Thursday, February 20, 2014

Framtiden för IPS

Verkar som möjligheten att dra av 12000 kr per år för pensionssparande i IPS sjunger på sista versen. De flesta experter och ekonomibloggare verkar inte tycka att det gör något eftersom sparande i Kapitalförsäkring eller ISK anses bättre än IPS.

Ska man bara spara 1000-2000 kr i månaden håller jag med om att det är dumt att låsa en stor del av sparandet tills man fyller 55. Men för en person som tjänar över brytgränsen för statlig skatt och som sparar 4-5000 kr eller mer i månaden tycker jag absolut inte det är fel att lägga 10-20% av sparandet i IPS. Så länge det nu är möjligt att dra av för sparandet, när den möjligheten försvinner ska man givetvis omedelbart avbryta sparandet i denna sparform.

Ni som inte förespråkar IPS i sin nuvarande form. Hur motiverar ni att en person som betalar statlig skatt på sista tusenlappen i lön ska skatta bort halva tusenlappen och sen bara spara en 500 kr i sin ISK jämfört med att spara 1000 kr i IPS och troligtvis skatta runt 30% när du är pensionär?

Monday, February 17, 2014

OS och träningsmotivation

Mina två stora intressen är ju att spara och träna. Träningsmotivationen är på topp vilket jag kan tacka skidlandslagets OS-framgångar för. Längdskidor är min favoritsport att titta på, men jag åker inte så mycket själv då utrustning och transport till skidspår är både dyrt och krångligt. Brukar bli 3-4 skidpass en normal vinter och noll i år pga obefintlig vinter i Stockholm.

Men det har blivit några pass på gymmets stakmaskin och det gror en liten dröm om ett Vasalopp. Tror dock inte man kommer under 10.000 kr om man ska åka Vasaloppet 2015 med lite ny utrustning, startavgift och resa och boende. För första gången senaste 7-8 åren känns det som sparandet hämmar mig från något jag skulle vilja göra.

Friday, February 07, 2014

Köpet verkar dröja

Efter senaste inlägget fortsatte börsen ner och det kändes ett tag som den 20-procentiga nedgången kunde vara klar till påsk. Men sen har det nu gått upp ett par dagar och ett köp runt kräftpremiären känns nu mer rimligt. Fast det är ju ingen mening att sitta och gissa på sånt, jag har som vanligt ingen aning om hur börsen kommer gå.

Har fått flera önskemål om spar- och snåltips. Ska försöka uppfylla det även om det inte är helt lätt. Kan inte säga att jag kommit på några smarta knep mer än att hellre köpa billigt än dyrt, men helst inte köpa alls. Eller kanske är det mer inspiration än tips som efterfrågas? Dvs se lite mer om min vardag?

Dagens spartips får bli att hålla sig inne och kolla OS närmaste veckorna. Knyck med ett par frukter från jobbet som snacks och bänka dig framför TV3. Det ska jag göra.