Wednesday, February 18, 2015

Kan Ryssland ha vänt?

Köpte ju Ryssland alldeles för tidigt med start för snart 1 år sen, trodde oljepriset skulle hålla sig på någorlunda stabil nivå, att krigshotet i Ukraina snart skulle reda ut sig och att förtroendet för Ryssland på sikt skulle stärkas och den extremt låga värderingen då justeras uppåt. Ett år senare kan man konstatera att alla dessa gissningar såhär långt varit helt galna. Och det har varit en tuff resa framförallt under början på december förra året då ryska börsen gick ner tvåsiffrigt fler dagar.

Med risk för att skriva detta inlägg just när ryska börsen gått bra en månad och att det mycket väl kan vända ner igen redan imorgon bitti så känns det väldigt bra att jag i skrivande stund ligger över 15% plus på investeringen i Ryssland. Hoppas och tror att vi kan fortsätta upp en bra bit till även om tempot på slutet med över 20% på en månad känns som en motreaktion mot raset i december.

Hur tänker ni andra om Ryssland just nu? Har ju varit väldigt många negativa kommentarer på mina tidigare inlägg om Ryssland och påstår absolut inte att ni haft fel och jag haft rätt bara för att jag just idag ligger lite plus. Är väldigt ödmjuk inför svängningarna som jag räknar med komma även framöver.

Thursday, February 12, 2015

Intressant extrajobb

Fick tag på ett roligt extrajobb via en kompis helgen som gick. Han skulle göra ett utskick med 5 olika saker i en påse som jag hjälpte till att packa. Varje påse tog ca 20-30 sekunder att fylla samt försluta när vi testade och vi kom då överens om priset 1 kr styck. Dvs en timpeng på ca 130 kr per timme, han betalade mig kontant med sina egna privata skattade pengar.

Han behövde hjälp med 5000 påsar över förra helgen. Jag erbjöd mig att köra 2000 stycken vilket kändes som en lagom nivå över helgen med ca 15 timmars jobb. Han körde hem grejerna till mig så kunde sitta hemma och packa i min egen takt. Sen fick hans bror köra ca 2000 och så tror jag han tog de sista själv och med hjälp av sin fru. Sjukt monotont jobb men samtidigt väldigt motiverande att tänka att där tjänade jag en krona till var 25e sekund.

Under tiden jag satt där och packade påsar tänkte jag mycket på hur jag skulle fungera att ha ett sånt jobb på riktigt som jag får betalt per nedlagt jobb och där jag själv kan styra hur mycket jag skulle jobba och tjäna. Passar inte riktigt min personlighet då jag har rätt lätt att bli besatt och gå överstyr, men samtidigt skulle det ju passa min personlighet perfekt att göra ett par hundår och tjäna riktigt bra pengar. Nu var ju antalet påsar bestämt utifrån vad jag trodde jag skulle hinna med och klara av på förhand. Men hade jag haft möjlighet att ta alla 5000 påsarna och sen lämna tillbaka det som blev över hade jag säkert gjort allihop. Går ju alltid att köra 5 minuter till innan man tar rasten eller slutar för dagen.

Vilka jobb känner ni till där man mer eller mindre kan jobba hur mycket som helst och där dubbla arbetstiden innebär dubbla lönen? Köra taxi eller dela ut tidningar är ju åt det hållet men där finns det regler på hur många timmar man får köra och vilken tid tidningen ska vara utdelad. Andra serviceyrken känns det ju lite som att kundernas efterfrågan styr väldigt mycket, inte säkert att det finns kunder för en frisör att klippa folk dygnet runt. Nu är det ju inte aktuellt för mig att sadla om då jag troligtvis skulle få jobba mer och tjäna mindre än på min fasta tjänstemannalön på denna typ av jobb, men kanske kunde finnas något som man kunde köra några timmar här och där på ledig tid?

Sunday, February 01, 2015

Fartblindhet

Att man så snabbt vänjer sig vid både högre lön och mer kapital är något som jag funderat mycket på. Man tycker nog alltid att man själv är på en ganska normal nivå. Får man höjd lön med 5000 tycker man det är mycket ett månad eller två. Sen helt normalt. Om man inte får höra att någon kompis som man trodde tjänade mindre faktiskt tjänar mer än nya lönen, då tycker man snabbt man själv tjänar dåligt.

Samma med kapital. Jag tycker själv att 1-4 miljoner i nettoförmögenhet är ett ganska normalt belopp för en person mellan 30 och 40 år, med ekonomi och sparande som intresse. Blir lite imponerad när jag hör att relativt jämngamla Günther sparat ihop över 6 miljoner. Men blir samtidigt väldigt förvånad när jag ser framstående ekonomibloggare med hög svansföring som sitter på ett kapital under halvmiljonen trots att det känns som de hållit på en massa år.

Nu har ju målet varit 10 miljoner för mig sen bloggen startade. Och är så fortfarande. Men 10 miljoner känns idag mycket mindre än för 3 år sen, trots noll i inflation. Frågan är om jag kommer klara att sluta spara vid 10 miljoner och känna mig rik och fri, eller om 10 känns som en helt normal siffra då där jag alltid kommer jobba på ett år till i jakt på lite lite till?