Wednesday, February 28, 2007

Fegar ur något

Börserna i Asien forsatte kraftigt ner till följd av raset i Usa (som kom till följd av raset i europa som kom till följd av rasen i asien igår)

Har sålt lite kina och indienfonder (det som jag klumköpt tidigare) för att rädda så mycket som möjligt av den gamla vinsten (forfarande 30-50%). Pengarna som jag har i mina månadssparfonder (under 10.000 per fond) ligger kvar och där fortsätter jag med månadssparandet och nya insättningar tills vidare.

Tuesday, February 27, 2007

"Halvtung" börsdag

Ingen rolig dag att vara fond och aktieägare idag. Japan gick bäst av alla mina fondländer och de gick ner 0,5%. Det säger det mesta. Ser detta som en tillfällig dip i en uppåtgående trend. Kommer inte sälja allt och vikta om till Xact BEAR...än

Monday, February 26, 2007

Månadssparandet

Höjde ju månadssparandet från 6300 till 8300 i samband med min löneförhöjning förra veckan. Överföringen från lönekontot till fonderna gör jag den 27:e varje månad. Jag valde att denna månad låta hela sparökningen på 2000 kr gå in i Indienfonden, vilket gör att jag imorgon sätter in 2500 nya kronor i indien. Detta för att jag hoppas och tror att indien inom kort återtar förlorad mark och stabiliserar sig över 14.000-nivån igen. Nästa månad pystar jag nog ut de 2.000 kronorna jämnt över samtliga fonder.

Vi unga måste spara till pensionen

Nu är jag visserligen inte 70-talist men inte så långt ifrån. Enligt en artikel i DN bör privatanställda tjänstemän födda på 70-talet spara runt 950 kr i månaden för att behålla en hyffsad levnadsstandard som pensionär.

950 kr är ungefär 1/10 del av vad jag sparat per månad i genomsnitt den senaste tiden. Förhoppningsvis räcker det inte bara till en härlig pension utan även ett rikt liv 15-20 år innan pensionen.

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=678&a=622136

Sunday, February 25, 2007

Miljonär vid 30 verkar lagom

Jag drar slutsatsen att det verkar lagom att uppnå sin första miljon just vid 30 årsåldern av chatten men Chister Gardell på di.se

- Hur många år var du när du hade din första miljon?/Per V

- Hej,Runt 30./CG

Andra intressanta frågor/svar:

- Snälla, ge mej ett rakt välmotiverat svar utan en massa lull-lull om varför du är så säker på en positiv högkonjunktur 2-3 år till och därmed en fortsatt positiv börsutveckling.Vänliga hälsningar Ronny

- Hej,Jag tror inte på en avstannande utveckling i Indien och Kina./CG


Hur kommer det sig att Ericsson aktien inte utvecklar sig bättre med tanke på att de flesta sk. experter har med den i sina portföljer./Karl

Hej,De kanske inte är experter./CG

Vaknade med grym motiviation

Vaknade i morse helt otroligt motiverad för att dra in pengar denna söndag. Känns som jag skulle kunna göra vilket skitjobb som helst för några 100-lappar nu. Jag saknar verkligen att ha ett lättillgängligt extrajobb som alltid finns till hands när andan att jobba faller på.

Saturday, February 24, 2007

Vadslagning

Har slagit vad med en jobbarkompis om att Magnus Uggla kommer gå vidare (komma 1:a eller 2:a) i dagens melodifestivaltävling. Jag tror han går vidare kompisen tror han kommer 3:a eller sämre och vi har slagit vad om 500 kr.

Kan tyckas riskabelt men såg att det bara var runt 1,5 i odds på att Uggla kommer 1-2:a hos spelbolagen så 2 gånger pengarna bör vara spelvärt.

Att ta risker har jag inga problem med trots min sparsamhet, det viktiga är att chanserna är större än riskerna.

Närmar mig miljonen...

