Wednesday, January 30, 2013

Del4: Månadsbudget

Så var det dags för 4:e och sista inlägget i utlovade serien.

Såhär ser min budget för en normal månad under 2013 ut

Intäkter: 
Nettolön 28.000 kr

Kostnader:
Boende (ränta, avgift, el, hemförsäkring) 3250 kr
Kläder 500 kr
Mat  (inkl hygien etc som köps i matbutiken) 1250 kr
Transport 100 kr
Gymkort: 300 kr
Övrigt: 600 kr

Sparande:
22000 kr

Wednesday, January 23, 2013

Del3: Mitt jobb och löneutveckling

Tjänar som jag skrivit för närvarande 28.000 i månaden efter skatt. Innan jag skrev detta inlägg gick jag tillbaka och tittade lite i bloggen och blev själv förvånad att jag tjänade så lite som 14.000 efter skatt när jag började blogga 2006. Så jag måste ju helt klart vara nöjd med min löneutveckling på 6 år, sen har ju skatterna sänkts lite i flera steg vilket har hjälpt till. För 6 år sen hade jag nog tyckt att dagens lön var jättebra, nu tycker jag den är rätt normal.

Under den tiden bloggen var aktiv fick jag upp lönen 15%, 10% och sen fiaskot med 5%. Sen fick en riktigt bra ökning under ett par är då jag först bytte avdelning och sen fick en mer kvalificerad tjänst året efter det. Nu är jag tyvärr rädd att jag nått en platå som gör att jag tror det blir tufft att få så jättemycket högre löneutveckling än genomsnittet närmaste åren. Finns inga tydliga steg uppåt i företaget på den position jag har nu. Så alternativet är i så fall att byta företag, men trivs bra så skulle helst slippa det. Har egenligen inga bra tips att komma med för löneutveckling. Bara att göra ett så bra jobb som möjligt och hålla sig framme när det öppnar sig dörrar för mer ansvar. Tror att på sikt så kommer lönen bli rättvis, så att krångla för mycket om lönen ett enskilt år tror jag personligen inte är så avgörande.

Känner mig ganska nöjd med 28.000 netto som möjliggör ett sparande på 22.000 i månaden, är inte säker på att jag hade orkat leva sparsamt och hålla kostnaderna nere om jag inte trivdes så bra på jobbet. Mer om sparandet och utgifterna i nästa inlägg.

Monday, January 21, 2013

Del2: Lägenhetsköpet

Jag köpte alltså en lägenhet för 1,9 miljoner under hösten 2012. Dyrt kan tyckas och det håller jag till viss del med om.

Beroende på min sepration under 2012 var jag tvungen att lösa situationen. Tanken på att bo kvar i vårt gemensamma boende fanns. Men att sälja och dela upp pengarna istället för att värdera lägenheten och sen köpa av varandra kändes bäst. Gamla boendet köpte vi billigt och var helt obelånat. Jag fick 800.000 kr för min del av lägenheten när mäklaren och skattmasen fått sitt. Detta blev alltså en väldigt bra investering som ungefär 4-dubblade sitt värde under tiden vi bodde i lägenheten (lite mindre om man räknar in viss renovering vilket ju man bör ta med i beräkningen).

Nu har jag inga förhoppningar om samma värdeökning av nya bostaden och hade absolut kunnat hitta ett billigare alternativ. Valet av nuvarande boende baserade jag på följande:

- Jag börjar få en så stor aktie- och fondporfölj att jag inte hade så mycket mot att sprida riskerna lite genom ett lite dyrare boende. Därav sålde jag även av för 200.000 som sattes i nya boendet.
- Jag prioriterade en låg avgift (ca 1000 kr). Räntan räknar jag med är låg närmaste åren som gör att jag har gott om tid att amortera lånet och få en billig boendekostnad även om räntan går upp till 5-6% på några år.
- Jag valde en så stor lägenhet att jag i teorin skulle kunna träffa en ny tjej som kan flytta in här och det skulle funka att bo 2 i lägenheten iaf under ett par år i början. Även om jag själv just nu hade kunnat bo på 30 kvadrat.

Men visst rent ekonomiskt hade det ju funkat med ett billigare boende som kanske bara krävt halva lånet och därmed en tusenlapp lägre räntekostnader. Hade dock svårt att hitta lägenheter jag gillade i den prisklassen med så låg avgift som jag har nu. Nöjer mig helt enkelt med att spara 22.000 i månaden av min lön på 28.000 efter skatt.

Saturday, January 19, 2013

Del1: Portföljstrategi

Här kommer lite om min placeringsfilosofi senaste åren. Har i dagsläget alltså en aktie och fondportfölj värd 1,5 miljoner kronor som jag fått ihop på följande sätt.

2006-2007
Månadsspar på snitt ca 8000 kr fördelat 50% aktiefonder och 50% ränta.

