Tuesday, September 23, 2014

Månadssparande

De senaste 1,5 året har jag månadssparat utanför aktiemarknaden vilket har gett nästan en halv miljon kronor i påfyllning av kort räntefond och sparkonto. Jag har dessutom sålt aktier och fonder för 1,7 miljoner under 2013 och "bara" köpt Rysslandsfonder för 1 miljon under 2014. Det gör att jag har en ganska stor likvid på närmare 1,5 miljon redo att pumpa in på börsen om/när den skulle gå ner.

Det i kombination med att ryska börsen står och stampar på ungefär samma nivå som innan sommaren gör att jag nu tycker det känns som läge att lägga även en del av månadssparandet i Rysslandsfonder. Trots en ganska tuff exponering mot Ryssland redan idag. Av mitt månadssparande på runt 23.000 i månaden kommer jag lägga 15.000 i Carnegie Rysslandsfond och övriga pengar går till räntesparande.

Tanken är att komma in på svenska börsen med mina likvider den dagen vi fått en nedgång på 20%. Då har jag (om inte nedgången kommer väldigt plötsligt) en bra bit över 1,5 miljon plus över 20.000 i månaden i nytt sparande att fylla på med. Efter det är det troligtvis köp och behåll och återinvestera utdelningarna som blir strategin tills jag slutar jobba. Därefter behåll och lev på utdelningarna. Tror det börjar bli lite stora summor då för att hålla på och sälja och köpa tillbaka med.

Ett Ryssland som stampar vidare på den här nivån året ut och sen lugnar Putin ner sig och börsen går upp med 10% i månaden under våren 2015 skulle sitta fint med andra ord.

Tuesday, September 16, 2014

Valet...

Kan väl inte påstå att jag är varken förvånad eller nöjd med resultatet av valet. Röstade själv på Moderaterna men hade gärna sett att Alliansen gjorde upp med Sverigedemokraterna. Om Sverige idag tar emot 1,6 promille av jordens flyktingar och vi skulle kunna få en stabil regering genom att sänka sen siffran till låt säga 1,4 promille så ser jag inte det stora problemet. Även om det givetvis är tråkigt för de 0,2 promille av världens flyktingar som hade önskat komma hit. Men det är ju lika tråkigt för de som idag ligger utanför 1,6 promille där säkert många också gärna kommit till Sverige. Eller för de som önskat komma till Norge eller Danmark som tar emot betydligt färre invandrare än Sverige. Nog om detta.

Om man tittar på mig privatekonomiskt kommer jag inte påverkas i någon större omfattning av valresultatet. Tror inte Socialdemokraterna behöver bjuda till så mycket i förhandlingen med MP att gränsen för högre inkomstskatt ska behöva ner under 50.000 i månaden, dvs god marginal för mig personligen. Och att betala för att någon annan ska städa hemma hos mig skulle jag ju aldrig göra oavsett RUT eller inte. Jag är inte ung och jag har inga planer på att börja jobba i restaurangbranschen. Till och med börsen verkar ju ta osäkerheten med ro. Så vi kämpar väl på i 4 år till så tror jag livet kommer rulla på ungefär som tidigare.