Tänkte det kunde vara dags för en liten uppdatering av hur läget ser ut. Utvecklingen de senaste 20 dagarna är ju mycket stark med en ökad förmögenhet på 25.000 sen förra tabellen vilket motsvarar över 1000 kr per dag! Ökningen kan förklaras med:
- Fonderna har gått upp runt 4% i snitt tack vare främst ryssland och japan som gått upp runt 10%. Även kina och sverige ligger på klart plus sen förra uppdateringen.
- CISL aktien som gått bra och ökat 7.000 i värde.
- Har levt snålt och just fått lön men inte betalat räkningarna för februari än. (För att det ska bli helt rättvist jämfört med 5/2 bör man därför dra bort runt 3.000 på pengadelen som kommer gå åt fram till den 5/3.)


Friday, February 23, 2007

Billig fredag

Såhär har min dag sett ut hittills:

7:30 Frukostmöte på jobbet (gratis frukost i vår lunchmatsal, vräkte i mig gröt+mackor+ägg)
8-12 Jobb
12 Matlåda värde 10 kr
12:30-16 Jobb

Och så här räknar jag med att den fortsätter:

18:00 Middag med min flickän hemma hos min farmor (gratis mat + att hon blir glad över besöket)
24:00 Summerar ännu en dag i sparsamhetens tecken och somnar in nöjd med veckan som gått. Drömmer nog lite om Indienbörsens nedgång, trots att både aktie- och fondportföljen totalt sett gått kraftigt uppåt under veckan.

Thursday, February 22, 2007

Risk för att bli tjatig

Med risk för att bli tjatig måste jag meddela att CISL-aktien har gått upp ytterligare 10% idag.

Dessutom har vi så vitt jag kan förstå återigen noterat ATH i Ryssland idag. Till det lägger vi mycket bra uppgångar i Hong Kong och Japan. Tyvärr surar Indien något...

Vad gäller sparandet inte mycket nytt att förtälja. Ärtsoppa till middag gjorde att dagen som helhet gick på under 25 kr. Och snart börjar en ny snålmånad!

Wednesday, February 21, 2007

CISL

Har ju tidigare fått mycket negativa kommentarer kring att jag köpt aktier i C.I.S.L-gruppen och att jag också snittade ner mig med nya köp på 17 öre. Nu går vi en spännande vecka till mötes med rapport nästa vecka. Kursen har på kort tid gått från 17-21 öre vilket är över 20% ökning.

Min snittkurs ligger på 18,9 öre och jag har 190.000 aktier vilket gör att varje öre upp eller ner motsvarar 1900 kr.

Tuesday, February 20, 2007

Nytt sparande

Kul med mycket reaktioner och frågor på min löneökning. Fick alltså upp min månadslön med 3000 kr brutto igår.

Vet faktiskt inte exakt hur mycket mer det kommer innebära i plånboken men första åtgärden blev att ökade det fasta månadssparandet i fonderna med 2000 kr till 8300. Effekten av detta kanske inte blir så stor eftersom jag ändå varje månad brukar spara någon tusenlapp till men det innebär iaf ett lägstanivån höjdes med 2000 kr. Eftersom jag inte får nya lönen föränn nästa månad blir det en tuff dragning till fonderna från lönekontot då jag ökade dragningen redan till denna månad.

Många tycker fortfarande jag är underbetald men jag tycker det är ok ett tjäna som jag gör om man är 25 år och dessutom har lite förmåner som fri telefon och bredband från jobbet. Som jag ser det är det minst lika viktigt att trivas på jobbet inte minst ekonomiskt, hade jag inte tyckt det var lika kul som jag nu tycker det är att jobba hade jag säkert behövt unna mig mycket mer i vardagen för att må bra. Nu kan jag med glatt sinne gå hem och äta min torra matlåda.

Monday, February 19, 2007

Löneförhöjning

Är numera innehavare av 23.500 kr i månadslön.

Känns bra men ganska väntat eftersom jag gick in på en såpass låg lön.

Ny vecka

Roligare börsstart på denna vecka än förra. Då stod ju Indien på minus 2% när jag vaknade och slog på datorn, idag är det istället plus 0,7. Även Japan är på plussidan. Stängt i Hong Kong.

