på det, byt jobb!
      Det finns gott om deltidsarbete!!

      Delete
    3. Jag skrev ju ovan att jag tror mer på arbetstidsförkortning, svarar du på fel inlägg kanske? Men det finns gott om beräkningar från ekonomer som visar att det i princip är möjligt, iaf beroende på belopp.

      Det finns inte alls gott om deltidsarbete, särskilt inte mer kvalificerat sådant. Nonsens.

      Delete
    4. Anonymous9:35 AM

      Då är du dålig på att förhandla, trycka på, eller bli F-skattare och ta projekt.
      Är du en löneslav har du mindre att säga till om, men att hävda att man inte får lov att arbeta deltid, finns inte i min värld. Det är du som arbetstagare som bestämmer över din situation!
      Erbjud din arbetsgivare något, kan du vara flexibel med arbetstiderna?
      Vid arbetstoppar kan du jobba mer då?
      Flexibilitet brukar ge personalplanerar våta öron.
      J: Lär dig förhandla!
      J: Våga byta arbetsgivare!
      J: Starta eget, ta de projekt du anser hinna med.
      Kom inte och prata om samhällsnormer med mig!!
      Skaffa 2 barn, jobba heltid, bo i villa o.s.v.
      Lyssnar du på sånt är du tyvärr en väldigt svag person!
      Gå din egen väg!

      Delete
    5. Anonymous8:18 PM

      Vad tänker du på för projekt?

      Delete
  13. Tror ni alltså att robotarna kommer göra att en massa människor bara går omkring? Det går ju inte omkring 10 miljoner arbetslösa hästdroskförare på grund av att man uppfann bilen.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Du begår ett vanligt argumentationsfel - bara för att något inte har hänt tidigare kan det inte hända i framtiden (eller bara för att något har hänt tidigare kommer det hända i framtiden).

      https://svanberg.wordpress.com/2006/04/20/en-kort-kommentar-om-induktionsproblemet/

      Delete
  14. Anonymous2:00 PM

    Rekommenderar boken "Arbetssamhället: hur arbetet överlevde teknologin". Den ger alla en tankeställare och oavsett ens politiska läggning så borde man läsa den.

    En tanke som har slått mig ibland är att om det nu blir så att robotar ersätter mycket av människans arbete idag och de enda som tjänar på detta är de globala stormaktsföretagen som i framtiden har mer inflytande över stater än staterna själva. Om det skulle bli så de enda som tjänar på detta är företagen själva och folket får det sämre så skulle ju inte folket kunna konsumera som väl skulle påverka ekonomin negativt? Eller har man då uppfunnit robotmänniskor som man programmerar till att konsumera istället. Jag tänker mig typ en profetia i stil med Terminator. Nu flummade jag iväg men men. Jag tycker ibland en del hollywoodfilmers (gamla som nya) handling/budskap är ganska skrämmande, för det är ju en möjlig framtid många gånger.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anonymous3:31 PM

      Jag har läst den. Inte utan sina poänger. MEN, vad Paulsen aldrig svarar på är hur det ska finansieras. En välfärdsstat förutsätter att det finns en betydande andel nettoskattebetalare framför nettobidragstagare. Paulsen namedroppar sociologer friskt fram och baklänges, visserligen intressant, men jag hade hellre sett kalla hårda fakta om hur det ska gå till.

      Delete
    2. Storugglan3:52 PM

      Nationalekonomen Klas Eklund skrev en rapport om medborgarlön på uppdrag av Framtidskommissionen för ett drygt år sedan. Tror att alla entusiaster skulle hitta en del balanserande fakta och resonemang där:

      Blogg:
      https://www.klaseklund.se/?p=1098

      Rapport:
      http://www.regeringen.se/contentassets/f572c052a02a47bc9e931c9c0099565a/klas-eklund-lon-utan-arbete-slutversion.pdf

      Delete
    3. Även https://christianengstrom.wordpress.com/2016/03/04/sammanfattning-ett-konkret-genomraknat-forslag-till-basinkomst/

      Delete
  15. Nej, så kan man se drt men man kan också se det som en fråga om sannolikhet. Teknologiskiften är inte ovanligt. Dessutom. Om alla tidigare nya teknologier som kommit fram inte har gjort att en stor del av mänskligheten går arbetslös i generation efter generation så tyder drt på att det finns ngn form av mekanism som hanterar det. Jag tror att det mest troliga är att det kommer bli en lönepress nedåt för okvalificerade jobb. Facken och vänsterpartier kommer försöka stå emot, men jag tror inte det går.

