Monday, March 31, 2014

Livet leker...

Livet är fantastiskt just nu. Har blivit sambo, vilket är både trevligt och halverar min boendekostnad. Rysslandsfonderna inköpta senaste månaden har gått upp med ca 20.000 per dag på slutet. Och imorgon drar jag igång en snålmånad som kommer ge mig högsta månadssparandet hittills under mitt liv. Inte ens att AIK förlorade idag kan sänka mitt humör.

Superladdad för snålmånaden. Tackar för initiativet och intresset från alla andra bloggare. Återkommer om några dagar med plan och rapport från snålmånadens första dagar.

Thursday, March 27, 2014

Snålmånaden i april

Det har ju startat en liten bloggutmaning mellan några ekonomibloggare om en snålmånad i april. Jag har noterat att några redan börjat och kör från lön till lön istället för att köra från första till sista april. Men jag kör kalendermånad tänkte jag. 

Har en fast lön som är samma varje månad och mina räkningar skiljer sig inte åt mellan mars och april. Så jag kommer börja med att räkna bort de räkningar som jag betalat i slutet av mars innan jag kör igång och räkna alla övriga utgifter löpande under månaden. Så blir det rätt.

Wednesday, March 26, 2014

Köpt färdigt i Ryssland

Planen var ju att köpa Rysslandsfonder för 50.000 kr per dag i 20 dagar med start måndag 3 mars. Vilket skulle inneburit att sista köpdagen skulle bli nu på fredag. Fram till i måndags hade jag köpt för 850.000 kr (inte exakt 50.000 kr per dag utan ibland lite mer och ibland lite mindre men ganska jämnt utspritt) och planen var att köra vidare veckan ut för att landa på miljonen nu på fredag. Men ett par starka dagar på slutet har gjort att jag avvaktar lite med det sista köpen. Kanske nöjer jag mig med dessa 850.000 kr, men skulle det gå ner lite närmaste veckorna igen har jag 150.000 till att investera. Sen ska index ner en bra bit under 1000 för att jag ska börja köpa mer. Hoppas jag slipper det!

Vilka fonder jag köpt tycker jag spelar mindre roll då jag inte vill rekommendera någon speciell fond men har sedan tidigare skrivit att East Capital och Carnegie är två av fonderna så då kan jag ju lika gärna säga att den sista är Alfred Berg.

Vill ni hålla lite koll på Ryssland och hur det går för mig är det bara att söka på RTS index på Google så kommer några bra länkar att välja på. Bilden nedan visar perioden då jag köpt och där ser ni ser att index har snittat runt 1135 under mina köp. Tar man hänsyn till att jag fick lite fler andelar för samma peng när det var som lägst så kanske 1125-1130 motsvarar plus minus noll för mig om mina fonder följer index. Målet är att göra 50% i vinst vilket skulle kräva ett index på runt 1650-1700, återigen förutsatt att mina fonder klarar att följa index. Målet är att nå denna nivå någon gång närmaste 2-3 åren. 

Skulle vi komma upp till ett index runt 1500 redan under 2014 kommer jag troligtvis sälja redan då. Men det är inget jag förväntar mig.

I skrivande stund står det ryska indexet i 1200, vilket motsvarar ca 7% upp från min snittköpkurs.

Tuesday, March 25, 2014

Nybörjarguide

Det har flera gånger under bloggens liv kommit frågor om hur man ska komma igång och nu när jag återigen fick denna typ av kommentarer tänkte jag att jag sätter ihop en enkel nybörjarguide för dig som vill bli miljonär.

Detta är en försiktig och enkel väg för unga människor som vill komma igång. Själv har jag satsat lite hårdare och sparat högre del av min lön och tagit större risker i mina investeringar. Men denna nivå tror jag alla klarar.

1. Skaffa ett jobb om du inte redan har det. Jobbar du heltid i Sverige tjänar du tillräckligt mycket för att kunna börja spara pengar. Om du redan har jobb men ändå inte sparar, titta igenom dina fasta kostnader vad du kan påverka/dra ner på/avsluta.
2. Starta ett ISK-konto hos Avanza eller Nordnet.
3. Dagen efter du får lön för du över 20% av lönen till ditt ISK-konto där du har ett månadssparande bestående av 50% Svensk indexfond (tex Avanza Zero), 25% billig globalfond (tex SPP eller AMF Global) samt 25% tillväxtmarknadsfond (här kan du välja om du går på billig avgift eller fond som historiskt har gått bättre än index, trots att Skagen Kon-tiki haft några kämpiga år kan den vara ett bra alternativ när tillväxtmarknaderna kommer igång igen). Vill du spara mer kortsiktigt till tex inköp av ny möbel eller sommarens semester gör du det utanför detta sparande, tex på ett vanligt sparkonto.
4. Se till att klara dig på de 80% av lönen som du har kvar på kontot. Detta gör du genom att anpassa de vardagliga kostnaderna till det lite mindre beloppet du har på kontot jämfört med vad du hade innan du började spara. Är det svårt att klara, gå upp till punkt 1 igen och titta igenom dina fasta kostnader ett varv till. Tänk igenom alla inköp, är fika på stan mer värt än ekonomisk frihet i framtiden?
5. Kämpa på med jobbet och försök se till att du får en löneökning på minst dubbla inflationen. När du får den nya lönen öka då månadssparandet med minst 50% av löneförhöjningen direkt första månaden, den andra halvan räcker för att täcka upp ev prisuppgångar.
6. Kör på i minst 5 år enligt detta upplägg. Rör inte fonderna under denna period. Ändra inte på sparandet. Försökt inte tajma marknaden. Sen kan du utvärdera hur mycket pengar du har fått ihop och hur du ser på framtiden, sparande etc. Men bestäm redan från början att du kör på i 5 år.

