Friday, April 25, 2014

Köper det sista i Ryssland

Avbröt ju mitt köpande i Ryssland på 850.000 istället för 1 miljon som var tanken då ryska indexet vände upp rätt snabbt för en månad sen. Men nu har vi haft en tung vecka igen vilket gjorde att jag la köporder på 100.000 igår och kommer köpa för de sista 50 idag. Sen har jag alltså köpt Rysslandsfonder för hela den miljon som var planen.

Ligger i nuläget några procent plus. Hoppas på 50% upp inom några år.

Övriga pengar dvs drygt 1,2 miljoner ligger på sparkonto och i korta räntefonder och väntar in en nedgång på svenska börsen. Även mitt månadssparande (på ca 25.000 denna snålmånad och någon tusenlapp mindre i snitt) går in i korta räntefonder. Så även om risken i Ryssland är hög känns min totala risk ok med över 50% likvider. Samt ytterligare en dryg miljon bundet i mitt boende.

Tuesday, April 22, 2014

Presenter

En ganska återkommande fråga under de 8 år som jag bloggat är frågan om hur jag gör med presenter när jag lever så sparsamt. Kan ibland uppleva att det finns vissa begränsningar i det sparsamma levernet. Skulle tex kanske kunna tänka mig att gå på lite fler fotbollsmatcher live, köpa lite ny träningsutrustning och åka på någon resa om det bara kostade hälften av vad det kostar nu. Men presenter har jag aldrig upplevt som det minsta lilla problem. Vare sig till flickvänner i vardagen, släkt under jul eller som frågan som dök upp senast att köpa med något vid en middag med föräldrarna eller svärföräldrarna. Har inga förväntningar på att få några presenter från min omgivning och de har heller inte några såna förväntningar på mig. Tycker det är bättre om vuxna människor köper det som de själva vill ha istället för att gissa vad någon annan vill ha.

Om jag åker hem till någon kompis på parmiddag köper jag ofta med en flaska vin eller något annat. Det händer kanske 3-4 gånger per år så det handlar om några 100-lappar per år. Men att man ska köpa med något när man åker hem till sina föräldrar eller svärföräldrar känns för mig helt avlägset. Det har jag aldrig gjort och det har inget med sparsamhet att göra. Däremot är det rätt ofta som pappa behöver hjälp med något tungt i trädgården eller som nu senast när vi var hos svärföräldrarna i påsk som min sambo fick lägga 2 timmar på att fixa med deras dator som de hade strul med. Sånt hoppas och tror jag att de uppskattar mer än en vinflaska eller blomma.

Hörde någonstans att det upplevda värdet är julklappar är ungefär hälften av det faktiska värdet. Dvs direkt när man köper och ger bort något så slänger man halva summan i sjön. Bättre då att köpa det man själv vill ha då man kan värdera pris i förhållande till värde som man får av varan.

Thursday, April 17, 2014

Snålpåsk

Fick en fråga om hur påsken kommer se ut nu när det är snålmånad. Egentligen påverkas det inte så mycket, idag torsdag jobbar jag som vanligt men kommer kunna gå hem lite tidigare hoppas jag. På söndag ska vi hem till min sambos föräldrar och äta. Vi kommer åka tunnelbana dit (min sambo har månadskort) vilket driver lite kostnad för min del. Men maten blir ju gratis, så nettot blir några tior extra för den dagen för min del.

I övrigt kommer vi vara hemma, gå någon promenad, träna varje dag, läsa lite böcker lånade på biblioteket. Har även fått ett påskägg med godis från en kund på jobbet som kan förgylla helgen lite. Ska framförallt bli väldigt skönt med 4 dagarshelg.

Monday, April 14, 2014

En ny snålvecka...

Snålmånaden rullar på enligt plan ungefär halvvägs nu. Blir runt 90% av lönen i spartakt. Någon annan av deltagarna som slår det?

Något som känns lite mer osäkert är mina Rysslandsfonder, ligger ju fortfarande klart plus men magkänslan var bättre för en vecka sen än nu.