    ReplyDelete
  16. Hello Miljonärinnan30, tack för tipset om filmen. Jag och flickvännen kollade på den häromdagen och den var verkligen sevärd men jag tycker att filmens innehåll haltar på ett par ställen. Dels uppfattade jag inte att man någonstans i filmen framförde fördelarna med medborgarlön. Man påpekade ett flertal gånger att det är "oundvikligt" att det blir så samt att en fördelning av tillgångar måste ske. Jag saknar som sagt info om de fördelar som medborgarlönen ska medföra. Dels har vi i Sverige redan den hät typen av system och sociala skyddsnät som de talade om på flera håll i filmen.

    Nästa reflektion är citatet från citatmaskinen Warren B: "det har pågått en klasskamp i 20 år och min klass har vunnit." Tänk er en svensk som utryckt de orden. Leif Östling till exempel. Vilket mediadrev vi skulle sett! Detta är enligt mig ett exempel på de skillnader som finns angående hur man får uttryck sig eller inte. Jag är inte helt säker på att det svenska sättet med åsiktskorridorer och jantelagen är att föredra där.

    ReplyDelete
    Replies
    1. @Aktiepappa
      Jag är säker på att Buffet menade det på ett självförgörande sätt, alltså att han inte tycker att det är bra. Jag tolkar det så för att han själv tycker att "hans klass" betalar för lite skatt, vilket också är hans bidrag till politiken på senare tid.

      Jag delar dock resultatet av din slutsats, angående åsiktskorridorer och jantelagen.

      Delete
  17. Jag ser nu att Jonas redan skrivit mycket bättre det jag försökte säga.

    Anonymous9:22 AM skrev:
    "Ano: Tror du på fullt allvar att 5-10 års förvärvs årsarbete täcker kostnader för staten för ett helt liv 0-85 års ålder?"

    Jag förstår inte det där tänket att man måste jobba för att betala skatt och blir arg på de där pekpinnarna som kommer fram hela tiden. Jag tänker så här: 1 Inkomstskatt är framförallt kommunal, och som någon skrev betalade miljonären skatt en gång på det han tjänat redan. 2 Momsen är statens största inkomst. miljonären och alla andra betalar moms på varje liter mjölk hela livet. 3 skatter är väl beslutade demokratiskt på nivåerna kommun, landsting och stat. Utifrån hur de ser ut måste man få göra sina egna val utan att det ska vara omoraliskt? Annars är det t ex omoraliskt att inte försöka ha så absolut hög inkomst som möjligt. Det verkar galet. 3 Man kan väl inte vara arg på någon för att han/hon inte har någon inkomst att betala inkomstskatt på? Då måste man också vara arg på alla som är arbetslösa.
    Jag tycker fördelningsfrågan känns otroligt viktig framöver. Klyftorna växer vilket är väldigt illa tycker jag. Men jag tror inte man kan förvänta sig att svensk politik på nåt sätt ska på nåt sätt ställa allt tll rätta. Ekonomin är för globaliserad. Pengar går att flytta. Jag tror snarare det är farligt med inställningen att det är kollektiva lösningar skalösa det här. Folk måste känna mer ansvar själva för sina liv.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jag gillar den filosofiska diskussionen kring detta, men i slutändan kan man inte lägga mer ansvar på folk än att följa lagar och regler.

      Jag tror definitivt att det i vissa fall inte går jämnt upp i räkneexempel där någon hoppar av arbetslivet i förtid, men det kan inte betyda att det är omoraliskt.

      Om många skulle göra som miljonären kanske politikerna skulle bli tvungna att anpassa skatter, eller varför inte begränsa pensionsuttag (ännu mer) för de som inte behöver pensionen för att överleva.

      Men det kan hända i alla sammanhang, och det enda som ligger på oss medborgare är att följa reglerna och göra det så bra för oss själva som möjligt.

      Delete
  18. Anonymous9:40 AM


    Jag vill uppskatta Carl Logan från Lucas Loan Lending Compania för att hjälpa mig att köpa ett lån, jag har mitt lån utan stress efter att ha accepterat villkoren för återbetalning av företaget. Om du behöver ekonomisk hjälp kontaktar du dem via e-post.

    E-post: lucasloanlendingcompania@gmail.com
    Whatapp: +1(857)325-5437
    Webbplats: http://lucasloanlendingcompania.webs.com/

    ReplyDelete
  19. Folk kommer känna mer ansvar för sina liv när de har friheten att faktiskt göra det de verkligen vill/drömmer om. Att som löneslav känna sig tvungen att ge upp sina drömmar leder inte framåt på något sätt. Om medborgarlön införs globalt kommer sysselsättningen att öka, psykisk ohälsa kommer att sjunka drastiskt och människor kommer känna ett större ansvar och gemenskap i vårt samhälle och för sina medmänniskor.

    ReplyDelete