Idag är det som sagt löneförandling återkommer med rapport ikväll.

Sunday, February 18, 2007

Spenderat 200 kr i helgen

Blev lite lyxigare mat än vanligt under helgen. Dessutom en pizza och folköl idag vilket gjorde att matkostnaden för lör-sön blev 200 kr.

Veckan som kommer bli lite ovanlig med många helgdagar runt om i världen och därmed stängda börser. Hong Kong har stängt ett par dagar och även USA och Ryssland håller stängt var sin dag. Går dock in i veckan med positiv känsla och tror veckans börser kommer stänga på plus överlag.

Vill också passa på att tacka för alla trevliga och inspirerande mail som droppar in!

Inspirerande räkneexempel

De flesta av mina fonder har gått upp mellan 5 och 10% hittills i år. Lågt räknat ger det ca 40% ökning per helår. Ett månadssparande på 6300 i fonder med denna ränta i 30 år gör att jag har har lite drygt 3 miljarder på min 55-årsdag.

Även 20% per år räcker rätt långt då det ger runt 70 miljoner på 30 år med nuvarande obligatoriska månadssparande.

Räkna själv: http://www.morningstar.se/calc/

Saturday, February 17, 2007

Löneförhandling på måndag

På måndag ska jag träffa chefen för att prata om min lön. Vet att jag kommer få en rätt ok höjning eftersom jag gick in på en ganska låg lön och flera av mina kollegor fått höjning efter hand. Räknar med att gå från 20.500 som jag har nu till 22.500 men ska försöka få 23.500.

Givetvis kommer den ökade lönen oavsett storlek gå oavkortat till sparandet.

Thursday, February 15, 2007

Tror jag börjar bli besatt

Haha sitter för tillfället och äter middag på mitt hotellrum. Middagen består av en burk vitabönor i tomatsås. Direkt ur burken.

Åt lunchbuffé så jag passade på att lassa in ordentligt. Att middan inte är alltför rolig uppvägs med råge av hur billig den är och att det känns om en lite kul grej.

Uppgång på bred front

För första gången denna vecka går alla mina börser åt samma håll. Uppåt!

För tillfället ser det ut ungefär såhär:
Indien + 1,9%
Hong Kong +1,6%
Japan +0.8%

Ska iväg på tjänsteresa 2 dagar nu, så får se om jag får igång internet på hotellet ikväll. Annars återkommer jag imorgon eftermiddag. Traktamente är aldrig fel eftersom jag inte brukar göra av med ens i närheten av de pengarna jag får extra bara för att jag är borta.

Wednesday, February 14, 2007

Stockholms-rally

Stockholmsbörsen gick idag upp med 1,6% och ligger nu på +5,4% i år. Skulle vara grymt skönt med en fortsatt uppgång på 10-15% under våren så kan jag sen kliva ur i lugn och ro och vänta på nedgången.

Tuesday, February 13, 2007

Adsense

Då har jag fått pinkoden till mitt Adsense-konto, vet inte om det blir redan i slutet på februari som först utbetalningen kommer? Det tickar på med mellan 5 och 10 dollar per dag vilket känns ok.

Återigen en dag helt utan utgifter. Imorgon ska jag dock köpa en blomma till min flickvän på alla hjärtans dag.

Känner mig mer och mer redo för en ny fas i mitt sparande och min satsning mot miljonen. Kanske ta tag i någon företagsidé som kan ge någon tusenlapp i månaden? Har några tankar på gång och alltid praktiskt att ha en firma att fakturera diverse jobb ifrån.

Sparandet går bra börsen går konstigt

Då återhämtade sig Indien bra efter gårdagens fall, även japan och Kina gick upp klart natten till idag. Men inte fick man vara glad fullt ut för det eftersom Hong Kong-börsen som påverkar kinafonder mest av alla börser gick ner kraftigt.

Sparandet går iaf bra, lever nästan som det vore en snålmånad med billiga matlådor som istort sett enda utgift.