2008
Månadsspar på i snitt ca 11.000 kr 100% aktier/aktiefonder (stor andel BRIC-fonder)
Flyttar på våren över 50.000 från ränta till aktier när börsen gått ner en del
Lånar på hösten 100.000 och köper aktier när börsen gått ner ännu mer

2009
Månadsspar på i snitt ca 12.000 kr 60% aktier/fonder (främst svenska), 40% amortering av lånet från hösten 2008

2010
Månadspar på i snitt ca 15.000 kr 50% svenska aktier/fonder, 25% ränta, 25% amortering till lånet från 2008 är borta

2011
Månadsspar på i snitt ca 20.000 kr 100% i svenska aktier/fonder
Sensommaren flyttar över 75.000 från ränta till aktier när börsen gått ner en del

2012
Månadsspar på i snitt ca 20.000 kr 100% svenska aktier/fonder
Försäljning av aktier värde 200.000 kr sent på hösten för lägenhetsköp (mer om det i ett senare inlägg)

Strategin är egentligen ganska enkel. Jag tror på börsen på lång sikt med en genomsnittlig uppgång på kanske 5-10% över 15-20 år. Ett fall på över 20% från en topp gör att jag vill köpa i högre takt. Ett fortsatt fall efter det på ytterligare 10% för mig ännu mer köpsugen, då kan jag till och med tänka mig att låna till köpen. Under nedgången 2008 flyttade jag först pengar från ränta till aktier och sen lånade jag till aktieköp efter fortsatt nedgång. Under nedgången 2011 flyttar jag återigen pengar från ränta till aktier, hade börsen gått ner med knappt 5% till hösten 2011 hade jag bestämt mig för att belåna min portfölj för att göra köp för 100.000 kr till. "Tyvärr" vände börsen upp innan det.

Uppgångar på 30% från en botten gör mig mindre sugen att lägga allt månadssparande på aktier utan då är tanken att återigen bygga upp ett kapital som ska in efter nästa fall. Fortsätter uppgången kan jag börja tänka mig att sälja av. Sälja är dock klart svårare än köpa anser jag, då jag som sagt tror på mer upp än ner på lång sikt.

Ovanstående är grovt förenklat över tid. Sen tar jag givetvis beslut för varje situation om börsen känns billig eller dyr. Men för att minska risken för känslosamma och kortsiktiga beslut försöker jag ha dessa principer som grund. Som sagt ingen expert på placering utan har försökt hitta en strategi som ska vara så enkel som möjligt, men förhoppningvis slå strategin att bara månadsspara i en indexfond varje månad.

Har också haft turen att hitta vissa aktier som gör att jag slagit index. Men det är mer tur än skicklighet, så här har jag inga tips att dela med mig av.

Friday, January 18, 2013

Kommande inlägg

Har dykt upp lite frågor efter mitt förra inlägg. Tänkte jag kunde ägna dessa områden var sitt inlägg närmaste tiden. Så får vi se sen hur det blir med bloggen efter det. Vad tror ni om följande ämnen? Saknar ni något?

- Hur har jag jobbat med min porfölj av aktier och räntor under de senaste åren. Mindre BRIC och mer svenska aktier. Tankar framåt.
- Tankar kring mitt val av boende när jag flyttade och köpte egen lägenhet. Bostad som investering/kostnad.
- Mitt jobb och löneutveckling sen senast.
- Kostnader under en normal månad. Hur snålt lever jag jämfört med för 5 år sen?

Tuesday, January 15, 2013

Jag lever...

Det är över 6 år sen jag skrev mitt första inlägg då jag var 25 år och skrev "målet är att ha min första miljon när jag är 30. Min 3:e när jag är 35 och min 10:e när jag är 40".

Fick ett infall och tänkte att det kunde vara en kul grej att lämna en liten rapport såhär i början av 2013. Kommer dock inte börja blogga regelbundet igen. Tror jag...

Jag lever och mår bra. Lika motiverad som tidigare. Fast ska sanningen fram så levde jag nog lite snålare som 25 åring än nu, de riktigt extrema varianterna som förut gav mig sån motivation att jag gjorde de nästan för sakens skull har jag slutat med (dvs inga nudlar värmda i varmvatten på hotellrummet på tjänsteresor och liknande senaste åren).

Jag fyller alltså 32 år nu under 2013 och i nuläget är min nettoförmögenhet 2,6 miljoner (med samma sätt att räkna som tidigare). Min aktie- och fondportfölj är i dagsläget värd 1,5 miljoner, med största innehav i fallande ordning Avanza Zero, SCA, H&M, Elektrolux, Skagen Kon-tiki och Mekonomen.

Har flyttat och bor i en lägenhet som jag köpte under hösten 2012 för 1,9 miljoner med ett bolån på 0.9 miljoner. Har också 0,1 miljon i räntesparande/kontanter. Ni som sa att jag skulle bli ensamt och olycklig med mitt leverne fick delvis rätt. Då jag är singel nu, men det har nog inget med min sparsamhet att göra. Efter många år ihop gled jag och min förra sambo isär.

Tjänar ca 28.000 kr i månaden efter skatt nu förtiden och sparar i dagsläget ca 22.000 kr i månaden. Under hela 2011 och 2012 har allt månadssparande gått in i aktier och fonder, men växlar nu i jan 2013 över till att spara i ränta för att skapa kapital att sätta in vid nästa nedgång. Går Stockholmsbörsen upp 10% under 2013 kommer jag sälja av 50% av portföljen och går den upp 20% säljer jag resterande del och inväntar nedgången helt utanför aktiemarknaden.

Skulle målet bara vara 3 miljoner innan 35 skulle jag kunna sälja av allt redan nu och förlita mig på ränta, men tror det kan vara bra att ligga lite före planen då den stora utmaningen blir åren 35-40 om jag ska nå 10 miljoner.