Saturday, June 28, 2008

Svar på några frågor

Dykt upp den del frågor i kommentarerna till förra inlägget. Komplettera gärna med fler frågor om jag missat någon.

Ligger du totalt sett på plus eller minus vad gäller dina finansiella innehav (aktier + fonder)?

Sen bloggen startade är det sen några veckor på minus.

Lägenheten som tillgång ?
Japp, och en tillgång som utvecklat sig bättre än börsen de 3 senaste åren.

Med tanke på börsen är, så tycker jag att din månadsrapport är riktig bra. :)Synd bara att Asien ska gå lite knakigt.
Det känns viktigare för mig att få till ett bra månadssparande och få in nya fondandelar än om börsen gått upp eller ner en enskild månad. Ju fler andelar jag har desto större blir uppgången när det väl kommer. Sen får vi se om det blir på måndag eller om 5 år som det vänder uppåt.

hej!jadu jag lär nog bli miljonär innan dig iallfall, jag förlorar inga 15.000kr i månaden på aktier eller fonder!!!!! klantigt!
Tacksam för alla tips jag kan få av er ickeklantiga proffsplacerare.

det är fan tungt att jobba heltid, sätta in pengar i fonderna, för att se de minska i värde... jag vet hur du känner mannen.mvh,kroniskt trött
Jag tycker faktiskt inte det är så jobbigt. Visst är det roligare med en månadsrapport när börsen gått upp 10%, men det är ju bara siffror då jag inte ska använda pengarna på 10-15 år.

Tror du att du någon gång kommer att kunna njuta av miljonerna? Eller har ditt maniska sparande lett till att du aldrig kommer att kunna lägga pengar på något onödigt? I så fall: Vad ska du med pengar till? Ha som isolering så att du slipper använda så mycket el?
Jag tror jag kommer ha mycket nytta av pengarna och den passiva inkomst som gör att jag får en månadslön utan att behöva jobba. Eller få dubbel månadslön (en från räntan och en från jobbet) om jag tycker det är så kul att jobba att jag inte väljer att gå i pension vid 40 som planen är. Framförallt får jag friheten att göra vad jag vill i framtiden, utan uppoffringen att avstå från något som jag vill i nuläget.

Miljonären har tydligen inte tid att kommentera mera.
Ber om ursäkt att det varit långt mellan inläggen. Men det kommer nog vara så närmsta tiden. En månadsrapport per månad och sen 2-5 inlägg mellan rapporterna.


Håller precis på att bli lite mer aktiv i mitt sparande. Har alltid varit "buy and hold" men tänker bli lite mer aktiv på marknaden. Sitter på fonder för 350' och aktier för 120' spridda på flera marknader fast med fokus på norden och östeuropa ca 70' cash. Min fråga till dig är hur ditt upplägg ser ut rent praktiskt. Drar mig att månadsspara med tanke på courtageavgifter på köp. Ju mindre köpen är desto mer äts dom upp procentuellt av avgifter. Sitter du på en kaptialförsäkring eller en vanlig depå och tar smäll på smäll så att säga. :-) Några tips/råd för att få ner utgifterna på själva sparandet?Tack på förhand!:: J
Jag har både vanlig fonddepå och kapitalförsäkring. Då jag månadssparar i fonder utan köpavgift så spelar det ingen roll om jag köper en fond för 500 kr i månaden eller 6000 en gång varje år. Aktieköpen gör jag alltid för minst 10 000 åt gången när jag sparat ihop en klumpsumma.

Tuesday, June 17, 2008

Månadsrapport


Känner mig ganska nöjd med månaden, trots dålig börs i de flesta länder så har det gått åt rätt håll. Månadens siffror kan sammanfattas såhär.

- Nedgång i aktiefonderna motsvarande ca 15.000 kr (främst kina och indien som gått dåligt)

- Nyinsättning i aktiefonder om 15.000 kr. Ganska normalt månadssparande trots retroaktiv löneökning för 2 månader. Visste inte heller hur stor nya lönen skulle bli när jag la upp månadssparandet (så det innebär att jag har mer pengar på lönekontot än normalt), dessutom betalade jag CSN denna månad vilket gjorde att sparandet hölls nere lite.

- Försäljning av räntefond för 10.000 kr till köp av Kungsleden.

- Uppgång i Mekonomen som varit lite större än nedgången i Kungsleden, stora skillnaden i aktiedepån förklaras dock av köpet ovan.

- Första månaden på mycket länge jag inte haft någon fakturering i enskilda firman. Märks att det är semestertider på gång.

- Betalning av CSN vilket minskat lånet något.
Som sagt så känner jag mig nöjd, visserligen inte kul när vissa fonder går ner 10-12% på en månad. Ryssland som jag prioriterat kraftigt sista halvåret klarar sig däremot helt ok. Också skönt att jag kan få siffran på nedersta raden att gå ganska kraftigt åt rätt håll trots nedgång på börsen. Men ytterligare en försäljning av räntefond till förmån för aktieköp den senaste månaden är jag mer viktad mot aktier/aktiefonder än någonsin tidigare.
Ska också bli intressant att se hur min löneökning påverkar spartakten på lite sikt.

Monday, June 16, 2008

Jag lever...

...och mår bra. Har varit borta med jobbet, stressad och när jag haft tid över inte haft motivation att skriva. Men allt är sig likt, jag äter mina böner och jobbar över.

Återkommer med månadsrapporten i övermorgon senast.

Wednesday, June 04, 2008

Nu köper jag kungsleden

Nu går jag på magkänslan och gör det som man inte skall göra egentligen, dvs försöker fånga en fallande kniv. Har lagt köporder på Kungsleden som gått ner väldigt mycket sen jag började bli sugen på ett köp för några månader sen.

Bör kunna ge hyffsad utdelning även kommande år i förhållande till dagens pris. Och bra utdelning är ju trevlig passiv inkomst.

Blir ett köp för 10 000 kr och aktierna läggs i min kapitalförsäkring.