Då var det 80 arbetsdagar kvar till pension. 10 avklarade sen semestern. Kommer gå bra det här.
Tyvärr måste jag erkänna att motivationen blivit lidande när jag ser ljuset i tunneln. Men det är väl svårt att komma ifrån. Jag levererar mer än godkänt skulle jag säga. Men vissa saker som jag vet inte kommer bli verklighet förrän nästa år duckar jag på. Blir nog lättare om några veckor när det blivit officiellt att jag ska sluta.
Jag har klurat lite på det här med min enskilda firma idag. "Tyvärr" har jag ett överskott som kommer komma redan i år 2017 och som inte är möjligt att skjuta upp till 2018. Samtidigt som jag har en bit över 500.000 kr i lön som anställd. Att jag ska skjuta de 30% som är möjligt till kommande år via periodiseringsfonden är ju självklart (vilket vi diskuterade i kommentarsfältet till ett inlägg i mars). Då jag kommer ha väldigt låga inkomster kommande år känns detta solklart.
Tidigare har jag varit skeptisk till det här med att pensionsspara i IPS. Men börjar luta åt att det ändå skulle kunna vara något. Som jag fattar det får jag då spara 35% av vinsten i min befintliga IPS (som jag sparade i på den tiden det var avdragsgillt som anställd). Det skulle innebära att jag först låter 35% av överskottet gå till min IPS och sen 30% av de kvarvarande 65% sätts i periodiseringsfond. Så att jag alltså bara behöver ta upp ca 45% av 2017 års överskott till hutlöst hög skatt som läggs på toppen av min lön.
Det låter väl inte helt fel att aktivera min sovande IPS igen med en ny insättning? Skatten som 55-åring räknar jag med blir väldigt mycket lägre än årets skatt.
Grattis! Det måste kännas så jävla skönt att det är så nära nu!? :) Vad tror du att du kommer göra första veckan i frihet?
ReplyDeleteMvh / Frihetsmaskinen
Första veckan i frihet blir spännande. Ingen aning om exakt vad jag ska göra. Det är själva grejen att inte veta 4 månader i förväg.
DeleteSkatten är väl 30% på uttag i IPS oavsett låg inkomst? Eller jämkas skatten året efter?
ReplyDeleteUttag från ips skattad som tjänst. Det här är väl typexemplet på när ips fortfarande är förmånligt. Man sänker sin skattesats från att betala statlig skatt till att senare ha väldigt låg skatt på sin pensio.
ReplyDeleteDu kan skjuta upp beskattningen med hjälp av expansionsfondsreglerna. Du får betala motsvarande bolagsskatt nu men får tillbaka den skatten när du tar ut den avsatta summan i lön (vilket då sker till en lägre skattesats i och med att du sannolikt inte har några andra inkomster i framtiden).
ReplyDeleteHar ingen balansräkning i min lilla konsultfirma. Så då funkar väl inte expansionsfond? Utan får nöja mig med periodiseringsfond?
Deleteom du har Cash på separat företagskonto funkar det. då har du plötsligt en balansräkning
DeleteJa det går ju rätt lätt att lösa. Får utvärdera om expansionsfond behövs eller om periodiseringsfond och IPS räcker.
DeleteMenar du att du saknar tillgångar i verksamheten när du skriver "ingen balansräkning"? Jag förstår annars inte riktigt. Mitt förslag är nog att du ringer till Skatteupplysningen.
DeleteJa exakt. Det är en enskild firma. Dvs egentligen bara att jag kan skicka fakturor med f-skatt.
DeleteHar inga kostnader kopplat till detta mer än typ lite porto, någon resa och liknande förbrukningsmaterial.
Ska ringa och stämma av på måndag. Känns säkrast.
Miljonären... =) Jag har tidigare tipsat om maximera din tjänstepension i samband med din exit.
ReplyDeleteNär jag läser ditt inlägg så är det med ett leende på läpparna... Här kan jag komma med tips!! =)
Du kan med fördel spara i IPS alt Privat Pensionsförsäkring, men du gör det med fördel i en nytecknad eller tom i flera nytecknade, beroende på storleken på din tänkte ev avsättning.
"Normalt" är ju IPS och Privat Pensionsförsäkring låsta till 55 års ålder, men efter det att den privat avdragsrätten försvann härom året, så får man återköpa IPS och Privata Pensionsförsäkringar om värdet är under ett prisbasbelopp (2017 = 44 800 kr). Dvs du kan återköpa din nytecknade IPS redan nästa år, eller vilket år du vill. Beloppet betalas ut som ett engångsbelopp och Avanza drar 30 % skatt. Skatten i slutändan beror på din totala inkomst av tjänst/näringsverksamhet under det året du gör ditt återköp.
