Saturday, December 30, 2006

Summering av 2006

Med risk för att bli tjatig tänkte jag summera året 2006 i lite punkter.

- Har gått över 300.000 i "nettoförmögenhet" (tillgångar - skulder).

- Har sparat 100.000 under året

- Har tagit en lite större risk i mitt sparande genom att köpa aktier i CISL-gruppen för 35.000 kr. En investering jag tror på men som har en mycket hög risk.

- Månadssparar numera 6.300 varje månad i aktie och räntefonder.

- Genomför varannan månad en snålmånad där jag sparar ytterligare 4.000 kr.

- Största delen av aktiefonderna ligger i kina, ryssland och indien. Där har jag också hela mitt PPM sparande.

Friday, December 29, 2006

Andra starka börser 2006

Har ju skrivit rätt mycket om börsuppgången i kina, indien och ryssland där jag har en stor del av mina fonder och som gått extremt bra under 2006. Men det finns vissa marknader som gått ännu starkare. Bäst av börserna på den listan jag har tillgänglig är perubörsen som gått upp 168%, tätt följd av Venezuela med + 148% plus.

Vet inte om det finns några renodlade peru eller venezualafonder, men det skulle jag varit intressantare att veta för ett år sen än nu.

Kina-börsen

Det är inte utan att man börjar bli lite orolig för utvecklingen i Kina, upp 4% till natten till idag. Kan detta verkligen hålla?

Uppgången är nu över 20% på några veckor och en bra bit över 100% för 2006.

Hong-Kongbörsen där en del av de flesta kinafonderna är placerade är mer försiktig i sin uppgång.

Thursday, December 28, 2006

Inför januari 2007

Ni som läser bloggen regelbundet vet att jag varje månad sparar ca 6 000 av min lön i aktie och räntefonder. Varannan månad sänker jag dessutom mina totala utgifter från ungefär 8 000 kr till 4 000 kr vilket innebär att jag denna månad kan spara 10 000 av min totala lön som ligger på ca 14 000 kr efter skatt.

Av dessa 4 000 kr som jag spenderar under en snålmånad står 2 500-3 000 kr för fasta kostander som hyra, elräkning etc vilket är svårt att påverka. De övriga 1000 kr är främst mat vilket jag brukar klara att hålla nere i 30 kr per dag.

Tanken under januari var att jag nu i slutet på december betalar räkningarna för att sedan helt sluta spendera av decemberlönen fram till jag får lön i januari. Dvs köra en utökad snålmånad som skulle ge över 11 000 i sparande. Utmaningen har dock blivit betydligt mindre sedan jag pratade med jobbet idag. Det kommer nämligen finnas stora möjligheter att jobba över under januari vilket vore dumt att säga nej till.

Från början var ju tanken att jag skulle dra in alla pengar jag behövde till mat på alternativt sätt som att sälja något, samla burkar, jobba åt någon granne etc. Även om tanken var intressant är det ju direkt kontraproduktivt mot målet att bli rik att säga nej till att jobba extra för att jag ska hinna hem och samla burkar.

Reglerna för januaris snålmånad (som i verkligheten bara är 3,5 veckor) kommer bli följande: Den 2:a januari fryser jag som tidigare beräknat kontot för alla utgifter. Allt som jag ska spendera mellan 2/1 och 25/1 måste jag jobba in via övertidsarbete.

När jag jobbar över får jag 150 kr per timme. För att göra utmaningen lite större kommer jag dela de 100 kronorna jag får ut efter skatt i två delar. En till sparande och en till konsumerande. Dvs för varje timmes övertid jag jobbar får jag rätt att handla mat och annat nödvändigt för 50 kr. Jag kommer rapportera hur mycket jag jobbar extra och hur utgifterna ser ut under januari här i bloggen. Men målet blir 20 timmars övertid vilket alltså ger 1000 kr att handla för.

Totalt kommer sparandet alltså komma upp i minst 12.000 kr under januari.
14 000 i lön - 3 000 i räkningar = 11 000
+ 1 000 kr till mat genom övertidsarbete lika mycket ska gå till sparande

Wednesday, December 27, 2006

Tillbaka igen

Då är man tillbaka i storstan igen. Julen har varit underbar, både vad gäller sparande men också vad gäller trivsel och umgänge med familj och vänner. Att dessutom börserna i Asien har gått strålande under tiden som jag inte gjort av med en enda krona på 4 dagar känns ju givetvis bra. Väntar på uppdatering av indien och kina-fonderna. Men blir inte förvånad om kinafonden gått upp 4-5% utifrån börsutvecklingen på såväl Shanghai som Hong-Kong de senaste dagarna.

Vad gäller strategin för hur jag ska överleva 3 veckor i januari utan att spendera en enda krona så ser det ut att falla på plats. Mer om det imorgon.