Enkelt va?

Wednesday, March 19, 2014

Jobba extra

Fick en kommentar på förra inlägget om varför jag inte tog ett extrajobb eftersom jag lever så billigt att jag ändå inte kan göra något roligt på kvällarna. Har faktiskt varit inne på det själv tidigare i bloggen http://miljonar.blogspot.se/2006/11/extrajobb.html 

Blev aldrig något av extrajobb i form av tidningsbud eller köra taxi på nätterna, men startade en enskild firma vid sidan om jobbet för många år sen. Men det har blivit klart mindre extrajobb för mig senaste åren, har prioriterat att försöka göra bra ifrån mig på jobbet istället, för att få upp den fasta lönen.

Syftet för mig att spara är ju ekonomisk frihet och kunna jobba mindre. Och att jobba 150% nu några år för att kunna jobba mindre i framtiden känns inte rätt väg att gå för mig. Argumentet att jag lika gärna kan jobba eftersom jag inte kan göra några saker som kostar pengar på min fritid köper jag inte alls. Finns hur mycket gratissaker som helst att göra tycker jag och har inte alls upplevelsen att jag bara sitter av tiden i väntan på 40 år och de 10 miljonerna.

Det jag framförallt inte vill ha är är fler måsten och tider att passa. Ett extrajobb i form av någon som jag kunde göra precis när jag ville och i den omfattningen jag ville, gärna i hemmet skulle jag dock inte tacka nej till. Har till och med hänt att jag gått ut och letat lite burkar någon kväll när jag ändå känt för att ta en promenad.

Monday, March 17, 2014

Många bloggare kör snålmånad i april

Ni som läst bloggen från början kommer kanske ihåg att jag då körde lite växlande nivå på mitt sparande under första perioden. Jag försökte leva sparsamt hela tiden, men drog vissa månader ner så mycket det var möjligt på alla utgifter. Syftet var att få fram lite extra sparande utöver mitt fasta månadssparande som jag kunde investera med lite högre risk. Dessa månader kallade jag snålmånader.

Generellt sett sparade jag inte lika hårt i början av bloggen (8000 per månad i utgifter), och snålmånaderna blev ett sätt att successivt vänja mig vid billigare leverne vissa månader (målet var att halvera utgifterna till 4000 kr), även om jag inte var redo att leva supersnålt varje månad redan då. Tycker det funkade så att dessa månader höjde ribban för vad som var möjligt så att på sikt blev en normalmånad mer sparsam än den varit innan.

Kul nu att många bloggare ska testa en snålmånad under april där man lägger extra fokus på sparandet. Det var bloggaren Kanjagblirik som väckte idén och intresset verkar stort. Nu faller det sig så väl att jag blir sambo just under månadsskiftet mars/april vilket halverar min boendekostnad från ca 3200 kr till ca 1600 kr. En normal månad har jag levt på 6000 kr inkl allt vilket är tänkt att bli 4400 kr från april. Nu ska man ju räkna bort boendet i tävlingen som är kopplad till utmaningen så för den sakens skull spelar det ingen roll, men för min motivation känns det perfekt. Så mitt mål blir då att gå från 2800 till 1400 kr i konsumtion utöver boendekostnaden. Det blir en enkelt budget då mitt gymkort kostar 300 kr och det sen då återstår 1100 kr till mat. Inga andra inköp.

Känns som min blivande sambo kan få en intressant upplevelse första månaden i vårt gemensamma boende...

Mitt förslag på förra inlägget

Många bra kommentarer på förra inlägget. Här kommer mina tankar. Försöker hålla mig kort så det blir så tydligt som möjligt, men givetvis skulle man kunna skruva på uppläggen och göra de lite mer avancerade om man ville.

Person 1
Månadsspara 60% i Avanza Zero och 40% i Spiltan Räntefond. Om/när Avanza Zero gått upp med 30% sälj allt och flytta över till räntefonden. Fortsätt dock månadsspara på samma sätt. När det känns som det är 2-3 år kvar till lägenhetsköpet växla då över till 25% Avanza Zero och 75% Spiltan Räntefond i månadssparandet.

