Tuesday, March 31, 2015

Storbankerna...Suck

Nordea satsar ju stort i dagarna och har hyrt eventyta på Centralstationen i Stockholm med kända programledare, tv-reklam och massiv annonsering på nätet. Men jag tycker det är extremt dåligt skött. Varför kan man inte se gårdagens sändning i sin helhet på något sätt. Att tro att folk ska sitta och titta live på dagtid utan förmåga att själv välja när och hur mycket man ser är väl inte riktigt tanken med en web-tv-sändning 2015?

Finns några enminutersklipp från gårdagen som man kan leta upp på Youtube. Men lägg ut hela blocken med olika gäster och teman så man kan kolla för fan! Snacka om att storbankerna har för mycket pengar och för lite kompetens. Avanzas och Nordnets event har ju varit föredömligt lätta att se i efterhand på ett smidigt sätt. Både som korta klipp eller som längre delar.

Om det mot förmodan går att se gårdagens program i sin helhet någonstans så tänker jag inte be om ursäkt för jag har letat i 10 minuter och mer energi än så ska man inte behöva lägga ner på att hitta en websändning.

Repris på nybörjarguider

Jag har noterat att det länkats till bloggen från lite olika håll senaste dagarna och tänkte därför passa på att länka till ett par gamla inlägg kring det som det ofta kommer frågor kring. För det första hur kommer man igång
http://miljonar.blogspot.se/2014/03/nyborjarguide.html

och ett väldigt gammalt inlägg kopplat till matbudgeten på under 1000 kr per månad i kombination med över 100 gram protein per dag
http://miljonar.blogspot.se/2008/02/matinkp.html

Tycker inte matpriserna gått upp så mycket senaste 10 åren. Men jag landar ofta på lite mer än 10 kr per måltid nuförtiden, men väldigt sällan över 15 kr. När det nu inom kort blir snålmånad måste jag ner under 10 kr per måltid.

Monday, March 30, 2015

Vad håller ni på med??

Vad är det som händer? För en vecka sen hade jag aldrig haft över 50 kr på en dag i annonsintäkt och de flesta dagar låg det mellan 10 och 20 kr. Sen kom jag upp i 50 kr någon dag och helt plötsligt låg jag mellan 25 och 50 kr varje dag. Och nu har det spårat ur totalt. Eller vad sägs om dessa siffror?

Vet inte exakt vad reglerna säger. Vet att jag inte får uppmuntra er att klicka på annonserna men hoppas det är ok att visa vad man tjänat på reklamen under ett par dagar. Målet med matkostnad på 600 kr i april känns på gränsen till genomförbart. Men om bloggen fortsätter att bidra kanske jag kan höja upp matbudgeten någon krona.

Sunday, March 29, 2015

Planen för april

Tanken är alltså att spara 100% av lönen i april. Det innebär att alla pengar som jag handlar för i mataffären ska jag dra in via flask- och burksamling. Mål 600 kr. 

Boendekostnad och övriga räkningar ska jag täcka med bloggintäkter och alternativa inkomster som extrajobb eller sälja något som ligger i källarförrådet. Siktar här på 3000 kr, där bloggen kan bidra med runt 1000 kr. Har ingen detaljplan för övriga 2000 kr vilket ju är det roliga.

Att samla burkar har ju en extremt dålig timlön. Men samtidigt stor frihet och går att kombinera med utomhusaktiviteter som promenad eller löpning som jag gillar. Vill egentligen inte jobba mer utan snarare mindre, så att ta någon form av extrajobb med förpliktelser mot arbetsgivaren känns inte aktuellt just nu. 

Friday, March 27, 2015

Snålmånad i april!

Kul med respons på förra inlägget. Ok vi kör snålmånad i april!

Mitt mål blir att inte göra av med en krona mer än jag kan dra in extra utöver min lön. Så att när jag får lön den 25 april ska hela lönen direkt föras över till Avanza. Sen gäller det att jag alltså drar in pengar så jag först kan köpa mat i april och sen betala räkningarna i slutet av månaden. Målet är alltså sparkvot på 100%, och då ger jag i egenskap av vinnare av "snålmånad april 2014" er andra ett litet handikapp då jag alltså går ifrån reglerna och även räknar in boendets fasta kostnader. Se ordinarie reglerna här: http://kanjagblirik.blogspot.se/2014/03/regler-snalmanad-april-manad-antar-du.html

Thursday, March 26, 2015

Snålmånad i april?