Thursday, December 21, 2006

Jullov

Då är det dags för lite jullov. Ledig imorgon fredag och även mellandagarna. Jag och min sambo ska till mina föräldrars lantställe utanför norrköping fram till ungefär den 27:e.

Vi samåker med min bror så resan kommer gå på någon hundralapp i bensin. Men väl där nere kommer utgifterna vara så gott som nollade. Fri mat och dryck under 5 dagar är inte fel för sparandet. Att dessutom tillbringa dagarna i ett hus flera km från närmaste affär gör inte saken sämre.

Imorgon kommer decemberlönen. Har ungefär 9.000 på kontot dvs 4.000 mer än vad jag ska ha när lönen kommer. Det innebär att jag sparat 10.000 denna månad (6.000 i fonder och 4.000 som är över på lönekontot). En viss förklaring ligger i att snålmånaden denna gång höll på över första veckan i december, samt att jag fick lite extra lön förra månaden tack vare övertid. Är mycket nöjd med resultatet med tanke på att jag dessutom handlat julklappar för ca 1500 kr.

Januari kommer dock bli snålmånaden som slår alla rekord. Detta i kombination med bra sparande både november-december ger troligtvis de bästa 3 sparmånaderna någonsin (över 10.000 i snitt kommer det bli).

Wednesday, December 20, 2006

Omfördelat månadssparande

Har omfördelat mitt månadssparande i fonder något. Jag ökade lite i kina och ryssland och minskade något på min kombinerade ränte/aktiefond som jag tycker utvecklats lite väl segt. Totalt sett ökade jag också månadssparandet från 6.000 i månaden till 6.300 per månad.

Annars är det inte så mycket nytt att rapportera. Jobbar ganska mycket och spenderar ganska lite. Dock är det för tillfället ingen snålmånad så jag kostar på mig lunch ute någon gång i veckan och kanske en kvällstidning då och då. Med bara ett par dagar kvar till lönen kan jag dock konstatera att det trots det lyxiga levernet blir några tusenlappar över förutom det automatiska sparandet på 6.000.

Tanken är att jag ska ha 5.000 kvar på lönekontot när nya lönen kommer in. Allt över dessa 5.000 för jag över till en räntefond för att komma tillbaka till grundläget inför nästa månad. Numera dras månadssparandet i fonder den 29:e och samtidigt betalar jag räkningar etc. Det gör att jag från början på månaden fram till nästa lön har bra koll på läget.

Nästa snålmånad inleds den 2:a januari och då är som sagt tanken att jag inte ska spendera något från kontot föränn 25:e januari. Allt jag då behöver för mat etc måste jag dra in på alternativt sätt som att jobba extra eller sälja något skräp jag inte behöver. Har inte hunnit fundera så mycket på hur det ska gå till, men hinner klura under julen.

Monday, December 18, 2006

Kina-börsen

Börsen i Shanghai gick återigen mycket starkt natten till idag. Återstår bara någon enstaka procentenhet för att nå upp till 100% uppgång under 2006.

Ryssland ligger ungefär på +65% och indien på runt 45% upp.

Alla dessa ökningar blir något lägre om man räknar om till svenska kronor beroende på förändringar i växelkurserna.

Tankar CISL

Köpte ytterligare 100.000 aktier i CISL-gruppen idag till kursen 17 öre (17.000 kr). Tror som sagt på aktien och sparandet går så bra nu att jag är villig att ta större risk. Det ger mig en snittkurs på ganska exakt 19 öre, då jag köpte 90.000 aktier på 21 öre tidigare.

Sunday, December 17, 2006

Närmar mig 300.000 i tillgångar

Har ägnat söndagsmorgonen åt att försöka sammaställa min "nettoförmögenhet" dvs skillnaden mellan tillgångar och skulder. Jag får det till ungefär 295.000 kr, fortfarande med låg värdering av min halva av lägenheten. Läsaren med gott minne kanske tycker ökningen på 25.000 kr sen början på november är stor. Det finns flera förklaringar till ökningen, dels var dessa siffror några veckor gamla, dvs det har tillkommit 2 månadslöner sen dess (oktober och november), aktiefonderna har gett någon tusenlapp också.

Hur bra/dåligt är då 295.000 i nettoförmögenhet? De senaste siffror för sveriges invånare i genomsnitt som jag känner till ligger på 335.000 kr i nettoförmögenhet. Då ska vi komma ihåg att det finns en mindre grupp väldigt rika personer som drar upp snittet kraftigt. Samt att den genomsnittliga personen givetvis är betydligt äldre än mina 25 år med endast ett par års heltidsarbete bakom mig.

