Monday, November 24, 2008

Snart lön igen

Morgondagens lön kommer inte innebära någon avvikelse från den nya standarden. För över 5000 kr till lånekontot för "badrumsrenoveringen" som går till ränta/avbetalning som görs var 3:e månad. Sen dras 6000 kr med autogiro till fondsparande Ryssland 2000 kr, Indien 1000 kr, Kina 1000 kr, Sverige 1000 kr, Latinamerika 1000 kr.

Övriga pengar ligger kvar på lönekontot och ska räcka till hyra, mat och eventuella övriga förnödenheter. Målet är att få ihop 15.000 kr i kontanter till årsskiftet då ett nytt aktieköp kommer göras någon gång i början av januari. Decemberlönen kommer bli bra med övertid, traktamente och lite utlägg så den blir basen för att få ihop pengarna till aktieköpet.

Saturday, November 22, 2008

Mycket hjälpsam kommentar

En anonym kommentar kring förra inlägget har gett mig ovärdelig hjälp och värderat min andel av min lägenhet till 175.000 kr. Är givetvis väldigt tacksam för all experthjälp jag kan få för att mina månadsrapporter ska bli så korrekta som möjligt. Vill bara dubbelkolla att du har tagit med alla parametrar i din mycket avancerade uträkning (litar givetvis på dina siffror så mest för sakens skull).

- Hur många kvadratmeter är vår lägenhet på?
- Hur många rum har vår lägenhet?
- Hur stor andel av lägenheten äger jag?
- Var i Stockholm bor jag?
- Vad är genomsnittliga försäljningspriset per kvadratmeter senaste månaden för lägenheter i mitt område?

Vilka andra faktorer har du tagit med i beräkningen (tex vädersträck på balkongen, kaklet i badrummet etc)? Återigen stort tack för att du berättat hur mycket min lägenhet är värd.

Monday, November 17, 2008

Månadsrapport november



Tendensen börjar kännas igen. Fonderna har gått ner en del till senaste månaden. Tyvärr såpass mycket att nysparandet inte räckte till för att täcka nedgången. Har också skrivit ner värdet på lägenheten med några tusenlappar till. För att vara konsekvent och fortfarande räkna på ett extremt lågt värde på min tredjedels lägenhet.
Aktierna har klarat sig något bättre än fonderna. H&M och Mekonomen ligger mer eller mindre exakt på samma som inköp, Kungsleden har gått ner något.
En stor skillnad mot tidigare är att jag efter att ha lånat pengar för att köpa aktier är betydligt mer mån om att börsen nu snart ska vända uppåt. Tidigare har det faktiskt inte varit så jobbigt att börsen gått ner. Då jag varje månad gjort nya fondköp för ganska stor andel av min befintliga porfölj. Men nu har månadssparandet minskat då jag istället betalar av på lånet. Och dessutom har aktieporföljen ökat i och med lånet och nyköpet för 100 000 kr förra månaden.
Ett exempel som förklarar hur jag menar: För två månader sen fyllde jag på med aktiefonder motsvarande ca 5% av befintliga aktie/fondinnehavet (hade aktier/fonder för 360 000 och köpte nya andelar för 15 000 på en månad). Till att nu vara nere i mindre än hälften (då jag högst kommer upp i 10 000 kr i månadssparande när jag betalar av på lånet och detta sparande ska då sättas i förhållande till ca 430 000 i befintligt innehav av aktier/fonder).
Ligger ute med lite traktamente, övertid och utlägg för jobbet som tyvärr inte kommer in denna månad utan på decemberlönen. Som det ser ut nu kan lönen i december därför bli så bra att jag tillsammans med att lönekonot har fyllts på med några hundralappar i månaden kan göra ett aktieköp om ca 10 000 kr i början av januari. För visst är det bättre att fylla på i kapitalförsäkringen i början av januari jämfört med slutet av december? Har tjatat tidigare om Black Earth Farming och den börjar ju se prisvärd ut tycker jag som en liten krydda i portföljen bredvid något stabilare bolag som H&M.