Det var väl i april förra året som många bloggare körde gemensam snålmånad? Inget sånt gemensamt planerat i år? Jag funderar på någon ny variant där jag ska höja inkomsterna på olika sätt och därmed kunna spara 100% av min ordinarie lön. Inte helt lätt då jag inte har något extrajobb klart och april snart är här. Annonsintäkterna från bloggen (som slog alla tiders dagsrekord igår) och lite burkhämtning i soprummet kan räcka till de rörliga kostnaderna som mat etc om jag bloggar bra och driver lite extra trafik och hoppas på någon fest i huset med mycket pant, men till räkningarna och boendet fattas det en hel del som skulle tvinga mig att leta nya intäkter. Känns som ett roligt projekt då motivationen just nu är helt enorm.

Monday, March 23, 2015

Inspirerande läsning...

Micke Nilsson var väl aldrig min största idol på fotbollsplanen, men i reportaget i Aftonbladet om hans liv idag var verkligen i min smak. Han är bara 37 år men lever redan det liv jag hoppas göra efter 40 (förutom den dyra delen med barn då alltså och så tror jag inte det blir just Grekland för min del)...

http://www.aftonbladet.se/sportbladet/fotboll/article20507851.ab

I en tid med mer än någonsin att göra på jobbet ser jag så sjukt mycket framåt dagarna som Micke upplever idag där det känns stressigt om man helt plötsligt har två små ärenden en dag.

Sunday, March 22, 2015

Underbar söndag

Efter en löptur och sen billig frukost bestående av ett ägg och en stor portion gröt så har söndagen fortsatt med...

...promenad till biblioteket för gratisläsning av lite tidningar och...

...besök i bostadsrättsföreningens soprum där det mer eller mindre alltid ligger pantburkar på söndagarna. Har inte vetat om det tidigare, men jag såg en massa burkar av en slump för någon månad sen och nu går jag alltid ner på söndagen och tittar, 3 av 4 gånger finns det burkar. Uppenbarligen någon eller några i huset som inte tycker det är värt att panta burkar efter helgens drickande. Idag blev det 18 burkar x 1 kr, en ganska normal skörd. Rekordet var för några veckor sen då jag hittade petflaskor och burkar för över 50 kr i vårt soprum. Med tanke på besöket i soprummet tar ca 3 minuter tycker jag det är rätt bra timpeng. Har också haft turen att det hittills inte kommit in någon i soprummet under tiden som jag står och gräver i tunnan för metall.


Saturday, March 21, 2015

Gott om poddar

I takt med stigande börs så ploppar det upp fler och fler poddar på temat sparande, ekonomi och aktier. Här är de jag lyssnat på med ett kort betyg:

Sparpodden: 5/5 
Finns mycket som kunde vara ännu bättre men fick jag bara lyssna på en podd varje vecka skulle det bli Sparpodden. Skulle till och med kunna betala 5 kr per avsnitt nu när inte Jan och Günther kommer kunna göra det med Nordnetlön i framtiden.

Fondpodden: 4,5/5
Blir bättre och bättre. Duktig intervjuare och bra spridning på gästerna. Man lär sig verkligen något. Lite mer fokus på gästernas eget sparande som en stående avslutning hade varit intressant kuriosa.

Börspodden: 4/5 
Duktiga, frispråkiga och roliga killar. Dock för mycket kortsiktigt tradingfokus för att ge mig något mer än underhållning. I början var det väldigt mycket varannan vecka om börsen skulle upp eller ner och tveksamt om de haft mer rätt än fel över tid. Nu på slutet har de varit mer konsekventa i att börsen ska ner vilket ju är lättare att överblicka om det varit rätt eller fel såhär långt.

Placera Stockholmsbörsen: 4/5 
Också lite för mycket aktier och för lite privatekonomi för att komma upp i en femma. Men trevligt och kompetent snack.

Nasdaq talks: 2,5/5 
Ny podd som inte riktigt funnit sin nivå känns det som. Verkar ibland som man vänder sig till totala nybörjaren som ska göra sitt första månadssparande i en fond. Men så har de chefen för Stockholmsbörsen som gäst och pratar om Olof Stenhammars betydelse för svensk aktiehandel. Haltar lite. Dock plus för bra gäster första avsnitten.

Stora ekonomipodden: 2/5 
Spretigt och kan knappt lyfta fram en enda detalj från de ca 20 (av 39) avsnitten jag hört. I Sparpodden kommer jag ihåg mer eller mindre varje diskussion från de 78 (av 78) avsnitten jag hört.

Aktiespararna aktiepodden: 2/5 
Ingen vet ju hur börsen ska gå på kort sikt och att slå index är svårt. Så att de utan vare sig tempo, humor eller inlevelse prata om ett bolag i 5 minuter och komma fram till att "om det går som prognoserna fram till 2018 är bolaget nog ganska rimligt värderat" blir ju ingen kioskvältare. 

Kreditvärden: 2/5
Säkert inget fel på själva podden men lite smalt och segt ämne för mig. Har bara hört 4-5 avsnitt så viss reservation för att jag missat några höjdaravsnitt. 