Monday, February 12, 2007

Tråkig start på veckan

Indienbörsen ligger på runt 2% minus. Trist...

Nu ska jag åka och jobba.

Sunday, February 11, 2007

Matlådor

Återigen söndag och dags att förbereda veckans matlådor. Siktar på att ha 8-12 portioner klara varje söndag så det räcker till lunch och middag hela veckan, minst till fredagen iaf.

Idag har jag och min flickvän gjort stor laddning av lasagne och pannkakor. Blev 6 matlådor var av dom. 2 burkar tonfisk och 250 gram kycklingfile tillsammans med fullkornspasta gör att jag nu har 10 matlådor klara. Totalkostnaden blev lite högre än förra veckan mest pga lasagnen. Tror jag landade på ca 200 kr för min del av maten, dvs ca 20 kr per portion.

Lång dag

Gick ju upp tidigt imorse och har just kommit hem från en fest där jag också agerade chaufför. Gav inte bara gratis resa till och från festen tack vare att jag körde bilägaren. Vi gjorde dessutom en omväg på 3 mil på vägen hem för att köra hem 2 andra festbesökare, det gav oss 200 kr (100 kr var) för bensin till honom och som tack för skjutsen till mig. Dessutom hade jag en bra anledning att hålla mig nykter dvs ingen utgift på sprit heller.

Saturday, February 10, 2007

Lördag morgon

Klockan är strax efter 9 lördag morgon. Vaknade redan strax före 8 och har avverkat ett nytt avsnitt av Hombres på datorn. Som jag skrev tidigare i veckan har jag fixat ett extrajobb där jag ska hjälpa en kompis som har ett eget företag med ett projekt under dagen och kanske några timmar imorgon.

Jag funderar på om jag ska ta 2-300 av den lönen jag får i helgen och sätta på ett V75 system. Blir ju ändå pengar över av extrajobbet + möjligheten att bli miljonär innan 26 finns.

Friday, February 09, 2007

Billigt fredagsnöje

Har laddat hem alla avsnitt av serien Hombres som gick på femman för ett tag sen. Eftersom jag missade serien när den gick på tv så kändes det som ett bra tillfälle nu. 8 x 1 timme gör att helgen är räddad med ett billigt nöje.

Arbetsveckan slutade annars bra. Inga utgifter under dagen och bra börsutveckling i de flesta länder. Bäst gick Japan och Sverige men även Ryssland gick upp rätt bra.

Thursday, February 08, 2007

Sparandet går bra

Frånsett gårdagens McDonaldsbesök så går veckans sparande extremt bra. Äter mina matlådor och har inte gjort av med en krona på hela dagen idag. Nästan som en snålmånad.

Målsättningen att spara 8.000 i februari kommer inte bli några problem. Ska handla lite kläder och kanske unna mig en sushi någon dag de närmaste veckorna, men motivationen är på topp.

Tanken är sen att mars blir en lika extrem snålmånad som januari var med ett sparande på minst 12.000 kr.

Går inte börsen upp så krävs det ju ett väldigt tufft sparande för att klara målsättningen att öka förmögenheten från 320.000 till 425.000 fram till sista september, troligtvis ett orimligt tufft. Men jag hoppas att det går att göra några procent till fonderna innan det vänder neråt.

Wednesday, February 07, 2007

Lyxmiddag

Åt middag på McDonalds idag. 69 spänn gick kalaset på, åt big mac-meny + 2 hamburgare.

Tack vare att jag klippte mig hemma istället för hos frisören och har billiga matlådor till resten av veckan kommer jag nog klara målet för veckan ändå.

I helgen ska jag som sagt jobba lite extra och är sen bjuden på fest, tänkte vara nykter så kanske jag kan tjäna några kronor på att köra hem folk från festen. En kompis som bor nära mig ska dit har bil så vi kommer köra hans bil och har plats för 3 till på vägen hem.

Indienbörsen

En av de länder där jag har investerat i fonder på flera sätt är Indien. Det började med att jag flyttade 50% av mitt PPM-sparande dit hösten 05.