Person 2
Månadsspara 50% i Avanza Zero och 50% i Skagen Kon-tiki. När någon av fonderna gått upp 50% sälj hälften och amortera denna summa på bolånet, fortsätt hela tiden med samma månadssparande.

Person 3
Köp stabila utdelningsbolag för den sparade miljonen. Sprid ut köpen till ca 100.000 kr per månad under 1 år. Månadsspara 50% i Skagen Kon-tiki, 25% Avanza Zero och 25% i Spiltan Räntefond. När någon av aktiefonderna gått upp 30% sälj och för över pengarna till Spiltan Räntefond. När svenska börsen gått ner 20% från senaste toppen köp stabila utdelningsbolag från Räntefondspengarna. Målet är att ha 5 miljoner i stabila utdelningsbolag för att kunna leva på utdelningen.

Thursday, March 13, 2014

Hur ska man lägga upp sitt sparande?

Har fått en del kommentarer med frågor på hur man ska komma igång med sparande och vad som är en lämplig strategi för ett visst mål. Tycker också det är ett kul inslag i Sparpodden (dock lite för sällan återkommande) när folk skickat in konkreta frågor på hur de ska lägga upp sitt sparande utifrån vissa förutsättningar.

Vet att jag har många insatta läsare så tänkte vi kunde skapa 3 exempel på personer så kan vi använda kommentarsfältet för att ge dessa 3 fiktiva personer lite tips på hur de kan lägga upp sitt sparande.

Person 1
20 år, pluggar och jobbar lite extra, får ut 11.000 kr i månaden. Har 50.000 kr i kapital. Får ca 1000 kr över i månaden varje månad. Sparar på 5-10 års sikt med målet att kunna köpa en bostadsrätt i framtiden. Inga problem med svängningar på kort sikt, men vill få positiv utveckling på 10 års sikt.

Person 2
30 år. Jobbar och tjänar 20.000 kr netto. Har 100.000 kr i kapital, plus 200.000 kr bundet i bostaden. Kan spara 5000 kr varje månad. Sparar för att bygga upp en så stor förmögenhet som möjligt på lite längre sikt, men inget tydligt slutdatum och har inga problem med stora svängningar upp och ner.

Person 3
40 år. Jobbar och tjänar 25.000 kr netto. Har 1.000.000 kr i kapital plus en helt obelånad bostad. Kan spara 10.000 kr i månaden. Vill få ihop ett kapital så snabbt som möjligt som för att kunna sluta jobba. Vill kunna fortsätta leva på dagens standard dvs med kostnader på 15.000 kr i månaden resten av livet i dagens penningvärde.

Om ni börjar med era tips så fyller jag på med mina egna tankar lite senare. Vad göra med kapitalet? Hur spara varje månad? Får jag in många bra kommentarer gör jag ett nytt inlägg där jag sammanställer tipsen för varje person. Hoppas vi alla kan lära oss något från diskussioner som uppkommer.

Wednesday, March 12, 2014

Drömde att RTS stod i 1600...

Trots mitt stora intresse för ekonomi och sparande är det sällan jag kommer ihåg någon dröm med ekonomiskt innehåll när jag vaknar. Men inatt hände det, vaknade med någon form av glädjerus och tog några sekunder att sortera tankarna innan jag fick ihop det. Hade drömt att ryska RTS-indexet stod i 1600. Om det var i nutid eller om några veckor då jag hunnit få in mer kapital till rea-priset framgick inte riktigt.

Det har med att ta lagom risk för att sova gott om natten har fått en ny innebörd. För detta var den skönaste sömnen på flera år. Tack vare ökad risk i portföljen.

Wednesday, March 05, 2014

Köper på enligt plan

Blev ju en rätt kraftig rekyl upp i Ryssland igår. Och det kommer säkert fortsätta slå rätt mycket upp och ner. Men jag fortsätter köpa på enligt planen med 50.000 kr per dag, nu inne på köpdag 3.

Som många kommenterat är det absolut hög risk i det här projektet. Men genom att sprida ut köpen under en månad samt endast investera ca 1/3 av mitt totala kapital känns risken ändå överkomlig. På riktigt lång sikt är jag inte så säker på Ryssland, utan det här görs med förhoppning om bra avkastning på 2-3 år sikt.

Monday, March 03, 2014

Nu köper jag Ryssland

Inte riktigt ursprungsplanen. Men nu tycker jag mig se ett köpläge som jag väntat på när jag sålde mina aktier och aktiefonder under förra året.

Planen är att köpa Rysslandsfonder för 1 miljon närmaste månaden. Tidigare när det rasat i Ryssland har det skett i flera steg så planen är att sprida ut det med 50.000 kr per dag i 20 dagar nu. Hoppas och tror vi har en uppgång på ca 50% från dagens nivå inom 3 år.