Medianförmögenheten var 2002 endast 30.000 per person, vilket tydligt visar att det är ett mindre antal personer som drar upp snittet.

Friday, December 15, 2006

Tiden går fort nu

Fredag kväll och en ny arbetsvecka till ända, tiden går ruskigt fort nu och bara en vecka kvar till en veckas julledighet. Det har inte hänt något med min ansökan till tidningsbudsjobbet utan jag väntar på att det ska bli något distrikt ledigt här där jag bor. Det blir för jobbigt att behöva åka någonstans för att jobba någon timme innan vanliga jobbet. Funderar lite på andra alternativ framförallt saker som man kan göra i sin egen takt hemma framför datorn några timmar per dag.

Börsen gick återigen bra idag. Runt 1% upp i nästan alla länder jag placerat i. Funderar på om man ska kliva in lite tyngre i aktiefonderna och utnyttja den starka trenden som råder nu. Det mesta talar dock för att jag håller mig till urpsrungliga planen och fortsätter att spara en betydande del i räntefonder i väntan på en eventuell nedgång. Med tanke på hur fort tiden går kommer mitt ordinarie aktiefondsprande snart komma upp i hyffsade nivåer. Är ju ny månad med nya insättningar titt som tätt känns det som.

Thursday, December 14, 2006

Börsrally

Återigen en mycket, mycket stark börsdag för mina länder. Indien upp över 2% och har nu återhämtat sig starkt senaste dagarna. Även ryssland, kina och japan på klart plus under dagen.

Sverige däremot står och stampar kring +-0. Och man kan inte undå att fråga sig vad det är för nötter som säljer CISL på 18-19 öre.

Tuesday, December 12, 2006

Året 2006

Året börjar ju närma sig sitt slut. Månadssparandet i fonder är redan insatt för december vilket gör att jag kan summera årets sparande. Överskjutande belopp när decemberlönen kommer skall också placeras men redan nu kan jag konstatera att under året 2006 har jag sparat ganska precis 100.000 kr, dvs över 8.300 kr i månaden i snitt. Av dessa har 20.000 placerats i aktier (C.I.S.L.-gruppen), ca 40.000 i aktiefonder och 40.000 i en räntefond.

Till det kommer värdeökning på såväl lägenheten som fonder.

PPM

Runt 5.000 friska kronor är numera insatta på mitt PPM-sparande.

Kör med 33% ryssland, 33% indien och 34% kina på mina PPM-pengar. Jag köper inte argumentet att man ska vara långsiktig bara för att pengarna är bunda 40 år till. Målet är givetvis att få så bra avkastning som möjligt varje år fram till pensionen. Kan jag maximera tillväxten genom att byta fonder ofta ska jag givetvis göra det. Men jag tror på dessa marknader både på kortare och längre sikt.

Indienbörsens ras fortsatte under tisdagen. Men index ligger fortfarande högre än toppen från i maj, dvs innan raset i våras. Uppgången har också varit grymt stark sen i somras så en sättning på 10-15% är inget jag ser som något problem.

Monday, December 11, 2006

Snålmånaden slut, har spenderat i helgen

Då var snålmånaden slut sedan ett par dagar. I helgen har det gått en del pengar, sammanlagt nästan 1.000 kr då jag och min sambo har varit i Uppsala och hälsat på kompisar. Men det är helt ok eftersom jag med god marginal kommer klara att spara 6.000 även denna månad. Vilket är grundkravet.

Nattens asienbörser var extrema i var sin riktning med Kina väldigt kraftigt upp och Indien väldigt kraftigt ner.

Thursday, December 07, 2006

Fonderna tuggar på

Mina fonder tuggar på som aldrig förr. Ryssland har gått upp varje dag i över 2 veckor och slår nytt ATH dagligen. Även Japan, Indien och Sverige gick upp bra idag. I Kina var det lite sämre med nästintill stilla i Shanghai och neråt i Hongkong. Men överlag är jag mycket nöjd med börsdagen.

CISL rör sig dock inte ur fläcken utan verkar ha parkerat på 20 öre, dvs 1 öre under min inköpskurs. Står den kvar kring 20 öre efter snålmånaden i Januari kommer jag placera ytterligare 10-15.000 i CISL.

Wednesday, December 06, 2006

Julklappar

Det börjar som bekant närma sig jul. Jag har inga problem med att lägga någon tusenlapp på julklappar till min närmaste omgivning. Dom ska inte behöva blandas in i min besatthet kring att spara och leva snålt. Och när snålmånaden nu är slut har jag gott om utrymme i budgeten för att lägga på "övriga kostnader". Vi har lyckligtvis ingen större tradition av att köpa jättemycket dyra presenter men något till mina föräldrar, syskon, flickvän och far/morföräldrar har det alltid blivit.

