Thursday, August 28, 2014

Nackdelar med att leva sparsamt

Här kommer sista delen i min utlovade miniserie i tre delar om det sparsamma livet jag lever. Ska försöka avhandla något som jag får mycket frågor och kommentarer kring, nämligen nackdelarna och vad jag har försakat i och med min sparsamma livsstil. "Lev nu, du är bara ung en gång" och liknande kommentarer.

Alla som har ett jobb i Sverige anser jag kan spara 10-20% av lönen utan större problem. Handlar bara om att bestämma sig för det och spara direkt när lönen kommer in på kontot. Ska man upp i 50% sparande eller högre tror jag man måste ha det som ett stort intresse, oavsett lön. Det gäller att få sparandet att bli kul och något som genomsyrar hela sättet man lever. Om man inte bryr sig om pengar kommer ju en färskpressad juice på något café smaka gott, men älskar man sparandet kommer 3 munnar kranvatten på kundtoaletten smaka bättre. Att göra ingenting blir roligt eftersom det kostar ingenting.

En annan liknelse skulle kunna vara om man hade ett väldigt tråkigt jobb men med förutsättningen att varje arbetsdag som man genomför på rad nu generera 3 dagar ledigt i framtiden. Då skulle jag inte ha några problem med att jobba väldigt många dagar i rad, jobbet skulle vara tråkigt men bara vetskapen att det ger tillbaka med ränta i ledigt i framtiden skulle motivera mig.

Sen ska man givetvis ha så roligt jobb som möjligt nu, göra så roliga saker som möjligt. Men om man kan få något som är lite lite tråkigt att bli roligt bara genom att tänka att det här gör jag nu så kommer det ge mig ökad frihet i framtiden så är det mycket lättare att bita ihop.

Sen om det inte kostade pengar skulle jag göra massor av saker som jag idag inte gör. Så visst självklart går sparandet ut över mina val. Skulle till exempel gärna resa utomlands 1-2 gånger per år, köpa mer och nyare sportutrustning och delta i lite tävlingar i idrotter som tex Vätternrundan eller Vasaloppet. Så visst har valt bort vissa saker jag egentligen absolut skulle ha råd och möjlighet att göra. Då jag helt enkelt tycker den totala glädjen blir större av att träna själv hemma och slå rekord i milspåret jämfört med att köpa en cykel för 20.000 kr och slå någon kompis rekordtid på Vätternrundan. Min tanke är heller inte att spara och snåla och bli jätterik och sen helt plötsligt börja leva i lyx. Utan jag vill få ihop pengar för att bli ekonomiskt fri, troligtvis kommer jag leva billigt hela mitt liv, men då utan att behöva gå till jobbet från det jag fyller 40, om jag inte har lust att gå till jobbet. Väljer jag att jobba vidare efter 40 behöver jag inte spara lika hårt och kan då spendera lite mer. Men då jobbar jag frivilligt och kan därför unna mig att sätta sprätt på en större del av lönen varje månad då jag varit duktig och jobbat fast jag egentligen inte behöver.

Sunday, August 17, 2014

Att handla sparsamt

Dags för del 2 av 3 i serien inspirerad av TV-programmet superspararna där ni ska få mina tankar om man sparar i matbutiken.

I ett av avsnitten såg vi en kille köpa toa- (eller om det var hushålls?) papper i en enorm mängd för att det var något specialerbjudande. Om vi bortser från att han tog bilen till affären enbart för detta inköp så tror jag ändå inte alls på denna typ av beteende. Visst kan man passa på att köpa lite extra när det är erbjudanden, men min filosofi bygger snarare på att skjuta upp alla inköp någon dag.

Här är min erfarenhet. Dagen efter storhandling töms kylen i en rasande fart, medan dagarna innan nästa storhandling är det nästan tomt i alla skåp, men det går ändå att klara sig fint i flera dagar till när man tycker maten är slut. Har man skåpen fyllda av ost, färskt bröd, öl och salta pinnar så kommer det gå åt. Men om man bara har 2 ägg, 1 morot och 100 gram pasta hemma så klarar man sig en dag till på det. Självklart ska man inte svälta eller äta dålig mat, men hoppas ni förstår vad jag menar. Jag anser att folk i genomsnitt i Sverige sparar för lite och äter för mycket. Och den enklaste lösningen på detta är att handla mindre. Finns det fullt med godsaker hemma kommer de gå åt. Så hellre än att köpa en lägenhet med extra stort förråd för att få plats med allt toapapper man köper på rea så är min tanke att man kommer använda mindre toapapper när rullen nästan är slut och man inte har någon mer rulle på lager. Så mitt tips är att handla så lite som möjligt och så sällan som möjligt snarare än att köpa något du egentligen inte behöver bara för att det är rea.

Några tips till:
- Hitta den billigaste butiken i ditt närområde. Lär dig vilka varor du handlar mest av och jämför priser på dessa. 10 basvaror står för ca 90% av mina kostnader i matbutiken. Dessa har jag koll på exakt vad de brukar kosta och vet att jag handlar i den billigaste butiken i närområdet på dessa varor. Jag kollar alltid flygbladen och kan ibland besöka en annan butik när dom har bra erbjudanden.
- Minska allt lull-lull. När jag tittar i folks kundvagnar är det tydligt att det som kostar mest pengar inte är det som ger mest mättnad eller näring. Massa förpackningar med 100 gram skivad kalkon och liknande som kostar flera 100 kr kilot. För att inte tala om godis, läsk och snacks.
- Gör sparandet till ett intresse, då blir det roligt och ingen uppoffring. Bodybuildern som drömmer om att stå på en scen utan fett på kroppen har inget problem att avstå från alkohol och godis. Gå in för sparandet med samma passion som bodybuildern har för sin idrott. Sen anpassar du det till din nivå. Kan du dra ner från godis varje dag till godis 4 dagar i veckan är det kanske rätt nivå för dig. Eller från 5 burkar öl till 2 burkar öl i veckan.