Januari 06 köpte jag fonder och i sen nya fondandelar i Juni (inga jättesummor men några tusenlappar per gång). Sen juni 06 månadsspararar jag dessutom 500 kr i månaden i en Indienfond.

Bilder visar utvecklingen de senaste 6 månaderna för indienbörsen.

Tuesday, February 06, 2007

Hemmaklippning

Brukar klippa mig hos den lokala frisören för 120 kr var 6:e till 8:e vecka. Men efter hårda påtryckningar från bloggens läsare om att min tjej skulle klippa mig så föll jag för trycket.

Resultatet blev att jag nu ser helt fördjävlig ut i skallen. Nejdå så illa är det inte, men inte blev det lika bra som hos en frisör. Men 120 kr är alltid 120 kr.

Bra dag

Hong Kong och Japan gick bra i natt. Ryssland ser också mycket bra ut med några timmar kvar till stängning.

Har dessutom fixat ett extrajobb till helgen som kommer ge 1000 kr kontant.

Monday, February 05, 2007

Förhoppningsvis en intressant tabell


För att underlätta för er läsare som vill få en enkel bild av ungefär hur mycket jag sparar, hur långt jag har kvar till miljonen och hur tillgångarna vuxit på senare år så kommer här en översikt som jag hoppas kan vara till nytta.

Ni får ta den för vad det är, siffrorna är inte någon exakt vetenskap, då jag tagit flera av noteringarna ur minnet. Värdet på lägenheten är tex en ren uppskattning, dock en låg sådan.

Målsättningen kanske verkar högt satt som innebär en ökning med 100.000 på ett halvår och visst det är en väldigt hög målsättning. För att klara målsättningen måste fonderna och aktierna växa lite av sig själva dvs det är inte tänkt att jag ska stå för hela ökningen själv.
(Jag ändrade värdet på lägenheten lite när jag gjorde tabellen vilket gör att summan på något ställe misstämmer på 5-10 tusen, men som sagt värdet på lägenheten är svårt att uppskatta, speciellt bakåt i tiden)

Billiga matlådor

Har "kommit över" kycklingfilé för 35 kr kilot vilket kommer utgöra grunden i mina matlådor den kommande veckan. Räknar på ca 120 gram kyckling per portion för att bli lagom mätt och få tillräckligt med protein. Vilket motsvarar ca 4 kr, pastan kostar högst 1 kr per portion och jag väljer billiga grönsaker som går på runt 1 kr portionen. Frukt har vi gratis på jobbet så det blir 2 per dag.

Enkelt och billigt att göra 5 matlådor på en gång på helgen så det räcker hela veckan. Jag tycker inte det är något problem att äta samma lunch 5 dagar irdag. Hela veckans luncher för under 40 kr är rätt ok va?

Till middag blir det ärtsoppa på tub, blodpudding, pannkakor, och ris med tonfisk. Någon dag brukar det räcka med gröt eller fil+flingor. Så även middagarna bör gå på max 10 kr i snitt. Havregryn till frukostgröten är ju så gott som gratis och det har jag redan några kg hemma så frukostarna blir bara kostnaden för 2 liter mjölk så räcker det hela veckan.

Summa sumarum bör måltiderna måndag-fredag gå på ganska precis 100 kr för maten. Ska klippa mig också för 120 kr så jag sätter målet på 250 kr fram till fredag.

Indien fortsatt stark

Återigen en dag där kurserna i Asien går åt var sitt håll. Indien fortsätter upp mot nya rekordnoteringar medan Kinabörsen går ner. Tyvärr lyckades Kina dra ner även Hong Kong (som i större utsträckning påverkar Kinafonderna) på minussidan.

Ryssland har nyss öppnat mycket svagt uppåt.

Sunday, February 04, 2007

Helgen snart slut

Skrev ju i mitten på veckan att jag satsade på att hålla kostnaderna för hela helgen på runt 200kr. När jag nu summerar helgen blev det ännu lite billigare, kanske går ner på kiosken och köper lite godis så jag i alla fall kommer upp i 150 kr. Även om det egentligen är onödigt.