Det som jag funderar på nu är snarare vad jag själv ska önska mig. Att som 25 åring med fast heltidsjobb önska sig pengar känns lite udda. Framförallt när man inte har något vettigt att säga att man behöver pengarna till. Och att sälja presenterna i början på januari känns både dumt och oekonomiskt. Frågan är vad man kan önska sig med bra andrahandsvärde som dessutom behåller sitt värde (eller helst ökar det) på lite längre sikt.

Ett par fat olja känns lite bökigt att önska sig annars hade det ju varit en bra idé. Någon med en smart idé?

Snålmånaden närmar sig slutet

Då är det bara ett par dagar kvar av snålmånaden. Det har gått mycket bra. Har den senaste månaden levt billigt med en genomsnittlig utgift på under 35 kr per dag. Tillsammans med fasta kostnader som hyra etc klarar jag mig med god marginal under gränsen på att spendera högst 4.000 kr och därmed kunna spara 10.000 av min ordinarie lön (fick ju dessutom lite extra lön i november tack vare övertid vilket totalt ger ca 12.000 i sparande på en månad).

Nästa snålmånad kommer inledas redan första dagarna i januari. Dvs flyttas fram med ca 1 vecka jämfört med denna månad. Den kommer också bli mer extrem.

Monday, December 04, 2006

Dagens utgifter

Frukost - Gratis på jobbet
Frukt - Gratis på jobbet
Lunch - Matlåda pasta + tonfisk + lite grönsaker = 10 kr
Middag - Pannkakor ytterst lite sylt = 10 kr

Klurar på om man nästa månad ska variera sig lite och istället för att köra en klassisk snålmånad ska låsa alla pengar förutom de som går till de fasta kostnaderna. Dvs betala alla räkningar dagen efter lönen och därefter gömma bankomatkortet i en månad. Det skulle innebära att jag måste jobba ihop alla pengar som ska gå till mat under månaden på något alternativt sätt. Frågan är hur man får ihop kontanta pengar med kort varsel lagligt. 20 spänn per dag borde räcka. Hur lång tid tar det att få ihop 40 tomburkar? Annars får jag ju sälja några gamla prylar som ligger och skräpar. Lockande tanke måste jag säga. Tror jag bokar in dessa regler från från 1 januari till lönen den 25 januari.

Veckan börjar bra

Klockan är strax efter 13, loggar in en snabbis på jobbet. Härlig start på veckan.

Hade frukostmöte på jobbet vilket innebär gratis frukost. Dessutom gick Shanghaibörsen upp nästan 3% natten till idag svensk tid.

Sunday, December 03, 2006

IT-bubblan

Har ägnat helgen åt att läsa om it-boomens uppgång och fall kring år 2000. Redan då var jag intresserad av pengar och ekonomi men hade inte kapital eller möjlighet att göra några större investeringar på börsen. Allt jag hade då var några 10.000-lappar i en svensk aktiefond som jag köpt några år tidigare. Så den stora kraschen slapp jag. Kring 2001-2002 började jag intressera mig mer för rena aktier. Tyvärr var jag lite för snabb på tåget och gjorde mina första aktieköp något år för tidigt. När ericsson gått ner med 80% kändes det som grymt köpläge. Tyvärr gick det ju ner ytterligare 90%. Mina första ericsson köpte jag på 30 kr, snittade sen ner mig med nya köp på 14 och 6 kr samt givetvis i samband med nyemissionen. Jag sålde sen ericsson på strax över 20 kr för ett par år sedan när jag köpte lägenheten, då med en genomsnittlig köpkurs på runt 10 kr. Så det blev en bra affär ändå.

Nåväl åter till helgens studier av it-kraschen. Syftet är att lättare känna igen tecknen och hitta nästa bubbla. Såhär i efterhand undrar man ju hur fan folk tänkte när de drev upp kurserna på bolag som inte levererade något till 100-tals miljoner kr. Kan man förutspå nästa bransch där kurserna ska gå ner 90-95% på ett par år finns det alla möjligheter att få väldigt många 100% i avkastning med rätt strategi.

Saturday, December 02, 2006

Lördag igen

Lördag förmiddag. Har just tittat på tv4s morgonprogram, där Michael Trechkow pratat om Kina och deras företagande och extremt höga tillväxt. Blir alltmer övertygad om att Kina kommer vara en starkt bidragande faktor till min kommande rikedom.

Kommer nu bara vinterkylan på riktigt borde det kunna få en bra påverkan på den redan starka Rysslandsbörsen. Detta eftersom ryssland till stor del baseras på råvaror som olja och gas som används för uppvärming. Det verkar som vintern är på gång i Nordamerika i alla fall.

För övrigt har jag inte handlat för 1 kr sedan i onsdags.