Låt säga att du skulle göra ett resultat i din enskilda firma på 200 000 kr, då kan du sätta av 70 000 kr. Öppna då två nya IPS, 35 000 kr i varje. Då kan du återköpa dom redan nästa år, eller 2019 om du hellre skulle vilja det. Dvs ingen inlåsningseffekt.
Har du ingen inkomst av tjänst/näringsverksamhet alls under tex 2019 och väljer att bara återköpa den ena (återköper den andra tex 2020) då bara en skatt på ca 14 % enligt mina beräkningar.
Så sätt av så mkt du får, 20-30´ i varje (nyöppnade), så det inte är problem med en ev avkastning, dvs så även med en hyfsad avkastning så bör ju inte värdet överstiger ett pbb. Sen kan du återköpa en och en, de åren då du inte har någon inkomst av tjänst/näringsverksamhet. Fördelen med IPS/Privat Pensionsförsäkring är ju dessutom att avkastningsskatten är klart lägre än ISK/Kapitalförsäkring, 2017 0,375 vs 0,075.
DeleteVad tycker du?? Helt ok så som jag tolkar reglerna, men kanske ett upplägg som är för "om-och-kring-sig"??
Avancerat och lite överkurs för min del tror jag. Ser inga större problem med att binda upp 50.000 kr till jag fyller 55.
DeleteMen tack för bra tips och hjälp!
Mkt info, men egentligen inte krångligt alls... =)
DeleteSåhär skriver skattemyndigheten på sin hemsida.
Pensionsförsäkringar och pensionssparkonton ska uppfylla följande två villkor för att kunna återköpas eller avslutas utan Skatteverkets medgivande:
Det tekniska återköpsvärdet för pensionsförsäkringen, eller kontobehållningen för pensionssparkontot, är lägre än ett prisbasbelopp (44 800 kronor för år 2017).
Försäkringsföretaget, eller banken, godkänner att du avslutar sparandet.
https://www.skatteverket.se/privat/skatter/forsakringar/avslutavpensionssparandeifortid.4.18e1b10334ebe8bc80002218.html
Förstår att det inte är ngn big deal med inlåsning till 55 år. Men varför göra det när du kan slippa?? Dessutom får du ut pengarna som ett engångsbelopp istället för oftast månadsvis under kortast tid fem år.
Dessutom blir det ju med mitt förslag, ca halv skatten, 14 % (ett år då ingen annan inkomst av tjänst) jmf med kanske 28 % den dagen du fyller 55 år och tar ut all din tjänstepension på 5-10 år.
Låt säga att du sätter av 50 000 kr, sättet du det i två nyöppnade så slipper du inläsning samt ca 4000-5000 kr mindre skatt vid uttag. Är en bra timpeng... =) 15 min arbete för 4000-5000 kr netto!
Klart bättre timpeng än burkarna... ;)
inte inser, ganska säker på att du måste sätta av pengarna i tjänstepension. När du gjort det kan du köpa lite aktier i eastnine:-)
ReplyDeleteinser borde vara ips
DeleteTror IPS ska funka med enskild firma. Eller hur?
Deleteär tveksam men kan ha fel. värt att kolla innan
DeleteNär man sparar avdragsgill pension till sig själv (via enskild firma) så är det en privat pensionsförsäkring och/eller IPS som gäller. 100 % säker.
DeleteToppen. Och det funkar väl även om man parallellt med enskild firma har en anställning med tjänstepension?
DeleteDet är min uppfattning, 99 % säker.
DeleteFinns det risk att kollegor eller vänner "kopplar ihop dig" med miljonär innan 30 när det blir känt att du slutar? Händer det ofta att du hör folk prata om miljonär innan 30 någon gång i din närhet utan en aning om att det är du? Du är ju känd nu i och med boken också tänker jag :)
ReplyDeleteAldrig hört någon på jobbet prata om bloggen eller boken. Säg att 40.000 människor känner till bloggen. Av dessa har 20.000 så bra koll så de vet att jag ska sluta runt årsskiftet. Det motsvarar alltså 0,2% av befolkningen. Minimal risk att det är någon av de 40 närmaste på jobbet som förstår ungefär när och varför jag slutar.
DeleteOm någon listar ut det så överlever jag.
Vad härligt när ens dröm inte längre bara är en dröm!
DeleteÖnskar att vi håller hårt i våran så vi också får uppleva samma!