Har fått lite frågor på mail om det här med att göra en budget. Flera andra bloggare har också publicerat sin budget med olika kostnader uppdelat i olika kategorier månad för månad.
Sanningen är att jag inte ens minns senast jag gjorde en egen budget måste vara minst 10 år sen (har dock ibland räknat på och skrivit här på bloggen hur mina kostnader fördelas men det är en fördelning gjord i huvudet i efterhand inget jag använder i vardagen eller skriver upp löpande). Vet inte riktigt vad det skulle tillföra att jag i början av året uppskattar att jag ska köpa skor för 40 kr i månaden i snitt. Eller skriva upp avgiften till a-kassan i något fint excelark. Jag håller helt enkelt igen så mycket jag kan på kostnaderna utan att ha det uppskrivet i någon budget. Använder skorna tills de går sönder och sen köper jag så prisvärda nya skor som möjligt efter det.
Men det som passar mig behöver ju inte passa alla andra. Vill du öka sparandet kan det säkert fungera att kartlägga dina kostnader idag och i lugn och ro värdera vad du skulle sakna minst att dra ner på. Och att då göra en budget som du följer upp. Enklast är dock att köpa så lite som möjligt och verkligen överväga varje inköp noga, oavsett om du har en budget eller inte.
Gör du budget?
Vi har gjort så att vi kartlagde ett år och gjorde budget andra och ändra vårat tänk. För oss gjorde det 50k skillnad. Klar väldigt varierande men mat var en punkt som var stor och oplanerad shopping så sätter undan i princip exakt för att den 24:e ha max 500 på kontot.
ReplyDeleteJag använder YNAB (You Need A Budget), det kostar mig 40 USD per år, men jag har garanterat tjänat pengar på det. Har använt det i två år snart, har varit ett rent mirakel för min privatekonomi att just dela upp kostnader månatligt istället för att ta dem som de kommer.
ReplyDeleteGör dock skillnad i att leva PÅ en budget och leva MED en budget. jag gör det senare.
Har budget sedan flera år, håller den aldrig.
ReplyDeleteLever på ungefär 2xMiljonärinnan30 liv, men är rättnöjd ändå. :-)
@Anton...varför betala $40 för YNAB när det svenska alternativet TINK är gratis?
ReplyDeleteNu har jag inte direkt jämfört dem, men i bägge gör man en budget och kan samla in transaktionerna från de banker där man har konton.
Ingen budget för mig heller. Budget är mer för dem som inte har koll på var alla pengar tar vägen. För mig är det nästan tvärt om - jag förstår inte hur det kan gå åt så lite pengar med tanke på allt jag tycker mig kosta på mig. Alla är vi olika.
ReplyDeleteEn risk med budget är att man spenderar upp ev. utrymme i budgeten trots att det egentligen in behövs. Vanligt fenomen i offentlig verksamhet.
Jag förde budget i 2,5 år för ca 1,5 år sen, å så föll jag ut av det. Jag sparar väldigt mycket, dock har jag inte samma inställning som dig: att försöka spara så mycket som bara möjligt.
ReplyDeleteMen jag märker en skillnad på mitt sparande när jag för budget och när jag inte gör det. Jag är självklart mer kostnadsmedveten när jag för budget. Jag har lättare för att unna mig saker när jag inte för budget.
Min slutsats: är man mer av en absolutist, när det kommer till sparande, så är budgeteffekten kanske försumbar. Men om man inte sparar lika slaviskt så kan det vara till en nämnvärd fördel att föra budget, så att man får bättre översikt över sina kostnader och lättare kan sätta/konkretisera mål.
Det är skillnad mellan att ha en budget och att ha kontroll på sina kostnader. Först när man vet vad man lägger sina pebgar på som man kan börja budgetera och eventuell minska utläggen, men även miljonärer - framför allt miljonärer -vet vad ens liv kostar.
ReplyDeleteHåller med Onevikinggirl - det är skillnad på budget och att ha koll på sina utgifter.
ReplyDeleteJag har aldrig gjort en uttalad budget. Har man en hög sparkvot och lever enkelt behövs det inte så länge man har koll på sina utgifter. Sett över helåret brukar det jämna ut sig ändå och när man sparat med hög sparkvot under många års tid blir det närmast intuitivt.