Har dessutom Ekonomiekot, P1 Plånboken och Aktiespararnas Ekonomiska klubben i min podd-app men dessa har inte lockat mig tillräckligt, så har bara blivit några bitar här och där i dessa. 

Är det några andra poddar som påminner om de jag gett de högre betygen som jag missat?

Thursday, March 19, 2015

Återgår till normalt månadssparande i Ryssland

I mitten av december när ryska börsen rasade som värst höjde jag ju upp mitt månadssparande i Ryssland från 15.000 kr till 40.000 kr. Vilket innebär att jag inte bara sparade av lönen utan även sköt till drygt 15.000 kr i månaden från sparkontot.

Detta gjorde att jag snittade ner mig rätt fint under främst december och januariköpen då kursen var ca 20% lägre än idag. Men nu har jag bestämt att jag återgår till det normala sparandet på 15.000 kr i månaden och alltså återigen fyller på sparkontot med 9-10.000 kr i månaden. Sparkontot ger ju ingen vidare ränta men syftet är att vänta in en börsnedgång i Sverige som ger mig tillfälle att komma in billigare för att köpa de utdelningsaktier som jag ska leva på resten av livet. En väntan som nu pågått i 2 år och där jag missat en fantastisk uppgång.

Wednesday, March 18, 2015

Boende och amorteringskrav

Lyckades ju aldrig flytta över mitt bolån till Avanzas Superbolån eftersom det stängde för ny utlåning lagom till jag hade fått ihop tillräckligt med pengar och värdet på bostaden hade stigit tillräckligt för att klara kraven (3 miljoner i kapital hos Avanza, minst 1 miljon i bolån och max 50% belåning). Men hoppas det öppnar igen snart, då ska jag hänga på låset.

Jag och min sambo bor ju sen ungefär 1 år båda två i min gamla lägenhet på 45 kvadrat, med en boendekostnad på under 3000 kr ihop, inkl allt som hemförsäkring, el etc. Funkar bra att bo två personer på 45 kvadrat och framförallt är det ju riktigt bra att bo i närförort i Stockholm för under 1500 kr i månaden. Vi har pratat om att flytta men inget konkret och vi har inte börjat titta på något nytt. Ett alternativ är också att hon skulle köpa in sig på halva nuvarande lägenheten.

Oavsett vilket kommer ju 50% belåning inte bli något problem när jag bara ska äga en halv lägenhet istället för en hel som idag. Så ett troligt amorteringskrav från hösten kommer inte påverka mig. Vi har därför pratat om att man skulle sätta igång ett fondsparande i en fond där båda sätter in tex 1000 kr i månaden. Sen säljer man av fonden och amorterar med hela försäljningsbeloppet så fort fonden ligger plus 10%. Man fortsätter hela tiden att sätta in 1000 kr i månaden i fonden tills hela bolånet av avbetalt. En lite roliga form av amortering och om fonden avkastar bättre än bolåneräntan så får man lite bonus på varje amortering.

Skulle vara skönt att ha ett helt avbetalt boende innan jag drar mig tillbaka från löneslaveriet.

Monday, March 02, 2015

Löneväxling och pension

På mitt jobb får vi varje år en slags bonus utbetald under andra kvartalet. Inga stora pengar men det handlar om 5-10.000 kr brutto som betalas ut en gång per år. Man får då välja om man vill ha det som bruttolön eller pensionspremie som betalas in som en extra insättning i tjänstepensionen. Detta samt ett erbjudande om löneväxling från arbetsgivaren har fått mig att fundera lite.

Min plan är ju att få ihop 10 miljoner runt 40 årsdagen och sen inte behöva jobba mer utan kunna leva på en passiv inkomst i form av främst aktieutdelningar. Är det då någon mening att vidta åtgärder som gör att jag kommer få lite extra utbetalningar i form av pension när jag fyllt 65 år? Klarar jag mig på min passiva inkomst som 50- och 60 åring borde jag ju klara mig även som 70 åring. Å andra sidan kommer mitt relativt korta yrkesliv innebära en låg pension. Så allt talar ju för lägre skatt på pensionen än på de sista tusenlapparna på nuvarande lönen, framförallt eftersom det i fallet löneväxling innebär att en minskad tusenlapp i bruttolön nu innebär lite mer än 1000 kr insatt som pension varje månad från arbetsgivaren (då arbetsgivarens avgift är lägre för pensionsinbetalningar än arbetsgivaravgiften så kompenseras dessa 5 procentenheters skillnad).

Det mesta talar för att jag tar ut bonusen i lön nu och struntar i att löneväxla. Allt för att så snabbt som möjligt komma upp i mina 10 miljoner så jag kan glömma allt vad pension och arbetsgivare heter. Tycker ni jag tänker rätt eller fel?