I veckan som kommer ser jag fram emot nya kurserkord i Ryssland tack vare ett lite högre och stabilare oljepris.

Fonderna går bra

Kollade just igenom historiken på de fonder jag månadssparar i. Har sparat i fonder i flera år men började månadsspara med ett fast belopp varje månad i juni 2006. Började då med aktiefonder med inriktning Sverige, Indien, Kina och Ryssland. I november la jag dessutom till Japan.

Den nuvarande kursen är högre än alla inköpskurser oavsett fond och månad med ett enda undantag. Novemberköpet av Japanfonden. Bäst har indienfonden gått som ökat en bra bit över 50% sen juniköpet.

Saturday, February 03, 2007

Helgläsning

Har just läst lite om placeringar i Afrika. Har länge funderat på detta och fick lite fart av att Dagens Industri idag hade skrivit om de relativt nystartade Afrikafonderna. Efter att ha läst artikeln på di.se och sen läst lite om ekonomin och placeringar i afrika på lite andra ställen har jag valt att inte förändra mitt månadssparande i fonder. Afrika får vänta.

Har också hittat en intressant bok som jag tänkte låna på biblioteket "Vägen till ekonomisk frihet” av Bodo Schäfer. Det lilla jag läst om boken verkar väldigt lovande. Någon som läst den?

Nu blir det blodpudding till lunch.

Friday, February 02, 2007

Konsumtionsfri fredag

Mycket lyckad fredag på alla sätt och vis. Överlag bra resultat på börserna, dollarkursen gjorde dessutom att effekten blev ännu lite större på vissa av fonderna som handlas i dollar.

Har dessutom inte gjort av med en enda krona idag. Lunchmöte med gratis lunch på jobbet och middag hemma hos mina föräldrar. Enda negativa med dagen var att jag slösade bort över 1 timme av mitt liv med att titta på lets dance. Tur att man inte var så korkad att man la pengar på att ringa in iaf.

Underbar fredagmorgon

Finns det något bättre än att gå upp 5.30, känna sig helt utvilad, slå på datorn och se att både Hongkong och Indienbörsen gått upp över 1%?

I skrivande stund har Indienbörsen just öppnat men såvitt jag kan förstå är det All Time High där den bara på några minuter gått upp över 1% och brutit igenom 14.4000 nivån.

Thursday, February 01, 2007

Ryssland och veckans utgifter

Svänger bra i Ryssland för tillfället. Nästan 3% upp blev dagens resultat. Bara ett par procent från ATH nu igen.

Det har nu gått en vecka sedan snålmånaden tog slut vilket har gjort att mina kostnader ökat något. Förutom räkningarna på 2500 har jag gjort slut på 600 kr sedan lönen kom för en vecka sen. Avsevärt mer än under en snålmånad men rätt ok ändå med tanke på att det gick nästan 400 kr fredag-söndag. Denna helg blir betydligt billigare siktar på 200 kr fredag-söndag, då kan jag ändå lyxa till det lite.

Månaden som helhet kommer nog landa på 8-9.000 i sparande skulle jag tro. Klarar jag det samtidigt som jag lyckas ladda batterierna för en ny snålmånad i mars med en bra bit över 10.000 i sparande får jag vara nöjd.

Världens börser går uppåt

En mycket stark börsdag världen runt. Flera av mina fondländer har gått upp över 1% däribland Ryssland, Hongkong och Indien.

Har fått flera frågor om det inte är dags att "hotta upp" bloggen lite. Det har aldrig varit min tanke att göra en jättesnygg och avancerad blogg eller att tjäna massa pengar på bloggen. Men håller antalet besökare i sig någorlunda är ju möjligheten för stor för att kunna ignorera. Är inte så bra på html osv men får väl lägga ner lite tid på att lära mig.

Bloggens besök


Hyffsad utveckling för min blogg de senaste fem dagarna. Från att ligga på 100-200 besökare per dag blev det helt plötsligt 250, 550, 600 och nu igår 1000 besökare.