Däremot håller jag koll på mina utgifter, egentligen endast eftersom jag tycker att det är roligt att se hur hög min sparkvot blir.
Jag för en grov budget, där jag grovt kategoriserar olika inköp; mat,räkningar, hyra, etc. Bra att ha med sig till bolåneförhandling. Då kan man slänga upp en bunt papper så får banken se svart på vitt vilka kostnader man har haft under flera års tid. Det blir svårt för dem att argumentera att man ska ha en viss marginal när man kan visa upp exakt sin budget över längre tidsperioder.
ReplyDeleteSätter varje månad över en fast summa till ett gemensamt konto med flickvännen, varifrån alla fakturor, hyra,mat, mm betalas. Även sparkontot får en bestämd summa och det som finns kvar är det jag snittar på nöjen mm under en månad. Spenderar jag/vi för mycket på något av dessa konton och får man ta från sparkontot (vilket tar emot lite). På så vis blir det på ett som att följa en budget utan att den följs slaviskt. Sparkontot i sig ligger på en låg men stabil nivå där oförutsedda kostnader täcks och i takt med att kontot fylls på så töms det ut i andra änden mot portföljen... för mig funkar det bra med dessa ramar / Max
ReplyDeleteHemma har vi gjort en budget för att vara överens om vad vi ska ungefär spendera varje månad, så att sparplanen kan hållas. Hade jag bott själv hade jag förmodligen inte gjort en budget, kanske bara en ursprunglig uppskattning kring hur mycket jag har att röra mig med efter räkningarna är betalda. Men då jag sällan köper något hade dessa pengar förmodligen växt och växt och till sist åkt in på Avanza.
ReplyDeleteBättre att göra nulägesanalys och sortera upp utgifterna i olika poster, då kan det nog bli en och annan aha-upplevelse. Själv förvånas jag alltid att vi lägger minst 4000 på mat varje månad, men det kostar att laga allt från grunden. Kan bara föreställa mig vad de som inte kollar så noga på prislapparna lägger på detta om vi "supersparare" lyckas med 4000 på 2 och en halv person. Mat är dyrt i Sverige, inget snack om det. Men vi prioriterar god mat och då går det inte att ta för många genvägar. I övrigt har vi inga abonnemang, tidningar osv förutom Netflix. Så övrigt-posten är ganska låg.
En svårighet jag har med just budgetar är de månader då vi t.ex. ska ut och resa. Gör vi av med 20000/månad i vanliga fall, blir det resmånaden kanske 40000 kr beroend epå när flyget betalats. Brukar hålla isär "löpande utgifter" och "extraordinära kostnader", då dessa betalas av bufferten. Vet inte varför men det känns konstigt att räkna in större engångskostnader i "driftsbudgeten", dvs vad det kostar att dra runt hushållet.
Bor med sambo
ReplyDeleteRäkningar 4500kr
Mat 2000kr
Resa 750kr
Spara 10 000kr
Supa/kläder 1500kr
Den budgeten efterlevs 10 månader om året. Bränner hela lönen i samband med julafton och i julimånad. Däremot de gånger man har flyttat eller liknande så har det skitit sig några månader.
Ingen budget, men har fört kassabok under hela 2016. Bra sätt att hålla koll på vart kronorna går. Har väl dessutom lite samma tankar som anon där uppe att det kan vara bra att visa banken den dagen det är dags för nytt bolån.
ReplyDelete/M
Jag har provat Tink också (fast det var länge sen), men jag gillar hur YNAB funkar bättre. Dels att jag har desktop-app som är mycket smidigare att jobab med än Tink i telefonen.
ReplyDeleteDels att jag upplever YNAB's arbetsmetod som mer proaktiv än Tink, som jag upplever som reaktiv.
Och 40 USD per år utspritt på 12 månader är inte så farligt, visst, det skulle kunna vara 40 USD jag investerat istället. Men jag prioriterar inte att minimera mina utgifter i samma utsträckning som miljonären, så jag kan gott lägga undan de 30 kr:na per månad.