Lycka till!

Thursday, August 14, 2014

Sparande som livsstil och fix idé

Här kommer det första av tre utlovade inlägg på temat sparande. Inspirationen till inläggen fick jag som sagt av tv-programmet superspararna där jag tyckte deltagarna sparade på ett helt annat sätt än jag själv.

Sparandet som fix idé
Jag sparar ju en bra bit över 20000 kr varje månad. Många gånger blir det ju lite löjligt när man tänker på varje krona, för även jag inser ju att det är strunt samma om jag sparar 22400 eller 22395 kr en månad. Så min grundtanke är alltid att fråga mig själv om det ger mig mest glädje att köpa något (eller ett dyrare alternativ) eller att spara motsvarande peng. Oavsett om det handlar om 5 eller 1000 kr. Det är aldrig värt att göra saker man mår dåligt av för att spara pengar. Jag skulle tex aldrig gå runt och tigga smakprover i matbutiker som i Superspararna, passar inte mig som person.

Jag ser mig själv som ganska lat. Förutom när det kommer till jobba och träna. Men mycket av mitt sparande bygger på att jag är bra på att avstå från saker. Skulle tex aldrig koka egen ketchup (återigen från Superspararna) även om det mot förmodan skulle bli billigare än att köpa ketchup. Min lösning är i så fall att inte äta ketchup.

Ibland kan jag dock lägga ner ganska mycket energi på att spara 50 öre. Som när jag går iväg till bostadsrättsföreningens tvättstuga där vi har en toalett för att spara tvål och toapapper. Hade jag tyckt det var jobbigt så hade jag inte gjort det, men jag tycker det är roligt. Det leder oss in på nästa punkt, är det inte stöld att använda bostadsrättsföreningens gemensamma toapapper om det inte är så att man blir nödig just när man håller på att tvätta?

Spara respektive stjäla
Att göra som i programmet superspararna att gå in på snabbmatsstället och plocka ketchup ser jag absolut som att gå över gränsen. Och självklart även alla typer av ren stöld från privatpersoner där man relativt riskfritt skulle kunna komma över saker möjliga att sälja, det skulle jag aldrig göra. Men jag är medveten om att det är en liten flytande gräns, där jag gör saker som kanske andra tycker är över gränsen. Här är några exempel på saker som jag regelbundet gör som kanske ligger på gränsen, men som jag tycker känns ok ändå, förutom att gå på föreningens gemensamma toa som jag redan erkänt.

- Låta någon bjuda mig oftare än jag bjuder tillbaka. Förväntar mig dock aldrig att bli bjuden och vill helst att var och en betalar för sig. Men om någon erbjuder sig att bjuda mig så tackar jag oftast ja.
- Tar frukt på jobbet, inte bara för att äta under arbetstid utan tar även hem frukt att äta på kvällen och ibland på helgen. En normal vecka tar jag ca 10 frukter från min arbetsplats. Köper därför väldigt sällan frukt.
- Utnyttjar friskt olika värvningsbonusar eller när man får ersättning för att skriva på något (som när jag fick 200 kr för att provköra en bil). Låtsas vara intresserad och ljuger friskt om det behövs för att få erbjudandet trots totalt ointresse av att fortsätta vara medlem eller verkligen köpa bilen. Günthers tips från Sparpodden om att utnyttja spelbolags bonusar genomförde jag för flera år sen. Dock i mycket mindre skala än många andra verkar ha lyckats med.

Hoppas detta har gett lite klarhet i hur jag tänker kring sparande. Nästa inlägg blir lite reflektioner kring hur jag handlar, främst i matbutiken. Cliffhangern blir att jag inte är någon större förespråkare av storhandling...

Tuesday, August 12, 2014

Om att spara...

Ber om ursäkt för dåligt bloggande på slutet. Har haft min första "riktiga semester" på flera år. Dvs där jag kopplat bort jobb, telefon och internet helt några veckor. Tex var denna sommar första gången som jag har skapat "out of office" på jobbmailen på minst 5 år. Men nu är jag tillbaka och ska blogga lite mer frekvent.

Har sett 2 första avsnitten av TV-programmet Superspararna på Kanal 5. Trodde det skulle vara bra och att jag skulle känna igen mig rätt mycket. Men måste säga att jag är besviken både på programmet och deltagarna. Dom har helt annan syn än mig på sparande. Att ha åka runt och leta billig bensin och lyfta på slangen när man tankar för att få ut några droppar till och tycka man är sparsam? Eller att koka egen ketchup? Och att gå runt i matbutiker och tigga smakprover eller stjäla ketchup på McDonalds??

Tänkte jag skulle beskriva lite hur jag tänker kring sparande i 3 kommande blogginlägg närmaste veckan.
1. Sparande som livsstil och fix idé. Spartips i vardagen, vissa för att tjäna pengar och vissa mest för att det är kul och ökar motivationen.
2. Hur du handlar sparsamt
3. Nackdelar med extremt sparsam livsstil, vad har jag försakat?