Tuesday, April 08, 2014

Rapport snålmånad

Nu har jag kört på en dryg vecka på den så kallade snålmånaden. Funkar bra tycker jag, håller budget och har inte köpt något annat än mat. Tanken är att dra ner maten med ett par hundralappar under månaden, samt att nolla kläder (normalt 500 per månad), transport (normalt 100 kr per månad) samt övrigt (500 per månad).

Det stora syftet med månaden är ju egentligen inte att få upp sparandet med 1000-1500 kr utan mer att testa gränserna och att det är lite kul. Samt att de vanliga månaderna känns lite lättare efter en sån här månad då man tycker det känns lyxigt att ha 4 stycken tunnelbaneresor att fördela ut över månaden. Man kan väl sammanfatta det att det för min del är en betydligt större uppoffring att leva på den här nivån och spara drygt 25.000 i månaden jämfört med att leva som vanligt och spara knappt 24.000 i månaden. På sikt rent sparmässigt är det absolut inte värt att leva såhär i längden för att öka sparandet med 5%. Men just nu känns det toppen och kommer inte vara några problem att köra 3 veckor till!

Sunday, April 06, 2014

D Carnegie

D Carnegie, den nya aktien på börsen kommande veckan har blivit en snackis och verkar ju bli fulltecknad flera gånger om. Har kollat lite och det ser väl bra ut. Men kommer ändå stå över av tre anledningar.

- Är redan kraftigt exponerad mot bostäder i Stockholm med min egna bostadsrätt.
- Är inte riktigt lika säker som bolaget själva att Husby, Tensta och Rinkeby är "starka områden som har framtiden för sig" (hoppas jag har fel).
- Verkar inte som man kommer dela ut pengar. Utdelning är grejen med aktier framför fonder tycker jag. Gillar inte att behöva sälja.

Men i övrigt ser det bra ut med billiga renoveringar vid byte av hyresgäst som ger högre hyror. Så ni som tecknar på 39 kr gör säkert inte bort er. Varken på kort eller lång sikt.

Saturday, April 05, 2014

Spartips

Igår kväll åt jag fläskytterfilé till middag. Låter lyxigt kanske men 34:90/kg på Willys den här veckan tycker jag är fantastiskt. Så passa på att bunkra nu så ni klarar er hela snålmånaden.

Ni som är sambos har väl inte kopplat ihop era kort i Willys+? Man vill ju kunna passa på och köpa full ranson båda två när det kommer bra erbjudanden.

Thursday, April 03, 2014

Snålmånaden är igång

Då är jag sen ett par dagar igång med bloggutmaningen "Snålmånad i April" som går ut på att jag ska sänka mina kostnader utanför boendekostnaden från 2800 kr i månaden till 1400 kr i månaden. Till detta kommer min nya boendekostnad som sambo på 1600 kr som ger en total på 3000 kr ut under hela april. Det är min lägsta månadskostnad någonsin. När jag gjorde snålmånader i bloggens början var målet att landa på 4000 kr i månaden. Övning ger färdighet.

När jag i maj återgår till det normala kommer målet vara att leva på 4400 kr i månaden under resten av året. Dessa siffror ska jämföras med min nettolön på 28500 kr, som jag hoppas går upp med ca 500 kr under vårens lönerevision.

Mat är egentligen är det enda jag köper under en snålmånad, men det kan ju bli lite duschtvål, deo eller toapapper också. Hade varit enkelt att hålla matbudgeten om man bara ville överleva, men jag försöker äta så nyttigt som möjligt och vill dessutom gärna komma upp i minst 120 gram protein per dag, gärna 150 gram. Jag har en bas i maten som jag äter nästan varje dag oavsett om det är snålmånad eller inte. Basen består av 100 gram havregryn, 1 liter mjölk, 2 ägg, 2 morötter. Vardagarna när jag är på jobbet tillkommer 2 frukter. Sen kompletteras detta upp med varierad billig mat som pasta, ris, potatis, blodpudding, ärtsoppa, bönor, och billiga grönsaker/rotfrukter. Jag scannar alltid av butiken efter billigt kött och fisk. Där jag vill ha rena fina alternativ till under 60 kr kilot. Utanför en smålmånad kan jag tänka mig att betala lite lite mer för tex lax där jag nog betalat upp mot 90 kr/kg ibland. Men under snålmånaden måste jag hålla hårt på 60 kr/kg som gräns.